Beste bouwstofzuiger in 2023

Bijgewerkt op:

Home » Accessoires » Beste bouwstofzuiger in 2023

Onmisbaar bij het klussen is een goede bouwstofzuiger. Deze toestellen zorgen ervoor dat jouw klusruimte stofvrij blijft. Maar ook kun je met behulp van deze machines altijd netjes te werk gaan. Maar hoe kies je de beste bouwstofzuiger? Dit kan behoorlijk lastig als je nog geen ervaring hebt met het kopen van een alleszuiger.

Bovendien is het aanbod behoorlijk groot. Maar met onze handige tips vind je in een handomdraai het exemplaar die het beste bij jou past. Daarnaast hebben wij meteen voor jou een top 5 geselecteerd. Dus laten we aan de slag gaan.

Onze 3 favorieten

Populair

populaire alleszuiger

Karcher WD6 premium ME PT

Meest populaire alleszuiger

Goedkoop

beste goedkope bouwstofzuiger

Karcher WD3

Beste goedkope bouwstofzuiger

Professional

beste professionele bouwstofzuiger

Metabo ASR 35 H ACP

Beste professionele bouwstofzuiger

Wat is de beste bouwstofzuiger?

Wij hebben voor jou de beste bouwstofzuigers van dit moment bepaald. Hierbij hebben wij gekeken naar belangrijke kenmerken van bouwstofzuigers. Zoals zuigkracht, volume, geluidsniveau en gebruiksgemak.

1: Karcher WD6 premium ME PT

beste bouwstofzuiger kopen van het merk Karcher

Laten we maar direct in huis vallen met één van de beste alleszuiger uit onze top 5. Dat is namelijk de Karcher WD6 premium ME PT.  Met een vermogen van 1300 watt kun je er zowel stof, puin als water mee op zuigen.

De WD6 is erg krachtig waardoor je bijna alles er mee kan opzuigen. Dankzij de traploze zuigkracht regeling kan je het vermogen makkelijk regelen. Handig om bijvoorbeeld je werkbank schoon te zuigen, zonder dat het gereedschap opgezogen word.

Daarnaast kan je er gemakkelijk je elektrisch gereedschap er op aansluiten zodat je ook tijdens het boren, slijpen of schuren stofvrij kan werken. Hiervoor gebruik je de meegeleverde adapter slang en de stopcontact die op het toestel aanwezig is.

Het puin, stof, zaagsel en water word opgevangen in een 30 liter opvangreservoir. Dit is erg ruim waardoor je er langdurig mee kan werken zonder steeds de zak/bak te moeten legen. Gebruik de uitlaatfilter volgens de handleiding zodat de Karcher WD6 zijn optimale zuigkracht blijft behouden.

Een ander voordeel is dat de bouwstofzuiger ook beschikt over een blaasfunctie. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld het stof tussen kieren of het blad in je achtertuin wilt weg blazen.

Alle hulpstukken hebben een eigen plekje op het toestel, zodat je na het klussen alles netjes op kan bergen en niks kwijt hoeft te raken.

Kortom een prima bouwstofzuiger met een goede prijs/kwaliteits-verhouding!

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Hoge zuigkracht en blaasfunctie om vuil uit moeilijk bereikbare hoeken weg te blazen
  • Ook geschikt om vloeistof op te zuigen. Dankzij de afvoerschroef kun je het water makkelijk uit het reservoir laten lopen
  • Eenvoudig in gebruik
  • Ook te gebruiken zonder stofzak maar daardoor moet het filter weg regelmatig worden schoongemaakt
  • Met behulp van de adapterslang kun je gemakkelijk elektrisch gereedschap er op aansluiten
  • Grote opvang capaciteit

Minpunten

  • Snoerlengte
  • Gebruik zonder stofzak moet het toestel regelmatig worden schoongemaakt

2: Makita VC3011L

beste bouwstofzuiger van het merk Makita

De Makita VC3011L is wat ons betreft een goede keus als je een bouwstofzuiger zoekt voor op de bouw of werkplaats. Met 1000 watt vermogen is de Makita erg zuinig maar ook krachtig genoeg waardoor je met gemak zowel droge als natte materialen op kan zuigen.

