Wat is de beste afkortzaag op de markt? Onze top 5!

Er zijn inmiddels zoveel verschillende soorten op de markt dat het vinden van de beste afkortzaag weleens een lastige opgave kan zijn. Om het alvast een beetje makkelijker te maken en je op de juiste weg te helpen vind je in het artikel hieronder een top vijf met daarin de (volgens ons) beste afkortzagen die op dit moment verkrijgbaar zijn. Daarnaast vind je onder aan deze top vijf ook nog een handige koopgids met de belangrijkste aspecten waarop je dient te letten bij de aanschaf van een dergelijke machine.

Top 5

Bosch PCM 8 S laagste prijs

Bosch PCM 8 S

4.5 out of 5 stars

Bekijk prijs

Bekijk info

Metabo KGS 254 M laagste prijs

Metabo KGS254 M

4.5 out of 5 stars

Bekijk prijs

Bekijk info

Metabo KGS 305 M laagste prijs

Metabo KGS305 M

4.8 out of 5 stars

Bekijk prijs

Bekijk info

DeWalt DW743N laagste prijs

DeWalt DW743N

5 out of 5 stars

Bekijk prijs

Bekijk info

Makita LF1000 laagste prijs

Makita LF1000

5 out of 5 stars

Bekijk prijs

Bekijk info

Meer top 5 & koopgidsen

Soorten afkortzagen

Een afkortzaag is, zoals de naam wellicht al doet vermoeden, geschikt voor het afkorten van diverse materialen zoals bijvoorbeeld laminaat, planken, plinten en balken. Afhankelijk van de klus zaag je met dit soort machines zowel haaks, als in verstek of zelfs in dubbelverstek. Met andere woorden: een multifunctionele zaag, waarmee je niet alleen zeer secuur te werk kunt gaan, maar ook nog eens snel en efficiënt. Denk je erover om een afkortzaag aan te schaffen dan zal je zien dat de keuze aan dit soort machines enorm is: groot of klein, met laser of zonder, telescopisch, duur of juist goedkoop en ga zo maar door.

Afkortzaag met onderstel

Indien je de afkortzaag op een vaste plek wil gaan gebruiken, in bijvoorbeeld de schuur of garage en je hebt genoeg plek hiervoor op een werkbank/-tafel, dan voldoet een machine zonder onderstel prima. Hou er wel rekening mee dat je rondom deze plek genoeg bewegingsruimte ter beschikking hebt zodat je niet in de knoop komt bij het verzagen van langere objecten. Zoek je een tool die volledig onafhankelijk kan worden gebruikt? Dan is een afkortzaag met onderstel een betere keuze. Met dit soort machines hoef je geen rekening te houden met werkbanken of tafels en geniet je bovendien van optimale vrijheid door de onafhankelijke plaatsing. Tevens zijn afkortzagen die voorzien zijn van een onderstel ook ideaal om mee te nemen naar een andere locatie. Hou er dan wel rekening mee dat de poten of het volledige frame inklapbaar of te verwijderen zijn.

Afkortzaag met trekfunctie

Een telescopische afkortzaag is voorzien van een schuif- of treksysteem waardoor je de zaag tijdens het zagen naar voor en achter kunt bewegen. Dit word ook wel een afkortzaag met trekfunctie genoemd. Wanneer je bijvoorbeeld planken of balken wil zagen die breder zijn dan het zaagblad kun je op deze manier de zaag zo bewegen dat je ze in één keer in een glijdende beweging door kunt zagen. Bij zagen die niet over een dergelijk systeem beschikken zit je gebonden aan de afmetingen van het zaagblad waardoor je in veel gevallen in meerdere stappen dient te zagen of het zelfs onmogelijk is om grotere oppervlaktes te zagen.

