Beste boormachine kopen? Dit is onze top 5!

Een gat boren in het plafond of een schroefje in de muur draaien voor het ophangen van een schilderij, klok of decoratie spulletjes? Dan moet je er natuurlijk niet aan denken om dit allemaal met de hand te doen. Een boormachine is de perfecte tool om deze klusjes binnen enkele minuten te klaren. Echter zijn er wel enkele punten waar je op moet letten voordat je direct overgaat tot aankoop. Je wilt immers niet met een krachtige boorhamer zitten wanneer je enkel een paar schroefgaatjes wilt boren. De beste boormachine kopen die voldoet aan al je wensen? Bekijk dan snel onze aankooptips en top 5!

Top 5

Bosch PBH 2100 Universal laagste prijs

Bosch PBH 2100 Universal

4.5 out of 5 stars

Bekijk prijs

Bekijk info

Makita HR2631FTJ laagste prijs

Makita HR2631FTJ

5 out of 5 stars

Bekijk prijs

Bekijk info

Makita DHP485RfJ laagste prijs

Makita DHP485RfJ

5 out of 5 stars

Bekijk prijs

Bekijk info

Welke boormachines zijn er?

Accuboormachines

Accuboormachines zijn de meest populaire in zijn soort. Dit komt hoofdzakelijk doordat ze werken op accu en je daardoor geen gedoe hebt met zoeken naar stroompunten of verlengkabels die je met je mee moet slepen. Bij aanschaf moet je er wel opletten dat je een accuboormachine niet verward met schroefmachine. Deze twee lijken erg veel op elkaar, maar zoals de naam al doet vermoeden, gebruik je een accuschroefmachine alleen om te schroeven. Deze tools zijn veel te zwak om gaten te boren waar je iets aan kan ophangen. Wanneer je de machines voor beide wilt gebruiken, kijk dan naar accuboormachines met een variabele toerental.

Bekijk ook: Beste accuboormachine top 10 & koopgids

Klopboormachines

Klopboren zijn zware machines die vooral geschikt zijn om te boren in hardere materialen, bijvoorbeeld stenen muren. De klopfunctie zorgt er voor dat de boor ook in de lengterichting beweegt waardoor er veel krachtiger en effectiever geboord kan worden. Echter zijn deze machines minder geschikt om te schroeven. Daarvoor zijn deze tools veel te krachtig en door het gewicht ook nog eens onhandig.

Ook klopboormachines zijn verkrijgbaar op accu’s. Hoewel je met een dergelijke tool op accu veel meer bewegingsvrijheid hebt, hebben de bekabelde tools in dezelfde prijsklasse vaak wat meer vermogen.

Bekijk ook: Beste klopboormachine top 5 & koopgids

Boorhamers

Boorhamers zijn de sterkste machines in zijn soort. Hoewel je met een klopboor perfect gaten kan boren in hardere steensoorten, zijn ze weer minder geschikt om te boren in beton. Hiervoor komt een boorhamer om de hoek kijken. Boorhamers zijn namelijk voorzien van een hamer-functie. Dit lijkt erg veel op de klopfunctie van genoemde boormachine hierboven, maar de slagkracht ligt bij hameren veel hoger dan bij kloppen.

Hoewel je met boorhamer efficiënt gaten kan boren in harde materialen, zoals beton, zijn ze weer minder geschikt om kleine gaten te boren die je gebruikt om een schilderij of klok aan op te hangen. Ook boorhamers zijn te koop met snoer en op accu’s. Net als bij klopboormachines kun je er van uit gaan dat de bekabelde machines net wat sterker zijn. Bovendien ligt de gemiddelde prijs ook wat lager dan boorhamers op accu’s.

Bekijk ook: Beste boorhamer top 5 & koopgids

Tafel/Kolomboren

Tafel oftewel kolomboren worden vaak gebruikt door professionals, maar kunnen ook handig zijn voor de fanatieke doe het zelve. Deze tools zet je met behulp van een voetstuk vast aan een werktafel en boor je van boven naar beneden. Het voordeel hieraan is dat je erg nauwkeurig te werk kan gaan en meerdere gaten van exact dezelfde afmeting, afstand en naast elkaar aan de lopende band kan boren. Daarnaast zijn deze tools ook geschikt voor harde materialen en hoef je zelf weinig druk uit oefenen zoals bij de boormachines hierboven. Dit komt doordat je de tool vast klemt en het werkstuk naar de boor toe brengt in plaats van andersom.

Bekijk ook: Beste kolomboormachines top 5 & koopgids

Een goede boormachine kopen doe je zo

Nu je weet welke soorten boormachines er zijn kun je waarschijnlijk al veel beter een keuze maken. Echter, om een goede boormachine te vinden, zijn er nog een aantal verschillen waar je op kan letten.

Toerental en koppel

Wanneer je een boormachine specifiek wilt gebruiken voor het boren van gaten, dan is een hoog toerental erg belangrijk. Het toerental is namelijk de snelheid waarmee de boor draait. Hoe hoger dit is, des te sneller en makkelijker je door het materiaal heen boort. wanneer je de tool alleen wilt gebruiken om te schroeven, dan is een lagere toerental minder belangrijk.

