Beste boorhamer in 2023

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Boormachines » Beste boorhamer in 2023

Ben je van plan om boorwerkzaamheden uit te voeren in harde steensoorten zoals beton? Dan is een boorhamer wellicht de tool die je nodig bent. Deze krachtige boormachines zijn namelijk geschikt ( mede dankzij de hamer bewegingen ) om te boren in harde materialen. Maar wat is nu de beste boorhamer en waar let je op bij aankoop?

Op deze pagina vind je onze top 5 beste boorhamers en een handige koopgids waarin wij je alle informatie geven over het kiezen van een beschikte boorhamer.

Onze 3 favorieten

Populair

Beste populaire boorhamer

Makita HR2230X4

populaire boorhamer

Goedkoop

beste goedkope boorhamer

Bosch PBH 2100 Universal

goedkope boorhamer

Professional

beste professionele boorhamer

Bosch GBH 2-28 F

professionele boorhamer

Wat is de beste boorhamer?

Ín onze top selectie vind je verschillende boorhamers die wij regelmatig updaten. Sommige modellen zijn voor professionals en andere zijn geschikt voor de doe het zelve.

1: Bosch PBH 2100 Universal

Beste beton boormachine voor de doe het zelve

De eerste in de lijst is de Bosch PBH 2100 Universal. Met deze boorhamer boor je binnen rap tempo grote gaten tot een maximale diameter van 20 millimeter. De ergonomische vormgeving met soft grip en het lichte gewicht van slechts 2,2 kilogram maken deze boorhamer ondanks zijn hoge power zeer handzaam en comfortabel in gebruik.

Zelfs wanneer je nog nooit eerder ervaring hebt opgedaan met dit type machine. Daarnaast is de PBH 2100 niet alleen geschikt om te boren. Door middel van de draaistop zet je deze boormachine snel en eenvoudig om in beitelstand, waardoor hij prima geschikt is voor licht breekwerk, het afbikken van tegels of het afbreken van een bakstenen of zacht stenen muurtje.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Geschikt voor boren, licht beitelwerk, afbreekwerkzaamheden en afbikken
  • Laag gewicht van slechts 2,2 kilogram
  • Wordt geleverd met 2 boren, 2 beitels en een opbergkoffer

Minpunten

  • Geen standaard snelspan boren te bevestigen

2: Makita HR2230X4

Makita HR2230X4 boormachine voor beton

De 710 watt sterke Makita HR2230X4 wordt compleet geleverd een luxe opbergkoffer. Naast de Makita boorhamer is er ook een lade verwerkt met maar liefst 14 hoogkwalitatieve SDS-Plus boren. Je bent dus in één keer klaar voor vrijwel elke boorklus in en rondom het huis.

Zelfs zwaardere boorwerkzaamheden hoef je met deze boormachine niet uit de weg te gaan. Dankzij het onbelaste toerental van maximaal 1050 toeren per minuut en de maximale slagkracht van 2,2 Joule boort deze boorhamer net zo makkelijk door de hardste betonsoorten, als door zachte(re).

Bovendien is de HR2230X4 ook een zeer duurzame machine. Zo is de robuuste behuizing bijvoorbeeld voorzien van bumpers en is de motor beschermd tegen (steen)stof.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Word geleverd met stevige, aluminium koffer en 14-delig borenset
  • Slechts 2,6 kilogram, dus licht van gewicht
  • Veel bewegingsvrijheid dankzij 4 meter netsnoer

Minpunten

  • Geen rotatiestop, waardoor deze machine niet geschikt is voor breekwerkzaamheden

3: Makita HR2631FTJ

Beste boorhamer voor zwaardere boor en breekwerkzaamheden

Ben je op zoek naar een boormachine voor het zwaardere kluswerk? Dan is de Makita HR261FTJ een uitstekende keuze. Deze 800 watt sterke combiboorhamer boort én beitelt met gemak door vrijwel ieder materiaal.

Daardoor is hij niet alleen de beste boorhamer voor thuisgebruik, maar ook voor professionals. Ook over comfort en gebruiksgemak is bij de HR2631FTJ goed nagedacht. Dankzij de compacte vormgeving en het lage gewicht van slechts 3 kilogram ligt de machine prettig in de hand waardoor zelfs het boren in plafonds geen enkel probleem vormt.

