Beste kettingzaag in 2022

Een kettingzaag. Weer zo’n stuk gereedschap dat niet voor iedereen een must is. Maar wanneer je bijvoorbeeld over een openhaard beschikt en hier haardhout voor op maat wil maken kan dit soort zaag wel degelijk een uitkomst bieden.

Of wat te denken van een boom in je tuin die drastisch gesnoeid, of misschien wel helemaal gerooid moet worden? Uiteraard kun je ervoor kiezen om dit gewoon met een hand(boom)zaag te doen, maar feit blijft dat een kettingzaag gewoon veel sneller en daarnaast minder arbeidsintensief is.

Onze 3 favorieten

Populair

Populair

Makita EA3501S40B

Meest populair

Goedkoop

beste goedkope kettingzaag

Bosch UniversalChain 35

Beste budget

Professional

Accu kettingzaag

DeWalt DCM575X1-QW

Professioneel

Een kettingzaag niet alleen maar leuk en aardig. Integendeel zelfs, want met een dergelijke zaagmachine is het goed opletten geblazen.

Daarom is het dan ook niet alleen zeer belangrijk om voor een goede kettingzaag te kiezen die bij de klus past, maar ook om rekening te houden met een aantal andere aspecten. Benieuwd hoe dat zit? Je leest het in dit artikel.

Wat is de beste kettingzaag?

1: Makita EA3501S40B

kettingzaag makita

Gereedschapsloos ketting spannen en vervangen, automatische kettingsmering en een antivibratiesysteem: de Makita EA3501S40B heeft het echt allemaal.

Deze 2,3 kilowatt sterke benzine kettingzaag beschikt over een zwaardlengte van 40 centimeter waardoor hij geschikt is voor de meest gangbare zaagwerkzaamheden. Dankzij de extra veer bij de startinrichting is hij eenvoudig te starten.

Tel daarbij het antivibratiesysteem met vier stalen veren op, de verstelbare metalen oliepomp, de metalen velkam en de kettingrem en je haalt met de EA3501S40B een robuuste, maar vooral zeer complete kettingzaag in huis waarmee je zelfs grotere zaagklussen mee kunt aanpakken.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Krachtige benzinemotor
 • Robuuste vormgeving
 • Automatische (gereedschapsloze) kettingspanner + smering
 • Zwaardlengte van 40 centimeter
 • Antivibratiesysteem
 • Kettingrem

Minpunten

 • De benzinemotor vergt meer onderhoud t.o.v. een elektrische motor
 • Maximaal geluidsniveau van 101,8 dB is aan de hoge kant

2: McCulloch CSE2040

McCulloch CSE2040 kettingzaag

Ben je op zoek naar een kettingzaag die feilloos scherpe zaagresultaten levert? Dan zit je met de McCulloch CSE2040 helemaal goed.

Dankzij de hoge kettingsnelheid van maar liefst 13,5 meter per seconde staat deze elektrische 2000 watt krachtpatser garant voor perfecte sneden. Maar dat is nog niet alles want ook over het werkcomfort is er nagedacht.

Zo beschikt de CSE2040 over een controle venster waarmee je in één oogopslag het oliepeil kunt aflezen en is het 40 centimeter lange zwaard voorzien van een automatische smeerfunctie en een kettingrem met indicator.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Zeer krachtige elektromotor (2000 watt)
 • Zwaardlengte van 40 centimeter
 • Oliepeilindicator
 • Automatische kettingsmering
 • Kettingrem met indicator

Minpunten

 • Verlengsnoer nodig, dus minder bewegingsvrijheid
 • Geen automatische kettingspanner
 • Geen antivibratiesysteem

3: DeWalt DCM575X1-QW

beste kettingzaag op accu

Wanneer je regelmatig gebruik maakt van een kettingzaag, dan is de DeWalt DCM575X1-QW wellicht jouw ideale keuze.

