Een decoupeerzaag is een zaagmachine die eigenlijk elke klusser wel in huis heeft. Ben je op zoek naar de beste decoupeerzaag om je klus assortiment uit te breiden, maar heb je geen idee waar je op moet letten tijdens de aanschaf of ben je gewoon op zoek naar een vervanger voor een verouderd exemplaar? Op deze pagina vind je onze beste decoupeerzaag top 5.
Onze 3 favorieten
Populair
Makita 4350T
Populaire decoupeerzaag
Goedkoop
Bosch PST 650
Goedkope decoupeerzaag
Professional
Bosch GST 150 BCE
Professionele decoupeerzaag
Wat is de beste decoupeerzaag?
1: Bosch PST 650
De Bosch PST 650 is de ideale decoupeerzaag voor wanneer het op precisie werk aankomt. Met een gewicht van slechts 1,6 kilogram en zijn compacte vormgeving zaag je niet alleen met het grootste gemak door verschillende materialen, maar kom je ook nog eens in krappe hoekjes, zonder last te krijgen van je armen.
De instelbare blaasfunctie zorgt ervoor dat je zaagsnede schoon blijft waardoor je gegarandeerd goed zicht op je werkstuk houdt. De 500 watt vermogen zorgt ervoor dat je planken tot een dikte van 65 millimeter kunt zagen.
Hierdoor is de PST 650 zowel voor het zagen van dun laminaat, als voor het zagen van hout voor kleine meubels of objecten.
De metalen voetplaat zorgt hierbij voor stabiliteit en laatje de machine op een veilige manier bedienen. Daarnaast is de plaat te verstellen tot 45° waardoor zagen in verstek een koud kunstje wordt. En heb je naar gelang de klus een ander zaagje nodig? Dankzij het SDS-systeem verwissel je de zaagbladen op een snelle en eenvoudige manier.
Plus en minpunten
Pluspunten
- Blaasfunctie voor goed zicht op de zaaglijn
- Aansluiting voor stofafzuiging
- Snel en makkelijk zaagbladen wisselen
- Geschikt voor de hobbyist
Minpunten
- Word maar 1 zaagblad meegeleverd
- Geen variabele toerental functie
2: Makita DJV182ZJ
De klus die de Makita DJV182ZJ niet kan uitvoeren moet nog uitgevonden worden, tenminste wanneer het om zagen gaat natuurlijk. Met deze 18 volt accu decoupeerzaag zaag je tot een diepte van maar liefst 135 millimeter in hout en tot een diepte van 10 millimeter in metaal.
Het toerental bepaal je zelf waardoor je het kunt aanpassen aan het te zagen materiaal en de dikte hiervan. Tevens is de DJV182ZJ voorzien van een Softstart-functie en drie pendelstanden, waardoor je op een efficiënte, gecontroleerde en veilige manier kunt zagen.
Uiteraard zaag je met deze machine niet alleen onder een rechte hoek, maar ook verstekzagen is geen enkel probleem. Doordat de machine op een accu werkt krijg je ultieme bewegingsvrijheid tijdens het gebruik. Stroomkabels die in de weg zitten of net te kort zijn behoren dan ook voorgoed tot verleden tijd.
Tot slot zorgt de blaasfunctie en de ingebouwde verlichting dat je goed zicht op je werk, wat op zijn beurt zorgt voor nog meer werkcomfort en veiligheid. Kortom de Makita DJV182ZJ is dé decoupeerzaag wanneer het op zwaardere klussen aankomt waarbij uiterste precisie is gewenst.
Het enige dat nog rest is het aanschaffen van een accu en laadstation, want helaas wordt deze niet meegeleverd.
Plus en minpunten
Pluspunten
- Krachtige decoupeerzaag
- Draadloos gebruik door middel van accu’s
- Voorzien van Softstart functie
- 3 pendelstanden
Minpunten
- Je moet de laser instellen
- Klein stofzakje
- Geleiders goed stellen om haaks te zagen
3: Makita 4350T
Dat (machinaal) zagen veel stof en zaagsel oplevert is een welbekend feit. Om ervoor te zorgen dat je toch goed zicht op je werkstuk én zaagsnede blijft houden beschikt de Makita 4350T over een ingebouwde blaasfunctie.
