Beste kolomboormachine in 2022

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Boormachines » Beste kolomboormachine in 2022

Een kolomboormachine kopen is niet iets wat je iedere dag doet en je wilt natuurlijk geen miskoop begaan. De kolomboor is de beste boormachine als het gaat om precisie maar kunnen dan ook best prijzig zijn.

Het is dus slim om goed na te gaan of je de boormachine nodig bent en dat je weet waar je op moet letten mocht je er één willen aanschaften. In het overzicht hieronder vind je daarom onze top 5.

Wil je echter weten waar je op moet letten bij aankoop, zodat je zeker weet dat je de beste kolomboormachine in huis haalt voor de boorwerkzaamheden die je wilt verrichten? Lees dan onze koopgids!

Onze 3 favorieten

Populair

populaire kolomboormachine

Bosch PBD 40

populaire kolomboormachine

Goedkoop

goedkope kolomboor

Ferm TDM 1026

goedkope kolomboormachine

Professional

beste professionele kolomboormachine

Bernardo SB 32 S

professionele kolomboormachine

Wat is de beste kolomboormachine?

1: Bosch PBD 40

beste kolomboormachine voor de doe het zelve

De Bosch PBD 40 is de ideale machine wanneer je krachtig, maar toch zeer nauwkeurig wil boren. De elektroniche toerentalindicatie zorgt samen met de “Constant Electronic” voor een gecontroleerd toerental dat naar gelang het te boren materiaal is aan te passen.

Om te bepalen hoe diep je boort gebruik je eenvoudig het aluminium draaiwiel aan de zijkant, terwijl je op het digitale scherm de juiste boordiepte afleest. De parallelgeleider en het grote werkblad van 330 x 350 x 30 millimeter zorgen daarnaast voor een precieze en stabiele positionering van het werkstuk en geven je bovendien genoeg ruimte om dit stevig vast te klemmen.

Kortom de PBD 40 is een onmisbare machine die in elke werkplaats, schuur of hobbyruimte van iedere ambitieuze doe-het-zelver een plaatsje verdient.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Elektronische toerentalindicatie met “Constant Electronic” voor nauwkeurige afstelling van het gewenste toerental
  • Duidelijk afleesbaar digitaal display
  • Dubbeltoerige aandrijving levert veel kracht in stand 1 en een hoog toerental in stand 2

Minpunten

  • Word geleverd zonder boren

2: Scheppach DP16SL

scheppach dp16sl laagste prijs

Indien je regelmatig gaten moet boren waarbij precisie van groot belang is, zit je bij de Scheppach DP16SL aan het juiste adres. De ingebouwde laser geeft precies de plek van het boorgat aan, waardoor je altijd uiterst nauwkeurig en zonder een millimeter af te wijken kunt boren.

Over boren gesproken: dit doe je met deze machine tot een maximale diepte van 16 millimeter. Met welke snelheid je boort bepaal je overigens helemaal zelf. De 550 watt kolomboor heeft maar liefst vijf versnellingen met een minimum van 510 tot een maximum van 2430 toeren per minuut.

Genoeg keuze dus voor vrijwel ieder gangbaar materiaal zoals hout, metaal of kunststof. Bovendien zet je de DP16SL met de meegeleverde bankschroef stevig vast op je werkbank of –tafel zodat je altijd veilig en stabiel aan de slag kunt gaan

Plus en minpunten

Pluspunten

  • 5 snelheden zorgen voor nog meer precisie tijdens de boorwerkzaamheden
  • Kantelbare werktafel (maximaal 45°)
  • Geïntegreerd lasersysteem

Minpunten

  • Exclusief boren

3: Airpress 16-980 / 77316

airpress 16 980 77316 laagste prijs

Dankzij de 550 watt sterke motor is de Airpress 16-980 / 77316 een zeer krachtige kolomboormachine, die zowel voor thuis als voor semi professioneel geschikt is. De gietijzeren voet zet je door middel van de voorgeboorde gaten makkelijk met bouten vast op je werkbank, zodat de machine stevig en stabiel op zijn plek blijft staan.