Met een lagere toerental kun je namelijk veel gecontroleerde te werk gaan. Je kan dan beter kijken naar een tool met wat hogere koppel. De koppel geeft namelijk aan hoe krachtig hij is. Dit word aangegeven in newtonmeter (Nm). Vooral bij schroefmachines is hoog koppel dus ideaal. Want hoe hoger de koppel, des te makkelijker de schroef zich in het materiaal draait.

Een koppel tussen de 25Nm – 50Nm is in de meeste gevallen voldoende voor de kluswerkzaamheden in en rondom het huis. Voor professioneel gebruiken kun je beter kijken naar boormachines met 50Nm of hoger.

Voltage en spanning

Als je op zoek bent naar een boormachine waarbij je alle bewegingsvrijheid hebt, is een boormachine op accu een goede keus. Bij deze tools hoef je immers geen rekening te houden met stroomvoorziening. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de accu op tijd aan de lader ligt.

Aan de hand van de motor en de voltage van de meegeleverde accu, kun je bepalen hoe krachtig de boormachine is. Meestal betekent hoe hoger de voltage, hoe hoger de toerental en hoe makkelijker je kan boren.

Boormachines die beschikken over een lage voltage accu ( 12V – 10,8V ) zijn geschikt om te schroeven en te boren in zachte materialen. In de meeste gevallen is dit voor de klusjes in het huis ruim voldoende. Wil je echter wat meer, zoals boren in steen of staal? Dan zijn machines met 14,4V – 18V een betere optie.

Gebruikerscomfort

Elke boormachine heeft zo zijn eigenschappen en specifieke kenmerken. Waarschijnlijk wil je het liefst zo goedkoop mogelijk een boormachine kopen, maar moet hij wel het beste resultaat leveren. Om de prijs zo laag mogelijk te houden kun je kijken naar boormachines die over zo min mogelijk functies beschikken. Echter wil je wel een veilige tool en zijn de veiligheidsopties zoals, kickback control zeker de moeite waard.

Naast veiligheid wil je natuurlijk ook dat de machine lekker in de hand ligt en comfortabel mee kan boren. Kijk goed naar het gewicht en check of de boor voorzien is van functies die het gebruikersgemak verbeteren. Hierbij kun je denken aan een softgrip handgreep, deze zorgt voor een goede grip, en anti vibratie functie waardoor de amper trilt!

Top 5 beste boormachines

DeWalt DCD791P2 ( Accuboormachine )

5 out of 5 stars

Beste boormachine kopen op accu met kofferMet de DeWalt DCD791P2 heb je een accuboormachine in handen die geschikt is voor bijna alle boor klusjes. Het heeft namelijk een instelbaar koppelmechanisme met meerdere standen. Daardoor kun je de snelheid eenvoudig aanpassen op het te boren of te schroeven materiaal. Dankzij de 2 sterke 18 volt 5,0 Ah sterke XR li-Ion accu’s heb je alle bewegingsvrijheid en kun je lekker vlot doorwerken zonder zorgen te maken over een lege accu. Bovendien geeft de acculadingindicator precies aan wanneer de accu aan de lader moet. Als accessoire krijg je er een handige koffer bij waar je de tool na het klussen netjes in op kan bergen.

Pluspunten

 • Krachtige motor
 • Ligt lekker in de hand
 • Gaat lang mee op een volle accu lading
 • Accu’s laden snel op
 • Robuuste koffer die tegen een stootje kan
 • Ingebouwde led verlichting

Minpunten

 • Wat speling wanneer de accu in machine zit
 • Geen klopfunctie

Klik hier om te bestellen bij Bol.com


Bosch GSB 21-2 ( Klopboormachine )

5 out of 5 stars

beste boormachine kopen voor stenen murenMet de Bosch GSB 21-2 klopboormachine boor je snel en efficiënt door bijna alle materialen. Deze boormachine beschikt namelijk over een krachtige, koolborstelloze 1300 watt motor, waardoor je zowel zachte als harde materialen, zoals, hout, tegels, steen, staal met gemak door heen boort. Zeer geschikt voor de professionele vakman die er dagelijks mee moet werken. Hij is namelijk voorzien van een metalen drijfwerkbehuizing, waardoor hij lekker in hand ligt ( ook bij langdurig boren) en een lange levensduur heeft. Helemaal wanneer je deze krachtige boormachine opbergt in de meegeleverde koffer, zul je merken dat je er heel wat jaren plezier van zult beleven.

