Beste klopboormachine in 2022

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Boormachines » Beste klopboormachine in 2022

Heb je binnenkort een klusje op de planning staan waarbij je door steenachtige materialen moet boren? Dan is een klopboormachine wellicht een goede machine om aan je klusgereedschap toe te voegen. Of misschien heb je wel al een dergelijke boormachine maar ben je op zoek naar een vervanging of een beter exemplaar?

Hoe dan ook, in dit artikel laten we je kennis maken met een vijftal van de meest verkochte en beste boormachines met klopfunctie van dit moment. Daarnaast vind je in het tweede deel een aantal handige tips die je kunnen helpen bij de aanschaf van de beste klopboormachine.

Onze 3 favorieten

Populair

meest populaire klopboor

Bosch Universal Impact 700

Meest populaire klopboormachine

Goedkoop

beste goedkope klopboormachine

Black & Decker KR911K-QS

Beste goedkope klopboormachine

Professional

beste professionele klopboormachine

Bosch professional GSB 16 RE

Beste professionele klopboormachine

Wat is de beste klopboormachine?

1: Metabo SBE 850-2

professionele klopboormachine

Grote gaten of juist kleine gaten, voor de Metabo SBE 850-2 klopboormachine is beide geen enkel probleem. De 850 watt sterke motor levert een koppel van 36/14 Nm waardoor je een maximale boordiameter van 20 millimeter in metselwerk, 20 millimeter in beton, 13 millimeter in staal en tot wel 40 millimeter in zacht hout bereikt. De Vario (V)-elektronica is eenvoudig aan te passen, zodat je altijd het juiste toerental gebruikt bij het materiaal dat je wenst te boren.

Ook over de motor heeft Metabo goed nagedacht. Deze is niet alleen voorzien van een robuust tandwielhuis uit aluminium persgietwerk, maar is bovendien stofvrij en voorzien van een automatische ontkoppeling voor een lange levensduur en hogere gebruiksveiligheid.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Maximale boorcapaciteit van 40 millimeter in hout
 • Veel bewegingsvrijheid dankzij het 4 meter lang netsnoer
 • Inclusief opbergkoffer

Minpunten

 • Er worden geen extra accessoires zoals bits en boren meegeleverd

2: Bosch Universal Impact 700

Beste klopboormachine bosch groen 700 watt

Heb je net even wat meer kracht nodig tijdens het boren, dan is de Bosch Universal Impact 700 de ideale boormachine. De klopfunctie zorgt ervoor dat je in gemetselde muren en stenen oppervlakken gaten kunt boren met een maximale diameter van 14 millimeter. In hout daarentegen boor je met gemak gaten tot een diameter van 30 millimeter.

Het design van de Compact 700 is compact en met slechts 1,7 kilogram bovendien ook zeer licht te noemen. Bovenhands werken of langdurig klussen vormt met deze boormachine dan ook geen enkel probleem.

Met het meegeleverde accessoire set krijg je direct 39 verschillende soorten en formaten boren en bitjes bij de machine. Daarnaast vind je in de verpakking ook nog een extra handgreep en een dieptestop. Zo ben je meteen goed voorzien van accessoires en kun je direct aan de slag.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Maximale boordiameter van 30 millimeter in hout en 14 millimeter in steen
 • Slechts 1,7 kilogram dus licht in gewicht
 • Inclusief 39-delig accessoire set
 • Inclusief opbergkoffer

Minpunten

 • Geen ingebouwde werkverlichting, waardoor boren op slecht verlichte plekken lastig is

3: Black & Decker KR11K-QS

Beste goedkope klopboormachine

Met de Black & Decker KR911K-QS haal je een klopboormachine in huis die geschikt is voor vrijwel alle boorklussen in en rondom het huis. Dankzij het variabele toerental kies je altijd de juiste boorsnelheid afhankelijk van het materiaal. Liever boren in metselwerk? Het klopboormechanisme levert 52.700 slagen per minuut, waardoor je moeiteloos door de meeste harde materialen komt (met uitzondering van beton).

Daarnaast leveren de 2 mechanische versnellingen een hoger koppel in de eerste versnelling, en een hogere snelheid in de tweede. Dit alles maakt de KR911K-QS dan ook niet alleen een zeer duurzame en complete klopboormachine, maar ook een uiterst krachtige.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Grote boordiameter van maximaal 50 millimeter in hout
 • Variabele toerentalinstelling
 • 2 Mechanische versnellingen
 • Opbergkoffer

Minpunten

 • Geen ingebouwde werkverlichting
 • Met een gewicht van 4,2 kilogram aan de zware kant

4: Bosch Professional GSB 16 RE

beste professionele klopboormachine

De Bosch GSB 16 RE is een professionele klopboormachine waarvoor geen enkele boorklus te veel is gevraagd. De machine bezit over een 750 watt sterke, koolborstelloze motor met twee versnellingen, waardoor je prima door de meeste materialen zoals hout, steen, metselwerk, metaal, tegels en kunststof komt.