Afkortzaag met verstek functie

Bij het maken van bijvoorbeeld hoekverbindingen, raamwerken of het zagen van plinten of laminaat zaag je vaak in verstek. Veel afkortzagen beschikken over een verstekfunctie waardoor je ze met een simpele handeling onder de gewenste hoek kunt instellen. Echter zijn er modellen die niet over deze functie beschikken. Wanneer je een zaag puur en alleen wil gebruiken om rechte stukken af te korten zal dit geen enkel probleem vormen. Twijfel je nog waarvoor je de zaag wil gaan gebruiken of wil je er mee in verstek zagen, dan dien je er op te letten dat de afkortzaag over een verstekfunctie beschikt. Voor nog meer gemak zijn veel zaagmachines voorzien van een gradenboog, al dan niet met vaste punten voor de meest gangbare hoeken. Zo hoef je niet telkens uit te meten of de zaag in de juiste hoek staat, maar kun je hem met een simpele handeling direct instellen.

Afkortzaag met flipover functie

Een afkortzaag met flipover functie is eigenlijk een radiaal afkortzaag en zaagtafel in één. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je het cirkelzaagblad omdraaien waardoor het toestel ook geschikt om grote, lange platen hout te zagen. Ideaal dus wanneer je meer in een zaagmachine zoekt dan alleen balken en planken afkorten.

Afkortzaag met geleider

Een afkortzaag met geleider is natuurlijk ideaal wanneer je bijvoorbeeld meerdere balken op een vaste maat wilt zagen. De meest bekende is een geleider die je op het toestel vast kan zetten waar je het te zagen materiaal tegen aanschuift. Dit scheelt aanzienlijk minder tijd dan wanneer je de maat telkens opnieuw moet aftekenen.

Afkortzaag met laser

Voor nog meer precisie tijdens zaagwerkzaamheden kun je het beste kiezen voor een afkortzaag met laser. Deze laserlijn laat namelijk exact zien waar het zaagblad zijn zaagsnede zal maken waardoor je in één oogopslag ziet of het object juist ligt of niet. Ideaal dus wanneer je graag lekker vlot doorwerkt. Een laserlijn is geen absolute must, maar kan wel degelijk een handige toevoeging zijn die bovendien het werkgemak net wat verhoogd.

Koopgids: Beste afkortzaag kopen

Wil je een radiaal afkortzaag kopen, maar twijfel je nog over welke het moet gaan worden? Wij helpen je graag. Een afkortzaag is immers waarschijnlijk niet iets wat je iedere dag aanschaft dus we begrijpen dat het aanbod nogal overweldigend kan zijn. In deze handige koopgids zetten we alvast een aantal belangrijke aspecten en verschillen voor je op een rijtje zodat de uiteindelijke keuze al een stuk makkelijker zal worden. We hopen je op deze manier net wat meer informatie te verstrekken waardoor miskopen kunnen worden voorkomen en je de juiste zal maken.

Afkortzaag met afzuiging

Bij sommige machines krijg je een stofzak, andere machines beschikken over de mogelijkheid om ze aan te sluiten op een stofafzuigsysteem en weer anderen hebben helemaal geen stofafzuiging. Maar wat is nu het beste? Om een werkplek vol stof te voorkomen is een afkortzaag met afzuiging natuurlijk ideaal. Je werkplaats veranderd na een tijdje zagen al snel in een enorme stoffige bende die naast een hoop schoonmaakwerk oplevert, ook nog eens slecht is voor je gezondheid. Bovendien wordt het zicht op je klus ook nog eens belemmerd door al dit stof en zaagsel waardoor zowel precisie als veiligheid in grote mate afneemt. Met name wanneer je van plan bent om de afkortzaag met langdurig te gebruiken, is een optie voor stofafzuiging dan ook geen overbodige luxe.

Stofzak of bouwstofzuiger?

