Wat is de beste accuboormachine? Onze top 5 in 2023!

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Boormachines » Wat is de beste accuboormachine? Onze top 5 in 2023!

De accuboormachine is één van de meest gebruikte gereedschappen in de kluswereld. Het is dus niet gek dat je op zoek bent naar de beste accuboormachine.

Op deze pagina vind je onze top 5 selectie beste draadloze schroefloze boormachines van dit moment.

Wil je liever zelf op zoek gaan naar een accuboormachine die het beste bij je past? Lees dan eens onze aankoop gids. Daarin vertellen wij precies waar je op moet letten voor dat je een accuschroefboormachine aanschaft.

Wat is de beste accuboormachine?

Hieronder vind onze top vijf beste accuboormachines. Bij het selecteren van deze vijf toestellen hebben wij rekening gehouden met de volgende punten:

 • Prijs/Kwaliteit
 • Vermogen
 • Functies
 • Meegeleverde accu’s
 • Geschikt voor professioneel of hobbymatig gebruik
 • Wat word er meegeleverd
 • Garantie

1: DeWalt DCD796D2 – Beste professionele accuboormachine

beste accuboormachine dewalt

De DCD796D2 is de beste accuboormachine van de DeWalt. Met dit toestel kun je zowel schroeven als boren. Het instelbaar koppelmechanisme beschikt over 15 standen waardoor je altijd de juiste snelheid en de juiste kracht gebruikt die bij het te boren en/of schroeven materiaal past.

Wat je van DeWalt mag verwachten, is dat het gereedschap kwalitatief goed is en comfortabel is om mee te klussen. Daarom heeft dit toestel geen koolborstels en voorzien van metalen transmissie wat de levensduur vergroot en ligt hij mede dankzij het lichte gewicht en ergonomisch handvat lekker in de hand.

Ook bij langdurig en intensieve boorwerkzaamheden is de DCD796D2 een aangename machine om mee te werken. Met een koppel van 70 Nm boor je makkelijk gaten van maximaal 40 mm in hout en en 13mm in staal.

Dankzij de 18 volt sterke XR li-Ion schuifaccu met acculading-indicator hoef je geen rekening te houden met lastige kabels en geniet je van optimale bewegingsvrijheid. Deze accu beschikt over een capaciteit van 5 ah zodat je op een volle lading uren door kunt boren of schroeven.

Sowieso hoef je nooit bang te zijn dat je halverwege de klus met een lege accu komt te zitten, want de DCD796D2 wordt standaard geleverd met twee accu’s, zodat je altijd een vol exemplaar bij de hand kunt hebben. Ideaal wanneer je van vlot doorwerken houdt, maar ook graag precies te werk gaat.

Wat ook een goede toevoeging is de meegeleverde T-stak koffer. Mocht je van dit type meerdere koffers hebben, dan kun je deze eenvoudig op elkaar klikken. Bij het opbergen van je gereedschap bespaart dit natuurlijk veel ruimte en neem je al je gereedschappen makkelijk mee naar de volgende klus.

Kortom, de beste keuze voor klussers die een dergelijke toestel vaak nodig hebben. Voorzien van handige opties en sterke maar vooral ook krachtige accu’s om zware boor en schroefklussen mee te verrichten.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Zeer grote maximale boorcapaciteit van 40 millimeter in hout
 • Koppel 70Nm
 • Beschikt over klopfunctie
 • Wordt geleverd met twee accu’s met ieder 5.0 Ah accucapaciteit
 • Accu is uitwisselbaar met andere apparaten van DeWalt, mits hetzelfde accu platform van toepassing is
 • Ergonomische handgreep voorkomt vermoeide handen

Minpunten

 • Wordt geleverd zonder extra bits of boren

2: Makita DHP482RTJ – Beste 18 V accu klopboormachine

Beste koop professionele accuboormachine

De Makita DHP482RTJ is een sterke accuboormachine die uiterst geschikt is voor vrijwel alle boor- en schroefwerkzaamheden voor zowel in en rond het huis als op de bouwplaats. Het is een koolborstelloze accuboor die ook bij intensieve en veel gebruik heel wat klusjaren mee zal gaan.