Pluspunten

 • Sterke koolborstelloze 1300 watt motor
 • Grote boorcapaciteit
 • Extra veilig dankzij KickBack Control, Autolock en overbelastings koppeling
 • Hulpstuk om aan te sluiten op stofzuiger
 • Inclusief draagkoffer

Minpunten

 • Geen verlichting ingebouwd

Klik hier om te bestellen bij Bol.com


Bosch PBH 2100 Universal ( Boorhamer )

4.5 out of 5 stars

Beste boormachine kopen met accessoires voor de doe het zelveDe Bosch PBH 2100 Universal boorhamer is niet alleen geschikt om gaten van max 20mm te boren in steen of beton, maar ook om lichte beitelwerkzaamheden te verrichten, zoals het weghakken van oude tegels of een muurtje weg te hakken. Omdat deze boormachine erg ligt van gewicht is ( namelijk 2,2kg ) en voorzien is van een ergonomische handgreep met soft grip, kun je er prettig en comfortabel mee werken. Dit is natuurlijk ideaal wanneer je een beginnende klusser bent. Daarnaast krijg je er standaard 2 boren/beitels set en een handige draagkoffer bij.

Pluspunten

 • Geschikt om boren in hard materiaal zoals, steen, tegels en beton.
 • Weegt maarliefst 2,2 kilogram
 • Ergonomisch handgreep met softgrip
 • Beitelfunctie
 • Gratis koffer om de in machine in te vervoeren

Minpunten

 • Snoer aan de korte kant

Klik hier om te bestellen bij Bol.com


Makita HR2631FTJ ( Boorhamer )

Beste boormachine kopen voor betonnen murenRegelmatig boor en beitelklusjes in hard materiaal, zoals steen, staal en beton? Dan is de Makita HR2613FTJ boorhamer een goede optie. Deze boormachine beschikt over een krachtige 800 watt motor en is geschikt voor elk materiaal. Daarnaast is het een prettige tool om mee te klussen. Hij weegt namelijk maar 3 kilogram en heeft een compacte vormgeving zodat ook boven je hoofd boren geen enkel probleem is. Trillingen die worden veroorzaakt door het beitelen en boren, worden opgevangen door de Anti Vibratie functie. Je lees het al, een volwaardige boorhamer die voorzien is van handige snufjes waarbij het werkcomfort nog extra word verbeterd. Daarnaast worden er extra accessoires meegeleverd die het klussen nog aangenamer maken. Een “Mbox” opbergkoffer, adapter voor aansluiting stofzuiger, snelspanboorkop zodat je zowel SDS en normale boren kunt gebruiken.

Pluspunten

 • Krachtige 800 watt motor
 • Compacte vorm
 • Boorhamer met boor en beitelfunctie
 • Geschikt voor zowel snelspan- als sds-boren
 • Minimale trillingen
 • Inclusief een MBox opbergkoffer

Minpunten

 • Word geleverd zonder boren en/of beitels

Klik hier om te bestellen bij Bol.com


Makita DHP485RFJ

beste compacte klopboormachine op accu

De laatste boormachine uit onze top 5 is de Makita DHP485RFJ. Deze accuboormachine is één van weinige uit zijn soort die naast schroeven ook te gebruiken is om te boren in hard steen of staal. Hij is namelijk voorzien van 2 krachtige 18 Volt, 3,0 Ah accu’s die onbelast 1900 toeren leveren. Daardoor kun je snel en efficiënt gaten boren van maximaal 38 mm in hout en 13 mm in steen. Vooral de echte vakmannen die dagelijks met dit soort machines werken, zullen baat hebben bij deze boormachine. Hij ligt namelijk lekker in de hand waardoor er ook langdurig prettig mee gewerkt kan worden. De accu’s zijn voorzien van extra oververhitting beveiliging zodat je geen zorgen hoeft te maken over het doorbranden van de accu’s.

Pluspunten

 • Dankzij de hoge toeren ook geschikt om te boren
 • Gaat lang mee op een volle accu lading
 • Accu beveiligd tegen oververhitting
 • Prettig om langdurig mee te werken
 • Boren en bitjes binnen een handomdraai gewisseld
 • Inclusief koffer en extra accu

Minpunten

 • Geleverd zonder boortjes
 • Schakelaar blijft gevoelig voor stof

Klik hier om te bestellen bij Bol.com


Tot slot: Wat is de beste boormachine?

Dat er verschillende boormachines zijn mag wel duidelijk zijn. Van lichte accuboormachines tot aan zware boorhamers die door elk materiaal heen boren. Wat voor jouw de beste boormachine is, hangt dus af van verschillende factoren. Is boren voor jouw een dagelijks bezigheid en moet hij alles aan kunnen, of zoek je een tool waar je enkel af een toe een gaatje boort voor het ophangen van decoratie? Tot slot kun je er rekening mee houden dat boormachines op accu met dezelfde capaciteit als bekabelde machines, over het algemeen duurder zijn. Het voordeel is natuurlijk wel dat je veel mobieler bent en veel makkelijker even de boormachine pakt om ergens een gaatje te boren.

Wanneer je bovenstaande punten voor jezelf op een rijtje hebt gezet, weet ik zeker dat een boormachine kopen voor jouw geen lastige taak meer hoeft te zijn. Heb je toch nog vragen? Stel ze dan gerust hieronder!

Plaats een reactie