Op zoek naar de beste lintzaag? Dan ben je op deze pagina helemaal aan het juiste adres. In dit artikel vind je namelijk onze top 5 beste lintzaagmachines en vind je een handige koopgids met adviezen en tips waar je op moet letten wanneer je een dergelijke zaagmachine wil gaan kopen.
Onze 3 favorieten
Populair
Makita LB1200F
Populaire lintzaag
Goedkoop
Powerplus POWX180
Goedkope lintzaag
Professional
Metabo BAS 261 Precision
Professionele lintzaag
Wat is de beste lintzaag?
Wat de beste lintzaag voor jou is, hangt natuurlijk de te verrichten klussen af. Niet iedereen heeft de meest uitgebreide en luxe lintzaag nodig. Sommige mensen hebben voldoende aan een kleine lintzaag die doet waar die voor gemaakt is: zagen. Daar hoef je dan ook niet onnodig veel geld voor uit te geven.
Voor anderen is dat juist geldverspilling, omdat ze grote werken willen maken, veel met de lintzaag werken of stevige materialen willen zagen bijvoorbeeld. Daarom bespreken we hieronder uiteenlopende opties voor een lintzaag.
1: Powerplus POWX180
De eerste lintzaag op de lijst is de Powerplus POWX180. Dit is meteen de goedkoopste van de lijst met minder dan € 150. Handig van Powerplus is dat de kleur van de behuizing de kwaliteit aangeeft. Grijs is basis, geel solide, en groen hoge kwaliteit. De POWX180 is middenmoot dus geel van kleur, en de fabriek geeft daarop 3 jaar garantie.
De POWX180 is kwaliteit, goed voor jarenlang klusplezier. De mogelijkheid voor stofafzuiging ontbreekt, tenminste het wordt niet opgegeven. Misschien maakt dat de POWX180 dan niet tot de beste zaag, want zonder stofafzuiging is het lastig om de potloodlijn te blijven zien.
Een probleem kan het vermogen zijn, is een motortje van 350 Watt voldoende om hardhout te zagen? Waarschijnlijk niet, de POWX180 is mooi om een plaatje MDF te zagen, dan is 350 Watt voldoende. Door de lage prijs houd je geld over voor de aanschaf van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals gehoorbescherming en veiligheidsbril.
Plus en minpunten
Pluspunten
- Geschikt voor lichte zaagwerkzaamheden
- Voorzien van geleiders
- Compact formaat
- Maakt weinig lawaai
- Goede prijs/kwaliteit verhouding
Minpunten
- Minder geschikt voor zware toepassingen, zoals het zagen van hardhout
2: Scheppach BASA1 8”
De Scheppach BASA1 8 kan een goede keuze zijn. Online wordt het niet omschreven als de beste lintzaag maar wel als het beste instapmodel. De gebruikers van de Scheppach BASA1 8 omschrijven de lintzaag als handig in gebruik, en duurzaam.
De lintzaag heeft de reviews en online adviezen dus mee, en dan gaat het vooral om de ruime basis oftewel voldoende ruimte. Bij de specificaties staat dat de Scheppach minder geluid maakt dan de Powerplus, maar ook de mogelijkheden voor stofafzuiging ontbreken.
Je zal dus, gelijk bij figuurzagen en werken met de decoupeerzaag, moeten blazen om de lijn te kunnen blijven zien. Let wel dat het vermogen beperkt is. Met 300 Watt zal hardhout zagen veel tijd vragen of zelfs niet te doen zijn.
Plus en minpunten
Pluspunten
- Duurzame machine
- Het werkblad is kantenbaal zodat je ook schuin kan zagen ( 45° )
- 3 rol precisiegeleidingen, zowel onder als boven de tafel
- In hoogte verstelbaar ( Bovenste tandbeugel )
- Zeer geschikt voor de doe het zelve
Minpunten
- Minder geschikt voor professioneel gebruik
3: Metabo BAS 261 Precision
Het is bekend dat Metabo altijd de topper is, en mogelijk is de Metabo BAS 261 de beste allround lintzaag in onze top 5. Metabo is van oudsher het duurste merk, en vrijwel nooit in de aanbieding. Dan mag het ook wel één van de betere zijn.