Zo boor je makkelijk gaten in hout met een diameter van maximaal 38 mm en staal of steen maximaal 13mm. Dankzij de klopfunctie en de 21 aandraaimomenten zijn er maar weinig boor of schroefwerkzaamheden die de Makita DHP482RTJ niet aan kan.

De compacte vormgeving en het gewicht van slechts 1,8 kg zorgen hierbij voor een hoog werkcomfort, terwijl de uitstekende machinebalans en de rubberen antislip handgreep ervoor zorgen dat de machine bovendien ook lekker in de hand ligt.

Ook over veiligheid is er goed nagedacht bij de DHP482RTJ. Zo is de accuboormachine onder andere beveiligd tegen overbelasting, oververhitting en diepontlading van de accu en biedt de unieke behuizing nog meer bescherming tegen vocht en stof ten opzichte van oudere modellen.

Tot slot wordt de machine niet alleen geleverd met een stapelbare “Mbox” voor veilig en compact opbergen, maar vind je in de verpakking ook nog een tweede, extra accu zodat je altijd een volle accu in de buurt hebt. En dit zijn zeker geen lichte accu’s. Deze 18V 5,0 ah accu’s gaan namelijk op een volle lading heel wat klus uren mee zodat je lekker vlot door kunt klussen.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Maximale boorcapaciteit van 38 millimeter in hout
 • Twee 5,0 ah accu’s meegeleverd
 • Mogelijkheid tot klopboren
 • De 18 volt LXT accu’s zijn uitwisselbaar met andere apparaten van Makita accu tools

Minpunten

 • Wordt geleverd zonder bit en borenset

3: Metabo SB 18 L Mobile – Beste prijs/kwaliteit

beste metabo accuboormachine met koffer en accessoires

De Metabo SB 18 L Mobile is een lichtgewicht, compacte en krachtige accuboormachine.

Naast schroeven en boren in hout, kunststof en metaal, is deze machine dankzij de klopboorfunctie tevens te gebruiken voor wat steviger boorwerk in onder andere baksteen en tegels. Dankzij de meegeleverde rijkelijk gevulde opbergkoffer met accessoires kun je direct aan de slag.

Niet alleen worden er talloze boortjes en bitjes meegeleverd, maar ook een rolmaat, afbreekmes en een riemhaak met bithouder vinden onder andere hun plek in de stevige kunststof koffer. En is de plek waar je wil boren of schroeven slecht verlicht? Geen probleem; dankzij de ingebouwde LED werkverlichting van de SB 18 L wordt ieder nog zo donker plekje goed verlicht.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Hoge koppel van 50Nm
 • Dankzij de klopfunctie ook geschikt voor licht boorwerk in steen en tegels
 • De twee meegeleverde Metabo “Ultra M” accu is uitwisselbaar met andere apparaten en machines van hetzelfde merk, mits deze gebruik maken van hetzelfde accu platform
 • Inclusief opbergkoffer met diverse accessoires

Minpunten

 • Maximale boorcapaciteit is met 20 millimeter in hout aan de lage kant

4: Black & Decker BDCHD18BAFC-QW – Beste koop

beste accuklopboormachine met accessoires en koffer voor beginnende klusser

De Black & Decker BDCHD18BAFC-QW is een krachtige allround accuschroefboormachine en wat ons betreft ook de beste koop. Met deze schroefboormachine boor je met gemak gaten van maximale diameter van 10 millimeter in metaal en zachte steen soorten en tot wel 25 millimeter in hout.

Maar daarmee houdt het nog niet op want dankzij de ingebouwde klopfunctie maak je van deze boormachine in een handomdraai een klopboormachine die zich met maar liefst 21.000 slagen per minuut zo een weg baant door harde steensoorten zoals baksteen of bijvoorbeeld tegels.