Ook de boorsnelheid is eenvoudig in te stellen in vijf verschillende standen, zodat je altijd de juiste snelheid bij het te boren materiaal én de boordiameter kunt kiezen. Daarnaast is de werktafel niet alleen in hoogte te verstellen, maar ook onder een hoek van 0 tot max. 45 graden, waardoor je zelfs schuin kunt boren.

De transparante beschermkap en de veiligheidsschakelaar zorgen tot slot voor extra veiligheid, net als de kruislasergeleiding.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Boorsnelheid in te stellen in 5 standen
  • Kantelbare werktafel voor schuin boren
  • Kruislasergeleiding voor optimaal boorresultaat
  • Veiligheidskap en noodstop zorgen voor nog meer veiligheid

Minpunten

  • Wordt geleverd zonder extra accessoires

4: Ferm TDM 1026

beste goedkope kolomboormachine

Stel je nogal wat eisen aan je nieuwe kolomboormachine? Dan is de Ferm TDM 1026 een uitstekende keuze. Deze robuuste tafelkolomboormachine is voorzien van een 350 watt sterke motor, die een maximaal toerental van maar liefst 2500 tpm produceert.

Om een optimaal boorresultaat te bereiken in diverse materialen zoals hout, kunststof en metaal beschikt de kolomboormachine over vijf verschillende snelheidsinstellingen. Daarnaast is de werktafel niet alleen in hoogte verstellen, maar ook kantelbaar.

Daardoor kun je onder iedere gewenste hoek boren, met een maximale hoek van 45°. Ook over veiligheid hebben de makers van de Ferm TDM 1026 goed nagedacht. Zo kan de machine niet starten wanneer de behuizing van de V-riemaandrijving geopend is, voorkomt de transparante veiligheidskap dat je vingers in contact met het boor kunnen komen.

De rode noodknop zorgt ervoor dat de machine supersnel stilvalt in onverhoopte, gevaarlijke situaties. Kortom niet alleen een zeer robuuste keuze, maar ook een uiterst veilige.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • 2500 toeren per minuut
  • Kantelbare werktafel (0 – 45°)
  • 5 instelbare boorsnelheden
  • Beveiligde V-riemaandrijving
  • Noodknop en veiligheidskap
  • Diepte aanslag voorkomt te diep boren

Minpunten

  • Minder geschikt voor professioneel gebruik

5: Bernardo SB 32 S

beste kolomboormachine uit onze top 5

De Bernardo SB 32 S is een uiterst solide, maar toch ook verfijnde kolomboormachine die geschikt is voor zowel hobbyklussers, doe-het-zelvers en modelbouwers, maar ook voor professionele bedrijven zoals landbouw- en reparatiebedrijven of industriële productie.

Tevens is dit de beste kolomboormachine uit onze top 5. De krachtige, sterk geventileerde, IP 54 aluminium motor levert genoeg kracht om vrijwel ieder gangbaar materiaal zoals metaal, aluminium en kunststof eenvoudig te doorboren.

Dankzij de meegeleverde snelspanboorkop verwissel je boortjes binnen enkele tellen, zonder het gebruik van gereedschap en boor je met uiterste precisie. Tevens is deze machine voorzien van een zogeheten nokschakelaar waardoor hij zowel rechts-, als linksom kan draaien wat resulteert in nog meer functionaliteit en gebruiksgemak.

Ook de grote werktafel van de Bernardo SB 32 S is uitgerust met handige snufjes. Zo is deze door middel van tandheugel en zwengel in hoogte en in graden te verstellen (max. 45°).

Daarnaast is de oppervlakte bewerkt en is de tafel voorzien van T-gleuven met omlopende koelmiddelkanalen zodat je werkstuk niet snel oververhit raakt. Met andere woorden de ideale machine voor zowel kleinere projecten, maar ook grotere en zelfs professionele projecten.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Aluminium motor
  • Wordt geleverd met twee boorkoppen (precisie snelspanborkop en MK4/B18)
  • Zowel rechts-, als linksloop
  • Inclusief accessoires zoals bedieningsgereedschap, set T-gleuven
  • In hoogte verstelbare beschermkap
  • Zwenkbare werktafel

Minpunten

  • Minder geschikt voor slechts incidenteel gebruik

Wat is een kolomboormachine?