Of je voor een stofzak kiest of voor externe stofafzuiging is eender aangezien ze in principe hetzelfde werken, al dien je wel met een aantal dingen rekening te houden. Een stofzak kan bijvoorbeeld niet oneindig mee. Wanneer je grote projecten wil gaan zagen kan het zomaar zijn dat je halverwege de werkzaamheden moet stoppen om de zak te legen. Ook fijnstof wordt door dit soort zakken vaak niet goed vastgehouden waardoor dit alsnog in de lucht en dus ook je longen terecht komt. Een externe stofafzuiging daarentegen gaat niet alleen veel langer mee, maar hoef je ook minder snel te legen en werkt in veel gevallen een stuk secuurder. Bij dit soort afzuigsystemen kun je kiezen uit twee mogelijkheden, zijnde een alleszuiger of een algemeen afzuigsysteem dat vaak voor grotere werkplaatsen of professionals wordt gebruikt.

Verschillende zaagbladen

Afhankelijk van het te zagen materiaal kies je een bijpassend zaagblad. Zo bestaan er zaagbladen voor hout, kunststof, aluminium en universele zaagbladen waarmee je meerdere materialen kunt zagen. De meeste fabrikanten leveren hun machines standaard met een universeel zaagblad voor hout. Mocht je andere materialen willen zagen dien je dus zelf een hiervoor geschikt zaagblad aan te schaffen. Ook in de diameter bestaan er verschillen. Waar sommige merken gebruikmaken van een kleiner zaagblad, voorzien anderen hun machines van een groter formaat zaagblad. Uiteraard geldt hierbij hoe grote het zaagblad, des te dikker materiaal dat je ermee kunt zagen. Naast bovengenoemde verschillen bestaat er ook nog een verschil tussen het materiaal waaruit het zaagblad zelf is vervaardigd. De meest voorkomende zaagbladen bestaan uit zogenaamd HSS of TCT. Bij HSS oftewel snelstaal zaagbladen staan de tanden vaak iets korter op elkaar waardoor het zaagresultaat zeer secuur is. (T)CT zaagbladen zijn vervaardigd uit hardmetaal, al dan niet voorzien van wolfraamcarbide (T). Deze zaagbladen zijn over het algemeen duurzamer en slijten minder snel. Daarnaast zorgen deze zaagbladen voor een meer dan uitstekend zaagresultaat.

Ingebouwde led lamp

Eigenlijk geldt voor alle machines en gereedschappen dat ingebouwde verlichting erg handig is. Ook bij zaagmachines zoals afkortzagen is extra verlichting niet alleen een zeer handige toevoeging, maar het maakt de machine bovendien ook een stukje veiliger. Goede verlichting bij je klus zorgt ervoor dat je goed zicht houdt op wat je aan het doen bent. Hierdoor worden fouten en ongelukken, met alle gevolgen van dien, voor een groot deel voorkomen. Uiteraard kun je ervoor kiezen om losse verlichting zoals een (bouw)lamp op je werkstuk te richten, maar in praktijk zal je al snel merken dat dit niet zo makkelijk werkt als gedacht. Je staat vaak voor de lichtbron waardoor je een schaduw creëert die er op zijn beurt voor zorgt dat je zicht op het werkstuk wordt belemmerd. Bij een afkortzaag die voorzien is van geïntegreerde verlichting is de lamp in de meeste gevallen strategisch geplaatst waardoor je altijd goed zicht op de zaagsnede, het zaagblad en een gedeelte van je werkstuk behoudt. Kortom, gebouwde (LED)-verlichting draagt niet alleen bij aan het gebruiksgemak, maar ook aan veiligheid.

Variabele snelheidsinstellingen

Net zoals niet ieder materiaal zomaar met ieder zaagblad gezaagd kan worden, bestaat er ook verschil in de snelheid. Zeker bij hardere of juist delicate materialen levert een aangepaste snelheid veelal een mooier en strakker zaagresultaat. Plan je de zaag te gebruiken voor diverse materialen dan zal blijken dat een variabele snelheid een zeer welkome toevoeging is. Ook een zogeheten slowstart functie draagt hieraan bij. Deze functie zorgt er niet alleen voor dat de zaag met een lager tempo opstart waardoor je de zaag secuurder kunt aanzetten op het materiaal, maar draagt bovendien ook bij aan de veiligheid. Tevens wordt er bij zwaardere zaagmachines door deze functie voorkomen dat de stoppen doorslaan bij het starten.