Daarnaast is dit toestel is L-klasse gecertificeerd waardoor het ook zeer kleine stofdeeltjes die slecht zijn voor de gezondheid voor je opzuigt.

Naast het opzuigen van rommel kun je de bouwstofzuiger ook middels de ingebouwde stopcontact aansluiten op al je elektrische gereedschappen. Op deze manier kun je het vrijkomend stof meteen opzuigen. Zo houd je tijdens het boren, zagen, schuren of slijpen je werkplek netjes schoon.

De opvangreservoir is tevens ruim voldoende en hoef je dus niet snel te legen. Deze bedraagt 23 liter. Voor het opzuigen van stof kun je ook gebruik maken van een stofzak.

Ook is er gedacht aan de bouwkwaliteit. Want de stevige bumper en de grote wielen kunnen met gemak een stootje hebben. Dus je hoeft je geen zorgen te maken dat het toestel direct stuk is als je ergens tegen aan stoot.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Heeft een goede zuigkracht
  • Schakelt automatisch in en uit wanneer je gebruik maakt van de ingebouwde stopcontact
  • Lengte snoer en slang
  • Niet al te zwaar
  • Zowel met zak als zonder zak te gebruiken
  • rolt goed met je mee

Minpunten

  • Maar één verloopstuk meegeleverd voor gereedschap

3: Bosch AdvancedVac 20

beste bouwstofzuiger voor de doe het zelve

Met de Bosch AdvancedVac 20 haal je een bouwstofzuiger in huis die erg compact is. Dat betekent niet dat je in hoeft te leveren op kracht. Want hij beschikt over een maximale luchtvolume van 4,2 m³/h. Deze is tevens regelbaar zodat je eenvoudig voor elke klus de juiste zuigkracht kiest.

Ook dit toestel is geschikt om zowel droge als natte materialen op te zuigen. Denk hierbij aan stof, puin, houtsnippers, water of vochtige smurrie.

Voor stof zijn er speciale stofzakken. Deze hebben een inhoud van 16,5 liter. De inhoud reservoir voor vloeistoffen zoals water, bedraagt 13 liter.

Naast het opzuigen van rommel kun je de bouwstofzuiger ook op blaas stand zetten. Ideaal als je eerst bijvoorbeeld een pad vrij wilt maken zodat het stof of zaagsel niet onder je voeten blijft zitten.

Ook is er een ingebouwde stopcontact aanwezig en word er een adapter meegeleverd voor het aansluiten van elektrisch gereedschap. Andere accessoires die je er standaard bij krijgt zijn 2 verlengstukken, bochtstuk en een zuigmond met borstel om vastzittend vuil los te borstelen.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Compact & licht
  • Voldoende zuigkracht
  • Automatisch aan/uit schakeling
  • Veel handige accessoires
  • Makkelijk schoon te houden
  • Slang en accessoires makkelijk op te bergen

Minpunten

  • Slang soms net wat aan de korte kant
  • Geluid

4: Kärcher WD 3

Goedkope alleszuiger karcher

De Karcher WD3 is één van de kleine broertjes van de WD6 premium ME PT. Qua opties zijn deze toestellen bijna gelijk aan elkaar, alleen bij de WD3 is het allemaal net wat in mindere mate.

Het is een handig toestel voor degene die af en toe een bouwstofzuiger nodig heeft voor het opzuigen van stof, klein gruis of water en hier niet al teveel geld aan kwijt wil zijn. Dit WD3 is namelijk met 100 euro minder aanzienlijk goedkoper dan de WD6 premium.

De totale opvang capaciteit voor zowel nat als droge materialen bedraagt 17 liter. Voor droge materialen zijn er stofzakken die je eens in de zoveel tijd moet legen. Het water word opgevangen in het reservoir zelf.

Ben je dus op zoek naar een bouwstofzuiger die zowel kan zuigen als blazen voor een niet al te hoge prijs? Dan is de Karcher WD3 wellicht een goede keus!

