Beste invalzaag in 2022

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Zaagmachines » Beste invalzaag in 2022

Wat is de beste invalzaag en waar moet je op letten als je op zoek bent naar dergelijke zaagmachine? Op deze pagina vind je onze top 5 met daarbij een handige koopgids.

Onze 3 favorieten

Populair

Makita DCS575T2

Populaire invalzaag

Goedkoop

beste goedkope invalzaag

Powerplus POWX1425

Goedkope invalzaag

Professional

Festfool TS 55

Professionele invalzaag

Wat is de beste invalzaag?

Natuurlijk heeft iedereen andere eisen en wensen voor zijn of haar invalzaag en verschilt het beschikbare budget voor een invalzaag per persoon. Het speelt ook mee of je de invalzaag wil gebruiken voor je hobby of voor professioneel werk en hoe vaak je aan de slag wil of moet met je invalzaag.

Daarom bespreken we meerdere uiteenlopende invalzagen. De zagen zitten in verschillende prijscategorieën. Het is dus een algemene top 5, geen lijst van enkel professionele of hobbygerichte invalzagen.

1: Powerplus invalzaag POWX1425

beste goedkope invalzaag

De Powerplus POWX1425 invalzaag is een machine die je tegen een bijzonder lage prijs in bezit kan krijgen en compleet is. In de opsomming welke materialen de invalzaag kan zagen staat laminaat, en dat is een goed voorbeeld van wat de invalzaag met gemak aankan.

Laminaat is maar een dunne strook MDF, zoiets inkorten zal sneller gaan dan met een handzaag, en veel netter dan met een decoupeerzaag. De Powerplus invalzaag heeft extra zaagbladen om steenachtige materialen zoals tegels, en metalen te zagen.

Haal bij het wisselen van de zaagbladen altijd de stekker uit het stopcontact, zo is er geen kans dat de invalzaag aan zal gaan terwijl je met je vingers aan het zaagblad zit.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Goedkoop in aanschaf
  • Compact formaat en laag gewicht waardoor machine eenvoudig met één hand te bedienen is
  • Maakt nauwkeurige zaagsneden en voorzien van een instelbare zaagdiepte
  • Geschikt voor kleinere zaagklusjes
  • Inclusief opbergkoffer en een aantal zaagbladen

Minpunten

  • Na langdurig zagen kan de machine warm worden
  • Stofafzuiging had beter gemogen
  • Minder geschikt voor dikke en hardere houtsoorten

2: Scheppach invalzaag PL55Li

middelmaat zaagmachine

De Scheppach PL55Li is weer anders, want deze gaat niet op netstroom maar op een accu. Een andere reden waarom deze invalzaag niet te vergelijken is met voorgaande is vanwege de prijs. De Scheppach kost een veelvoud van wat de Powerplus kost.

Wel is de invalzaag krachtig, want volgens de specificaties moet het hout van twee duimen dik aankunnen. Maar of het in de praktijk ook zo is, is moeilijk te bepalen, want er zijn amper tot geen reviews van de invalzaag.

De zaag is compleet met geleiderails, maar extra zaagbladen ontbreken. Nu wordt meestal voor het zagen van metalen en steenachtige materialen een haakse slijper gebruikt, het is mogelijk dat de fabrikant daarop aan koerst. De Scheppach PL55Li wordt dan alleen ingezet om hout te zagen, en omdat deze op een accu werkt, is deze makkelijk mee te nemen naar het karwei.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Niet afhankelijk van vaste stroompunten dankzij de twee krachtige 36V Li-Ion accu’s
  • De zaag kan recht tot 55 mm diep zagen en schuin ( 45 graden ) max 45 mm diep
  • Inclusief 2 geleiderails voor een strakke en rechte zaagsnede
  • Geschikt voor verschillende houtsoorten, zoals plaatwerk, laminaat, hardhout en MDF
  • Mogelijkheid om een stofafzuiging op de machine aan te sluiten die 90 % van de stof opzuigt

Minpunten

  • Geen opbergkoffer waar je de machine na gebruik in op kan bergen
  • Enkel maar één zaagblad bijgeleverd

3: DeWalt DCS575T2 XR FlexVolt

beste professionele invalzaag op accu

Invalzaag DeWalt DCS575T2 XR is weer duurder in aanschaf dan de Scheppach. Daarentegen is deze, op de extra zaagbladen na, helemaal compleet. De invalzaag zit in een stevige TSTAK koffer met twee keer een Li-ion accu, snellader, langsgeleider, en alle andere toebehoren.