De kettingzaag is voorzien van een koolborstelloze motor die werkt op een 54 volt 9,0 Ah Li-Ion accu welke uitwisselbaar is met andere (tuin)gereedschappen van hetzelfde merk.

Door middel van de variabele trekschakelaar start de zaag eenvoudig, zonder al te veel krachtinspanning en geniet je bovendien van een betere controle tijdens de zaagwerkzaamheden.

Extra gebruiksgemak wordt daarnaast verkregen door de automatische kettingsmering en de gereedschapsloze kettingspanner waarmee je de 40 centimeter Oregon ketting eenvoudig strak zet.

Kortom, een professionele kettingzaag waarmee je de meest voorkomende zaagklussen binnen een mum van tijd fixt.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Krachtige accu kettingzaag
 • Zwaardlengte van 40 centimeter
 • Eenvoudige starten dankzij variabele trekschakelaar
 • Vibratie gedempt handvat
 • Gereedschapsloze kettingspanner
 • Automatische kettingsmering

Minpunten

 • Met een gewicht van 8,42 kilogram relatief zwaar
 • Prijzig

4: Stiga SP 386

goedkope kettingzaag

Of het nu voor het zagen van haardhout is of voor het zagen van dikke takken of zelfs complete bomen (tot ø35 centimeter), met de Stiga SP 386 is het allemaal mogelijk.

Dankzij de benzinemotor op mengsmering hoef je geen rekening te houden met lastige verlengsnoeren, maar geniet je van optimale bewegingsvrijheid. Daarnaast zorgt de automatische kettingsmering ervoor dat de ketting soepel blijft lopen, mits er natuurlijk genoeg olie in het reservoir zit.

En mocht je een grotere klus willen klaren? Dan zal je veel baat hebben bij het vibratie gedempt handvat van de SP 386 waardoor schokken en trillingen worden opgevangen en het werkcomfort zodoende aanzienlijk wordt verhoogd.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Krachtige benzinemotor
 • Zwaardlengte van 40 centimeter
 • Automatische kettingsmering
 • Oliepeilindicator
 • Vibratie gedempt handvat

Minpunten

 • Vergt meer onderhoud dan een elektrische kettingzaag

5: Bosch UniversalChain 35

Bosch goedkope kettingzaag

Met de Bosch UniversalChain 35 zaag je met gemak dikke takken en boomstammen met een maximale dikte van 35 centimeter door.

Het grote oliereservoir van 250 millimeter en het geavanceerde olietoevoersysteem zorgen ervoor dat de zaag altijd soepel loopt, zonder dat je telkens met een losse kan olie in de weer hoeft.

Bovendien is de ketting makkelijk en zonder de tussenkomst van gereedschap strak te spannen en is de zaag voorzien van een zacht, vibratie dempend handvat waardoor ook een grote zaagklus geen enkel probleem wordt.

Kortom, met de UniversalChain 35 worden klusjes zoals een nieuwe voorraad brandhout aanleggen een fluitje van een cent. Haal de vuurschaal en de marshmallows maar alvast tevoorschijn.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Zwaardlengte van 35 centimeter
 • Voorzien van automatische kettingsmering
 • Groot oliereservoir + efficiënt olietoevoersysteem
 • Ketting te spannen zonder gereedschap
 • Zo min mogelijk trillingen dankzij het vibratie gedempt handvat

Minpunten

 • Minder bewegingsvrijheid door de verlengsnoer
 • Aan de zware kant

Hoe vind je de beste kettingzaag?

Wanneer je bovenstaande top 5 hebt bekeken, zal je waarschijnlijk al zijn opgevallen dat niet iedere kettingzaag hetzelfde is. Hoewel alle exemplaren in de beginselen vrij identiek zijn, bestaan er toch wezenlijke verschillen in onder andere het type motor, vermogen, afmetingen en extra veiligheidsfuncties.

