Beste Multitool in 2023

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Beste Multitool in 2023

Heb je je oog laten vallen op een multitool of lijkt dit jou een ideale machine om in de toekomst bij je kluswerkzaamheden te gebruiken maar heb je geen idee waar je op moet letten? Wij helpen je graag op weg. In deze blogpost vind je dan ook niet alleen de beste multitool top vijf, maar ook hebben we, in de tweede helft van deze post een handige koopgids vol aankooptips voor je uitgeschreven.

Onze 3 favorieten

Populair

populaire multitool

DeWalt DWE315KT

Meest populaire multitool

Goedkoop

beste goedkope multitool

Fein MultiTalent FMT250QSL

Beste goedkope multitool

Professional

beste professionele multitool

Fein Accu MultiMaster AFMM18QSL

Beste professionele multitool

Wat is de beste multitool?

1: Fein MultiTalent FMT250QSL

beste multitool kopen voor starter

Of je deze machine wil gebruiken om een uitsparing of inkeping te zagen of om de traptreden grondig mee te schuren, voor de Fein MultiTalent FMT250QSL is het allemaal geen probleem. Om te voorkomen dat je te ver zaagt stel je eenvoudig de diepteaanslag in op de juiste maat.

De 250 watt multitool is voorzien van het zogeheten Starlock systeem waardoor je zaagbladen eenvoudig en snel wisselt. Bovendien is het toerental elektronisch regelbaar en zorgt de softgrip er voor dat de machine niet alleen comfortabel in de hand ligt, maar worden trillingen hierdoor ook voor een deel gereduceerd.

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan? In de meegeleverde opbergkoffer vind je alvast een zaagblad en een schuurzool met het benodigde schuurpapier.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Weinig trillingen
  • Ligt comfortabel in de hand
  • Lang snoer voor meer flexibiliteit
  • Inclusief een opbergkoffer

Minpunten

  • Geen gevonden

2: DeWalt DWE315KT

Beste multitool kopen met accessoires en koffer

Met de DeWalt DWE315KT wordt zagen, slijpen, schuren en schrapen een eenvoudig klusje. Met deze semiprofessionele, 300 watt multitool werk je niet alleen secuur en snel, maar ook nog eens stofvrij (mits aangesloten op een externe stofafzuiging).

Dankzij de ergonomische vormgeving ligt de machine comfortabel in de hand, ondanks zijn relatief zware gewicht van 1,5 kilogram. Voor extra goed zicht op je werkstuk beschikt de DeWalt DWE315KT over ingebouwde LED-verlichting waardoor je zelfs op lastig te verlichten plekken aan het werk kunt.

Bovendien wordt de DeWalt DWE315KT geleverd met diverse accessoires die je snel en eenvoudig zonder sleutel of bijkomstig gereedschap kunt verwisselen. Ideaal dus wanneer je van vlot doorwerken houdt.

En ben je klaar met de klus? Dan berg je de multitool, samen met de accessoires veilig en overzichtelijk op in het meegeleverde koffer.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Regelbare toerental
  • Diepte en afstandshouder
  • Krachtige slijpmachine

Minpunten

  • Bladen wisselen soms lastig

3: Metabo MT 400 Quick Set

Beste multitool kopen van Metabo

Wanneer je op zoek bent naar een multitool die zelfs wat zwaarder zaag- schuur- en slijpwerkzaamheden aan kan, dan zit je met de Metabo MT 400 helemaal juist. De Quick Set wordt geleverd in een stevig opbergkoffer met diverse accessoires waardoor je gelijk aan de slag kunt.

Het wisselen van deze accessoires is bovendien uiterst eenvoudig dankzij het speciaal door Metabo ontwikkelde snelwisselsysteem. De ingebouwde werkverlichting zorgt er tijdens het gebruik van de machine voor dat je altijd goed zicht op je werkstuk houdt.

Daarnaast zorgt de aansluiting voor stofafzuiging ervoor dat je de machine kunt aansluiten op een (klus)stofzuiger of externe stofafzuiging zodat je werkplek schoon blijft.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Werkt makkelijk en precies
  • Goede prijs/kwaliteit verhouding
  • Lang verlengsnoer

Minpunten

  • Geleverd met weinig accessoires

4: Fein MultiMaster FMM350QSL

Beste multitool kopen voor professionals

Met de Fein MultiMaster FMM350QSL kun je direct aan de slag. In het bijgeleverde koffer vind je naast de multitool namelijk ook een assortiment geperforeerde, alsook niet geperforeerde schuurvellen, een aantal Longlife-zaagbladen en een segmentzaagblad.

Of je dus bijvoorbeeld meubels licht wil op schuren of zelfs volledige verflagen wil verwijderen, ergens een stukje wil inzagen, leidingen wil doorzagen of zelfs voegen wil uitslijpen; je kunt meteen starten. De softgrip zorgt er bovendien voor dat de Fein MultiMaster FMM350QSL comfortabel in de hand ligt en voorkomt zo pijnlijke handen.