DeWalt DCS575T2 is onderdeel van een accu platform, de accu is uitwisselbaar op ander elektrisch gereedschap van dat platform. Door dit alles valt te stellen dat DeWalt voor professioneel gebruik is. 650,= euro is een forse uitgave voor hobby en vrije tijd.

DeWalt is overduidelijk ontworpen voor die ZZP’er met dat klusbedrijf, of aannemer in de bouw, die machines kan afschrijven en de kosten kan factureren naar de klant.

Belangrijk tijdens het werken met DeWalt DCS575T2 is gebruik van gehoorbescherming, het geluid kan de 100 decibel overschrijden, zonder gehoorbescherming leidt dat geheid tot gehoorschade.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Instelbare zaagtiepte tot 61 mm en schuin tot max 57°
  • Inclusief 2 krachtige 54V XR FlexVolt accu’s en oplaadstation
  • Extra handvat om de machine veilig met twee handen te gebruiken
  • Zeer geschikt voor het zagen van dikke materialen
  • Aansluiting voor stofafzuiging
  • Opbergkoffer om de zaag na gebruik in op te bergen

Minpunten

  • Prijzig en daarom minder geschikt voor degene die machine af en toe wil gebruiken
  • Enkel maar één zaagblad meegeleverd

4: Makita DSP600PT2J

Makita invalzaag met accu en lader

De Makita DSP600PT2J is goed te vergelijken met DeWalt DCS575T2. In aanschaf is de Makita iets voordeliger, maar overduidelijk in dezelfde prijscategorie. Ook de Makita zit in een stevige koffer, heeft twee accu’s, en is van zo’n handig accuplatform.

Misschien dat Makita DSP600PT2J een betere keus kan zijn dan DeWalt DCS575T2. Natuurlijk is ongeveer 90,= euro goedkoper mooi meegenomen, maar Makita heeft zich bewezen als professioneel merk in de bouw.

Daarnaast heeft de Makita DCS575T2 een rem. Nu komen ongevallen door nadraaien van machines weinig voor, maar dat stukje extra veiligheid is altijd mooi meegenomen.

Ook de Makita is een echte inval cirkelzaag, en zonder zaagbladen om metalen en steenachtige materialen te bewerken. Voor het zagen van tegels en metaal is dan los een slijptol hebben belangrijk.

Tevens is goede gehoorbescherming gebruiken noodzaak om gehoorschade te voorkomen, want ook de Makita produceert meer dan 90 tot 100 decibel.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Robuuste machine en geschikt voor professionele werkzaamheden
  • Inclusief 2 LXT 18V Makita accu’s en oplader
  • Extra veiligheidsfunctie waardoor het zaagblad na het indrukken van de knop meteen stil staat
  • Geleidingsrail met glijstroken voor precieze en soepele loop
  • Geleverd met een stapelbare ABS koffer

Minpunten

  • Maakt veel geluid
  • Vanwege de prijs, minder geschikt voor de doe het zelve

5: Festool TS 55 CAMP-SET

Beste professionele invalzaag kopen

De Festfool TS 55 CAMP-SET op netstroom is met bijna 700,= euro de duurste in de reeks. Aangezien deze tekst over invalzaag machines begon met een Powerplus van acht tientjes is het niet te vergelijken.

Festfool is evenals Makita en DeWalt professioneel gereedschap. De vergelijking moet dan ook gaan tussen die drie, de Powerplus voor hobby, en de Scheppach PL55Li als tussenmaat.

Aangezien de Festfool niet op een accu gaat, en daardoor meer iets is voor een werkplaats, kan stofafzuiging belangrijk zijn. Deze is optioneel, de invalzaag heeft alleen de aansluiting, die moet dan nog apart aangeschaft worden.

Daarentegen zit de Festfool invalzaag in een stevige koffer met extra toebehoren zoals lijmklemmen en geleider, dus met dat betreft is het wel weer de bedoeling om de machine mee te nemen naar een karwei. Snoerloos heeft meer voordelen dan enkel het wel of niet aanwezig zijn van elektriciteit.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Professioneel gereedschap en geschikt voor zowel dunne als dikke materialen tot 55mm dik
  • Goed zicht op het te zagen materiaal
  • Voorzien van geleiders, lijmklemmen, cirkelzaagblad en een opbergkoffer
  • Toerental regeling en hoekinstelling
  • Eenvoudig aan te sluiten op een Festool-stofzuiger met auto-start functie

Minpunten

  • Prijzig en daardoor minder geschikt voor af en toe gebruik

Waarom een invalcirkelzaag?

Een invalzaag is een zaag waarbij het zaagblad in de machine verstopt zit. Je duwt het zaagblad als het ware door je materiaal heen, waardoor je materiaal in tweeën gezaagd wordt.

Je kunt met een invalzaag in het midden van je materiaal beginnen met zagen. Deze zaagmachine gebruik je wanneer je erg nauwkeurig te werk moet of wil gaan.

De invalzaag is de beste zaagmachine wanneer je heel dicht langs uiterste randen moet zagen. Dit apparaat stel je namelijk tot op de millimeter precies in. Desondanks is de invalzaag niet de beste optie voor kleine oppervlakken.

Koopgids: Beste invalzaag kopen? Dit is waar je op moet letten

Wie op zoek is naar een invalzaag of andere soorten zaagmachines doet er verstandig aan om na te gaan welke aspecten van belang zijn. Allereerst het verschil in zagen.

Hoewel een cirkelzaag en invalzaag aardig op elkaar lijken, zijn ze toch niet geheel hetzelfde. Met name de plaats van het zaagblad en het gebruiksdoel van de zagen verschillen.

Bij een cirkelzaag duw je je materiaal door het zaagblad, waar je bij een invalzaag het zaagblad door het materiaal duwt. Ze werken dus precies andersom.

Ben je benieuwd wat het verschil is met andere zaagmachines, waar je op moet letten bij het kopen van een invalzaag, bekijk dan hieronder onze koopgids!

Prijs voor de invalzaag

Allereerst is dat natuurlijk de prijs. We willen allemaal het liefst zo min mogelijk betalen voor een zo goed mogelijk product. Het maakt daarbij eigenlijk weinig uit of het gaat om een invalzaag of een totaal ander product.

In onze top 5 staan producten van merken die over het algemeen goede kwaliteit leveren. De prijzen verschillen daarin alsnog van elkaar. Natuurlijk zal de prijs ook hoger liggen als er meer geleverd wordt bij je invalzaag.

Bijvoorbeeld geleiders of een extra accu. Als je prijzen vergelijkt, is het handig om hier rekening mee te houden.

Voor- en nadelen van netstroom

Voor de meeste elektrische gereedschappen geldt tegenwoordig dat je kunt kiezen voor netstroom of een accu. Zo ook bij de invalzaag. Beide hebben voordelen en nadelen. Netstroom geeft bijvoorbeeld zekerheid: je kunt altijd door blijven werken zonder dat je invalzaag er opeens mee stopt.

Je bent daarentegen wel beperkt in je ruimte. Je moet namelijk altijd een stopcontact in de buurt hebben om te kunnen werken met je invalzaag. Bovendien ben je ook nog beperkt in je afstand op basis van de lengte van de kabel van je invalzaag.

Voor- en nadelen van accu

Met een accu heb je wel de vrijheid om te gaan en staan waar je wil terwijl je werkt. Je bent dus niet afhankelijk van een stopcontact en hebt geen last van een kabel die je werk of ruimte belemmert.