Zeker wanneer je van plan bent om voor het eerst een kettingzaag aan te schaffen, kunnen al deze verschillen het je behoorlijk lastig maken. Daarom hebben wij in onderstaande koopgids alle belangrijke aandachtspunten voor wat betreft de aanschaf van een kettingzaag op een rijtje gezet.

Accu, benzine of netstroom

Kettingzagen bestaan in 3 verschillende uitvoeringen, namelijk kettingzagen met een benzinemotor, accu kettingzagen en elektrische kettingzagen die werken op netstroom.

Elektrische kettingzaag

De elektrische kettingzaag is de meest voorkomende zaag die je dan ook bij menig persoon in de schuur tegen zal komen. Omdat dit type machine over een hoog vermogen beschikt kan hij ingezet worden om vrij zware klussen te klaren zoals bijvoorbeeld het zagen van haard- of brandhout en zelfs het vellen van bomen.

Een aanzienlijk nadeel is echter het snoer waardoor de bewegingsvrijheid niet optimaal is. Je dient immers altijd rekening te houden met de stroomtoevoer en dus gebruik moeten maken van verlengkabels.

Zeker wanneer je over een grote tuin beschikt of werkzaamheden op locatie wil gaan uitvoeren kan dit nog wel eens problemen opleveren.

kettingzaag op accu

Naast elektrische kettingzagen op netstroom, zijn er ook kettingzagen die op accu werken. Deze kettingzagen werken veelal op 18 volt accu’s die, afhankelijk van het merk en type, al dan niet mee worden geleverd.

Omdat het vermogen van dit soort zaag wat lager ligt, is hij meer geschikt voor lichtere werkzaamheden zoals snoeiwerk.

Het voordeel van dit type kettingzaag is de ultieme bewegingsvrijheid aangezien je geen rekening hoeft te houden met snoeren en stopcontacten. Je kunt dus werkelijk op iedere plek werken. Bovendien is accugereedschap bijzonder milieuvriendelijk én staan ze bekend om hun stillere werking.

Nadeel is echter dat de aanschafprijs van dergelijke machines vaak een stuk hoger ligt ten opzichte van “gewone” exemplaren.

Daarnaast is het verstandig om minstens 2 accu’s in huis te hebben zodat, mocht je tijdens het zagen met een lege accu komen te zitten, je niet eerst hoeft te wachten tot de accu weer is opgeladen. Dit kan dus nog extra kosten met zich meebrengen.

Al zijn tegenwoordig veel machines zo uitgevoerd dat de accu’s (mits het juiste voltage) onderling uitwisselbaar zijn.

Kettingzaag benzine

Tot slot zijn er ook kettingzagen die voorzien zijn van een benzinemotor. Deze machines beschikken veelal over een zware tweetakt benzinemotor en zijn vanwege hun hoog vermogen uitermate geschikt om grote percelen en grote klussen onder handen te nemen.

Net als bij accugereedschap biedt ook dit type kettingzaag een extreem grote bewegingsvrijheid. Mede omwille van deze redenen maken met name professionals zoals bosbouwbedrijven, hoveniersbedrijven en zelfs de brandweer dan ook graag gebruik van deze zaagmachines.

Feit blijft echter wel dat juist vanwege het soort motor deze kettingzagen niet alleen meer onderhoud vergen, maar ook een stuk zwaarder zijn ten opzichte van hun elektrische of accu concurrentie.

Bovendien zijn ze vanwege hun hoge vermogen voor beginners minder geschikt.

Vermogen

Net als bij vrijwel ieder ander soort gereedschap geldt ook voor kettingzagen: hoe hoger het vermogen, des te krachtiger de zaag. Dat betekent dus dat een kettingzaag met een hoog vermogen beter geschikt is voor grotere klussen en bijvoorbeeld het vellen van dikke bomen.

Ook zal een dergelijke kettingzaag een stuk sneller zijn werk kunnen doen ten opzichte van een exemplaar met een laag vermogen.