Werkvlak uitbreidingsfunctie

Het werkvlak van een zaagmachine is beperkt. Zeker wanneer je grote of lange objecten wil zagen kan dit dan ook nog wel eens voor behoorlijk wat gedoe zorgen. Objecten die niet stabiel blijven liggen of niet vast liggen kunnen een behoorlijk gevaar opleveren en zodoende tot ernstige ongelukken leiden. Om dit te voorkomen bestaat er bij veel afkortzagen de mogelijkheid om het werkvlak te verbreden. Bij sommige machines gebeurt dit door middel van blokken die je in elkaar kunt klikken. Bij andere machines schuif je eenvoudig de zijkanten uit. Welk systeem je kiest is een keuze die volledig bij de koper ligt aangezien beide systemen prima werken, maar mocht je grote objecten willen zagen is een uit te breiden werkoppervlak ten zeerste aan te raden.

Beste afkortzaag top 5

Bosch PCM 8 S

4.5 out of 5 stars

Beste afkortzaag kopen van Bosch doe het zelve

Plus & minpunten

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Zaagt nauwkeurig
 • Word geleverd met een cirkelzaagblad
 • Compact

Met de Bosch PCM 8 S haal je een robuuste machine in huis die niet alleen tegen een stootje kan, maar waar je dankzij de hoogwaardige aluminium constructie ook nog eens jarenlang plezier van zal hebben. Het (ver)zagen van grote werkstukken levert geen enkel probleem op voor deze 1200 watt sterke afkortzaag. Dankzij de telescopische trekfunctie met dubbele spangeleiding en de stabiele zijverlengingen bereikt de machine met gemak een zaagbreedte van 220 millimeter en een zaaghoogte van tot wel 65 millimeter. Bovendien beschikt de Bosch PCM 8 S over een instelbare lasergeleider, een geïntegreerde werklamp en is hij aan te sluiten op een externe stofafzuiging voor nog meer werkcomfort en gemak.

Metabo KGS 254 M

4.5 out of 5 stars

Beste afkortzaag van metabo

Plus & minpunten

 • Zaagblad staat snel stil na het zagen
 • Maakt mooie zaagsnedes
 • Laserlijn
 • Led verlichting
 • Je moet de laser instellen
 • Klein stofzakje
 • Geleiders goed stellen om haaks te zagen

Klik hier om te bestellen bij Bol.com

Met een vermogen van maar liefst 1800 watt en een maximaal toerental van 4500 omwentelingen per minuut kun je wel stellen dat de Metabo KGS 254 M zeker niet de minste is. Het 254 millimeter grootte zaagblad glijd dan ook haast als vanzelf door dikke en/of brede balken, MDF-platen, laminaat en parket enzovoorts. Is het zaagoppervlak te klein voor de klus die je hebt gepland? Dan verbreed je simpelweg de werktafel door de zijkanten uit te schuiven. De telescopische trekfunctie zorgt er hierbij voor dat je zelfs planken of balken die breder dan het zaagblad zijn kunt door- of inzagen. Daarnaast zorgt de geïntegreerde laser en werkverlichting voor goed zicht op het werkstuk waardoor je uiterst precieze zaagsneden kunt maken. Ook groeven en inkepingen maken vormt voor de Metabo afkortzaag geen enkel probleem. Dankzij de diepteaanslag stel je eenvoudig de zaagdiepte naar wens in. En heb je een klus waarbij je in verstek moet zagen, dan vind je op de machine alvast de vijf meest voorkomende hoekmaten zodat je deze zonder gedoe, op een makkelijke en snelle manier kunt instellen. Tijd verliezen door het meten van graden behoort met deze machine dan ook tot de volledig voltooide tijd.