Houdt er wel rekening mee dat deze bouwstofzuiger niet echt geschikt is voor grove puin, zoals stukken steen van het hakken. Daar is dit toestel simpelweg niet krachtig genoeg voor.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Goedkoop
  • Geschikt voor stof en water
  • Lange steel zodat je niet meer voorover hoeft te bukken
  • Licht en wendbaar
  • Makkelijk te reinigen
  • Goede prijs/kwaliteit

Minpunten

  • Zonder zak raakt filter snel vol
  • Korte snoer

5: Metabo ASR 35 H ACP

beste professionele bouwstofzuiger

We zijn alweer bij de laatste en tevens de beste model uit onze top 5 gekomen, de Metabo ASR 35 H ACP. Dit toestel is geschikt voor de professionals die een bouwstofzuiger nodig hebben voor uiteenlopende klussen.

Zo is de Metabo ASR met 1400 watt vermogen bijzonder krachtig en ruim je werkelijk alle rommel op je werkplaats binnen no-time op. Daarnaast is er ook rekening gehouden met de gezondheid, want de ASR is voorzien van 2 ingebouwde HEPA-filtercassettes die je luchtwegen beschermt tegen schadelijke stoffen.

Bovendien valt deze bouwstofzuiger in stofklasse H. Dat betekent je er ook schadelijke stoffen, zoals asbest mee op kan zuigen.

Ook hoef je je geen zorgen te maken over verstopte filters die de zuigcapaciteit verminderen. Dit toestel beschikt namelijk over een automatische filter reiniging waardoor hij ten alle tijden zijn optimale zuigkracht behoudt.

Daarnaast kun je met opvangcapaciteit van 35 liter voor zowel nat als droge rommel, wel even vooruit Zo kun je lekker door blijven kussen en hoef je niet steeds te stoppen om het toestel te legen.

Ondanks dat de Metabo ASR 35 H ACP een grote opvang bak heeft, is hij relatief compact waardoor hij ook nog eens erg mobiel is.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Zeer hoge zuigkracht
  • Droog en nat zuigen
  • Geschikt voor giftige stoffen zoals asbest
  • Lange slang
  • Automatisch in/uit schakeling bij aansluiten van gereedschap
  • Automatische filter reiniging
  • Ruime opvang reservoir
  • Onderdelen eenvoudig te bestellen

Minpunten

  • Geen klopfunctie

Meer accessoires


Koopgids: beste bouwstofzuiger kopen

Met veel verschillende soorten bouwstofzuigers op de markt is het niet altijd eenvoudig om het juiste model te kiezen. Want wat voor de een de beste bouwstofzuiger blijkt, hoeft dit voor jou niet zo te zijn. Dus waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een dergelijk toestel? Allereerst bepaal je voor welke soort klus je de stofzuiger wilt gaan gebruiken.

Heb je de bouwstofzuiger nodig voor lichtere klussen of voor een bouwklus waarbij je grover stof wilt opzuigen? Het lijkt gemakkelijk en aantrekkelijk om misschien de meest budgetvriendelijke model aan te schaffen. Of juist het model met de hoogst gewaardeerde beoordelingen. Maar kijk vooral naar jouw persoonlijke eisen en wensen. Zo hebben wij voor jou een handig overzicht gemaakt met de belangrijkste aandachtspunten voor een geslaagde aankoop voor de beste bouwstofzuiger voor jou.

Soort bouwklus

Ten eerste bepaal je of je een bouwstofzuiger nodig hebt voor kleinere klussen in en rondom huis. Zoals voor de auto, de oprit, de schuur of de garage. Of heb je de stofzuiger nodig voor een grotere bouwklus waar je bijvoorbeeld te maken hebt met zwaardere materialen zoals betonstof of steentjes. Want om voor jou de beste bouwstofzuiger te kiezen is het belang om goed te weten welk soort vuil je ermee wilt verwijderen. Betreft het klein vuil of ook grofvuil?

opvangbak alleszuiger

Vuilreservoir

Wil je de stofzuiger gaan gebruiken voor grover vuil zoals betonstof dan is er namelijk een groter vuilreservoir nodig. Maar heb je een toestel nodig voor kleinere klussen dan is een exemplaar met een kleiner reservoir weer praktischer en beter draag- en wendbaar. Bovendien dien je te bepalen of het toestel en het reservoir ook geschikt dienen te zijn voor het opzuigen van vloeistoffen, zoals water.