Net als bij de gewone boor- en schroefstand zorgt de LED-werkverlichting ook in deze stand voor optimale zichtbaarheid van je werkstuk.

Daarnaast wordt de Black & Decker BDCHD18BAFC-QW met een groot assortiment aan accessoires. Zo ontvang je bij de aanschaf van deze klopboormachine niet alleen twee 18 volt 1,5 Ah Li-Ion accu’s en de bijbehorende lader, maar ook nog eens een luxe opbergkoffer én 80 extra accessoires. Het enige waar jij dus nog voor hoeft te zorgen is een passende klus en je kunt direct beginnen.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Maximale boorcapaciteit van 25 mm in hout en 10 mm in metaal en zachte steensoorten
 • Maximaal koppel van 40 Nm
 • Klopfunctie
 • Ingebouwde LED-werkverlichting
 • Word geleverd met twee 18 volt 1,5 Ah Li-Ion accu, acculader, opbergkoffer en 80-delige accessoire set

Minpunten

 • Minder koppelstanden dan andere varianten (11)
 • Accu is bij intensief gebruik snel leeg
 • Geen vakverdeling bij de meegeleverde koffer

5: Powerplus POWX00669LI – Beste goedkope accuboormachine

beste goedkope accuboormachine

De Powerplus POWX0069LI is wat ons betreft de beste budget accuboormachine onder de 100 euro. Het is de perfecte toestel voor degene die zo nu en dan een boor/schroefmachine nodig voor de kleinere klusjes in of rondom het huis, en er niet al teveel geld aan uit wil geven.

Je gebruikt deze boormachine voor zowel het schroeven als boren. De Powerplus POWX0069LI heeft namelijk een schroefstand en 17 verschillende boorsnelheden om te boren in gips, zacht steen, hout en metaal. Zachte materialen boor je gaten met een maximale diameter van 22mm en harde materialen maximaal 6 tot 10 millimeter.

Standaard worden er twee 18 volt 1,5 Ah accu’s meegeleverd. Daardoor kun je de machine op iedere plek gebruiken, en hoef je geen rekening te houden met stopcontacten of lastige (verleng)snoeren.

Bovendien is de POWX0069LI voorzien van geïntegreerde LED-werkverlichting en is de machine met slechts 1,8 kilogram erg licht. Ook beschikt de accuboor over een softgrip handgreep waardoor het toestel lekker in de hand ligt.

Kortom, een perfecte boormachine voor iedere (beginnend) thuisklusser die op zoek is naar kwaliteit, zonder dat het klauwen vol geld kost. Voor professionals of klussers die dagelijks met accuboormachines aan de slag willen, is de POWX0069LI minder geschikt.

Bij zwaardere boorklussen of intensief gebruik merk je toch al gauw dat het toestel te weinig vermogen heeft. Ook ontbreek er een klopfunctie waardoor het boren in hardere steensoorten met geen optie is.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Goedkope accuboormachine
 • Maximale boorcapaciteit van 22 mm in hout, 6 mm in zacht steen en 10 mm in metaal
 • Maximaal koppel: 25 Nm
 • Schroefstand en 17 koppelstanden
 • Geïntegreerde werkverlichting
 • Laag gewicht van slechts 2 kilogram
 • Inclusief twee 18 volt 1,5 Ah Li-Ion accu’s en acculader

Minpunten

 • Te weinig vermogen voor professionele klussers
 • Heeft geen klopfunctie
 • Word geleverd zonder een opbergkoffer

Bekijk ook:


Beste accuboormachine merken

Accuboormachines zijn net als alle andere gereedschappen verkrijgbaar in verschillende merken. Om er zeker van te zijn dat je een goede keus maakt betreft kwaliteit en garantie hebben wij hieronder een overzicht gemaakt van de beste accuboormachine merken.