De robuuste metalen drijfwerkbehuizing zorgt voor een lange levensduur en voelt degelijk in de hand. Daarnaast beschikt de GSB 16 RE over een zogenoemde KickBack Control, Autolock en overbelastings koppeling, waardoor werken met deze machine niet alleen comfortabel, maar ook uiterst veilig is.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Grote boorcapaciteit van maximaal 30 millimeter in hout
 • Inclusief opbergkoffer
 • Motor zonder koolborstel
 • Softgrip voor betere bediending

Minpunten

 • Geen ingebouwde werkverlichting

5: Makita DHP482RTJ

Beste klopboormachine op accu

De Makita DHP482RTJ is een ware alleskunner. Boren, schroeven of klopboren is dan ook geen enkel probleem voor deze 3-in-1 machine. De 18 Volt 5,0 Ah sterke accu levert een maximaal onbelast toerental van 1900 toeren per minuut, waardoor je met gemak een maximale boordiameter van 38 millimeter in hout bereikt en 13 millimeter in steen.

Het compacte, lichte en handzame design zorgt ervoor dat de DHP482RTJ zelfs bij langdurig gebruik zeer comfortabel blijft. Bovendien zorgt de beveiliging tegen overbelasting, oververhitting en diepontlading van de accu én de bescherming tegen vocht en stof ervoor dat deze boormachine uiterst veilig in gebruik is.

Plus en minpunten

Pluspunten

 • Maximale boordiameter van 38 millimeter in hout
 • Grote accucapaciteit van 5,0 Ah
 • De 18 Volt accu is uitwisselbaar met andere Makita apparaten met hetzelfde platform
 • Inclusief stapelbare Mbox

Minpunten

 • Wordt zonder boren en bitjes geleverd

Waarom een klopboormachine?

Een klopboormachine oftewel klopboor is geschikt voor het boren van gaten in verschillende materialen zoals (hard) hout, gips, metaal, baksteen en metselwerk. In tegenstelling tot een normale (accu)boormachine beschikt een klopboormachine over een klopfunctie, waardoor hij makkelijker door hardere materialen komt. Echter is deze machine dan weer niet geschikt voor het boren in té harde materialen zoals beton en bepaalde steensoorten. Hiervoor kies je het beste een boorhamer.

Zoals je hierboven al kon lezen bestaan klopboormachines in diverse uitvoeringen en worden ze geproduceerd door verschillende merken. Maar wat is nu juist het verschil tussen al deze boormachines? En heb je een machine op accu bijvoorbeeld wel écht nodig?

Om de keuze wat eenvoudiger te maken hebben wij een aantal van de belangrijkste verschillen alvast voor je op een rijtje gezet.

Kracht

Ook bij een klopboormachine geldt: hoe meer kracht, des te sterker is de machine. In de praktijk zal je dan ook zien dat een klopboor met een hoger wattage in staat is om grotere gaten te boren in harder materiaal, dan een klopboor met een lager wattage. Bovendien boor je met een krachtiger exemplaar vaak veel sneller. Je kunt je dus wel voorstellen dat wanneer je op zoek bent naar een machine die gebruikt wordt onder zwaardere omstandigheden waarbij er veelvuldig in hard materiaal geboord dient te worden, je het best kiest voor eentje met meer kracht.

Ondanks dat je er met een minder krachtig exemplaar er uiteindelijk misschien ook wel komt, doet dit de motor van de machine niet veel goeds en zal deze in het slechtste geval het begeven. Ook voor professioneel gebruik of bij het boren gedurende lange periodes achter elkaar is een machine met een hoger wattage een betere optie. Zoek je echter een klopboor voor sporadisch gebruik of hoef je niet door harde materialen te boren, dan volstaat een wat lager wattage ook prima.

Klopboormachine op accu of netstroom

Kies je voor een snoerloze machine die op accu werkt, dan levert dit je maximale bewegingsvrijheid op. Je hoeft er immers geen rekening mee te houden of het snoer wel lang genoeg is en of dat er een stopcontact in de buurt aanwezig is. Een klopboormachine op accu is bijvoorbeeld dan ook ideaal wanneer je deze buitenshuis of op een andere locatie wil gebruiken.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn de meeste accumachines even krachtig als machines die werken op netstroom. Het enige nadeel van dit soort machines is dat je er altijd voor moet zorgen dat de accu voldoende opgeladen is voordat je aan de klus begint.

Doe je dit niet, dan kan het voorkomen dat je halverwege het boren met een lege accu komt te zitten en je niet verder kunt.