De Anti Vibratie Technologie (AVT) zorgt er bovendien voor dat de trillingen voor het grootste gedeelte worden gereduceerd wat resulteert in nóg meer werkcomfort, zelfs tijdens langdurige werkzaamheden.

Tot slot wordt de Makita HR2631FTJ geleverd met diverse accessoires zoals een dieptestop, stofafzuiging adapter, “Mbox” opbergkoffer en een extra snelspan boorkop zodat zowel gewone boren, als SDS-Plus boren gebruikt kunnen worden.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Hoog vermogen van 800 watt
  • Geschikt voor breekwerkzaamheden door middel van de rotatiestop
  • Laag gewicht van slechts 3 kilogram
  • Wordt geleverd met twee boorkoppen (SDS en Snelspan)
  • Inclusief stapelbare “Mbox” en stofzuigadapter

Minpunten

  • Exclusief boren en/of beitels

4: Bosch GBH 2-28 F

Blauw bosch boorhamer- beste keuze voor professionals

Dankzij de hoge slagkracht van maar liefst 3,2 Joule in combinatie met het hoge vermogen van 880 watt hoef je met de Bosch GBH 2-28 F geen enkele boorklus uit de weg te gaan. Met gemak boor je met deze boorhamer gaten tot een diameter van maar liefst 28 millimeter in beton.

Daarnaast zorgt de rotatiestop ervoor dat deze machine tevens te gebruiken is bij breek- en beitelwerkzaamheden. Helaas worden er geen boren en/of beitels meegeleverd, maar wordt de GBH 2-28 F wél geleverd met twee boorkoppen, namelijk een SDS en een snelspan boorkop.

Zo kun je zowel normale boren gebruiken als SDS boren en beitels. Ideaal wanneer je al boorsets in huis hebt van eventuele oude of reeds eerder aangeschafte machines.

Het gewicht van 3,2 kilogram is aan de iets zwaardere kant in vergelijking met de eerder genoemde modellen, maar desondanks ligt de combiboorhamer erg comfortabel in de hand.

Daarnaast beschikt de machine over vibratiedemping en een zogenoemde “Kickback Control” voor nog meer werkcomfort en veiligheid.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Geschikt voor zowel boor- als breekwerkzaamheden dankzij de rotatiestop
  • Wordt geleverd met een extra snelspan boorkop
  • Hoge slagkracht: 3,2 Joule
  • Grote maximale boorcapaciteit van 28 millimeter in beton
  • “Kickback Control”
  • Vibratiedemping

Minpunten

  • Wordt geleverd zonder boren en/of beitels

5: Powerplus POWX1175

goedkope boorhamer

De Powerplus POWX1175 is een kwalitatieve boorhamer die ideaal is voor de zware klussen in en rondom huis. Met een vermogen van 5 Joule boor je met deze machine met gemak gaten tot een maximale diameter van 32 millimeter, zelfs in de hardste soorten beton.

Daarnaast is de POWX1175 dankzij de rotatiestop ook te gebruiken bij lichte beitel- en breekwerkzaamheden. Een (bak)stenen muurtje afbreken of tegels afbikken is dan ook geen enkel probleem voor deze zware jongen. Doordat er twee beitels en drie boren worden meegeleverd kun je bovendien direct aan de slag.

Enig nadeel is wel dat deze machine behoorlijk wat gewicht met zich mee draagt. Hierdoor is hij niet geschikt voor langdurig gebruik.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Maximale boordiameter van 32 millimeter in beton
  • Tevens te gebruiken voor licht beitelwerk, afbikken en afbreken
  • Word geleverd met verschillende beitels, boren en andere accessoires

Minpunten

  • Relatief zwaar: 9,1 kilogram

Wat is een boorhamer?

Een boorhamer oftewel SDS boormachine is een machine die wordt gebruikt voor het boren in harde steensoorten en beton. Is de boorhamer bovendien voorzien van een beitelfunctie, dan wordt deze ook wel combiboor of combihamer genoemd.