 • Makita
 • DeWalt
 • Bosch ( Bosch blauw )
 • Metabo
 • Hitachi
 • Milwaukee

Koopgids: Welke accuboormachine moet ik kopen?

Het grote voordeel van een accuboormachine, ook wel schroefboormachine genoemd, is natuurlijk de snoerloze werking. Dankzij de accu geniet je een grote bewegingsvrijheid, waardoor je zelfs op lastig te bereiken plaatsen of zelfs buitenhuis zonder enig probleem kunt schroeven.

Naast schroeven wordt een accuboor ook gebruikt voor het boren in zachte(re) materialen zoals hout, gips, kunststof en diverse metaalsoorten. De kracht van de machine is hierbij bepalend tot welke diepte en welke diameter er kan worden geboord. Echter zijn er nog meer eigenschappen waar je op kan letten als je een accuboormachine gaat kopen. Welke dit zijn lees je in hieronder!

aankooptips

Voltage

Afhankelijk van de werkzaamheden die je met de schroefboormachine wil gaan uitvoeren, kies je het juiste voltage. Heb je een machine nodig om slechts een schroef in hout te boren, dan volstaat een lager voltage tot 10,8 volt meer dan genoeg.

Verlang je echter wat meer van de machine, dan kies je het best voor een exemplaar met een accu van 10,8 tot 14,4 volt. Dit voltage volstaat prima voor de meeste werkzaamheden in en rondom huis. Wil je nog een stapje hoger en gaten boren in steen en/of staal, dan is een machine met een minimum voltage van 14,4 volt beter geschikt.

Kortom: hoe zwaarder de werkzaamheden, hoe hoger het voltage dat je nodig hebt om de klus te kunnen uitvoeren. Bovendien zorgt een hoger voltage niet alleen voor een beter resultaat, maar het verhoogt ook het werkcomfort.

Boren en schroeven met een juist voltage gaat een stuk makkelijker en beter, dan bij een machine met een te laag of zelfs ontoereikend voltage.

Toerental

Steeds meer accuboormachines worden uitgerust met een mechanische versnelling. Door middel van een schuifknop kun je bij deze machines de boor op twee verschillende standen zetten: de schroefstand (1) of de boorstand (2).

Zonder deze mechanische versnelling zal je zien dat een bitje al snel veel te hard draait en het toerental dus te hoog is om er mee te schroeven, maar andersom is het toerental ook net weer te langzaam om te boren.

Heeft een boormachine twee of meer versnellingen dan wordt het toerental ook 2 of meerdere keren aangeduid: 1 keer laag en 1 keer hoog etc.

Kies je voor een machine zoals deze laatstgenoemde, dan krijg je nog meer controle over de snelheid waarmee het bitje of de boor ronddraait. Dit is dan ook ideaal wanneer je op zoek bent naar een machine om precisieklusjes mee uit te voeren, of de eigenschappen van het materiaal waarin je wil gaan boren vaak verschillen.

toerentallen, versnellingen en koppel

Koppel

Naast verschillende toerentallen en versnellingen heb je bij een accuboormachine ook nog koppelstanden ter beschikking. Deze standen stel je eenvoudig in door aan de ring met cijfers achter de boorkop te draaien. Ieder cijfer en hiermee dus iedere stand komt overeen met een koppel dat wordt uitgedrukt in newtonmeter, oftewel Nm.

Het koppel staat voor de kracht waarmee je schroeft. In feite betekent dit dus dat hoe hoger het cijfer, hoe krachtiger, sneller en dieper de machine in staat is om te schroeven. Afhankelijk van het materiaal dien je het koppel dan ook aan te passen.

Bij zacht materiaal zoals bijvoorbeeld gipsplaat kies je voor een lager koppel, terwijl harde materialen zoals hardhout juist een hoger koppel nodig hebben. Inmiddels zijn veel accuboormachines die heden ten dage worden aangeboden voorzien van een dergelijk instelbaar koppel.

