Beste bouwdroger in 2023

Bijgewerkt op:

Home » Accessoires » Beste bouwdroger in 2023

Een bouwdroger is een apparaat dat gebruikt wordt om de lucht in een binnenruimte te drogen. Dit kan op verschillende manieren een uitkomst bieden. Benieuwd in welke gevallen dat precies is en hoe je een goed exemplaar onderscheidt van een minder goed? In dit artikel vind je onze beste bouwdroger top 5 en alle informatie waar je op moet letten bij aanschaf!

Onze 3 favorieten

Populair

Meest populair

HBM 50 bouwdroger

Populaire bouwdroger

Goedkoop

REMS Secco 50

Goedkope bouwdroger

Professional

Trotec TTK 175 S

Professionele bouwdroger

Wat is de beste bouwdroger?

Tijdens ons zoektocht naar de beste bouwdroger, hebben wij rekening gehouden met een aantal punten. Deze vind je hieronder.

  • Het maximale capaciteit
  • Hoeveel geluid het toestel produceert
  • Het gebruikersgemak
  • Duurzaamheid

1: Dryfast DF 200H

professionele bouwdroger met hoge garantie termijn

Het merk Dryfast staat bekend om zijn productie van zeer goede bouwdrogers. De Dryfast DF 200H is er daar eentje van. Deze grote, robuuste, doch compacte bouwdroger is geschikt voor ruimtes tot 230 kubieke meter en kan een luttele 35 liter per 24 uur verwerken.

Het makkelijk uitneembare waterreservoir van 11 liter zorgt voor optimaal gebruiksgemak, al kun je er ook voor kiezen om de DF aan te sluiten op de afvoer door middel van een afvoerslang (los bij te bestellen).

Verder is het apparaat voorzien van een uiterst krachtige Toshiba compressor, zit er een urenteller op en is hij met een gewicht van slechts 35 kilogram en de grote rubberen wielen eenvoudig verplaatsbaar.

Tel daarbij nog de 8760 draaiuren garantie op en je haalt met de Dryfast DF 200H niet alleen een zeer gebruiksvriendelijke, maar ook een uiterst professionele bouwdroger in huis.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Luchtverplaatsing 230 m³/uur
  • Capaciteit van 35 liter per 24 uur
  • Groot waterreservoir van 11 liter
  • Hoog gebruiksgemak
  • Mogelijkheid voor afvoerslang
  • Urenteller
  • Bijzonder hoge garantietermijn

Minpunten

  • Groot in omvang
  • Prijzig

2: REMS Secco 50

beste goedkope bouwdroger

De REMS Secco 50 is misschien wel de meest praktische bouwdroger die geschikt is voor kleine projecten. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur verwerkt deze krachtige bouwdroger tot maximaal 50 liter per dag. Zo hoef je nooit lang te wachten vooraleer de ruimte droog is.

Ook over het maximum volume valt alles behalve te klagen, integendeel zelfs want met 265 kubieke meter doet de Secco 50 zeker niet onder voor menig, vaak zelfs duurdere, concurrent.

Een ander groot pluspunt van deze bouwdroger is de elektronica en dan met name de elektronische hygrometer. Deze voert namelijk een constante meting van de luchtvochtigheid uit en zorgt ervoor dat het apparaat zichzelf uitschakelt wanneer het ingestelde vochtpercentage is bereikt.

Zo heb je niet alleen weinig omkijken naar deze bouwdroger, maar bespaar je bovendien ook een hoop op je energierekening.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Luchtverplaatsing 265 m³/uur
  • Capaciteit van 50 liter per 24 uur
  • Automatische uitschakeling
  • Stille werking

Minpunten

  • Waterreservoir aan de kleine kant (7,7 liter)

3: Eurom L080

beste bouwdroger voor intensief gebruik

Indien je op zoek bent naar een bouwdroger voor intensief gebruik, dan is de Eurom LO80 een uitstekende keuze. Je gebruikt deze bouwdroger op iedere plek die je maar wil: niet alleen in een industriële omgeving, maar ook bijvoorbeeld op de bouwwerf, in een atelier of gewoon thuis in de schuur.