En komt er tijdens het klussen veel stof vrij, dan kun je de machine ook nog eens aansluiten op een afzuiginrichting. Kortom een ideale multitool voor zowel beginners als amateurs. Het enige wat nog ontbreekt is de werkverlichting.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Word geleverd met verschillende accessoires
  • Comfortabele machine
  • Beperkt geluidsniveau

Minpunten

  • Accessoires zijn prijzig, maar wel goed

5: Fein Accu MultiMaster AFMM18QSL

Beste multitool kopen op accu voor professionals

Net als bij zijn al eerder genoemde broertje ontvang je bij de Fein Accu MultiMaster AFMM18QSL een groot assortiment aan accessoires. Verschillende soorten schuurpapier zorgen ervoor dat je de multitool niet alleen voor licht opschuurwerk kunt gebruiken, maar stelt hem tevens in staat tot het verwijderen van verflagen en het blank schuren van hout.

Daarnaast vind je in de bijgeleverde kunststof koffer ook nog verschillende maten zaagbladen, een schraper en een segmentzaagblad. Groot bijkomend voordeel is dat de MultiMaster AFMM18QSL op een 18 volt 2,5 Li-Ion accu werkt en hierdoor vrijwel onbeperkte bewegingsvrijheid geniet.

Om te voorkomen dat je halverwege de klus met een lege accu zit, krijg je er zelfs nog één extra bij zodat je in één keer door kunt. Dankzij de trillingsontkoppeling op de motor die de trillingen reduceert en het geluid verlaagd zal dit dan ook geen enkel probleem zijn.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Werkt op accu voor extra flexibiliteit ( 2 accu’s inbegrepen )
  • Comfortabel om mee te werken
  • Regelbare toerental
  • Inclusief een opbergkoffer

Minpunten

  • Accessoires voor deze machine zijn best prijzig. Daarentegen wel goed

Waarom een multitool?

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden is een multitool op meerdere manieren inzetbaar. Het is dan ook niet voor niks dat multitools vaak de alleskunners onder het gereedschap worden genoemd en een ware must zijn voor iedere (beginnende) klusser. Met één machine kun je namelijk meerdere kanten op waardoor je alvast op heel wat klusjes bent voorbereid.

Kies je voor een oscillerende multitool, dan kun je -met gebruik van de juiste accessoires- de machine inzetten om te zagen, schrapen, schuren en zelfs slijpen. Ideaal om bijvoorbeeld uitsparingen uit hout te zagen, lijm- of kitresten te verwijderen of het doorzagen van plinten of leidingen.

Een roterende multitool daarentegen, gebruik je voor gedetailleerde en vaak precieze klusjes zoals graveren van diverse soorten metaal of hout, het bewerken van hout, schuren van details of het slijpen van zeer kleine, gedetailleerde stukken.

Koopgids: Beste multitool kopen

Wanneer je de gemiddelde bouwmarkt binnenloopt of op internet op zoek gaat naar gereedschap en machines dan vind je een zeer groot assortiment. Ook multitools bestaan in wel tig uitvoeringen en dan hebben we het nog geeneens over verschillende merken.

Hierdoor kan het dan ook een lastige opgave zijn om tot een juiste keuze te komen. Want wat is nu het verschil tussen al deze spullen en wat is nu echt belangrijk? Zeker aangezien het meeste gereedschap niet bepaald goedkoop is, wil je wel zeker zijn dat je een goede keuze maakt en dat de door jou gekozen multitool ook echt aan de gestelde eisen voldoet.

Om de keuze alvast iets makkelijker te maken hebben wij een aantal handige tips verzameld waar je zo al op kunt letten bij de aanschaf van een multitool. Lees snel verder om meer te weten te komen over onder andere het verschil tussen oscillerend en roterend, het vermogen en hoe je bladen kunt wisselen.

Het verschil tussen een oscillerende en roterende multitool

Een oscillerende multitool werkt door middel van trilling. Je kunt het als het ware vergelijken met de zaag die in de gipskamer van het ziekenhuis wordt gebruikt bij het verwijderen van gips. Door deze hoge trilling wordt de accessoire die er op de multitool is geïnstalleerd zodanig bewogen dat het de machine in staat stelt om te zagen, schuren, schrapen of zelfs slijpen.

Doordat het blad geen echte zaag- of roterende beweging maakt is de machine in te zetten op krappe plekken en bovendien een stuk nauwkeuriger dan een gewone zaag. Een nadeel van dit soort machines is echter wel dat in veel gevallen de trilling door wordt gevoerd naar de handgreep, waardoor langdurig gebruik aan één stuk wordt afgeraden.

Weer een heel ander verhaal zijn roterende multitools. Het accessoire van dit soort machines draait, zoals de naam al verklapt, met een hoge snelheid in het rond.

Roterende multitools zijn dan ook niet geschikt voor grote klussen zoals zagen of slijpen, maar je kan ze wel ideaal gebruiken bij precisiewerk zoals graveren, het tot in het kleinste detail bewerken van vrijwel alle soorten hout, schuren van lastig te bereiken plekken en (afhankelijk van de multitool) slijpen van kleine details.

