Wanneer je van plan bent om op locatie grote platen hout te zagen, is een cirkelzaag vaak de beste oplossing. Maar net als de meeste zaagmachines is het aanbod erg ruim en kan het lastig zijn om een goede keuze te maken. Want wat is nu de beste cirkelzaag en waar moet je op letten bij aanschaf?
Onze 3 favorieten
Populair
Metabo KS 55
Populaire cirkelzaag
Goedkoop
Black en Decker CS1250L-QS
Goedkope cirkelzaag
Professional
Bosch Professional GKS 190
Professionele cirkelzaag
Wat is de beste cirkelzaag?
Hieronder hebben wij een selectie van de 5 beste ( hand ) cirkelzagen. Deze variëren van cirkelzagen voor de hobbyklusser als cirkelzagen voor de professionals.
1: Metabo KS 55 Set
De Metabo KS 55 Set is een universele cirkelzaag die uitermate geschikt is voor gebruik in zowel de bouw als bij het aftimmerwerk. Doordat de machine is voorzien van een geoptimaliseerde aluminium voetplaat is hij zonder adapter te combineren met vrijwel ieder gangbaar geleidingrailsysteem waardoor je nog nauwkeuriger te werk kunt gaan.
De cirkelzaag is zowel onder rechte hoek, als in verstek te gebruiken met een maximum hoek van 47 graden. Voor nog sneller werken is er, wanneer de machine in de 45 graden hoek wordt gebruikt, een vergrendeling ingebouwd zodat je in één keer door kunt zagen.
De uit aluminium persgietwerk bestaande beschermkap zorgt niet alleen voor optimale veiligheid, maar geeft de machine tevens een robuuste en degelijke ‘feel’. Verder wordt de KS 55 Set geleverd met een koffer en twee hardmetalen zaagbladen zodat je direct aan de slag kunt.
Plus en minpunten
Pluspunten
- Veel instel mogelijkheden zoals zagen in hoeken en verstek
- Goede grip
- Verstekfunctie met vergrendel optie
- Inclusief zaagbladen
Minpunten
- Past op veel geleiderails maar deze worden niet meegeleverd
2: Black en Decker CS1250L-QS
Of je nu een meubelstuk wil maken of planken voor een vlonder wil afkorten, de Black en Decker CS1250L-QS cirkelzaag is hiervoor de perfecte tool.
Met het vermogen van 1250 watt zaag je tot een diepte van maximaal 66 millimeter. Dankzij de lasergeleider is de kans op scheef zagen nihil, zelfs bij lange zaagsneden en het zagen in verstek. Bij dit laatste komt het zaagblad van 190 millimeter overigens tot een maximale diepte van 50 millimeter.
Voor extra veiligheid beschikt de CS1250L-QS over een zogenoemde asblokkering waardoor vasthaken en een terugslag wordt voorkomen. Ideaal dus voor de beginnende klusser.
Plus en minpunten
Pluspunten
- Lasergeleider
- Ligt goed in de hand
- zagen tot maximaal 66 millimeter diep
- Gunstige prijs
Minpunten
- Produceert zonder stofafzuiging erg veel stof
3: Makita DHS630RTJ
De Makita DHS630RTJ 18 volt accu cirkelzaag stelt zowel (gevorderde) hobbyisten als professionele gebruikers niet teleur. Zacht hout, geplastificeerd, gefineerd hout, meubelplaat of zelfs hardhout, deze cirkelzaag gaat er met gemak doorheen.
Door het lage gewicht van slechts 3,5 kilogram is de machine makkelijk te hanteren en ligt hij comfortabel in de hand. Desondanks maakt het 165 millimeter grootte zaagblad toch een toerental van maar liefst 3100 omwentelingen per minuut, waarmee je onder in verstek tot 46 millimeter diep kunt zagen en onder een rechte hoek tot wel 66 millimeter diepte.
De bijgeleverde accu’s en laadstation zorgen ervoor dat je direct aan de slag kunt. Ben je klaar met zagen of wil je de cirkelzaag meenemen naar een klus op locatie? Dan berg je de Makita DHS630RTJ gewoon op in de meegeleverde koffer.
Plus en minpunten
Pluspunten
- Werkt op 18 volt Makita accu’s
- Compact en licht van gewicht
- Ook geschikt voor het zagen van dikke planken
Minpunten
- Prijzig
4: Makita HS301DSMJ
Speciaal voor kleine klussen zoals het verzagen van plinten, lambrisering of laminaat is er de Makita HS301DSMJ. Deze compacte handcirkelzaag op accu is voorzien van een 85 millimeter zaagblad en ligt comfortabel in de hand.