Echter bestaat er wel een verschil tussen het aantal maximale newtonmeter waarmee het koppel is in te stellen. Wanneer je dan ook op zoek bent naar een machine die voornamelijk zware, harde materialen moet kunnen schroeven is het belangrijk dat deze over een hoog koppel beschikt.

Zoek je echter een machine voor slechts het in elkaar zetten van meubels, dan voldoet een lager koppel ook voldoende.

Soorten accu’s

Net zoals de verschillen tussen de machines zelf, zijn er ook verschillen tussen de accu’s.

 • NiCd. NiCd accu’s zijn relatief goedkoop en worden daarom ook regelmatig in goedkope machines en apparaten gebruikt. Ze zijn goed bestand tegen hoge en lage temperaturen en hebben een vrij lange levensduur. Het nadeel van dit type accu is echter dat je deze volledig dient te ontladen vooraleer je hem weer oplaadt. Doe je dit niet, dan gaat dit ten koste van de accu en wordt de levensduur aanzienlijk verkort. Een halflege accu bijladen is dus niet aan te raden.
 • NiMH. In tegenstelling tot de bovengenoemde NiCd accu, hoeft een NiMH accu niet eerst te worden ontladen voordat je hemt kunt opladen. Wel is het zo dat NiMH accu’s de neiging hebben om snel te ontladen, zelfs wanneer je de machine of het apparaat niet gebruikt.
 • Li-Ion. De meest moderne accu op dit moment is de Li-Ion accu. Dit type accu is over het algemeen niet goedkoop, maar ze zijn kwalitatief dan ook zéér goed. Li-Ion accu’s ontladen niet snel en ook het gewicht is aanzienlijk lichter dan de twee eerder genoemde accusoorten.

Nu je weet waar je op moet letten, zijn er nog een aantal extra opties waar je op kan letten bij aankoop. Deze maken het werken met dergelijke tools nog makkelijker!

Eigenschappen

Accuboormachines zijn er in verschillende soorten met verschillende eigenschappen. Maar welke accuboormachine moet je nu kopen? Dit hangt af van welke je functies je nodig bent. Hieronder hebben wij de functies voor je op een rijtje gezet.

soorten accuboormachines

Ingebouwde verlichting

Geen enkele klusser vind het prettig om in het donker te klussen, maar het kan altijd eens voorkomen dat je ergens een schroefje of een gaatje wilt boren waar weinig licht is, maar het haast niet de moeite is daarvoor de bouwlamp aan te zetten.

In dergelijke situaties is het handig om een accuboormachine met verlichting voor handen te hebben. Zo kun je het klusje snel klaren zonder dat je teveel tijd kwijt bent aan een kabelhaspel uit rollen of verlengsnoer er bij te moeten pakken. Gemak dient te mens!

Extra meegeleverde accu’s

Een nadeel ten opzichte van bekabelde boormachines, is dat de accu van draadloze modellen leeg raken. Deze zul je dan weer moeten opladen, en als je er dan geen één op voorraad hebt, kun je wachten totdat deze vol is.

Er gaat dan ook niks boven een accuboormachine met 2 accu’s. Je kan dan makkelijk wisselen als er één leeg is en je hoeft niet te stoppen met waar je mee bezig bent.

Snellader

Echter kan hetzelfde probleem ook voorkomen wanneer je over 2 accu’s beschikt. De één is leeg en de ander ligt nog maar net aan de lader. Dit komt vaak voor wanneer je vooral zwaardere boorklusjes met de machine verricht of klust met ook andere machines die gebruik maken van dezelfde accu’s.

Een accuboormachine met snellader is dan de beste oplossing. De accu’s worden in een mum van tijd opgeladen en zijn al vol voordat je de eerste leeg hebt.

Accessoires

In sommige gevallen krijg je bij aankoop een aantal accessoires bij. Deze kunnen uiteenlopen van schroefjes, bitjes, boren en andere benodigdheden. In onze beste accuboormachine heb je al een aantal voorbij zien komen.