Het duidelijk afleesbare display geeft niet alleen continue de omgevingstemperatuur weer, maar laat je ook eenvoudig het luchtvochtigheidspercentage instellen. Het apparaat berekent vervolgens zelf het aantal uren dat hij hiervoor nodig zal denken te hebben en begint automatisch te werken. Is het gewenste percentage bereikt? Dan schakelt hij zich vanzelf uit. Zo wordt onnodig energieverbruik tegengegaan.

Het enige nadeel van deze bouwdroger is de opvangbak, of beter gezegd het gebrek hieraan. Ja, dat lees je goed: de Eurom LO80 heeft geen opvangbak om het condenswater in te verzamelen. In plaats daarvan dien je het apparaat aan te sluiten op een afvoerleiding.

Van de ene kant is dit erg handig aangezien je er op deze manier geen enkel omkijken hebt, maar dit houdt ook in dat gebruik in bijvoorbeeld kelders of zolderverdiepingen lastig is.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Luchtverplaatsing 850 m³/uur
  • Capaciteit van 80 liter per 24 uur
  • Automatische uitschakeling
  • Geïntegreerde thermometer

Minpunten

  • Met een gewicht van 44 kilogram relatief zwaar
  • Geen waterreservoir

4: HBM 50 bouwdroger

beste compacte bouwdroger

De HBM 50 is een compacte bouwdroger die vanwege zijn hoge capaciteit van 50l/24u geschikt is voor het drogen van zowel kleine als grote ruimtes. Hiervoor heb je de keuze uit twee mogelijkheden: automatisch drogen (hygrostaat) of manueel.

Verder beschikt de HBM 50 over een automatische ontdooifunctie die op basis van een milieuvriendelijk koelmiddel werkt. Zo hoef je je geen zorgen te maken bij een koude omgevingstemperatuur en is deze bouwdroger nog breder inzetbaar dan zijn concurrenten zonder deze functie.

Maar dat is nog niet alles, want dankzij de aanvoerslang en ingebouwde pomp kun je deze bouwdroger indien nodig 24 uur op 24 laten werken. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat het waterreservoir over zal lopen, want dat is er simpelweg niet.

In tegenstelling tot veel andere bouwdrogers, vormt het gebrek aan waterreservoir bovendien ook geen enkel nadeel. De geïntegreerde afvoerpomp zorgt er namelijk voor dat het water tot een hoogte van maximaal 5 meter wordt weggepompt. Wil je de HBM 50 dus in de kelder of op zolder gebruiken, dan is dit geen enkel probleem.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Luchtverplaatsing 600 m³/uur
  • Capaciteit van 50 liter per 24 uur
  • Automatische ontdooifunctie
  • Compact, licht ontwerp
  • Geïntegreerde afvoerpomp

Minpunten

  • Geen waterreservoir

5: Trotec TTK 175 S

beste professionele bouwdroger

Wanneer je een bouwdroger vaak nodig hebt voor bijvoorbeeld je werk of omdat je je graag bezighoudt met grote projecten, dan wil je het liefst een exemplaar waarop je kunt vertrouwen. Een voorbeeld zo’n betrouwbare bouwdroger is de Trotec TTK 175 S.

Deze bouwdroger beschikt over een ontvochtigingscapaciteit van 50 liter per etmaal en heeft een temperatuurbereik tussen de 5 en 32°C. Tijdens het werken houdt de ingebouwde bedrijfsurenteller nauwkeurig het aantal gewerkte uren bij zodat je altijd weet hoe lang het apparaat al in bedrijf is.