Om te voorkomen dat je halverwege een klus met een lege accu zit, worden er twee stuks meegeleverd zodat je meteen kunt wisselen en verder kunt gaan.
Ondanks zijn kleine zaagblad zaag je met deze handcirkelzaag onder een rechte hoek tot een diepte van 25 millimeter en in verstek tot een maximale diepte van 16 millimeter. Door het blaassysteem blijft de zaagsnede en zaaglijn bovendien vrij van stof en zaagsel zodat je nog beter zicht hebt op wat je doet.
Tot slot word deze handcirkelzaag niet in een gewone doos geleverd, maar in een handig Mbox, waardoor je direct van een stevige opberg- en transportmogelijkheid bent voorzien.
Plus en minpunten
Pluspunten
- Comfortabel werken dankzij het lichte gewicht en compacte formaat
- Werkt op verschillende Makita accu’s
- Inclusief een stevige opbergkoffer
Minpunten
- Niet geschikt voor dikke materialen
5: Bosch Professional GKS 190
Grote kans dat je met de Bosch Professional GKS 190 maar door wil blijven zagen. De Bosch Professional GKS 190 cirkelzaag behoort tot de krachtigste handcirkelzagen in zijn klasse.
Met een motorvermogen van 1400 Watt is het zagen van zowel hard als zacht hout een snel klusje. Bovendien heeft deze handcirkelzaag een indrukwekkende maximale zaagdiepte van 70 mm en kan het hellen tot een hoek van 56°. Dankzij de compacte bouwvorm en het gebruiksgemak is dit een van de meest flexibele en handige handcirkelzagen in zijn categorie.
Plus en minpunten
Pluspunten
- 6 kilogram
- Geschikt voor planken van maximaal 70 millimeter dik
- Met stofzuigadapter
Minpunten
- Zonder opbergdoos
Waarom een cirkelzaag?
Indien je vaak langere stukken moet zagen is een cirkelzaag de ideale hulp. De kans op scheef zagen is met dit soort tools een stuk kleiner dan bij bijvoorbeeld een handzaag of decoupeerzaag, en misschien nog wel belangrijker, het gaat een stuk sneller en kost ook nog eens minder moeite. Ook in een hoek van 45 of 90 graden verstek zagen zijn met deze machines geen probleem.
Koopgids: Beste cirkelzaag kopen
Net als bij alle andere zaagmachines, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten voordat je een cirkelzaag gaat kopen. Zeker wanneer je nog geen of maar weinig ervaring hebt met dit soort machines is het wel van belang dat je een goede keuze maakt.
Het werken met een cirkelzaag is dan ook niet iets wat je zomaar even doet, aangezien verkeerd gebruik grote gevolgen kan hebben. Twijfel je of de cirkelzaag waar jouw keuze op is gevallen wel de juiste is of heb je nog helemaal geen idee op welke belangrijke punten je moet letten?
Lees dan onderstaande koopgids goed door. Hiermee helpen we je alvast een stap in de juiste richting zodat je een miskoop wordt bespaard.
Professioneel of doe-het-zelver
Cirkelzagen vind je in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er verschillende groottes, zijn er machines met verschillende wattage en verschillende handige snufjes. Wat echter zeer belangrijk is, is om te kijken hoe vaak en waarvoor je de cirkelzaag nodig hebt.
Zoek je een machine voor sporadisch gebruik en ben je een doe-het-zelver dan zijn machines met een lichter vermogen meer dan voldoende. Ben je van plan om de machine dagelijks te gebruiken of een aantal keer per week, dan is het verstandig om niet alleen te kijken naar een cirkelzaag die wat krachtiger is, maar ook comfortabel in de hand ligt en niet te zwaar is.
Kies je tevens voor een machine op accu dan is het ook handig om minimaal twee accu’s te hebben zodat je niet halverwege een klus zonder komt te zitten en kostbare tijd verloren gaat. Speciaal voor beginnende klussers hebben sommige machines extra veiligheidsfuncties zoals bijvoorbeeld een as blokkering en anti terugslag functie.
Zeker wanneer je nog nooit met een dergelijke machine hebt gewerkt is het verstandig om er eentje te kiezen met zoveel mogelijk veiligheidsfuncties, zodat je meteen op een juiste en veilige manier van start kunt gaan.
Al zijn deze extra functies voor een gevorderde of zelfs professionele klusser ook helemaal geen overbodige luxe. Cirkelzagen zijn immers geen speelgoed en kunnen erg gevaarlijk zijn. Hoe meer veiligheid, des te beter.