Echter betekent dit niet dat je zomaar klakkeloos voor een zo hoog mogelijk vermogen moet kiezen. Integendeel, zeker wanneer je nog maar weinig of zelfs helemaal geen ervaring hebt met een kettingzaag is het aan te raden om voor een type met een wat lager vermogen te kiezen.

Zo kun je relatief rustig ondervinden hoe de zaag zich gedraagt en is de kans dat je de controle verliest een stuk kleiner. Zeker met dit soort gereedschap is de veiligheid immers een zeer belangrijk punt.

Lengte zaagblad

De lengte van het zaagblad oftewel het zwaard is bepalend voor de zaagcapaciteit. Hoe langer de zaag oftewel het zwaard, hoe dikker de takken of boomstammen die er mee gezaagd kunnen worden.

Het is dan ook niet voor niks dat je professionals vaak met twee kettingzagen ziet werken: een kortere voor inkepingen, takken en dunne bomen en een grote voor het vellen van dikke bomen.

De zaagbladlengte wordt over het algemeen weergegeven in inches al zijn er ook merken die werken met centimeters. In onderstaande tabel vind je alle mogelijke zaagwerkzaamheden met daarbij de desbetreffende zaaglengtes.

ZaagwerkzaamhedenZaagbladlengte in inchesZaagbladlengte in centimeters ±
Trimmen< 16 inch< 40 cm
Snoeien12 – 14 inch30 – 35 cm
Kleine, dunne bomen16 – 20 inch40 – 50 cm
Medium bomen18 – 22 inch45 – 55 cm
Grote, dikke bomen24 – 36 inch60 – 91 cm
Licht brandhout16 – 20 inch40 – 50 cm
Medium brandhout16 – 20 inch40 – 50 cm

Onderhoud

Een ander belangrijk punt om bij de aanschaf van een kettingzaag in het achterhoofd te houden is het onderhoud dat de machine vergt.

Bij een elektrische en accu kettingzaag is dit aanzienlijk minder dan bij een kettingzaag die werk op benzine. Bij laatstgenoemde dient men bijvoorbeeld van tijd tot tijd het luchtfilter te reinigen of bij ernstige vervuiling zelfs te vervangen.

Daarom is het handig dat dit filter zich op een goed toegankelijke plek bevindt zodat je niet eerst de halve machine uit elkaar hoeft te halen wanneer dit aan de orde is.

Verder geldt voor ieder type kettingzaag, ongeacht type aandrijving, dat de zaag na ieder gebruik dient te worden vrijgemaakt van spaanders en zaagsel, de ketting schoongemaakt met een harsoplosser en vervolgens ingevet.

Ook dient men afhankelijk van het type het oliepeil bij te vullen, de braam te verwijderen die zich op de zaaggleuf heeft gevormd en moet de ketting regelmatig worden gespannen en opnieuw geslepen.

Uiteraard kun je het onderhoud van je kettingzaag uitbesteden en door een professional laten uitvoeren, maar veel van deze dingen kun je in principe (mits je het aandurft natuurlijk) ook zelf. 

Maar mocht je er zelf mee aan de slag willen gaan, dan is het dus wel van belang dat alle bovengenoemde onderdelen goed bereikbaar en het onderhoud zodoende goed uit te voeren is.

Balans en comfort

extra handgreep voor comfort

Een goede handligging is erg belangrijk. Zeker bij een kettingzaag moet je er niet aan denken dat de zaag tijdens het zagen uit je handen glipt. Let er daarom op dat de zaag goed in de hand ligt en in balans is.

Een goede handgreep die voorzien is van een antisliplaag draagt hier voor een groot deel aan bij. Let er tevens op dat de handgreep op een voor jou fijne plek zit en je geen onnatuurlijke houding hoeft aan te nemen om de machine vast te houden.

Ook het formaat draagt bij aan een goede balans. Indien je bijvoorbeeld minder kracht in je armen hebt of kleine handen, is een kleiner formaat kettingzaag vaak fijner om mee te werken.

Tevens zijn veel kettingzagen tegenwoordig voorzien van trillingsdempers waardoor de trillingen die tijdens het zagen vrijkomen, worden gereduceerd. Hierdoor is het zagen niet alleen een stuk comfortabeler, maar ook minder belastend voor je lichaam. Zeker bij grootschalige werkzaamheden.

Veiligheid

Hoewel je in feite bij elk soort gereedschap altijd goed op de veiligheid moet letten, ligt dit bij kettingzagen nog net even iets anders.

Het verschil met andere soorten gereedschap bestaat namelijk uit het feit dat een kettingzaag extreem gevaarlijk kan zijn wanneer deze niet goed gebruikt wordt.

Net als bij andere zaagmachines kan er door verkeerd gebruik ernstig tot zelfs levensbedreigend letsel ontstaan. Zeker aangezien het zaaggedeelte, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een cirkelzaag, vrijwel volledig vrij ligt.

Het risico op letsel vormt hierdoor dan ook een constante bedreiging. Echter kan dit aanzienlijk worden verlaagd wanneer je als gebruiker enkele regels in acht neemt en daarnaast de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen draagt.

Kort samengevat houdt dit in dat je ten alle tijden de zaag en daarmee zijn kracht dient te respecteren. Kies daarom dan ook een kettingzaag die past bij jouw behoeften en laat je niet verleiden door een extra zwaar exemplaar terwijl je dat helemaal niet nodig hebt. Let bij de aanschaf bovendien op de kwaliteit en veiligheidskenmerken zoals:

 • Terugslagbeveiliging en kettingrem – Deze functies zorgen ervoor dat de ketting stopt wanneer de zaag niet correct wordt gebruikt of wanneer deze terugslaat
 • Gashendelvergrendeling – Deze vergrendeling laat de kettingzaag alleen werken wanneer een bepaalde knop of greep wordt ingedrukt
 • Kettingvanger – De kettingvanger voorkomt dat de ketting weg wordt geslingerd indien deze ontspoort of breekt
 • Rechterhand bescherming – Naast de kettingvanger dient de rechterhand bescherming als extra bescherming wanneer de ketting ontspoort of breekt
 • Stopschakelaar of noodknop – Met een eenvoudig te gebruiken stop schakelaar kan de machine in geval van nood direct tot stoppen worden gebracht

PBM ( persoonlijke beschermingsmiddelen )

Daarnaast is het ten zeerste aan te raden om beschermende kleding te dragen. Ook al lijkt een klus nog zo klein en bedraagt het bijvoorbeeld slechts het snoeien van één tak, een ongeluk kan desastreuze gevolgen hebben die je maar beter kunt proberen te vermijden. Deze beschermende kleding bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Een zaagbroek en -jas voorzien van speciale vezellagen waarin de ketting na aanraking direct vastloopt en dus niet verder kan zagen
 • Snijbestendige veiligheidslaarzen
 • Handschoenen
 • Veiligheidshelm of een bosbouwhelm
 • Gehoorbescherming
 • Oogbescherming

Tot slot – Beste kettingzaag kopen

Zoals je hebt kunnen lezen komt er bij de aanschaf van een kettingzaag het een en ander kijken. En dan hebben we het nog niet eens over het gebruik ervan gehad.

We hopen echter je middels dit artikel toch een beetje op de juiste weg te hebben geholpen zodat je hopelijk een passende kettingzaag naargelang jouw wensen en doeleinden kunt vinden.

We wensen je dan ook veel succes en alvast veel werkplezier toe, maar hou de veiligheid goed in het oog. Ook al lijkt een klus nog zo klein of niks voor te stellen: het werken met een kettingzaag is geen klusje om zomaar even vlug te doen.

Volg de richtlijnen, lees voor gebruik de veiligheidsinstructies van de zaag aandachtig door en zorg dat je kettingzaag goed onderhouden is.