Uiteraard is er ook over de behuizing nagedacht. Deze biedt optimale bescherming tegen vocht en stof en vergroot zo de levensduur van het apparaat aanzienlijk. De massieve rubberen wielen zorgen in combinatie met het verrijdbare onderstel bovendien voor een eenvoudige verplaatsing.

En mocht je over meer TTK-S bouwdrogers van ongeveer dezelfde afmetingen beschikken? Dan stapel je deze dankzij de stapelgroven stevig op elkaar. Kortom, een professionele bouwdroger met genoeg functies om je werk nog aangenamer te maken.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Luchtverplaatsing 580 m³/uur
  • Capaciteit van 50 liter per 24 uur
  • Heetgas ontdooiautomaat
  • Slangaansluiting mogelijk

Minpunten

  • Waterreservoir met 6 liter vrij klein

Waarom een bouwdroger gebruiken?

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom je een bouwdroger moet gebruiken terwijl je ook gewoon een raam kunt opengooien of de verwarming een graadje hoger kunt zetten om de ruimte te drogen. Dat lijkt immers wel de meest logische oplossing. Toch blijkt dit in de praktijk niet zo logisch als het misschien lijkt. Denk maar eens aan het volgende:

Muren sneller laten drogen

Stel je wil de muren in je huis gaan voorzien van een nieuwe laag pleisterwerk. Om dit pleisterwerk tot stand te kunnen brengen mix je poeder met water. Liters water zelfs wanneer het een groot oppervlak betreft. Nadat je het pleisterwerk hebt aangebracht blijft dit water in de ruimte.

Logisch natuurlijk, want het bevindt zich nog steeds in het pleisterwerk, ook al zit het nu op de muur in plaats van in een emmer of speciekuip. Dit vocht wil je echter wel zo snel mogelijk je huis uit hebben. Niet alleen omdat je zo vlug mogelijk het pleisterwerk wil drogen en verder wil met andere klussen, maar ook omdat veel vocht in huis voor lelijke vlekken en zelfs gevaarlijke schimmel kan zorgen.

Nu zou je uiteraard de ramen tegenover elkaar open kunnen zetten om het even lekker door te laten waaien, maar dit is vaak niet voldoende of werkt zelfs geheel averechts. Zeker wanneer de luchtvochtigheid buiten door bijvoorbeeld regen hoog is of het huis waarin je werkt sowieso al een vochtprobleem heeft, zal het vocht gewoon blijven hangen.

Daarnaast verdampt het vocht op deze manier ongelijkmatig waardoor er in het slechtse geval scheuren in het pleisterwerk kunnen ontstaan. Niet zo handig dus.

Acute situaties

Een andere reden waarbij het gebruik van een bouwdroger ten slotte erg handig en zelfs noodzakelijk kan zijn, is in het geval van een acute situatie zoals bijvoorbeeld een overstroming of lekkage. In een dergelijk geval is direct handelen immers van groot belang en een bouwdroger zorgt er hierbij voor dat de ruimte snel en gelijkmatig kan drogen.

Hoe werkt een bouwdroger?

Nu je weet waarvoor een bouwdroger dient, rijst waarschijnlijk de volgende vraag al bij je op: hoe werkt een bouwdroger nu eigenlijk precies? We leggen het je hieronder uit.

Zoals de naam al doet vermoeden maakt een bouwdroger de lucht letterlijk droog. Dit gebeurt als volgt:

  • De bouwdroger zuigt de lucht uit de ruimte naar binnen in het apparaat
  • Deze lucht wordt door een metalen filter geleid die ondertussen sterk gekoeld wordt. Het vocht dat zich in de lucht bevindt blijft door de kou op metalen klepjes die zich in het filter bevinden achter, terwijl de lucht zelf er gewoon doorheen gaat
  • Deze droge lucht wordt vervolgens terug de ruimte in geblazen terwijl het zojuist onttrokken vocht wordt ofwel opgevangen in een waterbak onder in het apparaat of meteen afgevoerd via een slang
  • Dit proces blijft zichzelf herhalen tot de lucht, en daarmee de ruimte, droog genoeg is en de bouwdroger wordt uitgeschakeld. Afhankelijk van de capaciteit van het apparaat, de hoeveelheid vocht én de grootte van de ruimte kan dit variëren van meerdere uren tot zelfs dagen