Het vrijgekomen stof en zaagsel wordt binnen rap tempo met behulp van de koelluchtkanalen weggeblazen zodat je niet alleen secuurder kunt werken, maar bovendien ook veiliger.
De 580 watt sterke decoupeerzaag laat je tot een maximale diepte van 135 millimeter in hout zagen en tot 10 millimeter diep in metaal. Om te voorkomen dat het zaagblad scheef loopt heeft Makita de zaagas van deze machine vierkant gemaakt zodat het blad in geen enkel geval kan draaien.
Voor optimaal comfort en controle is de 4350T uitgerust met een beugelhandgreep die voorzien is van een rubberen handgreep. Met name tijdens het zagen van bochten behoud je dankzij deze vormgeving meer grip op de machine.
Bovendien beschikt de decoupeerzaag over antivibratie technologie waardoor trillingen zo veel mogelijk worden beperkt. Mede hierdoor leent de 4350T zich dan ook uitstekend voor langdurig gebruik, zelfs onder (semi)professionele omstandigheden.
Plus en minpunten
Pluspunten
- Krachtige tool
- Zaagt nauwkeurig
- Ligt comfortabel in de hand
- Verschillende zaagstanden
- Blaasfunctie
Minpunten
- Werk niet op accu
- antisplintermatje raakt snel beschadigd
4: Makita DJV181ZJ
De Makita DJV181ZJ is een echte zware jongen die zelfs de zwaarste zaagklussen niet uit de weg gaat. Dankzij de 18 volt accu (standaard niet meegeleverd) en de ergonomische T-greep zijn lastige hoeken en bochten eenvoudig te bereiken en gebruik je de machine zelfs op zijn kop.
Slecht licht op je werkstuk? Door de ingebouwde werkverlichting en blaasfunctie blijf je goed zicht houden op de zaagsnede, zelfs onder lastige omstandigheden.
Ondanks het feit dat de DJV181ZJ op een accu werkt is hij sterk genoeg om zaagsneden (in hout) te maken tot een maximale diepte van 135 millimeter, zowel onder een rechte hoek als in verstek.
De Softstart-functie, drie pendelstanden en variabele snelheid zorgen ervoor dat je op een veilige, efficiënte en gecontroleerde manier te werk gaat, ongeacht of je nu hobbyklusser bent of professional.
Plus en minpunten
Pluspunten
- Comfortabel in de hand
- Werkt op Makita accu’s
- Verlichting voor het zagen in het donker
Minpunten
- Regelknop zit ver weg
- Zaagsel blijft liggen voor de machine
5: Bosch GST 150 BCE
Dankzij de 780 watt sterke motor zijn zelfs dikke(re) en harde houten balken en planken geen enkel probleem voor de Bosch GST 150 BCE. De maximale zaagdiepte bedraagt dan ook maar liefst 150 millimeter in hout en 10 millimeter in metaal.
Dankzij de beugelhandgreep behoud je een goede grip en ligt de machine zelfs tijdens langdurige werkzaamheden comfortabel in de hand. De vier pendelstanden en het variabele toerental zorgen er hierbij voor dat het zaagblad soepel door ieder materiaal zaagt en bied je de mogelijkheid om de juiste zaaginstelling te kiezen die bij de klus past.
Voor optimale stabiliteit is de voetplaat gemaakt van robuust en buigvrij materiaal dat zelfs onder zwaardere omstandigheden niet zal vervormen.
Opmerkelijk is ook de kabellengte van de GST 150 BCE. Deze bedraagt maar liefst 4 meter en is hiermee lang genoeg voor een zeer grote bewegingsvrijheid. En ben je klaar met zagen? Dan berg je de decoupeerzaag, samen met eventuele zaagbladen netjes en veilig op in het meegeleverde koffer.