Metabo KGS 305 M

4.8 out of 5 stars

Beste afkortzaag kopen voor professionals

Plus & minpunten

 • Zaagt nauwkeurig
 • Heeft een rustige aanloop
 • Nauwkeurige laserlijn
 • Voorzien van extra veiligheidsfuncties

Dankzij de uiterst robuuste constructie van aluminium persgietwerk is de Metabo KGS 305 M niet alleen prima geschikt voor hobbywerkzaamheden, maar zelfs onder professionele en zware omstandigheden laat deze machine je niet in de steek. Met het 305 millimeter grootte zaagblad zaag je zowel onder een rechte hoek, alsook schuin en in verstek. Tevens is de afkortzaag voorzien van traploos uittrekbare tafelverbreding waardoor ook de machine ook te gebruiken is voor het verzagen en afkorten van grotere objecten zoals planken, balken en plaatmateriaal. Voor optimaal gebruiksgemak is de Metabo KGS 305 M voorzien van een stofzak en bestaat er tevens de mogelijkheid om hem aan te sluiten op een externe stofafzuiging of alleszuiger. Zo blijft je werkplek schoon en houdt je perfect zicht op je klus. Met een dergelijke machine is veiligheid een belangrijk punt. Dat vinden ze bij Metabo dan ook; de materiaalklem, aanloopstroombegrenzing en asvergrendeling zorgen voor optimale veiligheid zodat zelfs mensen met nog maar weinig ervaring met een gerust hart aan de slag kunnen.

DeWalt DW743N

5 out of 5 stars

Beste afkortzaag kopen van het merk DeWalt

Plus & minpunten

 • Stevige afkortzaag
 • Op hoogte zagen door onderstel
 • Zaagt nauwkeurig
 • Oerdegelijk
 • Weinig geluid

De DeWalt DW743N is een veelzijdige machine die te gebruiken is als tafel-, verstek- en afkortzaag. Het moge dan ook wel duidelijk zijn dat deze zaagmachine met onderstel een ware alleskunner op zijn gebied is. De krachtige, maar tevens stille inductiemotor zorgt voor een opgenomen vermogen van maar liefst 2000 watt, wat er voor zorgt dat het zaagblad een maximaal toerental bereikt van 2850 toeren per minuut. Dankzij het speciale hendelmechanisme opent de beschermkap automatisch op afkortstand zodat je niet alleen een stuk veiliger te werk kunt gaan, maar ook makkelijker. De ingebouwde stofafzuiging verwijdert direct al het vrijgekomen zaagsel waardoor je werkplek, ogen en longen schoon en veilig blijven.

Makita LF1000

5 out of 5 stars

beste afkortzaag kopen met onderstel van het merk makita

Plus & minpunten

 • Professionele zaagtafel
 • Zaagt nauwkeurig
 • Weinig geluid
 • Multifunctioneel

Ook de Makita LF1000 is een veelzijdige zaagmachine die zowel als afkort- en als tafelzaag te gebruiken is. Het zaagblad heeft een doorsnee van 260 millimeter waardoor je tot 68 millimeter diep in diverse materialen zoals kunststof, plaatmateriaal, hout en plastic kunt zagen. Ongeacht het te verzagen materiaal worden vrijgekomen stofdeeltjes en zaagsel opgevangen in de meegeleverde stofzak wat zal resulteren in een schone werkplek en nog meer veiligheid. Over veiligheid gesproken; de overbelasting beveiliging en de nulspanningsbeveiliging zorgen ervoor dat de Makita LF1000 nog veiliger in gebruik is en de kans op ongelukken een stuk verkleint zal worden. Daarnaast is de zaagmachine voorzien van constante elektronica waardoor het toerental zelfs bij zware belasting gelijk blijft. De softstart-functie laat de machine rustig starten zonder dat je bang hoeft te zijn dat de stoppen uit de meterkast klappen en zorgt er tevens voor dat het zaagblad gecontroleerd door het werkstuk wordt gestuurd. Wil je de machine op een andere locatie gebruiken? Dan klap je poten eenvoudig in en verplaats je hem naar een volgende klus.

Plaats een reactie