In ieder geval is de Metabo BAS 261 gebruiksvriendelijker dan de al omschreven lintzagen, want de BAS 261 heeft de voorzieningen dat de lijn zichtbaar blijft. Een bouwstofzuiger is erop aan te sluiten, en op een handige plek zit een lichtje.
Waarschijnlijk zal het ook de meest degelijke zijn ook al komt er in de reeks ook nog een Makita. Dat mag ook wel, de aanschafprijs van de Metabo BAS 261 is meer dan het dubbele t.o.v. de voornoemde merken lintzagen. Maar daarvoor krijg je een lintzaag met een gietijzeren werkblad.
Plus en minpunten
Pluspunten
- Beschikt over een parallelgeleider
- Dankzij de ingebouwde led verlichting heb je goed zicht
- Mogelijkheid om een bouwstofzuiger op aan te sluiten
- Voorzien van een herstartbeveiliging
- Zeer geschikt voor professioneel gebruik
Minpunten
- Prijzig en daardoor minder geschikt voor hobbymatig gebruik
4: Einhell TC-SB 305 U
De Einhell TC-SB 305 U is geen tafelmodel. De Einhell heeft een onderstel, en valt in een andere prijscategorie dan de handzame modellen. Omdat veel doe-het-zelvers aangewezen zijn op een garagebox of schuurtje, en daardoor kampen met ruimtegebrek, kan een lintzaag met een onderstel een sta-in-de-weg zijn.
Mocht je echt een hele houtwerkplaats tot je beschikking hebben en vaak iets moeten zagen, dan is een lintzaag op een onderstel die permanent opgesteld staat ideaal, en dan kan de Einhell TC-SB 305 U een goede keuze zijn. Je kunt veel van de lintzaag verwachten. Het heeft een motor van 750 Watt waardoor dik hout te zagen moet zijn.
Hetzelfde geldt voor de hardere houtsoorten zoals eiken. Belangrijk hierin is dat de snelheid eenvoudig aan te passen is. Bij de zachtere houtsoorten is de snelheid terug te brengen van 800 meter per minuut naar 370 meter. De lintzaag heeft goede mogelijkheden met stofafzuiging.
Plus en minpunten
Pluspunten
- Dankzij het onderstel op een ideale werkhoogte zagen
- Het werkblad is kantelbaar
- In te stellen op 2 standen
- Voorzien van een aansluiting voor een bouwstofzuiger
- Heeft een lange levensduur
Minpunten
- Als accessoire word er maar één zaaglint meegeleverd
5: Makita LB1200F
Deze is te vergelijken met de Einhell TC-SB 305 U omdat deze lintzaag ook een onderstel heeft. Anderzijds is Makita ook weer te vergelijken met Metabo omdat het een professioneel merk is. De zaag heeft een krachtige motor van 900 Watt, en is compleet met verlichting.
Door deze factoren is de Makita LB1200F in de reeks lintzagen de duurste in aanschaf. Maar dan heb je een complete verrijdbare lintzaag met alles erop en eraan van goede verlichting, eveneens goede mogelijkheden met stofafzuiging, en veel vermogen. Als de aanschafprijs geen rol speelt dan moet de Makita LB1200F de beste lintzaag zijn.
Aangezien voor de doe-het-zelver de aanschafprijs wel een rol speelt, heeft de Makita LB1200F amper reviews. Het is een professionele lintzaag van een topmerk, en dat vraagt de maximale prijs.
Plus en minpunten
Pluspunten
- Professionele machine ( 900 watt )
- Inductiemotor zorgt voor een lange levensduur
- Voorzien van werkverlichting
- Verrijdbaar onderstel
- Voorzien van een anti herstart functie
- Zaagbanden eenvoudig te verwisselen dankzij het snelwisselsysteem
Minpunten
- Prijzig
Waarom een lintzaag?
Een lintzaag is, zoals de naam misschien al doet vermoeden, een zaag met een lintvormig zaagblad. Het lint heeft geen begin of einde, waardoor je aan een stuk door kunt blijven zagen.
Een lintzaag is niet zoals andere zaagmachines die je makkelijk mee kunt nemen. Het is namelijk meer een machine die op een bepaalde locatie zal staan om het zaagwerk uit te kunnen voeren. Juist omdat er geen einde zit aan een lint, is het één van de beste zaagmachine om lange werkstukken te zagen.