Plus en minpunten
Pluspunten
- Zeer sterke en krachtige tool
- Geschikt voor professioneel gebruik
- Draagkoffer
Minpunten
- Werk niet op accu, maar heeft daarentegen wel een lange stroomkabel
Waarom een decoupeerzaag?
Een decoupeerzaag is een machine die vrijwel iedere klusser wel eens heeft gebruikt of zelfs in eigen bezit heeft. De zaag, ook wel ‘wipzaag’ genoemd, is uitermate geschikt voor het uitvoeren van fijnere en meer precieze zaagklussen zoals bijvoorbeeld het zagen van figuren zoals cirkels, het afronden van hoeken en het zagen van inhammen.
Dankzij de wendbaarheid van de decoupeerzaag kun je op de moeilijkste plekken komen en hem hierdoor voor vele klussen gebruiken. Bovendien kun je dit soort zaag ook gebruiken als invalzaag.
Hiervoor boor je simpelweg eerst een gaatje waar het zaagblad ruim in past, waardoor je vervolgens hier van uit kunt beginnen met zagen. Ideaal om bijvoorbeeld stukken of figuren uit plaatmateriaal te zagen waarbij de randen in tact dienen te blijven.
Koopgids: Beste decoupeerzaag kopen
Wanneer je op zoek bent naar een nieuw zaagmachine kan het zomaar voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het assortiment is immers zo groot dat het behoorlijk lastig kan zijn om een juiste keuze te maken.
Zeker aangezien er aan gereedschap vaak een behoorlijk prijskaartje zit zou een miskoop dan ook zeer vervelend zijn.
Om je alvast op de juiste weg te helpen hebben wij een koopgids voor je samengesteld met een aantal punten waar je op kunt letten tijdens de aanschaf van een nieuwe decoupeerzaag. Op deze manier hopen we je te kunnen behoeden voor een eventuele miskoop.
Want of je nu professional bent, matige (thuis)klusser of nog helemaal onervaren bent met dit soort machines: een goede machine is het halve werk.
Wanneer gebruik je een decoupeerzaag
Een decoupeerzaag is het ideale hulpmiddel bij het zagen van precisie werkjes. Dankzij het kleine, enigszins flexibele zaagblad kun je met deze zaagmachine prima bochten en figuren zagen uit diverse materialen zoals hout, aluminium en zelfs kunststof.
Naast bochten en hoeken zaag je met een decoupeerzaag ook eenvoudig rechte stukken. Plinten of laminaat, aluminium strips of kunststof lijsten op maat zagen is dan ook geen enkel probleem.
Daarnaast kun je een decoupeerzaag gebruiken als invalzaag door vooraf een gat te boren waar je vervolgens het zaagje in laat. Op deze manier kun je stukken of figuren uit plaatmateriaal zagen terwijl de randen in tact blijven.
Let wel op: een decoupeerzaag is gezien het kleine zaagblad niet geschikt voor zeer dikke materialen en ook minder geschikt voor lange, rechte zaagsneden. Hiervoor gebruik je het best een cirkelzaag.
Decoupeerzaag op accu
Net zoals bij alle andere soorten gereedschap op accu zorgt ook een decoupeerzaag op accu ervoor dat je je vrij kunt bewegen. Stroomkabels die in de weg zitten of, nog erger, net te kort zijn behoren bij dit soort decoupeerzagen voor eeuwig tot de verleden tijd.
Of je voor een accuversie kiest of voor een bekabelde, is volledig aan jezelf. Enige nadeel van dit soort machines is wel dat je rekening dient te houden met de looptijd van de accu en dat er hierdoor dus een kans bestaat dat je halverwege de kluswerkzaamheden met een lege accu komt te zitten.
Twee accu’s zijn bij veelvuldig of langdurig gebruik dan ook zeker aan te raden. Bovendien worden sommige machines standaard zonder accu geleverd.
Vaak maken deze machines gebruik van een universeel accusysteem waardoor je accu’s (mits van dezelfde fabrikant en hetzelfde voltage) van andere machines zoals bijvoorbeeld boormachines of reciprozagen onderling kunt uitwisselen met de decoupeerzaag.