Vermogen
Net als bij de meeste andere machines bestaat er bij cirkelzagen ook een groot verschil in vermogen. Maar wanneer de ene misschien wel dubbel zoveel vermogen heeft als een ander wil dit niet per definitie zeggen dat dit een slechte keuze is.
Met name voor thuisgebruik dat af en toe plaats vindt hoef je echt geen machine te kopen van 300 watt. Ben je echter van plan om de cirkelzaag veelvuldig te gebruiken of zelfs onder professionele omstandigheden, dan is een hoger wattage aan te raden.
Hiermee werk je niet alleen sneller, maar kan de machine ook meer werkdruk aan. Ditzelfde geldt wanneer je van plan bent om harde materialen zoals hardhout te verzagen. Cirkelzagen met een hoger vermogen maken in de meeste gevallen meer toeren waardoor ze hiervoor beter geschikt zijn.
Kies je voor een cirkelzaag op accu dan geldt des te hoger het aantal volt, des te langer is de gebruiksduur en des te krachtiger is de machine. Niets is zo irritant om tijdens je klus kracht te verliezen omdat de accu leeg aan het raken is. Kies daarom voor een accu met een zo hoog mogelijke spanning.
Zaagbladen
De meeste fabrikanten zijn zo vriendelijk om hun cirkelzagen te leveren met een zaagblad zodat je direct aan de slag kunt. Het bijgeleverde zaagblad is meestal een standaard blad en kan prima worden gebruikt voor de standaard klus.
Ben je echter van plan om bijvoorbeeld harde materialen te verzagen, dan zal je er een ander blad bij moeten kopen. Het is dan wel belangrijk dat je een machine hebt die gebruik maakt van een standaard formaat zaagblad.
Let hier dan ook zeker op bij de aanschaf. Ook al worden afwijkende maten vaak ook wel verkocht (zij het online of in de winkel), maar het assortiment hierin is vaak niet bijzonder groot en bovendien zijn deze bladen in de meeste gevallen ook nog eens duurder.
Ook is er nog een verschil tussen zaagbladen. Waar de ene wordt gemaakt uit zogenaamd snelstaal (HSS), bestaat het ander uit (T)CT oftewel hardmetaal al dan niet voorzien van een laag wolfraamcarbide.
Het voordeel van HSS bladen is dat de tanden meestal iets fijner zijn en ze zeer exacte zaagsneden maken. (T)CT bladen daarentegen zorgen voor een zeer goed zaagresultaat en blijven bovendien tot vijf keer langer scherp.
Vaak staan bij deze bladen de tanden iets verder uit elkaar en zijn ze hierdoor met name geschikt voor hardere materialen en zijn ze door hun langere scherpheid beter geschikt veelvuldig gebruik.
Afhankelijk van de klus en het te verzagen materiaal kies je het beste een zaagblad dat er bij past zodat de zaagresultaat strak en nauwkeurig is.
Wanneer het blad bot is, zul je een nieuwe moeten aanschaffen of deze slijpen. Een cirkelzaagblad slijpen kun je zelf doen of laten doen en is altijd voordeliger dan een nieuwe kopen.
Zaagdiepte
Afhankelijk van het feit of je vaak dikke of alleen maar dunne materialen moet zagen is het verstandig om naar de maximale zaagdiepte van een cirkelzaag te kijken.
Machines met een minder diepe zaagdiepte zijn niet geschikt voor dikke materialen zoals balken. Staat een dergelijke klus op de planning? Hou er dan rekening mee dat de zaag diep genoeg kan zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
Heb je de machine alleen maar nodig voor thuisgebruik dat meestal bestaat uit het zagen van dunnere materialen zoals planken, laminaat of plaatmateriaal dan is eentje met een minder diepe zaagdiepte meer dan voldoende.
Cirkelzaag met verstek functie
Om een raamwerk te maken, meubels te maken of om bijvoorbeeld plinten in een mooie hoek op elkaar te laten aansluiten zaag je het hout in verstek.
Op deze manier kun je het hout onder andere in een hoek van 90 graden met elkaar verbinden zodat er een stevige constructie ontstaat die er tevens mooi en strak uit ziet.
Om in verstek te kunnen zagen moet het zaagblad van een cirkelzaag gekanteld kunnen worden. Inmiddels zijn de meeste exemplaren wel van deze functie voorzien, al bestaan er toch ook nog machines die dit niet kunnen.
Indien je de zaag alleen maar voor afkortwerk nodig hebt zal dit voor weinig problemen zorgen, maar mocht je dus onder een bepaalde hoek willen zagen dan is een zaag met verstekfunctie een must.