Dik, dun, recht en krom
Het maakt hierbij niet uit of je materiaal dik of dun is, een lintzaag kan het allemaal aan. Hoewel dit misschien klinkt alsof een lintzaag enkel rechtuit kan zagen, is een lintzaag ook prima geschikt om bochten te maken.
Kortweg is een lintzaag de ideale keuze wanneer je grote oppervlakken moet of wil zagen. Er zijn lintzagen geschikt voor verschillende materialen. Wij beschrijven hier de top 5 lintzagen van het moment voor jou.
Koopgids: Hoe vind je de beste lintzaag?
Je hebt nu een idee van welke lintzagen er op dit moment absolute toppers zijn. Het is je vast opgevallen dat de prijzen van deze lintzagen erg uiteenlopen. Dat is vaak het eerste waar mensen naar kijken. Want wat wil je uitgeven aan je nieuwe lintzaag? En is die specifieke lintzaag de prijs waard? Dat hangt natuurlijk helemaal van jou en jouw budget af.
Hieronder bespreken we enkele punten waar je op moet letten tijdens de zoektocht naar voor jouw de beste lintzaag.
Professioneel of hobby lintzaag
De duurste lintzaag uit onze lijst, de Makita LB1200F, is een professionele lintzaag. Deze is geschikt voor wie professioneel aan de slag gaat. Hij is krachtig en er is voldoende ruimte voor grote werkstukken. Je kunt maar liefst 175 millimeter diep zagen, een stuk dieper dan bij andere lintzagen.
De goedkoopste lintzaag uit de lijst is de Powerplus POWX180. Powerplus gebruikt kleuren om aan te duiden voor welk gebruik het apparaat geschikt is. Deze lintzaag is geel en dus voor regelmatig gebruik. Je kunt dat zien als hobbygebruik.
De motor van de lintzaag
De motor van de Makita heeft een vermogen van 900 watt. Dit is voor een professionele lintzaag eigenlijk minimaal. Hoe krachtiger de motor van de lintzaag, des te meer de zaag kan zagen aan materialen.
Voor wie niet van plan is extreem dikke of robuuste materialen te zagen met zijn of haar lintzaag, is het dus niet erg als de motor minder vermogen heeft. Met een wattage van 300 tot 400 kun je gerust nog verschillende materialen zagen.
Duurzame motor
Wie graag denkt aan het milieu tijdens zijn of haar klussen en werken, kan daarnaast nog op iets anders letten als het om de motor van de lintzaag gaat. Sommige lintzagen, voornamelijk nieuwere modellen, hebben namelijk een inductiemotor.
Een inductiemotor is een duurzamere motor ten opzichte van de voorgangers. Bovendien vereist een inductiemotor veel minder onderhoud. Een ander voordeel van een inductiemotor is dat deze een stuk minder geluid maakt. Zowel de Metabo als de Makita hebben een stille inductiemotor.
Grootte van de zaagtafel
De zaagtafels van de besproken lintzagen hebben verschillende afmetingen. Dat hoeft niet uit te maken. Wel kan dit een doorslaggevende factor zijn in jouw keuze voor een lintzaag.
De zaagtafel bepaalt namelijk wel met hoe groot materiaal je kunt werken. Zo zijn de zaagtafels van de Powerplus en Scheppach zo’n 30 bij 30 centimeter, terwijl de Einhell een zaagtafel van bijna 50 bij 40 centimeter heeft.
Hoe groter je werkt, hoe belangrijker dit formaat. Het is namelijk makkelijker werken als je materialen zo veel mogelijk op de zaagtafel kunnen rusten.
Licht en kantelbare zaagtafel
Behalve de grootte van de zaagtafel, zijn er andere handigheden van de zaagtafel waar je over na kunt denken. Zo zijn er lintzagen met LED verlichting. Die verlichting is veelal bevestigd boven de zaagtafel. Zo heb je geen gedoe met je eigen verlichting in een donkere werkplaats of wanneer de zon onder is.
Daarnaast kunnen sommige zaagtafels kantelen, zodat je gemakkelijk schuin kunt zagen. De lintzagen uit onze top 5 hebben allemaal de mogelijkheid tot het kantelen van de zaagtafel. Dit kan tot maximaal 45 graden.