Ben je een ervaren klusser? Dan zul je deze accessoires waarschijnlijk ook niet nodig. Grote kans dat je de meeste accessoires al wel in je gereedschapskist hebt liggen.

Als beginnende klusser kan dit natuurlijk wel handig zijn. Omdat je direct alles bij de hand hebt tijdens de klus en niet hoeft te zoeken naar het juiste bitje of boortje. Daarnaast ben je ook een stuk voordeliger uit dan wanneer je alles los koopt.

Houdt er echter wel rekening mee dat de meegeleverde accessoires vaak niet van de beste kwaliteit zijn. Daarvoor kun je de benodigdheden het beste los van een goed merk kopen.

Meegeleverde accessoires en opbergkoffer

Opbergkoffer of kist

Naast boortjes en bits, worden sommige machines ook geleverd met een handige tas of koffer. Zo krijg je bij veel machines van Bosch en Makita bijvoorbeeld een klikbare of stapelbare box waarin je je nieuwe machine samen met eventuele accessoires niet alleen netjes kunt opbergen, maar ook veilig kunt transporteren.

Omdat deze boxen op elkaar passen, kun je bovendien alle boxen van al reeds eerder aangeschafte machines van hetzelfde merk op elkaar klikken zodat ze nog minder plek in beslag nemen.

Uiteraard is een opbergkoffer of –box geen must en heeft dit ook geen enkele invloed op de werking van de machine zelf. Of je dus voor een exemplaar kiest met of zonder opbergmogelijkheid is geheel een keuze die je zelf moet afwegen. Heb je al een andere opbergmethode dan is dit natuurlijk ook helemaal prima.

Tot slot – Beste accuboormachines

Wanneer je tot hier bent gekomen heb je hoogst waarschijnlijk al een beter beeld over het kopen van een accuboormachine, de verschillende soorten, en wat op dit moment de beste accuboormachines zijn.

Het is belangrijk dat je voor jezelf bepaald waar je de boormachine voor wilt gaan gebruiken. Ben je van plan om zo nu en dan een schroefje of gaatje te boren om bijvoorbeeld een schilderijtje of plankje op te hangen, en ligt die voor het grotendeels in de schuur? Dan kun je het natuurlijk prima af met een wat goedkopere toestel. 

Ben je nu een fanatieke klusser en zoek je een boormachine waar je jarenlang klus plezier van hebt? Dan is het verstandig om te kijken naar de toestellen in de wat hogere prijs klasse. Deze zijn krachtiger, hebben betere accu’s en hebben tal van andere opties die het klussen nog makkelijker maken!

We hopen in ieder geval dat wij middels dit artikel een beetje op de juiste weg hebben kunnen helpen. Heb je nog vragen of aanvulling op dit artikel? Dan horen wij natuurlijk graag van je!

Veel gestelde vragen

Welke accu voor accuboormachine?

Welke accu je nodig hebt is afhankelijk van hoeveel en waarvoor je de boormachine wilt gebruiken. Hoe hoger ampère ( Ah ), des te langer je aan één stuk door kunt schroeven/boren. De voltage geeft aan hoeveel kracht de accu kan leveren.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een accuboormachine?

Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen waar je de accuboor echt voor wil gaan gebruiken. Alleen om te schroeven of ook om te boren? Dagelijks gebruik of alleen om de kleine boor en schroefklusjes rondom het huis te klaren? Ben je een complete set nodig met accu’s en lader of heb je al een accu in huis van een bepaald merk die misschien compatibel is? Na het beantwoorden van deze vragen heb je al een goed beeld welke type accuboor het meest geschikt. Voor meer tips, kijk dan eens naar onze koopgids.

Wat is het verschil tussen een accuboor en accuschroefmachine?

Zoals de naam eigenlijk al zegt gebruik je een accuschroefmachine alleen om te schroeven. De accuboormachine kan ook ingezet worden om te boren.

Bronnen