Beste reciprozaag in 2023

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Zaagmachines » Beste reciprozaag in 2023

De beste reciprozaag kopen een lastige opgave zijn. Er zijn namelijk meerdere modellen en merken verkrijgbaar, die ook nog eens voorzien zijn van verschillende eigenschappen. Daarom vind je hier een handige koopgids met alle informatie en tips, zodat je weet waar je op moet letten als je reciprozaag wilt kopen.

Wil je direct weten wat de beste zaagmachines voor de grovere werkzaamheden zijn? Bekijk dan hieronder onze top 5.

Onze 3 favorieten

Populair

populaire reciprozaag

Makita JR3070

Populaire reciprozaag

Goedkoop

goedkope reciprozaag

Black & Decker BDCR18N-XJ

Goedkope reciprozaag

Professional

Professionele reciprozaag

DeWalt DCS367P2-QW

Professionele reciprozaag

Wat is de beste reciprozaag?

1: Makita JR3070

beste reciprozaag kopen van het merk makita

Met de Makita JR3070 zaag je verschillende soorten materialen eenvoudig aan stukken. Hij beschikt namelijk over een krachtige 1510 watt motor en maakt maar liefst 2.800 op- en neergaande bewegingen per minuut.

Daarnaast beschikt hij over een zaagslaglengte van van 32 mm, en heeft een maximale zaagdiepte in hout van 255 mm. Een zeer geschikt apparaat dus om ook dikke materialen door midden te zagen.

Bovendien is het een zeer aangename machine om mee te werken. Hij heeft namelijk en stevige handgreep met softgrip afwerking, waardoor hij ook naar een langdurige periode lekker in de hand ligt. Een voordelige machine voor de doe-het-zelve, maar die ook gewaardeerd word door professionals.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Zaagbladen zijn snel te wisselen zonder hulpmiddelen
 • Zagen met 2800 op een neer bewegingen p/m
 • Comfortabel werken dankzij softgrip handgreep

Minpunten

 • Snelheid lastig in te stellen
 • Ontbreken van Anti Vibratie Technologie

2: Metabo SSE 18 LTX Compact

Een reciprozaag kopen die je ook kan gebruiken voor zware toepassingen? Dan is de de Metabo SSE 18 LTX Compact absoluut een aanrader. Deze robuuste machine beschikt namelijk over een krachtige motor en maakt constante aantal slagen, waardoor hij zeer geschikt is voor veeleisende klussen.

Enkele kenmerken zijn:

Lichte, extreem handige zaag voor bediening met 1 of 2 handen
Bijzonder geschikt voor het werken op moeilijk toegankelijke plaatsen
Metabo Quick voor gereedschapsloze zaagbladwissel
Uitgebreid gebruiksspectrum door unieke Quick-opname voor reciprozaagbladen en decoupeerzaagbladen

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Robuust ontwerp voor een lange levensduur
 • Draadloos
 • Krachtige motor

Minpunten

 • Zaagblad had wat langer mogen zijn
 • Zonder accu geleverd

3: Bosch GSA 18 V-LI

Beste reciprozaag kopen van Bosch blauw

Voor de professionele vakman is wat ons betreft de Bosch GSA 18 V-LI de beste reciprozaag die je kan krijgen. Een groot voordeel is dat dit apparaat werkt op een accu, waardoor je erg flexibel bent tijdens de werkzaamheden.

Daarnaast beschikt de accu over Electronic Motor Protection, waardoor hij beveiligd is tegen overbelasting. Met een volle accu lading zaag je met gemak vuren balken van 100 x 100 mm.

Qua eigenschappen doet deze zaagmachine weinig onder van de bekabelde reciprozagen. Hij heeft namelijk genoeg power om door dikke en harde materialen heen te zagen, en met maximaal 2400 slagen per minuut is de klus zo geklaard.

Dankzij de efficiënte anti-vibratietechnologie werk je met de Bosch GSA erg comfortabel. Ook het geluid bij deze zaagmachine is erg beperkt. Al met al een goede reciprozaag waarmee je erg flexibel bent, en dankzij de robuuste bouw een lange levensduur heeft.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Goede kwaliteit en gaat lang mee
 • Sterke accu die beveiligd is tegen overbelasting
 • Anti-vibratietechnologie

Minpunten

 • Geleverd zonder zaagbladen

4: Black & Decker BDCR18N-XJ

beste reciprozaag kopen van het merk black en decker

Niet alleen voor de professionals zijn er reciprozagen op accu’s verkrijgbaar, ook voor de doe-het-zelve zijn er handige zaag tools te vinden. De Black & Decker BDCR18N-XJ is hier een goede voorbeeld van. Deze zaagmachine werkt namelijk op een 18V LI-on accu. Echter word deze niet standaard meegeleverd.

Verder is hij licht van gewicht en beschikt over een antislip softgrip, waardoor je er comfortabel mee kan werken. Geschikt voor hout, metaal, maar ook plastic of PVC materialen. Ook is hij te gebruiken voor het snoeien van heggen, of om takken van bomen af te zagen. Perfecte zaag tool voor de doe-het-zelve of hobbyist.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Geen gedoe met stroomkabels
 • Softgrip & antislip handvat
 • Zaagbladen eenvoudig te wisselen

Minpunten

 • Geleverd zonder zaagbladen

5: DeWalt DCS367P2-QW

Beste reciprozaag kopen van DeWalt op accu

Als je op zoek bent naar de beste reciprozaag voor zware werkzaamheden, dan is de DeWalt DCS367P2-QW zeker een aanrader. Hij is namelijk erg compact en werkt op 18V accu’s. Bij aanschaf van deze machine, krijg je er standaard 2 accu’s bij, zodat je ook door kan zagen als er 1 leeg is.

Het zaagblad wissel je eenvoudig zonder hulpmiddelen, en nieuwe zaalbladen kan je op verschillende manieren plaatsen. Daardoor gebruik je deze tool ook bij moeilijk bereikbare hoeken.

Hij heeft een zaagslaglengte van 28 mm, en de maximale zaagdiepte in hout is 300 mm, metaal 100 mm en in PVC 160 mm. Niet alleen overdag, maar ook s’avonds als het duister is kun je deze tool prima gebruiken. Hij is beschikt namelijk over een ingebouwde LED lamp.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Compact formaat en licht van gewicht
 • Gratis een accu cadeau
 • Accu houdt het erg lang vol
 • Krachtige motor en hoge zaagslaglengte

Minpunten

 • Prijzig
 • Word geleverd zonder zaagbladen

Koopgids: Beste reciprozaag kopen

Bij sommige klussen kan een reciprozaag erg handig zijn. Vooral bij sloopwerkzaamheden kan deze tool erg goed van pas komen. Bijvoorbeeld om leidingen kort op de muur af te zagen, een bestaande kozijn, dikke balken of takken door midden zagen, noem maar op. Met deze tool zaag je met gemak door allerlei materialen.

Voordat je meteen overgaat tot het aanschaften van een dergelijke toestel, zijn er een aantal punten waar je op kan letten. De belangrijkste kenmerken hebben wij onder elkaar gezet, zodat je een beter beeld hebt bij het vinden van een geschikt machine.

Netsnoer of draadloos

Net als vele ander elektrische gereedschappen, zijn deze zaagmachines verkrijgbaar met zowel netsnoer als op accu. De draadloze varianten zijn natuurlijk ideaal als je wat meer flexibiliteit wilt.

Je hebt namelijk geen stroompunt nodig, en dat kan is sommige situaties erg handig zijn. Bijvoorbeeld onder de grond bij het doorzagen van een leiding. Je hebt dan geen last van kabels en daardoor veel meer bewegingsvrijheid.

De machines met netsnoer zijn over het algemeen wat krachtiger, en geschikt als je deze machine langdurig wilt gebruiken. Je hoeft immers niet steeds de accu verwisselen, en kan daardoor continu op volle vermogen zagen.

Het nadeel is, is dat er altijd een stroomvoorziening aanwezig moet zijn, waardoor je minder flexibel bent. Als je besluit een reciprozaag met snoer aan te schaften, zorg er dan voor dat de kabel lang genoeg is.

Gewicht

Ook het gewicht van deze machines is een belangrijk punt om te overwegen tijdens je zoektocht. Zagen met een te zwaar model op lange duur werkt niet echt prettig. Je hebt grote kans dat je deze tool wat vaker aan de kant legt, en daardoor niet vlot door kan werken.

Voor kleine zaagwerken is het niet zo’n probleem, maar ben je van plan om deze tool een hele dag te gebruiken, kijk dan naar modellen die comfortabel in de hand liggen en licht van gewicht zijn. Wat ook meedraagt aan het comfort, is de handgreep.

Er zijn namelijk machines die beschikken over een softgrip handgreep. Daardoor heb je minder last hebt van trillingen, en ligt de machine beter in de hand ligt.

Het vermogen

Ga je vooral zware klussen verrichten? Dan raden wij aan te kijken naar een type die over genoeg vermogen beschikt. Over het algemeen geldt: Hoe hoger het vermogen, des de krachtiger de machine.

Echter moet je er wel op letten dat machines van enkele jaren geleden, over het algemeen minder krachtig zijn dan machines van nu met hetzelfde vermogen. Het kan maar zo zijn dat een nieuw model reciprozaag met 700 watt, een stuk krachtiger is dan een model van 5 jaar geleden.

Voor huis en tuin klusjes voldoet een zaag met 700 watt prima. Echter bij het door midden zagen van dikke balken of metalen buizen, kom je al snel uit bij machines van minimaal 1000 watt.

Zaagslaglengte

Ook de zaagslaglengte bepaald hoe snel je door het te zagen materiaal heen komt. De zaagslaglengte geeft namelijk aan hoever het blad heen en weer beweegt.

Sommige reciprozagen beschikken over een zaagslaglengte van maar liefst 30 mm, vaak zijn dit dan ook de wat duurdere modellen. Wil je lekker vlot door verschillende materialen heen kunnen zagen? Dan is dit een belangrijk punt om op te letten.

Pendelinstelling

Als je dacht de bovenste twee opties alleen bepalend zijn voor de zaagkracht, dan heb je het mis. Er zijn namelijk ook reciprozagen die beschikken over verschillende pendelinstellingen.

Met deze instelling zorgt de machine ervoor dat het zaagblad een cirkelbeweging volgt, en daardoor meer zaagkracht hebt. Hoewel je met pendelbeweging sneller door materialen heen zaagt, gaat het zagen zonder pendelbeweging nauwkeuriger.

Deze functie gebruik je dan ook vaak bij de wat ruwere werkzaamheden, bijvoorbeeld sloopwerken, of dikke balken door midden zagen.

Wisselen van zaagbladen

Net als bij andere zaagmachines, zijn de zaagbladen een belangrijk aspect. Om goed te kunnen zagen, en het zaagblad heel te houden, dien je het juiste blad te gebruiken voor het te zagen materiaal.

Je kan dan ook verschillende zaagbladen krijgen voor een reciprozaag. Bij de meest moderne tools haal je het oude blad eruit door met je vinger het vergrendel systeem los te maken.

Echter zijn er ook modellen waarbij je hulpmiddelen nodig bent om het blad te verwisselen. Deze zijn vaak wat goedkoper, maar zijn prima te gebruiken wanneer je blad niet vaak hoeft te verwisselen.

Als je veel verschillende materialen wilt zagen, dan wil je natuurlijk het blad zo snel mogelijk kunnen wisselen, zodat je vlot door kan klussen. De moderne zaagmachines zijn hier dan ook meer geschikt voor.

Waar gebruik je een reciprozaag voor?

Een reciprozaag wordt gebruikt voor het zagen van verschillende materialen, zoals hout, kunststof, metaal en buizen. Het is een veelzijdige zaag die kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals slopen, tuinieren, installatiewerk, metaalbewerking en houtbewerking. Door de verschillende zaagbladen die beschikbaar zijn voor een reciprozaag, kan het gereedschap worden gebruikt voor verschillende toepassingen en materialen.

Hoe zaag je met een reciprozaag?

Bij het zagen met een reciprozaag kies je eerst het juiste zaagblad voor het materiaal dat je gaat zagen. Vervolgens houd je de zaag stevig vast met beide handen, plaats je het zaagblad op het materiaal en begin je langzaam te zagen terwijl je lichte druk uitoefent op het materiaal. Het is belangrijk om de veiligheidsinstructies te volgen, zoals het dragen van beschermende kleding en het vermijden van losse kleding.

Tot slot – Beste reciprozaag

Zoals je waarschijnlijk gemerkt hebt, zijn er best een aantal punten waar je op kan letten als je een reciprozaag wilt kopen. Echter ben je lang niet alle opties nodig, wanneer je deze tool maar af en toe gaat gebruiken. Vooral bij kleine werkzaamheden kun je prima af met een machine die over voldoende vermogen beschikt.

Een reciprozaag kopen die op accu werkt, over pendelstanden beschikt, en krachtiger is, zijn vooral handig als je er dagelijks mee werkt. Immers wil je dan zo efficiënt mogelijk te werk gaan. Echter kan deze tool beschikken over de beste eigenschappen, maar gebruik je het verkeerde zaagblad, dan kom je niet echt verder.

Daarom is het belangrijk dat je altijd het juiste zaagblad gebruikt voor het te zagen materiaal. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor reciprozagen, maar voor alle zaagmachines.

Wij hopen dat deze koopgids jou op weg heeft geholpen met het vinden van een goede zaagmachine. Heb je vragen suggesties over de beste reciprozaag kopen? Neem dan contact met ons op!