Stofafzuiging
Steeds meer zaagmachines krijgen de optie voor stofafzuiging. Dat geldt dus ook voor lintzagen. Je weet vast dat zagen, of dit nu met de handzaag, een lintzaag of een andere elektrische zaag is, een hoop troep kan geven.
Het maakt daarbij niet uit of je hout zaagt of metaal zaagt, er zal altijd zaagsel vanaf komen. En dat ligt dan op de garagevloer, op je werktafel of op straat bijvoorbeeld. Na het zagen moet je dit vervolgens weer opruimen, met de bezem of de stofzuiger.
Let op de bijbehorende materialen
Daarom is de stofafzuiging in het leven geroepen. Die zorgt ervoor dat alle zaagsel, of in ieder geval het grootste gedeelte, wordt opgevangen. Meestal is hier een slang voor die je kunt bevestigen.
Dat de optie er is, wil niet altijd zeggen dat je ook een slang geleverd krijg bij je lintzaag. En ook niet iedere lintzaag heeft deze optie. Let er dus bij je keuze op of die optie er is en of je bijgeleverde materialen krijgt of deze zelf moet kopen.
Het zaaglint en vermogen bepalen
Tot slot kun je nadenken over de materialen die je wil zagen. Net als bij andere zaagmachines zijn er verschillende zaagbladen geschikt voor verschillende materialen.
Omdat een lintzaag vaak specifiek is qua afmetingen, zul je goed moeten opletten welke lintzaag je koopt. Vaak moet dit van hetzelfde merk zijn als jouw lintzaagmachine als je wil dat het past.
We noemden al dat het vermogen van de motor ook belangrijk is in het bepalen of materialen gezaagd kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld niet verwachten van een laag vermogen dat het juiste zaaglint toch stevige materialen kan doorzagen. Dan zul je toch een lintzaag met een krachtigere motor moeten aanschaffen.
Wat kun je doen met een lintzaag?
Met een lintzaag kun je op een efficiënte manier gebogen en golvende zaagsneden maken in verschillende materialen zoals hout, metaal, kunststof en keramiek. Het is ook mogelijk om rechte zaagsneden te maken en materialen met verschillende diktes en hardheden te zagen. Een lintzaag wordt vaak gebruikt bij houtbewerking en het maken van meubels, evenals voor contourzagen en het snijden van vormen uit platen. Het is belangrijk om de veiligheidsvoorschriften te volgen bij het werken met een lintzaag om letsel te voorkomen.
Hoe stel je een lintzaag af?
Bij het afstellen van een lintzaag zijn verschillende stappen belangrijk om ervoor te zorgen dat de machine veilig en efficiënt kan worden gebruikt. Begin met het controleren van de installatie en spanning van de zaagbladen en pas de zaaggeleider aan om het zaagblad stabiel te houden. Stel de hoogte van de zaagtafel af op basis van de dikte van het materiaal en controleer of de aanslag op de juiste positie staat. Controleer de positie van de machine en de werking van de trillingsdemper en stofafzuiging om veilig te kunnen werken en stof en spaanders te verminderen. Raadpleeg altijd de handleiding van de specifieke lintzaagmachine voor gedetailleerde instructies en volg de veiligheidsvoorschriften om letsel te voorkomen.
Tot slot – Beste lintzaag
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende punten waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een lintzaag. Wat voor jouw de beste lintzaag is is dus erg afhankelijk van wat je er mee wilt doen. Ook is de prijs een punt om rekening mee te houden. Ga je het voornamelijk hobbymatig gebruiken of ben je de machine dagelijks nodig voor je werk?
Je bent namelijk geen dure machine nodig, zoals de metabo en Makita, wanneer je het toestel een enkele keer gaat gebruiken of wilt uit proberen. Voor professioneel gebruik wil je hier natuurlijk niet op bezuinigen, maar moet de zaag krachtig genoeg zijn en vooral ook een lange levensduur hebben. Daar betaal je dan uiteraard ook wat meer voor.
Tot zover het artikel. Heb je zelf ervaring met een bepaalde lintzaag en wil je je ervaring met ons delen? Laat dan hieronder een reactie achter!