Cirkelzaag met stofafzuiging
Er is niets zo frustrerend als een werkplaats vol stof en zaagsel na een hele dag zagen. Niet alleen maakt het je werkplek een stuk onoverzichtelijke, maar het is ook nog eens slecht voor je gezondheid om al dit stof in te ademen.
Daarnaast zorgt al deze troep ook nog eens voor een verhoogd brandrisico. Niet bepaald dingen die je zou moet willen.
Een cirkelzaag met stofafzuiging is dan ook ideaal. Met name wanneer je de cirkelzaag veelvuldig of langdurig wenst te gebruiken. Feit blijft wel dat je, wanneer je zo een bouwstofzuiger nog niet hebt, los zal moeten aanschaffen en dit dus nog bovenop de kostprijs van de cirkelzaag komt.
Ben je echter een doe-het-zelver die de machine slechts sporadisch zal gebruiken, dan volstaat een goed stofmasker ook. Mits je het niet erg vindt om je werkplek na het klussen schoon te moeten maken.
Cirkelzaag op accu
Wanneer je op zoek gaat naar een cirkelzaag op accu, dan is het verstandig om te kijken of er losse accu’s en opladers van dit type/merk verkocht worden.
Mocht er een accu kwijtraken of heb je graag een reserve accu dan is het natuurlijk wel noodzakelijk dat deze ook los verkocht worden, of in ieder geval na te bestellen zijn. Vaak zijn het accu’s die je ook voor het andere accu gereedschap van hetzelfde merk kan gebruiken.
Extra hulpmiddelen
Naast veiligheidsmiddelen zoals gehoorbescherming, veiligheidsbril, stofmasker en handschoenen en extra zaagbladen zijn er ook nog andere hulpmiddelen die het werken met een cirkelzaag niet alleen veiliger, maar ook comfortabeler en secuurder maken.
Zo zijn sommige machines voorzien van lasergeleiding waardoor je eenvoudig en zonder hulpmiddelen een rechte lijn kunt zagen. Ideaal wanneer je in krappe situaties te werk moet gaan en er geen plek is om losse geleiders te gebruiken.
Wat kun je zagen met een cirkelzaag?
Een cirkelzaag kan worden gebruikt om verschillende materialen te zagen, waaronder hout, metaal, kunststof, metselwerk en keramische tegels, afhankelijk van het type zaagblad dat wordt gebruikt.
Een cirkelzaag met een zaagblad dat is ontworpen voor hout kan worden gebruikt voor het zagen van planken, balken, spaanplaten, triplex, fineer en andere houtmaterialen.
Een cirkelzaag met een diamantzaagblad kan worden gebruikt voor het zagen van metselwerk, beton, tegels en andere harde materialen.
Er zijn ook speciale cirkelzagen die zijn ontworpen voor het zagen van metaal en andere materialen, en er zijn verschillende soorten cirkelzagen verkrijgbaar, zoals handcirkelzagen, invalcirkelzagen en tafelcirkelzagen, die zijn ontworpen voor verschillende toepassingen en omgevingen.
Het is belangrijk om het juiste zaagblad te gebruiken voor het materiaal dat u wilt zagen en om veiligheidsvoorschriften te volgen bij het gebruik van een cirkelzaag, zoals het dragen van oog- en gehoorbescherming en het vastzetten van het te zagen materiaal.
Hoeveel kost een cirkelzaag?
De prijs van een cirkelzaag varieert afhankelijk van het type, de grootte, de kwaliteit en de functies. Over het algemeen beginnen de prijzen van een eenvoudige handcirkelzaag bij ongeveer € 50 en kunnen oplopen tot meer dan € 500 voor een professionele tafelcirkelzaag met geavanceerde functies.
Tot slot – Beste cirkelzaag
Als je tot hier bent gekomen, weet je nu hoogstwaarschijnlijk welke cirkelzagen er zijn en waar je op moet letten als je een cirkelzaag wil kopen. Je kan het net zo duur maken als je wil, maar wanneer je de cirkelzaag maar een enkele gebruikt, zou het natuurlijk zonde zijn van je geld.
Ben je op zoek naar een cirkelzaag op accu? Dan is het verstandig om te kijken naar een merk die je zelf al hebt voor andere gereedschappen. Wanneer je al voldoende accu’s hebt kun je ook de losse “body” halen, waardoor je een stuk voordeliger uit bent. Daarnaast is een extra accu natuurlijk nooit verkeerd!
Wij hopen in ieder geval dat je ons artikel leuk, maar vooral ook nuttig vond. Heb je vragen of suggesties? Neem dan gerust contact met ons op!