Blaasfunctie

Daarnaast zijn er ook alleszuigers met een blaasfunctie. Dit kan heel handig zijn. Is het voor jouw karwei of bouwklus van belang dat het toestel ook een blaasfunctie heeft of niet? Dit kan nodig zijn als je bijvoorbeeld de ruimte rondom je huis zoals de oprit of je tuin vrij wilt maken van bladeren of steentjes.

Filterkwaliteit

De filterkwaliteit is zeer bepalend voor een goede bouwstofzuiger. Want het filter zorgt ervoor dat het luchtvolume groot blijft. Zo blijft het stof in de stofzuiger zonder dat het stof weer in de lucht komt. Dit betekent dus ook dat je gezonder te werk kunt gaan. Let ook eens op de prijs van nieuwe filters. Want gebruik je de stofzuiger intensief dan zul je ook de filters regelmatig moeten vervangen zodat het toestel goed zijn werk kan blijven doen.

Stofklasse

Het is ook belangrijk om te weten of de bouwstofzuiger van jouw keuze een gecertificeerde stofklasse heeft. Dit is met name van belang voor grotere bouwklussen. Of bij werkzaamheden waar je te maken krijgt met giftige en schadelijke stoffen.

Met de stofklasse van een alleszuiger kun je gemakkelijk bepalen voor welk soort stof en vuil jouw bouwstofzuiger geschikt is. Bovendien is het in het belang van jouw veiligheid en gezondheid om de juiste stofklasse van het toestel te kiezen.

Er zijn vier verschillende stofklassen voor bouwstofzuigers. Namelijk stofklasse L (laag) voor de lichtere klussen. Stofklasse M (medium) is geschikt voor bouwstof maar niet voor giftige stoffen.

En een bouwstofzuiger met stofklasse H (hoog) is geschikt voor giftige stoffen. Denk hierbij aan asbest of oude verlagen. Het is van belang te weten dat er maar enkele soorten modellen voorzien zijn van een stofklasse. De meeste toestellen zijn veilig en geschikt voor het opzuigen van lichtere materialen zoals stof, houtsnippers en water.

Zuigkracht slang alleszuiger

Zuigkracht

Bouwstofzuigers hebben een veel grotere zuigkracht dan gewone huishoudelijke stofzuigers. Want bouwstofzuigers kunnen niet alleen stof opzuigen. Maar ook aarde, houtsnippers en grover stof van beton.

Wil je zware materialen opzuigen zoals bij een verbouwing, dan heb je een bouwstofzuiger nodig met een krachtig zuigvolume.

Daarnaast zijn er bouwstofzuigers die ook water en modder kunnen opzuigen. Bepaal dus goed of de zuigkracht van de bouwstofzuiger krachtig genoeg is voor jouw klus.

Er zijn bouwstofzuigers met een draaiknop waarmee je de zuigkracht gemakkelijk kunt bijstellen. Dit is namelijk niet bij alle bouwstofzuigers het geval.

Kwaliteit zuigslang

Naast de zuigkracht is ook de kwaliteit van de zuigslang en de zuigmond van belang voor een goedwerkende bouwstofzuiger Is deze gemaakt van plastic of van kwalitatief rubber? Let ook op de diameter van de stofzuigerslang. Want bij een beperkte diameter kan de stofzuigerslang eerder verstopt raken. De ideale zuigslang heeft een minimale diameter van 3,5 centimeter. Kijk ook of de stofzuigerslang de gewenste lengte heeft voor jou.

TNO gecertificeerd

Vind je het belangrijk dat een bouwstofzuiger TNO gecertificeerde stofafzuiging heeft of niet? Als een bouwstofzuiger TNO gecertificeerd is kun je deze lange tijd veilig achtereen gebruiken zonder (gevaarlijk) stof in te ademen. Dit is vooral belangrijk bij een grotere en meer tijdrovende bouwklus. Een bouwstofzuiger met een TNO-certificaat is voorzien van een fijnstoffilter. Zo heb je de garantie dat je altijd professioneel maar ook veilig en gezond te werk kunt gaan.