Hoewel je met een kolomboormachine net als alle ander soorten boormachines gaten kunt boren, is deze toch net even iets anders. Dit type boormachine staat namelijk vast op een onderstel of je bevestigt hem met de voetplaat op een werkbank.

Tussen de voetplaat en de boor bevindt zich een in hoogte verstelbaar plateau waar je het te boren materiaal of je werkstuk op vastklemt. Zit de houten plank, plaat of de tegel stevig vastgeklemd op zijn plek? Dan laat je het boor simpelweg naar beneden zakken door middel van het hendel (of bij sommige modellen het draaiwiel) naar beneden te brengen.

Bijkomend voordeel van een kolomboor is dan ook dat scheef boren vrijwel onmogelijk is en je dus een stuk nauwkeuriger in diverse materialen kunt boren. Echter dien je bij deze machine wel altijd het werk náár de machine toe te brengen.

Je kunt daarom dan ook enkel in losse werkstukken boren die qua afmetingen onder de boormachine passen. Hierdoor zijn de objecten die je met een kolomboormachine kunt boren beperkt en is dit soort machine uiteraard niet geschikt voor het boren in muren en dergelijke

Koopgids: Beste kolomboormachine kopen

Zoals je hierboven al in de top 5 hebt kunnen lezen zijn kolomboormachines verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, functies en merken. De juiste machine kiezen die volledig bij jouw wensen en eisen past, kan dan ook een behoorlijke opgave zijn.

Hoewel je deze keuze in de meeste gevallen zelf moet maken, kunnen we je natuurlijk wel alvast een duwtje in de juiste richting geven. Wij geven je dan ook graag een aantal tips waarop je zoal kunt letten bij de aanschaf van een kolomboormachine.

Vermogen & rotatiesnelheid

Ook bij een kolomboormachine geldt: hoe hoger het wattage, des te krachtiger is de machine. Dit betekent dus dat een machine met een hoger wattage makkelijker door dikkere of zwaardere materialen komt, dan een minder krachtig exemplaar. Met name wanneer je vaak metaal of hardhout moet boren óf met een grotere boordiameter wil boren is een hoger wattage dan ook aan te raden.

Daarnaast is ook de rotatiesnelheid van belang. Deze snelheid geeft aan met hoeveel toeren per minuut het boor in de boormachine ronddraait. Een machine met een rotatiesnelheid van 1400 toeren per minuut is logischerwijs dan ook een stuk sneller dan eentje met slechts 500 tpm.

Met name bij hardere materialen is een hoog tpm gewenst. Hoewel je in principe ook wel met een lagere rotatiesnelheid dit materiaal zou kunnen boren, zal in de praktijk blijken dat een exemplaar met een hogere rotatiesnelheid toch een stuk comfortabeler en sneller werkt.

Daarnaast is boren met een passende rotatiesnelheid ook veel beter voor de motor en zal dit oververhitting en overbelasting voorkomen.

Type kolomboormachines

Wanneer je de top 5 hierboven hebt gelezen, heb je al kunnen zien dat kolomboormachines in twee modellen beschikbaar zijn, namelijk vrijstaand en tafelmodel.

De eerste, vrijstaande modellen worden veelal onder professionele omstandigheden gebruikt. Ze zijn vaak stevig, stabiel, hebben een groter werkoppervlak en beschikken over een krachtige motor. Daardoor kunnen ze zelfs onder zwaardere omstandigheden prima presteren. Dit wil echter niet zeggen dat dit soort machine niet geschikt is voor een hobbyklusser of een amateur. In tegendeel zelfs.

Echter zijn vrijstaande kolomboormachines vaak prijziger in vergelijking met tafelmodellen én nemen ze daarnaast ook meer plek in beslag. Zeker wanneer je maar een kleine ruimte ter beschikking hebt is dit wellicht niet de beste keuze. Ook verplaatsen van dit type machine is iets wat je, gezien het gewicht, liever niet al te vaak doet.