Een nadeel is dat je accu wel leeg kan gaan en je invalzaag er halverwege een klus mee stopt. Dan is het handig om een tweede, opgeladen accu paraat te hebben, zodat je direct weer door kunt. Met één accu zul je altijd beperkt zijn in hoe lang je kunt werken met je invalzaag.

Geleiderails en hun functie

zaag over geleiderail

Met een geleiderail kun je precies en stabiel zagen. Voor precisiewerk is het dus een goed idee om te letten op deze accessoire. Zonder geleiderail moet je zelf netjes te werk zien te gaan.

Met een geleiderail kun je langere stukken goed recht zagen. Een invalzaag is juist bedoeld voor precies te werk gaan, daarom is dit een handig accessoire.

In onze top 5 heb je geleiderails bij de invalzagen van Powerplus, DeWalt, Seppach en Festool. De enige invalzaag zonder geleiderails is dus de Makita.

Verbindingen voor geleiderails

Geleiderails zijn vaak voorzien van een rubberen rand zodat ze niet verschuiven tijdens je werk. Het kan zijn dat je een stuk wil zagen dat langer is dan de rail die je hebt. Daarom zijn verbindingsstukken of klemmen een mooi onderdeel om te hebben.

Wie niet van plan is erg grote stukken te zagen, heeft hier daarentegen weinig aan. Ga dus goed na of de geleiderail voor jouw werk lang genoeg is, voordat je extra betaalt voor meer rails en verbindingsstukken. In deze top 5 vind je deze verbindingen bij de invalzaag van Powerplus, Scheppach en Festool.

Waarom stofafzuiging

Een aantal invalzagen heeft de optie tot stofafzuiging. Tijdens het zagen, met wat voor zaag dan ook, in wat voor materiaal dan ook, komt altijd veel troep kijken.

Met stofafzuiging voorkom je een hoop schoonmaakwerk achteraf. Je zaagsel wordt dan namelijk opgevangen of opgezogen, zodat het niet overal om je werkplek heen ligt. Deze optie vind je in alle invalzagen uit onze top 5, weer met uitzondering van de Makita.

Dat de optie er is, wil niet altijd zeggen dat er een slang en zak bijgeleverd worden. Let daar dus ook op bij je aankoop en vooral wanneer je aan de slag gaat.

Zaagbladen voor verschillende materialen

Je kunt verschillende materialen zagen met een invalzaag, maar dit hangt wel af van je zaagblad. Bij de besproken invalzagen wordt in de meeste gevallen maar één zaagblad geleverd. Zo’n zaagblad is doorgaans geschikt voor zachtere materialen, zoals zacht hout en kunststof.

De enige invalzaag waar meerdere zaagbladen bij geleverd worden is de Powerplus. Je krijgt daar drie zaagbladen in totaal. Het TCT-zaagblad is geschikt voor onder andere hout en gipsplaat.

Het diamantzaagblad is geschikt voor tegels en steen en vergelijkbare materialen. Het laatste zaagblad is de HSS, waarmee je zachte metaalplaten kunt zagen. Dit zijn bijvoorbeeld koperen of aluminium platen.

Toerental

Tot slot kun je letten op het aantal toeren per minuut. Het ideale aantal toeren dat het zaagblad per minuut maakt, hangt af van het materiaal. Hardere materialen hebben een hoger toerental nodig dan zachtere materialen.

De Makita invalzaag heeft met een maximum van 6300 toeren per minuut het hoogste toerental uit onze top 5, gevolgd door de Powerplus invalzaag met 6000 toeren.

Het laagste toerental is van de Scheppach met 4300 per minuut. De Festool invalzaag heeft maximaal 5200 toeren per minuut en de DeWalt heeft een toerental van 5800 maximaal.

Tot slot – beste invalzaag

Tot zover het artikel over de beste invalzagen. Zoals je kunt zien zijn er dus nog wel een aantal punten waar je op moet letten om zeker te weten wat de beste invalzaag voor jou is.

Wij hopen dat onze top vijf en koopgids je een eind op weg heeft weten te helpen. Heb je vragen, opmerkingen of wil je gewoon je ervaring met ons delen? Laat dan hieronder een reactie achter!