Type boorkoppen

Boorkoppen bestaan in verschillende uitvoeringen met ieder hun eigen systeem om de boor of het bitje vast te klemmen. Niet ieder boortje kan gebruikt worden met een willekeurige boorkop en ook niet ieder systeem is geschikt voor iedere boorklus.

Tandkransboorkop

Dit is het oude, nu wat primitief aandoende systeem, waarbij je het boortje vastdraait met een sleutel.
Het tandkranssysteem vind je voornamelijk terug op oudere modellen boormachines.

Om boren en bitjes vast te kunnen zetten, maak je bij een tandkransboorkop gebruik van een boorkopsleutel. Zonder deze speciale sleutel kun je het bitje of de boor niet vastklemmen of losdraaien.

Snelspanboorkop

De meeste (accu)boormachines en klopboormachines die tegenwoordig worden verkocht, zijn uitgerust met een snelspankop. Dit systeem leent zich uitstekend voor het boren van de meest voorkomende materialen zoals hout, metaal, kunststof, gipsplaten, zachte steensoorten en gasbeton.

In tegenstelling tot de eerder genoemde tandkransboorkop, is er bij een machine met een snelspanboorkop geen sleutel nodig. Boortjes en bitjes kunnen gewoon met de hand vastgedraaid worden. Snelspanboorkoppen zijn er in twee uitvoeringen: met een enkele bus of met een dubbele.

Bij een dubbele bus heb je twee handen nodig om hem vast te kunnen draaien, terwijl een enkele bus met slechts één hand is vast te draaien. Hierdoor kun je bitjes of boortjes snel en makkelijk verwisselen. Ideaal wanneer je van vlot doorwerken houdt.

SDS-boorkop

Een geheel ander systeem is de SDS boorkop. Hierbij worden boortjes niet vastgedraaid, maar vastgeklikt, waarna ze geen enkele kant meer op kunnen. Slippende boren behoren met dit systeem dan ook voorgoed tot de verleden tijd. Omdat een SDS boorkop een stuk steviger is dan een snelspanboorkop of een tandkransboorkop, wordt dit systeem vooral gebruikt op boorhamers, breekhamers en zogenoemde combihamers.

Het SDS-systeem zorgt er immers voor dat het boor een beetje heen en weer kan bewegen in de boorkop waardoor het mogelijk is om te boren in harde materialen zoals beton. Daarnaast kan er een beitel in deze boorkop worden geplaatst waardoor de machine gebruikt kan worden voor sloop- en hakwerkzaamheden.

Net als snelspankoppen, zijn ook SDS-boorkoppen in twee varianten verkrijgbaar: SDS-Plus en SDS-Max. Een SDS-Plus boorkop is enkel te gebruiken in combinatie met zogenoemde SDS-Plus boortjes met een 10 millimeter schacht, die is voorzien van twee gleuven. Dit systeem is geschikt voor de meest voorkomende boor- en breekwerkzaamheden, mits deze niet extreem zwaar zijn.

Voor zware hak- of breekwerkzaamheden met een beitel en voor het boren van grote gaten in beton of natuursteen, is er een SDS-Max boorkop. In deze boorkop passen enkel SDS-Max boren met een schacht van 18 millimeter, die voorzien zijn van vier gleuven.

Omdat dit type kop geschikt is voor zwaardere werkzaamheden worden gewoonlijk enkel de zware, professionele boorhamers met dit een SDS-Max boorkop uitgerust.

Snelspansysteem in combinatie met een SDS-systeem

Het snelspansysteem en het SDS-systeem zijn twee compleet verschillende soorten. Dit betekend dan ook dat je een SDS betonboor bijvoorbeeld niet kunt gebruiken in een snelspanboorkop en een houtboor kan niet samen met een SDS-systeem. Het valt gewoonweg niet vast te zetten.

Ook SDS-Plus en SDS-Max systemen zijn onderling niet uitwisselbaar vanwege het aantal gleuven op de schacht. Wil je desondanks tóch van beide mogelijkheden gebruik maken op één en dezelfde boormachine of -hamer, dan dien je een losse boorkopadapter aan te schaffen, of je kiest voor een machine die met een extra boorkop wordt geleverd.

Wel of geen koolborstelmotor

In veel elektrische apparaten met een motor bevinden zich koolborstels. Deze zorgen ervoor dat het draaiende gedeelte van de motor (oftewel rotor) steeds elektrisch contact blijft houden met het statische gedeelte van de motor, ook wel stator genoemd. Tijdens het gebruik van het apparaat slijten deze koolborstels geleidelijk.

Hierdoor zijn ze in veel gevallen de veroorzaker van storingen die er toe leiden dat de motor niet meer wil draaien. Wanneer dit het geval is, dienen de koolborstels te worden vervangen. Bij de meeste apparaten is dit een vrij eenvoudige procedure die je makkelijk zelf kunt uitvoeren.