In tegenstelling tot bij gewone boormachines werkt een boorhamer door middel van elektro pneumatisch hamerwerk. Kort samengevat houdt dit in dat er binnen in de behuizing van de machine schokgolven naar de boor of beitel worden overgedragen door middel van luchtverplaatsing tussen een zuiger en slagpin.

Deze schokgolven zorgen ervoor dat er met een boorhamer of combiboor/-hamer grof werk kan worden uitgevoerd zonder dat er schade aan de machine wordt aangebracht. Hierdoor is dit type machine dan ook uitermate geschikt voor zware boor- en/of afbreekklussen.

Hoe de beste boorhamer kopen

Hoe vind je de beste boorhamer?

Zoals je in de bovenstaande top 5 al kon zien, bestaan boorhamers in diverse uitvoeringen, die op hun beurt ieder hun eigen voor- en nadelen hebben. Uiteraard is dit lang niet het volledige assortiment en zal je zien dat er online of in de winkel nog meer keuze is.

Hierdoor kan het een behoorlijke taak zijn om de juiste machine te kiezen. Niemand wil immers verkeerde keuzes maken en een verkeerd aangeschafte boorhamer is niet alleen zonde van het geld, maar hierdoor zal het boorresultaat ook niet optimaal zijn. Maar hoe bepaal je nu wat voor jou de beste boorhamer is?

Verschil hobbymatig of professionele boorhamers

Net als bij andere soorten machines en gereedschap bestaat er bij boorhamers een verschil tussen hobbymatig en professioneel gebruik. Hoewel je in principe een professionele boorhamer ook prima kunt gebruiken als hobbyist of thuisklusser, is dat andersom wat minder aan te raden.

Professionele boorhamers zijn zo ontworpen dat ze zelfs onder zware omstandigheden en bij langdurig gebruik prima blijven presteren. Hierdoor zijn dit type machines vaak net even wat robuuster van vormgeving, hebben ze meer vermogen en een hogere slagkracht.

Hoewel je theoretisch gezien ook best een hobbymachine zou kunnen gebruiken is dit echter niet verstandig. De kans op overbelasting en oververhitting van de motor wordt hierdoor flink verhoogd terwijl de levensduur van de machine drastisch verlaagd.

Andersom maakt het verschil dan weer minder uit. Een professionele boorhamer kan prima door hobbyisten en thuisklussers gebruikt worden. Enig nadeel is echter dat dit type machines vaak hoger in prijs liggen en dus minder aantrekkelijk zijn om aan te schaffen voor slechts sporadisch gebruik.

Vermogen

Hoe hoger het vermogen, des te krachtiger is de machine. Logisch dan ook, dat wanneer je op zoek bent naar een boorhamer voor het zware werk, een exemplaar met een hoog vermogen ten zeerste zal worden aanbevolen.

Een boorhamer van 550 watt kan immers meer aan dan eentje met een vermogen van slechts 250 watt. Mede hierom beschikken professionele boorhamers dan ook over een hoger vermogen in vergelijking met hobby machines.

Afhankelijk van de boorwerkzaamheden die je wil gaan uitvoeren kies je dan ook een boorhamer met een bijpassend vermogen. Ook bevordert het juiste vermogen de levensduur van de machine en voorkomt dit oververhitting en overbelasting van de motor.

Let er wel op dat oude modellen met een hoog vermogen vaak alsnog minder kunnen presteren dan nieuwe modellen met hetzelfde vermogen of zelfs lager.

Door de voortdurende verbeteringen en nieuwe technieken kan het zomaar zijn dat een nieuwe boorhamer met een vermogen van rond de 500 watt krachtiger is dan een tien jaar oud exemplaar van 550 watt of meer.

Slagkracht

De slagkracht van een boorhamer wordt aangeduid met Joule oftewel J. Hoe hoger dit getal, hoe hoger de slagkracht die de machine produceert. Met name voor grote boordiameters en/of zeer harde materialen zoals beton en sommige steensoorten is een boorhamer met een hogere slagkracht van groot belang.

Kies je in dit geval toch voor een machine met een te lage slagkracht dan zal je merken dat je niet of nauwelijks door het materiaal heen komt.

Bovendien komt een te lage slagkracht in combinatie met te hard materiaal de motor van de machine niet ten goede. Omdat je met een te lage slagkracht veel langer door moet boren om resultaat te bereiken, leidt dit vaak tot overbelasting en oververhitting (al dan niet in combinatie met een te laag vermogen).