Een kolomboormachine in tafelmodel zou in dit geval dan ook een betere keuze kunnen zijn. Dit type machine zet je simpelweg vast op een werkbank of werktafel waardoor de machine niet alleen een stuk compacter in omvang is, maar ook in veel gevallen makkelijker te verplaatsen dankzij het lagere gewicht.

Een kolomboormachine in tafelmodel hoeft ook zeker niet af te doen voor een vrijstaand model al is deze wellicht iets minder geschikt bij voortdurend en professioneel gebruik (uitzonderingen daargelaten). Voor de gemiddelde doe-het-zelver voldoet dit exemplaar echter meer dan voldoende.

Schuin boren

Hoewel kolomboormachines meestal worden gebruikt voor het boren van rechte gaten, zijn er ook machines verkrijgbaar waarmee je schuin kunt boren. Machines waarmee dit kan beschikken over een verstelbaar plateau dat onder diverse hoeken is te kantelen.

Staat het plateau eenmaal in de juiste hoek, dan klem je simpelweg je werkstuk vast en kun je beginnen met boren. Doordat je het werkstuk kantelt in plaats van de boormachine zelf heb je weliswaar beperkte vrijheid wat betreft de grootte van het werkstuk, maar boor je een stuk stabieler dan zo uit de losse pols. Zeker wanneer je vaak in serie moet boren kan dit een zeer fijne optie zijn.

Formaat

Kolomboormachines bestaan in diverse formaten. Zo bestaan er kleine en compacte tafelmodellen, maar ook grote professionele modellen. Logischerwijs kies je dan ook afhankelijk van de beschikbare ruimte een model dat het beste past.

Echter is de grootte van dit soort machines vaak ook bepalend voor de afmetingen die ermee geboord kunnen worden. Onder een groter formaat kolomboor passen immers grotere werkstukken, dan onder een kleinere machine. Bovendien passen in een grotere machine ook vaak boren van een groter formaat waardoor je net wat meer mogelijkheden krijgt.

Let daarom bij de aanschaf van een kolomboormachine er niet alleen op of de machine wel op de door jouw bedachte plek past, maar bedenk van tevoren ook goed wat je precies met de machine wil gaan doen.

Accessoires

Net als bij gewone (accu)boormachines heb je bij een kolomboormachine boren en eventueel bits nodig. Afhankelijk van het type en/of merk wordt de machine al dan niet geleverd met een accessoire set.

Heeft de machine van jouw keuze geen extra accessoires, dan kun je uiteraard losse boren of boorsets kopen óf je gebruikt accessoires die je al in huis hebt.

Houdt er echter rekening mee dat niet alle boren en bitjes zomaar op iedere machine passen. Sommige merken maken gebruik van een ander bevestigingssysteem of er is een adapter nodig.

Tot slot – Beste kolomboor kopen

Kortom ben je op zoek naar een kolomboormachine. Bedenk dan van tevoren goed wat je van de machine verwacht en wat hij moet kunnen. Niet iedere kolomboor is hetzelfde en niet ieder exemplaar kan hetzelfde.

Zo zal je zien dat de ene machine prima voldoet voor het boren van de meest standaard materialen, maar zal je voor dikkere, of harde(re) materialen toch echt op zoek moeten naar een andere, meer krachtigere variant.

Ook kun je met sommige machines schuin boren, terwijl je met andere machines enkel en alleen rechte boorgaten kunt maken. En dan hebben we het nog niet eens over al dan niet meegeleverde accessoires gehad.

Je begrijpt het vast al: de boorwerkzaamheden die je wil gaan uitvoeren zijn direct bepalend voor het type machine dat je kiest. Overweeg deze keuze dan ook goed vooraf en win eventueel extra informatie in bij een expert zodat je zeker weten het juiste exemplaar in huis haalt, waar je het hoogste werkplezier en -comfort uit kunt halen.