Afhankelijk van waar je de multitool voor wil gebruiken dien je dus voorafgaand aan de aanschaf een keuze te maken uit een oscillerend of roterend model.

Vermogen

Bij een roterende multitool speelt het vermogen geen al te grote rol. Uiteraard geldt: hoe hoger het vermogen, over des te meer kracht bezit de machine. Echter hoef je voor graveerwerk en het bewerken of slijpen van details niet het allerhoogste vermogen te kiezen. Dit soort machines zijn dan ook simpelweg niet geschikt voor grof werk.

Oscillerende multitools daarentegen, kunnen heel wat zwaarder werk aan. Met name wanneer je wat stevigere materialen wil zagen of door wil slijpen, veelvuldig gebruik wil maken van de multitool of je van vlot doorwerken houdt is een machine met een hoog vermogen wellicht de juiste keuze.

Multitool op accu of netsnoer

Met een multitool op accu geniet je van ultieme bewegingsvrijheid. Rekening houden met stroomvoorzieningen in de buurt en lastige kabels die altijd in de weg zitten is hiermee voorgoed verleden tijd.

Zeker wanneer je van plan bent om de multitool op lastige plekken te gebruiken of buitenshuis is een machine op accu dan ook ideaal. Feit blijft wel dat je rekening dient te houden met de werktijd van de accu.

Om te voorkomen dat je halverwege de klus met een lege accu komt te zitten is het dan ook aan te raden om een tweede accu erbij te nemen zodat je meteen door kunt. Ook dient de accu uiteraard voordat je begint vol te zijn. Met name wanneer je de machine maar af en toe gebruikt kan dit nog wel eens een euvel zijn.

Ben je dus van plan om slechts sporadisch gebruik maken van dit soort gereedschap, dan volstaat een exemplaar met snoer dan ook meer dan voldoende. Bovendien zijn deze modellen vaak ook net iets krachtiger dan degene op accu.

Het gewicht

Aangezien een multitool een machine is die je tijdens de bediening constant in de hand dient te houden, is het belangrijk dat het gewicht niet al te zwaar is.

Je kunt je immers vast wel voorstellen dat het niet plezierig is om met een machine van meerdere kilogram, die enkel in je handen rust, te moeten werken. Laat staan wanneer je dan ook nog onder lastige hoeken moet werken en je sowieso jezelf al in lastige posities moet manoeuvreren.

Gemak dient de mens dus in dit geval is een laag gewicht dan ook wel zo prettig. Let er wel op dat voor de ene persoon het begrip zwaar een andere betekenis heeft dan voor een ander. Laat je dus niet afschrikken door cijfers, maar indien mogelijk voel dan zelf eerst of de multitool van jouw keuze niet te zwaar is.

Koffer inbegrepen?

Wanneer je klaar bent met de multitool is het wel zo fijn om hem op een goede en bovendien veilige manier op te kunnen bergen. Veel van dit soort machines worden dan ook geleverd met een bijpassende opbergkoffer of -tas.

Niet alleen kun je op deze manier je materiaal netjes opbergen of zelfs meenemen, maar bovendien kun je er ook alle accessoires in kwijt. En aangezien er voor deze tools een hele berg aan accessoires te koop zijn, is dit dan ook zeker geen overbodige luxe.

Bladwissel

Om het (zaag)blad van een multitool te verwisselen moet je deze los koppelen van de machine. De meeste fabrikanten hebben hier een slim systeem voor bedacht waardoor dit op een makkelijke manier kan.

Sommigen maken gebruiken van een draai- en kliksysteem (twistlock), anderen hebben een snel span systeem en weer andere fabrikanten maken gebruik van een systeem met een sleutel.

Hou je van snel en efficiënt doorwerken en wil je geen gedoe met extra benodigd gereedschap, dan kies je het best voor één van de twee eerstgenoemde systemen, oftewel een systeem dat zonder gereedschap is te wisselen.

Vind je het echter geen probleem om met extra gereedschap aan de slag te gaan, dan volstaat een exemplaar met een “standaard” bladwisselsysteem natuurlijk ook. Hoe dan ook zijn beide systemen net zo goed, al biedt een gereedschap loze wissel net wat meer werkcomfort.

Accessoires

Zonder accessoires kun je met een multitool vrijwel niks. Wanneer je een multitool aanschaft is het dan ook een belangrijk punt om te checken welke accessoires er bij behoren.

Veel fabrikanten werken met een universeel systeem waardoor je merken onderling kunt uitwisselen. Dit systeem heeft als groot voordeel dat je niet aan slechts één merk gebonden zit en je in veel gevallen niet alleen een grotere variëteit, maar ook vaak goedkopere opties ter beschikking hebt.

Toch zijn er ook fabrikanten die werken met een merk gebonden systeem waar geen enkel ander soort op past. Bij deze machines heb je enkel de keuze uit bepaalde accessoires. Dit hoeft op zich geen cruciaal punt te zijn, maar hou er wel rekening mee dat dit aanbod wellicht niet zo uitgebreid is en in sommige gevallen ook nog eens duurder.