Echter levert dit wel extra kosten en werk op, waar wellicht niet iedereen op zit te wachten. Daarom zijn steeds meer apparaten tegenwoordig voorzien van een motor zonder koolborstels. De kans op storingen is bij deze motoren een stuk kleiner en bovendien behoeven ze nauwelijks tot geen onderhoud.

klopboormachine met stofafzuiging

Net als bij de meeste kluswerkzaamheden komt er bij boren en klopboren stof en gruis vrij. Dit levert niet alleen een hoop troep binnen het werkveld op, maar het is ook nog eens slecht voor je luchtwegen. Om te voorkomen dat je werkplek en je longen in een stoffige woestijn kun je je boormachine aansluiten op een stofafzuiging.

Sommige merken (zoals Bosch bijvoorbeeld) hebben een adapter ontwikkeld waarmee je de (klop)boormachine eenvoudig kunt aansluiten op een bouwstofzuiger. Daarnaast bestaan er universele adapters waarmee je vrijwel iedere boormachine kunt aansluiten op de meest gangbare bouwstofzuigers.

Heb je echter geen bouwstofzuiger ter beschikking en vind je dit te duur voor slechts wat sporadisch boorwerk, dan kun je ook overwegen om een gewone stofzuiger tijdens het boren erbij te houden. Dit is niet de allerbeste oplossing en in veel gevallen heb je hiervoor ook een extra hand nodig, maar het is nog altijd beter dan niks. Je gezondheid is immers niet iets waar je op wil bezuinigen.

Handige accessoires

Met een boormachine zonder boren en bitjes kun je helemaal niks. Heb je helemaal nog geen boren en/of bitjes in huis, dan is het wel zo fijn dat er bij sommige modellen al wat van deze accessoires worden bijgeleverd. Zo kun je in de meeste gevallen al direct aan de slag. Heb je wel al wat boor- en bitsetjes in huis of vind je het niet erg om deze nog extra aan te moeten schaffen, dan kun je ook ervoor kiezen om een boormachine te nemen exclusief accessoires.

Hou er overigens rekening mee dat je voor het boren in bepaalde materialen sowieso speciale boren nodig hebt die doorgaans niet standaard worden meegeleverd als accessoire. Bovendien passen niet alle boortjes en bitjes zomaar in iedere boorkop. Let er daarom op dat je de juiste toebehoren kiest, die in de boormachine van jouw keuze passen.

Boorkopsleutel

Wanneer je voor een boormachine met een tandkransboorkop kiest, is er naast bitjes en boren nog een belangrijk accessoire die niet mag ontbreken, namelijk de boorkopsleutel. Deze sleutel is de enige manier waarmee je bitjes en boren in een dergelijke boormachinekop vast zet.

De meeste machines die van dit soort systeem zijn voorzien worden dan ook standaard geleverd met deze sleutel. Zit deze echter niet bij de machine van jouw keuze terwijl deze wel vereist is, of ben je hem kwijt, dan kun je dit soort sleutels zowel online als in een fysieke bouwmarkt ook los aanschaffen.

Opbergkoffer/tas

gratis opbergkoffer bosch

Tot slot worden sommige klopboormachines geleverd met een handige opbergtas of -koffer. Deze zijn niet alleen handig wanneer je de machine veilig wil vervoeren, maar uiteraard ook om je gereedschap inclusief accessoires overzichtelijk en netjes op te bergen.

Ben je echter niet van plan om de boormachine mee te nemen of heb je een andere opbergmanier die voor jou handiger is, dan kun je gerust een variant kiezen waarbij geen tas of koffer wordt geleverd.

Een koffer of tas is immers geen prioriteit en doet verder ook niks af aan de machine zelf. Maar voor velen kan het wel een handige uitkomst zijn.

Tot slot – Beste klopboormachine kopen

Kortom, klopboormachines zijn zeer veelzijdig. Je boort er niet alleen mee in (zachtere) steensoorten, maar ook in metaal, kunststof en hout. Zoek je dus een boormachine die dit aan moet kunnen, dan is een klopboormachine de beste keus.

Welk merk of type je kiest, met accu of netsnoer, met of zonder accessoires en hoeveel wattage, is een keuze die je volledig op je eigen voorkeuren dient te maken. Denk daarom van tevoren goed na over wát je precies met de machine wil gaan doen en waar deze toe in staat moet zijn.

Daarna kun je kijken wat eventuele handige extra functies zijn en of je baad hebt bij eventueel meegeleverde accessoires. Zo kun je je ervan verzekeren dat je de juiste keuze hebt gemaakt en je een machine hebt gekozen waar je het meeste plezier en resultaat behaalt.

Wij hopen dat dit artikel je een beetje op weg heeft geholpen. Mocht je vragen of suggesties hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen!