Beste figuurzaagmachine 2023

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Zaagmachines » Beste figuurzaagmachine 2023

Ben je benieuwd wat op dit moment de beste figuurzaagmachine is, of zoek je tips waar je op kan letten bij het kopen van een figuurzaagmachine? Op deze pagina hebben wij onze top 5 geselecteerd en vind je daaronder een handige koopgids, vol tips en adviezen, waardoor het maken van een goede keuze een koud kunstje is.

Onze 3 favorieten

Populair

meest populaire figuurzaagmachine

Dremel MS20JA

Populaire figuurzaagmachine

Goedkoop

Scheppach SD1600V

Onze favoriete figuurzaagmachine

Professional

beste professionele figuurzaagmachine

Proxxon DS230/E

Professionele figuurzaagmachine

Wat is de beste figuurzaagmachine?

Hieronder vind je onze top 5 figuurzaagmachines. Van goedkoop tot aan de beste figuurzaagmachines voor professionals.

1: Scheppach SD1600V

De Scheppach SD1600V figuurzaagmachine met een zaaghoogte/diepte van 50 – 406 mm en een tafelafmeting van 255 x 415 mm, is ideaal voor beginnende en gemiddelde houtbewerkers die ingewikkelde patronen willen uitzagen. De tafel is 45° verstelbaar en er is een led lamp inbegrepen om goed zicht te hebben op het werkstuk. De snelheid van de machine is variabel in te stellen tussen 500 en 1700 omwentelingen per minuut en de zaagbladen kunnen gemakkelijk vervangen worden dankzij het Quick Change systeem. Met de blazer wordt het werkstuk stofvrij gehouden en de bijna vibratievrije werking zorgt voor zeer nauwkeurige resultaten. De zaagmachine is uitgerust met een stofafzuigingsaansluiting met een diameter van 35 mm en kan worden aangesloten op 220 – 240 Volt.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Kantelbaar werkblad voor zagen in verstek (0°-45°)
 • Inclusief led lamp

Minpunten

 • Geen variabele toerenregeling

2: FERM Figuurzaagmachine

Ontdek de SSM1007 Figuurzaagmachine van FERM, uitgerust met een voetpedaalschakelaar voor snelle en nauwkeurige instructies om de machine aan en uit te zetten, maar kan ook worden uitgeschakeld voor een continue bedieningsmodus. Met een vermogen van 120 Watt zaagt deze figuurzaagmachine moeiteloos de mooiste contouren in materialen zoals hout en plexiglas.

Deze allround tafeldecoupeerzaag is ideaal voor doe-het-zelvers thuis en wordt geleverd met 6 zaagbladen, die gemakkelijk te spannen zijn dankzij het snelspansysteem. De werktafel kan worden ingesteld op een hoek van 0 tot 45° en de stofzuiger aansluiting zorgt voor een schone werkomgeving, terwijl de stofblaasfunctie zorgt voor goed zicht op de zaaglijn.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Makkelijke besturing van de machineloop door het drukken of loslaten van de voetschakelaar.
 • De werktafel is 45° verstelbaar waardoor verstek zagen mogelijk is.
 • Snelspanhendel voor het eenvoudig wisselen van zaagblad.
 • rillingsarm voor een optimaal werkcomfort.

Minpunten

 • Nog geen gevonden

3: Einhell TC-SS 405 E

Beste professionele figuurzaagmachine

Met de Einhell TC-SS 405 E kun je letterlijk alle kanten op. Of je deze figuurzaagmachine nu gebruikt voor het maken van modelbouwprojecten of juist voor kunstzinnige ontwerpen; zijn 120 watt biedt meer dan genoeg power voor eender welke klus.

De zaagsnelheid is eenvoudig met de hand in te stellen waardoor je altijd het perfecte toerental kunt vinden voor het zagen van diverse materialen zoals hout, kunststof, aluminium of plexiglas.

Daarnaast beschikt de TC-SS 405 E over een blaasfunctie die ervoor zorgt dat vrijgekomen zaagsel en stof direct van je werkstuk wordt verwijderd en je nauwkeurig de afgetekende lijnen kunt volgen zonder enige belemmering.

En alsof dat nog niet genoeg is zorgt de plastic beschermkap voor net nog dat beetje extra veiligheid, waardoor deze figuurzaagmachine niet alleen een zeer aangename machine is om mee te werken, maar ook een veilige.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Mogelijkheid tot zagen in verstek
 • Variabele zaagsnelheid
 • Geïntegreerde blaasfunctie voor schoon en nauwkeurig werken

Minpunten

 • Word slechts geleverd met één zaagblad

4: Dremel MS20JA

beste compacte figuurzaagmachine

Creatieve figuren zagen? Snel een hoekje voor de deurstijl uit een stuk laminaat halen? Of gewoon een kunststof of aluminium buisje afkorten? Met de 70 watt Dremel MS20JA kan het allemaal. Je zult er dan ook versteld van staan wat dit kleine elektrische wonder machientje allemaal in zijn mars heeft.

Zo is hij voorzien van een automatische spanningsfunctie voor het snel en gereedschapsloos spannen en verwisselen van het zaagblad, is de zaagsnelheid variabel in te stellen van 1.500 tot 2.250 zaagbewegingen van 8 millimeter per minuut en kan de machine zowel handmatig als in de zaagtafel gebruikt worden wat resulteert in optimaal gebruiksgemak.

Tel daarbij het ergonomische design en de comfortabele softgrip op en je haalt met de MS20JA een multifunctionele figuurzaagmachine in huis waarmee je ontelbare uren klus plezier kunt beleven.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Multifunctioneel te gebruiken (handmatig en in de zaagtafel)
 • Compact, ergonomisch en zeer gebruiksvriendelijk design
 • Inclusief 5 zaagbladen voor diverse toepassingen, een parallelgeleider en opbergkoffer

Minpunten

 • Minder geschikt voor grotere werkzaamheden

5: Proxxon DS230/E

Duurzame figuurzaagmachine

De Proxxon DS230/E is het bewijs dat een degelijke en zelfs professionele figuurzaagmachine niet meteen een fortuin hoeft te kosten. Dankzij de elektronische snelheidsregeling zaag je makkelijk door diverse soorten materiaal heen.

Van zachthout tot hardhout en van kunststof tot printplaten en elfs non-ferro metalen. Met de DS230/E klaar je in principe al het fijne zaagwerk.

Extra voordelen van deze figuurzaagmachine zijn bovendien de solide vlak gefreesde aluminium werktafel, de zaagbladgeleiding met geïntegreerde blaasinrichting en het in 3 hoogtes verstelbaar kop deel.

Kortom een dé machine voor alle speelgoedmakers, modelbouwers en andere hobbyisten onder ons.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Elektronische snelheidsregeling
 • Solide werktafel en zaagbeugel van aluminium persgietwerk
 • Geïntegreerde blaasfunctie
 • Multi instelbaar kopdeel

Minpunten

 • Het bevestigen van de zaag kan soms wat lastig gaan

Waarom een figuurzaagmachine?

Een figuurzaagmachine is jouw ideale hulpje bij het zagen van kleine, fragiele of juist gedetailleerde stukken. Daarom heet hij immers natuurlijk ook een figuurzaagmachine, je zaagt er vrijwel alle figuren mee die je maar kunt wensen.

Om deze figuren te kunnen zagen beschikt een figuurzaagmachine over een aantal kenmerken. Zo is hij voorzien van een dun zaagblad waardoor je tijdens het zagen eenvoudig de zaagrichting kunt veranderen en is hij, in tegenstelling tot andere zaagmachines in de meeste gevallen niet voorzien van een geleiderail.

Ook is het werkoppervlak relatief klein en kun je de machine makkelijk op een tafel plaatsen. Logisch natuurlijk want bij dit soort precisiewerkjes wil je toch graag goed zien wat je doet.

Koopgids: Hoe vind je de beste figuurzaagmachine?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is niet iedere figuurzaagmachine hetzelfde. Dit maakt de keuze tot een goed exemplaar dat aan al jouw eisen voldoet er dan ook zeker niet makkelijker op.

We begrijpen dan ook dat je waarschijnlijk vol vragen zit. Want hoe weet je nu immers of een bepaalde machine nu wel of niet past bij de klussen die jij er mee wenst uit te voeren? En op welke punten moet je hiervoor letten? Je leest het in onze koopgids.

waar op letten bij aankoop machine

Maximale afmetingen van het werkstuk

Misschien wel de belangrijkste factor om rekening mee te houden bij de aanschaf van een nieuwe figuurzaagmachine is de beugelgrootte. Deze bepaald namelijk hoe groot de afmetingen van je werkstuk maximaal mogen zijn.

De beugelgrootte is letterlijk, zoals de naam al doet vermoeden, de afstand tussen de beugel en de zaag. Vermenigvuldig je deze afstand echter keer twee, dan heb je meteen ook de maximale afmetingen van het werkstuk gevonden.

Bij figuurzagen zaag je in de meeste gevallen immers eerst de ene helft en draai je vervolgens het werkstuk om waarna je de andere kant kunt zagen.

Over het algemeen geldt dat een beugel van 40 centimeter meer dan voldoende is voor de basis figuurzaagklusjes.

Heb je echter al wat meer ervaring met figuurzagen of durf je grotere werkstukken zo ook wel aan? Dan is een beugel van 50 tot 60 centimeter aan te raden.

Variabele zaagsnelheid

de aantal slagen per minuut belangrijk punt om op te letten bij aankoop

Nog een belangrijke functie die een goede figuurzaagmachine kenmerkt is de mogelijkheid om de zaagsnelheid aan te passen, oftewel een variabele zaagsnelheid.

Zeker bij precisie klusjes wil je niet dat het zaagblad als een gek door het materiaal vliegt. Bovendien is ook het materiaal bepalend voor de zaagsnelheid. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen het verzagen van hout en metaal of kunststof.

Omdat je bij figuurzagen vaak tijdens het zagen een andere snelheid kiest (om bijvoorbeeld een bocht te maken), is het belangrijk dat de knop waarmee je deze regelt, makkelijk te bereiken is.

Sommige figuurzaagmachines hebben tevens de mogelijkheid om een voetpedaal aan te sluiten waarmee je de snelheid kunt regelen. Dat is natuurlijk helemaal ideaal omdat je op deze manier beide handen aan je werkstuk kunt houden.

Verschillende soorten zaagbladen

Net zoals bij de meeste zaagmachines zijn er ook voor figuurzaagmachines verschillende zaagbladen te koop. Logisch ook wel want ook met een figuurzaag kun je verschillende materialen verzagen.

Er zijn dus zaagbladen die geschikt zijn voor hout, metaal, kunststof en multi zaagbladen. Daarnaast is er echter nóg een aanzienlijk verschil tussen de verschillende zaagbladen.

Zo zijn er getande zaagbladen die een vrij grove zaagsnede maken, waardoor ze perfect zijn voor het zagen van dikkere werkstukken zoals bijvoorbeeld mdf-platen.

Het nadeel van deze zaagjes is, ondanks dat ze lekker snel werken, wel voor de nodige splinters zorgen. Voor werkstukken met veel detail zijn ze dus een stuk minder geschikt. In dat geval kies je beter voor niet getande zaagbladen.

Deze zijn namelijk uitermate geschikt voor het zagen van vrije en gedetailleerde vormen. Dankzij het gladde oppervlak ontstaat er een veel fijnere zaagsnede en is de kans op splinters en uitgebroken stukjes een stuk kleiner.

Zaagbladwissel

zaagblad wissel

Net zoals bij een gewone figuurzaag die je met de hand gebruikt, is ook bij een figuurzaagmachine het zaagblad op twee punten bevestigd: onder het werkblad en bovenaan de beugel.

Hoewel de onderste bevestiging van het zaagblad de bij de meeste figuurzaagmachines hetzelfde is, wil de bevestiging aan de bovenkant nog wel eens verschillen. Soms dien je eerst met de hand een klem los te maken, terwijl je bij een andere machine juist een inbussleutel nodig hebt.

Omdat de zaagbladen van een figuurzaagmachine tijdens het werken de neiging hebben om nog al eens te breken, raden wij je aan om voor een machine te kiezen die voorzien is van een klemsysteem. Dit werkt namelijk veel sneller dan wanneer je eerst op zoek moet naar een inbussleutel om de boel los te kunnen draaien.

Spanning van het zaagblad

Om goed te kunnen zagen dient er een constante strakke spanning op het zaagblad te staan. Echter, hoe strak het zaagblad moet staan, is afhankelijk van de klus die je wil gaan uitvoeren.

Dit houdt dus in dat je de spanning van het zaagblad moet kunnen instellen. Meestal gebeurt dit door middel van een (draai)knop ergens aan de voorkant of zijkant van de machine.

Bij kleinere zaagmachines wil het echter nog wel eens voorkomen dat deze knop zich aan de achterkant bevindt. Niet erg handig als je het ons vraagt want zo moet je jezelf telkens in een onhandige positie brengen om de spanning aan te passen.

Ons advies is dan ook om zeker even te kijken waar de spanningsknop zich bevindt. En kijk dan meteen ook even uit welk materiaal de knop is vervaardigd.

Zeker wanneer je de machine wil gebruiken voor verschillende zaagklussen en dus de spanning regelmatig moet veranderen is het belangrijk dat deze knop lang meegaat.

Klem of voetstuk

Bij het zagen van complexe, gedetailleerde figuren heb je al snel handen te kort. Door de beweging van de zaag wil het namelijk nog weleens voorkomen dat het materiaal omhoog komt met lelijke uitschieters tot gevolg.

Zeker als beginner is het daarom geen overbodige luxe om voor een machine te kiezen waar een klem of voetstuk bij mee wordt geleverd. Je zal al gauw merken dat dit je een hoop frustratie kan voorkomen.

Werkverlichting

Hoewel tegenwoordig de meest uiteenlopende machines over werkverlichting beschikken, is dit bij een figuurzaagmachine wel echt een must als je het ons vraagt.

Bij dit soort precisie zaagwerk wil je immers goed zicht hebben om de zaaglijnen zo nauwkeurig mogelijk te kunnen volgen.

Nóg handiger is het dan ook wanneer de werkverlichting is gemonteerd aan een flexibele arm zodat je deze precies zo kunt richten als jij wil.

Stofafzuiging

Als je een beetje van klussen houdt, dan weet je vast wel dat er bij het zagen ongeacht welk materiaal vrijwel altijd stof vrijkomt. Dat is ook met een figuurzaagmachine niet veel anders helaas.

Een goede stofafzuiging is daarom dan ook erg belangrijk. Zeker omdat je bij dit soort precisiewerkjes toch al vaak er kort met je neus op zit. Kijk daarom of een machine de mogelijkheid heeft om aangesloten te kunnen worden op bijvoorbeeld een bouwstofzuiger.

Zo blijven niet alleen je omgeving en jijzelf schoon en stofvrij, maar behoudt je ook ten alle tijden perfect zicht op je werkstuk.

Wat kan je zagen met een figuurzaag?

Met een figuurzaag kun je verschillende materialen zagen, zoals hout, metaal, kunststof, plexiglas, en zelfs leer en kurk. Doorgaans wordt een figuurzaag gebruikt voor het zagen van gedetailleerde contouren en patronen in dunne materialen, zoals het maken van puzzels, sieraden, houtsnijwerk en andere decoratieve toepassingen. De fijne zaagbladen van een figuurzaag maken het mogelijk om zeer nauwkeurig te zagen en strakke bochten te maken, waardoor het ideaal is voor precisiewerk. Met een figuurzaag is het mogelijk om zowel rechte als gebogen lijnen te zagen, afhankelijk van het type zaagblad en de vaardigheden van de gebruiker.

Waar kan ik een goede figuurzaag kopen?

Er zijn verschillende winkels en online winkels waar je een goede figuurzaag kunt kopen. Hieronder staan enkele suggesties:

 1. Bouwmarkten: Grote bouwmarkten zoals Gamma, Karwei, Praxis en Hornbach bieden een breed scala aan gereedschappen, waaronder figuurzagen.
 2. Speciaalzaken: Speciaalzaken zoals Baptist.nl en Dictum.com bieden een breed assortiment aan gereedschappen voor houtbewerking, waaronder figuurzagen.
 3. Online winkels: Online winkels zoals Bol.com, Coolblue.nl en Amazon.nl bieden een grote verscheidenheid aan figuurzagen van verschillende merken en prijsklassen.
 4. Gereedschapswinkels: Gespecialiseerde gereedschapswinkels zoals Toolmax.nl en Gereedschapcentrum.nl bieden een uitgebreid assortiment aan figuurzagen en andere gereedschappen.

Bij het kopen van een figuurzaag is het belangrijk om te letten op de kwaliteit, het type zaagblad en de grootte van de zaag. Zorg er ook voor dat je prijzen vergelijkt en reviews leest voordat je een aankoop doet.

Tot slot – Beste figuurzaagmachine

Het moge wel duidelijk zijn: een figuurzaagmachine is een zeer handige machine. Tenminste als je je graag met detailwerk bezig houdt natuurlijk. Met een goede figuurzaagmachine kan figuurzagen zomaar uitgroeien tot een leuke hobby waar je veel voordelen uit kunt halen.

Middels dit artikel hopen we dan ook dat we je dankzij de door ons zorgvuldig samengestelde top 5 en onze koopgids op weg hebben geholpen om de juiste machine te kiezen.

Mocht je echter nog vragen of opmerkingen hebben, schroom dan zeker niet om ze hieronder te stellen. Ook opmerkingen, ideeën of tips zijn uiteraard van harte welkom.

We wensen je in ieder geval alvast veel klusplezier!