Heb je echter nog geen enkele machine van het desbetreffende merk en dus ook nog geen accu en laadstation dan zal je er rekening mee moeten houden dat je deze er nog extra bij moet aanschaffen, met extra kosten van dien.
Vermogen
Hoe hoger het vermogen, des te meer kan de machine aan; dat is een feit. Met name wanneer je van plan bent de decoupeerzaag veelvuldig te gebruiken of juist zwaardere, harde materialen als hardhout en aluminium wil gaan zagen is een hoog vermogen een must.
Let er wel op dat in de loop der jaren machines en dus ook hun motoren steeds beter worden. Dit betekent dat een decoupeerzaag van bijvoorbeeld 10 jaar geleden met een hoog vermogen van 500 watt, minder krachtig kan zijn dan een nieuwe machine met hetzelfde wattage.
Verstekzagen
Een decoupeerzaag is niet alleen ideaal om zaagsneden onder een rechte hoek te maken, maar ook om in verstek te zagen. Zeker wanneer je de machine wil gebruiken bij het vervaardigen van meubelstukken of bij het op maat zagen van laminaat is een verstekfunctie een zeer handige toevoeging.
Om in verstek te kunnen zagen dient een decoupeerzaag kantelbaar te zijn. Veel decoupeerzagen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn beschikken al over deze functie, maar er zijn altijd uitzonderingen. Let er bij aanschaf dan ook op of de machine van jouw keuze aan deze eisen voldoet.
2 soorten handvaten ( T-handvat, D-handvat)
Wanneer je een aantal decoupeerzagen bekijkt en vergelijkt zal je waarschijnlijk al meteen één ding opvallen: ze komen voor in twee vormen.
Waar het T-handvat je iets meer bewegingsvrijheid geeft, zorgt een decoupeerzaag met een D-handvat -voornamelijk bij het zagen van bochten en vormen- voor meer stabiliteit en een betere grip.
Indien mogelijk is het dan ook zeker raadzaam om alvorens je overgaat tot de daadwerkelijke aankoop verschillende modellen in het echt te bekijken en te voelen.
Iedereen heeft andere handen en ook de kracht is bij iedereen anders verdeeld, waardoor bij de ene persoon het ene model juist beter in de hand zal liggen dan het ander.
Softstart-functie
Tijdens het zagen met een decoupeerzaag komen er behoorlijk wat krachten vrij. Hierdoor kan het lastig zijn om een nette aanzet te verkrijgen, zeker wanneer het materiaal dat je wil zagen glad is.
Een Softstart-functie kan hierbij behulpzaam zijn. Deze functie zorgt ervoor dat de machine op een lager toerental start waardoor je de kans krijgt om de machine rustig op het materiaal te zetten en de gewenste lijn te volgen.
Met name wanneer je minder ervaren bent met een decoupeerzaag is een machine met Softstart een aanrader, al is het voor een ervaren klusser ook zeker geen overbodig gegeven. Zeker bij precisie klussen zal je zien dat deze functie zeer aangenaam is en het zaagresultaat alleen maar ten goede komt.
Verschillende decoupeerzaagbladen
Ieder materiaal behoeft zijn eigen zaagblad dat is afgestemd op eigenschappen zoals hardheid en structuur.
Zo zal je zien dat zaagbladen voor hout dikwijls van grove(re) zaagtanden zijn voorzien, zaagbladen voor aluminium of kunststof fijnere tanden hebben en zaagbladen die geschikt zijn voor het zagen van figuren op hun beurt weer gemaakt zijn uit flexibeler en dunner materiaal.
Om verschillende zaagbladen te kunnen gebruiken is het van belang dat je kiest voor een decoupeerzaag die geschikt is voor diverse zaagbladen. Inmiddels zijn de meest gangbare decoupeerzagen zo gemaakt dat je op een makkelijke manier van zaagblad kunt wisselen al is er wel een belangrijk verschil.