Naast de bovengenoemde condensatiedrogers bestaan er ook zogeheten absorptiedrogers. Hoewel dit type bouwdroger iets minder bekend is en je deze niet zo vlug in een bouwmarkt zal tegenkomen, kunnen ze in sommige toch een uitkomst bieden in de bouw.

Absorptiedrogers zijn namelijk ideaal voor ruimtes waarin de temperatuur laag is. Op dat gebied zijn ze dus breder inzetbaar ten opzichte van condensatiedrogers die alleen goed kunnen werken binnen een bepaalde temperatuurzone. Vandaar dat je dit type bouwdroger dan ook vaak terugziet in een industriële omgeving of bijvoorbeeld laboratoria.

Ventilatoren

Bouwdrogers worden vaak gecombineerd met één of meerdere ventilatoren. Een ventilator verplaatst en verdeelt de lucht immers door middel van zijn roterende wieken. Hoewel de vochtigheid hierdoor zelf niet uit de lucht wordt getrokken, zorgt de gecreëerde luchtverplaatsing wel voor een drogend effect, ook al is dit lang niet zo sterk als dat van een bouwdroger.

Combineer je echter een bouwdroger met een ventilator dan zorg je in feite voor een ware win win situatie. De ventilator zorgt dan voor een goede verspreiding van de lucht, terwijl de bouwdroger er op zijn beurt weer voor zorgt dat de lucht gedroogd wordt. Een gouden combinatie dus

Koopgids: Beste bouwdroger kopen

Niet iedere bouwdroger is hetzelfde, daarom is het belangrijk dat je voor een definitieve aankoop goed naar een aantal punten kijkt om een miskoop te voorkomen. Welke punten dat zijn vind je hieronder.

Capaciteit

De capaciteit is een belangrijk, dan wel niet het allerbelangrijkste criterium van een bouwdroger. Met de capaciteit bedoelen we de hoeveelheid water die het apparaat per dag kan verwerken. Hoeveel liter dit betreft is grotendeels afhankelijk van de situatie waarvoor je de bouwdroger wenst te gebruiken.

Woon je bijvoorbeeld in een oud, vochtig huis en heb je regelmatig te kampen met een vochtprobleem? Dan is het belangrijk om de keuze voor een bouwdroger hierop af te stemmen. Hoe meer vocht er zich in een ruimte bevindt, des te groter dient de capaciteit van de bouwdroger namelijk te zijn. Logisch, want er moet meer vocht uit de ruimte worden getrokken.

Geluid

Hoeveel geluid een bouwdroger produceert is afhankelijk van de stand waarop je hem hebt ingesteld. Zo zal je zien dat hij op de laagste stand minder lawaai zal maken, dan wanneer hij op volle kracht draait. Hoe harder hij moet werken, des te meer geluid er vrij komt immers.

Omdat een bouwdroger meestal de hele dag (of nacht) aanstaat is het belangrijk om rekening te houden met het geluidsniveau. Zeker wanneer je in dezelfde ruimte aan het werk bent wil je het liefste een exemplaar dat zo weinig mogelijk kabaal maakt.

Let daarom goed op het aantal decibel dat de bouwdroger maximaal produceert, niet alleen voor je eigen oren, maar ook voor die van eventuele collega’s naasten of zelfs buren.

Temperatuurbereik

Niet alle bouwdrogers functioneren bij dezelfde temperaturen. Zeker wanneer je bijvoorbeeld in een nieuwbouwwoning zonder werkende verwarming de lucht droger wilt maken, is het belangrijk om na te gaan bij welke temperaturen het apparaat nu in feite kan werken.