Maar hoe bepaal je nu welke slagkracht bij welke werkzaamheden past? Een algemene richtlijn is als volgt:

  • Boorhamers met 2 Joule of minder gebruik je enkel voor lichte boorwerkzaamheden.
  • Machines met een slagkracht tussen de 2 en 3 Joule zijn geschikt voor gemiddelde boorklussen in en rondom huis.
  • Boorhamers met 3 Joule of meer zijn geschikt voor het zwaardere werk en gebruik je dan ook bij boor- en/of sloopwerkzaamheden onder zware of zelfs professionele omstandigheden.

Gewicht

Een ander belangrijk aspect om op te letten is het gewicht van een boorhamer. Omdat dit type machines vaak sowieso al niet de lichtste zijn vanwege hun kracht, is het aan te raden om goed naar het aantal kilogram te kijken dat de machine weegt.

Je kunt je vast wel voorstellen dat wanneer je een hele dag met een zware machine moet werken, je behoorlijk last gaat krijgen van je armen en handen. Probeer dan ook om de machine van jouw keuze zo licht mogelijk te houden.

Ook al zal je geen machine vinden met een gewicht van een veertje, maar wanneer je de keuze hebt tussen twee varianten met ieder dezelfde eigenschappen waarvan de ene 8 kilo weegt en de ander slechts 3 dan zou de keuze snel gemaakt moeten zijn.

Aansluiting (SDS)

De meeste boorhamers maken gebruik van een zogenaamde SDS aansluiting. Dit houdt in dat de boor door middel van een kliksysteem vast wordt gezet in de boorkop van de machine.

Doordat de boor in een vierkante schacht klikt, kan hij onmogelijk wegslippen wanneer hij zwaar belast wordt tijdens het boren in harde materialen zoals bijvoorbeeld beton.

Daarnaast kun je in dit type boorkop ook beitels bevestigen (mits de machine over een rotatiestop beschikt) waardoor je de boorhamer ook kunt gebruiken bij sloop- en/of afbraakwerkzaamheden.

Dit zijn dan ook meteen de twee grote voordelen van een SDS aansluiting ten opzichte van een gewone snelspan boorkop.

Nadeel SDS boorkop

Het nadeel is echter dat er geen gewone boren in bevestigd kunnen worden. Vanwege het kliksysteem passen in een SDS boorkop enkel en alleen SDS boren.

Mocht je dus al een collectie gewone hout-, steen- of metaalboren hebben verzameld, kun je deze met dit type boorkop niet gebruiken.

Gelukkig hebben veel fabrikanten hier een oplossing voor. Bij veel machines vindt je namelijk een extra snelspan boorkop die je met een paar simpele handelingen op de machine kunt bevestigen. Op deze manier kun je toch gebruik blijven maken van gewone boren.

Al is het raadzaam om bij het boren van harde materialen en bij het gebruik van een beitel ten alle tijden de SDS boorkop te gebruiken.

Dit werkt niet alleen een stuk prettiger en voorkomt dat het boor doorslipt, maar is bovendien ook een veiliger. Een rondvliegend boor is iets dat je onder alle omstandigheden wil voorkomen.

Accessoires

In sommige gevallen krijg je naast de machine zelf ook nog wat accessoires bij je aankoop. Afhankelijk van het type, merk en eventuele acties kan dit variëren.

Bijvoorbeeld een opbergkoffer of -tas, boren, beitels, adapters voor stofafzuiging, oog- of gehoorbescherming, onderhoudsproducten voor de machine of zelfs extra gereedschap dat van pas kan komen bij boor- en/of breekwerkzaamheden.

Hoewel veel meegeleverde accessoires erg handig en aanlokkelijk kunnen zijn, betekent dit niet per definitie dat een machine met veel accessoires ook een betere keuze is.

Of je dus voor een machine kiest die wordt geleverd met of zonder accessoires is een keuze die volledig bij jezelf ligt. Het meest belangrijke is immers dat je een goede machine kiest.

Heb je echter nog géén (SDS) boren, beitels of andere accessoires in huis, dan kán het natuurlijk uitermate handig zijn als je deze meteen bij de aanschaf er al bij krijgt.