Afhankelijk van het merk kan de schacht van het zaagblad namelijk verschillen; zo zijn er merken die gebruik maken van een T-schacht, maar zijn er ook merken die gebruik maken van een U-schacht.
Let er bij de aanschaf dan ook op welk type schacht bij de machine hoort en bekijk van tevoren of er genoeg diversiteit aan zaagbladen verkrijgbaar is.
Constante of variabele toerental
Net zoals dat ieder materiaal een ander zaagblad behoeft, is er ook verschil in het toerental. Bij hardere materialen heb je immers een anders toerental nodig dan bij zachte materialen.
Ook bij het zagen van cirkels of andere figuren is een lager toerental vaak makkelijker om mee te werken aangezien je op deze manier net wat meer controle over de zaag kunt houden. Je begrijpt het vast al; een variabel toerental is een zeer handig snufje en zou dan ook zeker op je eisenlijst moeten staan.
Opbergkoffer
Om je gereedschap veilig en wel op te kunnen bergen en eventueel mee te nemen is een opbergkoffer zeer handig. Bovendien is een opbergkoffer een ideale manier om je gereedschap compleet te houden.
Sommige fabrikanten leveren standaard een opbergkoffer of –tas mee met hun machines, terwijl je bij andere zelf op zoek moet naar een opbergmethode.
Wat jouw voorkeur heeft is volledig aan jezelf. Zeker wanneer je niet van plan bent om de machine mee te nemen of zelfs een vaste plek ervoor vrij hebt is een opbergkoffer geen hoge prioriteit.
Decoupeerzaag aanbiedingen
Als je een beetje van klussen houdt (en daar gaan we wel van uit aangezien je onze site bezoekt), ontkom je er niet aan dat je weleens nieuw gereedschap nodig hebt. Of je nu je collectie wil uitbreiden omdat je bijvoorbeeld nog geen decoupeerzaag hebt, of omdat je een verouderd of kapot exemplaar wil vervangen: je kunt er in feite niet omheen.
Maar wat als je je nieuwe gereedschap met een leuke korting kunt aanschaffen? Dat zou niet verkeerd zijn toch? Op onze aanbiedingen pagina vind je daarom alle lopende decoupeerzaag aanbiedingen van dit moment. Neem er eens een kijkje en wie weet scoor je jouw nieuwe decoupeerzaag wellicht wel voor een mooi prijsje!
Kun je laminaat zagen met decoupeerzaag?
Ja, het is mogelijk om laminaat te zagen met een decoupeerzaag. Het is wel belangrijk om een zaagblad te gebruiken dat geschikt is voor het zagen van laminaat en om de zaag op de juiste manier te gebruiken. Het is bijvoorbeeld aan te raden om een zaagblad te gebruiken met fijne tanden en om het laminaat aan de onderkant te zagen om splintering te voorkomen. Het kan ook helpen om het laminaat vast te klemmen voordat je begint met zagen om het materiaal stabiel te houden en de kans op fouten te verminderen. Zorg er altijd voor dat je de veiligheidsvoorschriften volgt bij het werken met een decoupeerzaag om letsel te voorkomen.
Hoe dik hout zagen met decoupeerzaag?
Een decoupeerzaag kan hout tot ongeveer 80 millimeter dik zagen. Het is belangrijk om het juiste type zaagblad te kiezen en de zaagsnelheid te verlagen bij het zagen van dikker hout. Zorg altijd voor de juiste veiligheidsvoorzieningen, zoals oog- en oorbescherming, en houd het hout op een veilige manier vast om letsel te voorkomen.
Tot slot: Beste decoupeerzaag kopen
Zoals je hebt kunnen lezen zijn decoupeerzagen ideaal voor de wat precisie werkzaamheden. Waarschijnlijk weet je nu ook wat de verschillen zijn en waar je op moet letten bij aankoop. Wil je echter goedkoop een decoupeerzaag kopen? Bekijk dan de modellen uit de doe het zelve categorie of check onze gereedschap aanbiedingen. Vragen, suggesties, tips of opmerkingen? Neem dan contact met ons op of laat hieronder een reactie achter!