Voor de meeste condensatiedrogers zal dit een temperatuur zijn tussen de 12 en 28 graden Celsius. Indien het op de plek waar je de bouwdroger nodig hebt veel kouder is of het er zelfs sprake is van vorst, zal deze zijn werk niet juist kunnen uitvoeren en er zelfs schade aan kunnen ontstaan.

In dit geval kun je beter kiezen voor een zogenoemde absorptiedroger. Dit type bouwdroger is namelijk, vanwege het continu bewegende element, wél geschikt om te functioneren bij lage temperaturen.

Gebruikersgemak

Net zoals bij vrijwel ieder ander apparaat is het ook bij een bouwdroger belangrijk om naar het gebruiksgemak te kijken. Je wil het je immers zo makkelijk mogelijk maken. Wielen zijn daarom bijvoorbeeld een belangrijk pluspunt wanneer het aankomt op gebruiksgemak. Zo hoef je niet telkens de bouwdroger naar zijn plek te tillen, maar kun je hem gewoon rollen.

Echter zijn wielen niet het enige die je het gebruik van een dergelijk apparaat een stuk vergemakkelijken. Integendeel zelfs: het allerbelangrijkste punt om op te letten is de waterafvoer. Vaak wordt het door het apparaat opgenomen water opgevangen in een daarvoor bestemde bak. Hoe groter deze bak, des te hoger het gebruiksgemak aangezien je hem zo min mogelijk wil moeten leegmaken.

Maar bekijk ook eens hoe deze bak in het apparaat dient te worden geïnstalleerd. Lukt dit makkelijk of moet je er meerdere handelingen voor uitvoeren? En is er naast een opvangbak toevallig ook een aansluiting om het apparaat aan te sluiten op een afvoerbuis?

Duurzaamheid

Een bouwdroger werkt vaak gedurende een lange tijd aan één stuk, soms wel een hele dag of nacht door. Daarom is het verstandig om voor een zo duurzaam mogelijk exemplaar te kiezen die zo is ontworpen dat hij ook daadwerkelijk lang mee kan gaan. Twee punten waarop je de duurzaamheid van een bouwdroger kunt controleren zijn bijvoorbeeld:

Filter

Zonder goed werkende filter is een bouwdroger in feite waardeloos. Net zoals bij een stofzuiger is ook bij een bouwdroger een goede filter dus erg belangrijk. Bij veelvuldig gebruik zal het op den duur dan ook noodzakelijk zijn om het filter een keer te vervangen zodat een goede werking blijft gewaarborgd. Let er daarom op dat het filter kan worden vervangen én dat dit bovendien op een eenvoudige manier kan gebeuren.

Afvoerslang

Ook is het handig wanneer er een afvoerslang wordt meegeleverd met de bouwdroger. Hiermee kun je de droger rechtstreeks op een afvoer aansluiten waardoor je niet meer afhankelijk bent van de grootte van de condensopvangbak. Dit scheelt je niet alleen een hoop tussentijds sjouwwerk, maar maakt de bouwdroger hierdoor tevens geschikt voor gebruik in zowel kleine als wat grotere ruimtes.

Tot slot – Beste bouwdroger

Het moge wel duidelijk zijn: een bouwdroger is een apparaat dat je niet alleen een hoop narigheid kan helpen voorkomen, maar kan er bovendien voor zorgen dat je een stuk sneller door kunt werken. Het is dus een investering die zich zeker kan lonen.

We hopen je dan ook middels dit artikel een beetje wegwijs te hebben gemaakt op het gebied van wat nu een goede bouwdroger is en met welke dingen je rekening moet houden bij de aanschaf hiervan.

Mocht je echter toch nog vragen of opmerkingen hebben of heb je misschien nog een tip waarvan je vindt dat anderen het ook moeten weten? Laat het ons dan zeker weten!