Zo weet je zeker dat je meteen passende accessoires krijgt die bij de desbetreffende machine horen en kun je, wanneer er al een setje boren en/of beitels wordt meegeleverd, in veel gevallen al direct aan de slag. Ideaal als starterspakket dus.

Opbergkoffer/tas

Ook een opbergkoffer of -tas is zo’n accessoire waarvan het nut door sommige mensen in twijfel wordt getrokken. Waar sommigen een hele stapel aan opbergkoffers, “Mboxen” of andere stapelbare boxen hebben verzameld, ligt het gereedschap bij andere klussers gewoon los in de werkplaats of in kasten.

Hoe of waar je je gereedschap en machines opbergt mag je uiteraard helemaal zelf weten. Feit blijft wel dat een meegeleverde opbergmogelijkheid zo is gemaakt dat de desbetreffende machine (en eventuele accessoires) er perfect in past en hierdoor ook goed wordt beschermd.

Zeker wanneer je de boorhamer mee wil nemen naar klussen op een andere locatie, of gewoon van netheid en orde houdt is een exemplaar met opbergmogelijkheid dan ook zeker aan te raden.

Wat is beter klopboor of boorhamer?

Of een klopboor of boorhamer beter is, hangt af van de toepassing waarvoor je de boor nodig hebt. Beide gereedschappen zijn ontworpen om te boren, maar er zijn enkele belangrijke verschillen in hun functies en vermogen.

Een klopboor is een krachtige boor die is ontworpen om door steen, beton en baksteen te boren. Het heeft een kloppende functie die ervoor zorgt dat de boor op en neer beweegt terwijl hij draait, waardoor het materiaal gemakkelijker te doorboren is. Een klopboor is geschikt voor algemeen gebruik en is ideaal voor het boren van kleine tot middelgrote gaten in steenachtige materialen.

Een boorhamer is echter krachtiger dan een klopboor en is ontworpen om te boren in harde materialen zoals beton en metselwerk. Het heeft een pneumatisch systeem dat een stootkracht creëert die de boor snel in het materiaal drijft. Een boorhamer is geschikt voor het boren van grote gaten in beton, metselwerk en steen.

Kortom, als je alleen af en toe kleine gaatjes in steenachtige materialen hoeft te boren, dan is een klopboor waarschijnlijk voldoende. Als je echter regelmatig grote gaten in beton en andere harde materialen moet boren, dan is een boorhamer de beste keuze. Het is belangrijk om bij het kiezen van een boor rekening te houden met de klussen die je ermee wilt uitvoeren en het vermogen dat je nodig hebt.

Kun je met een boorhamer ook schroeven?

Hoewel een boorhamer primair bedoeld is voor het boren in harde materialen zoals beton en steen, zijn er sommige boorhamers die ook geschikt zijn voor het schroeven. Deze boorhamers hebben vaak een schroefinstelling, waardoor ze kunnen worden gebruikt als schroefmachine. Het is echter belangrijk om te weten dat een boorhamer niet zo precies en gecontroleerd is als een schroefmachine. Bovendien zijn boorhamers meestal zwaarder en groter dan schroefmachines, waardoor ze minder handig zijn voor precisiewerk. Als je vaak schroeven moet indraaien, is het daarom aan te raden om een speciale schroefmachine aan te schaffen.

Tot slot: Beste boorhamer kopen

Welke boorhamer je kiest is een keuze die je zelf moet maken. Of je nu kiest voor een combiboor, een boor met mogelijkheid tot stofafzuiging of eentje met een extra boorkop, de keuze is volledig afhankelijk van jouw voorkeuren en eisen.

Waar je echter wél op moet letten is dat je een machine kiest die past bij de werkzaamheden die je er mee wil gaan uitvoeren.

Zeker wanneer je van plan bent om veelal zware klussen uit te voeren is het van belang dat er voor een machine wordt gekozen die daadwerkelijk geschikt is voor deze werkzaamheden.

Niet alleen zal dit je een veel hoger werkcomfort opleveren, maar het zorgt er ook voor dat de machine optimaal presteert en er een optimaal resultaat bereikt wordt.