Extra functies en accessoires

Zijn er extra functies en accessoires die je belangrijk vindt bij de aanschaf van een bouwstofzuiger? Kijk eens of de bouwstofzuiger bijvoorbeeld een geïntegreerde contactdoos waarmee je een andere machine kunt aansluiten. Zoals een schuurmachine, boormachine of zaagmachine. Dit kan jouw bouwklus namelijk behoorlijk vereenvoudigen.

En wellicht wordt de bouwstofzuiger geleverd met handige accessoires. Zoals extra opzetstukken of borstels.

Geluidsniveau

Er bestaan grote verschillen in het geluidsniveau van de bouwstofzuigers. Zo kunnen sommige exemplaren behoorlijk lawaaierig zijn. Hierbij is het aan te raden om de recensies te lezen bij de verschillende modellen. Zo bepaal je of de bouwstofzuiger van jouw keuze niet te luid voor jou is. Dat is wel zo prettig werken.

Gebruiksgemak

Het is van belang om te bepalen of de bouwstofzuiger de gewenste snoerlengte heeft voor jou. Dit is namelijk heel persoonlijk en wel iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van een dergelijk machine. Want het is niet fijn als het snoer voor jou te kort blijkt. Maar ook liever niet te lang want dat maakt het opbergen van de bouwstofzuiger weer lastiger. Zo heb je snoeren van vier meter maar ook snoeren van zeven meter.

Houd er ook rekening mee dat een hoge en zware bouwstofzuiger meer ruimte inneemt bij het opbergen. Daarnaast is het ook fijner werken met toestel die gemakkelijk wendbaar is. Ook hier zijn er verschillen tussen de machines.

Met of zonder stofzak

Ook dien je te kiezen voor een bouwstofzuiger met of zonder stofzak. Het is doorgaans sneller werken met een bouwstofzuiger met zak. Want deze kun je gemakkelijk verwijderen en vervangen. Bij het legen van een bouwstofzuiger zonder zak komt er vaak ook weer wat stof vrij in de lucht.

Echter kunnen sommige stofzakken voor bouwstofzuigers prijzig zijn in de aanschaf. Tenslotte is het volume van de stofzakken voor bouwstofzuigers een stuk groter dan bij stofzakken voor gewone stofzuigers. Het volume van een stofzak voor een bouwstofzuiger kan wel 30kg. bedragen.

Duurzaam en energiezuinig

Om zowel het milieu als jouw portemonnee te besparen is het belangrijk te weten of het toestel van jouw keuze ook energiezuinig en enigszins duurzaam is. Want bouwstofzuigers hebben een krachtig vermogen waarbij veel energie nodig is. Hierbij let je op het aantal Watt van het exemplaar.

Kijk ook naar het materiaal waarmee de bouwstofzuiger is gemaakt. Een toestel die gemaakt is van roestvrij staal is veel duurzamer dan een exemplaar gemaakt van plastic.  Bovendien is een bouwstofzuiger van RVS beter voor het milieu.

Tot slot: beste bouwstofzuiger voor jou

Bouwstofzuigers zijn enorm handig voor verschillende klussen. Maar er bestaat ook het een en ander om rekening mee te houden voordat je er één aanschaft. Om de juiste toestel aan te schaffen is het allereerst van belang te bepalen of je deze wilt gebruiken voor een kleine klus in en rondom huis of juist voor een grotere bouwklus. Ben je een doe het zelver of ga je professioneel te werk?

Daarnaast kun je teleurstelling voorkomen door vooraf de productinformatie van het toestel zorgvuldig door te nemen. Maar ook de kenmerken van de verschillende stofzuigers na te lopen. Want de mate van gebruiksgemak en het geluidsniveau zijn namelijk erg persoonlijk. Daarnaast is een compacte en niet te zware bouwstofzuiger wellicht fijner om mee te werken en praktischer om op te bergen.

Kortom, neem even de tijd voordat je een bouwstofzuiger koopt. Kies het exemplaar die geschikt is voor jouw (bouw)klus. Maar kies ook toestel die het beste bij jou past.