Beste boormachine in 2023

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Beste boormachine in 2023

Boormachines zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze omgeving. De kans is dan ook zeer groot dat je er al eens mee hebt gewerkt of zelfs in het bezit bent van een exemplaar. Niet voor niet dus dat boormachines niet alleen tot de meest gebruikte, maar ook meest verkocht elektrisch gereedschap behoort. Maar wat zijn de beste boormachines en welke boormachine is geschikt voor welke klus?

Onze 3 favorieten

Accuboormachine

beste accuboormachine

Makita DDF485RFJ

Beste accuboormachine

Klopboormachine

Bosch Klopboormachine | 100 Acc.

Beste klopboormachine

Boorhamer

beste boorhamer

Bosch GBH 2-28 F

Beste boorhamer

Er zijn namelijk verschillende soorten boormachines met ieder hun specifieke eigenschappen, functies en prijsklasse. Zo zijn er boormachines op accu, met netsnoer, klopboormachines, schroefboormachine en ga zo maar door. Wat de beste boormachine voor jou is, hangt dus af van welke werkzaamheden je er mee wilt gaan verrichten.

Wat is de beste boormachine? Onze top 5

Uit alle soorten boormachines, hebben wij een top 5 selectie gemaakt. Deze top 5 bestaat uit toestellen die geschikt zijn voor zowel de hobbyklusser als de professional. Mis je een boormachine die volgens jou zeker een plaatsje verdient in onze top vijf? Laat het ons dan weten!

1: Makita DDF485RFJ – Accuboormachine

De eerste boormachine in onze lijst is de Makita DDF485RFJ. En dit is wat ons betreft meteen een topper als je op zoek bent naar een schroefmachine en klopboormachine in 1. Voor veel klussers is dit natuurlijk een pluspunt omdat je niet perse twee machines nodig bent als je moet voorboren en schroeven.

Dit toestel word aangedreven door een 18V Li-Ion accu. Hiervan worden er twee (3,0ah) van meegeleverd als je dit toestel aanschaft. Deze zijn uiteraard uitwisselbaar met andere Makita accugereedschappen die op dezelfde Accu platvorm werken.

Er is ook goed nagedacht over het comfort. Zo is de DDF485RFJ voorzien van werkverlichting zodat je op donkere plekken goed zicht hebt. Het toestel ligt ook lekker in de hand dankzij de naar onder versmallende softgrip handgreep. Ook zul je mede dankzij het lichte gewicht merken dat naar langdurig klussen het toestel comfortabel is om mee te werken.

Voor veel klussers is deze boormachine een prima toestel om de meeste boor en schroef klussen mee te klaren. Met een toerental van maximaal 1900 toeren per minuut boor je prima gaten van maximaal 13mm in steen of metaal en 38mm in hout. Met een koppel van maximaal 50Nm en 21 koppelstanden is geen enkele schroef teveel!

Omdat je met de Makita DDF485RFJ zowel kunt boren als schroeven, zul je regelmatig moeten wisselen tussen de boren en bitjes. Om hier zo min mogelijk tijd aan te verliezen is de boormachine voorzien van een 13mm snelspanboorkop en automatische asblokkering.

Klaar met klussen? Dan berg je de boormachine op in de Mbox koffer die standaard word meegeleverd bij aankoop. Zo houd je de machine netjes en neem je hem eenvoudig overal mee naar toe.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Voorzien van klopfunctie
  • Boren en bitjes eenvoudig te wisselen
  • Uitgerust met LED verlichting
  • Comfortabele boormachine die ook naar langdurig klussen erg lekker in de hand ligt
  • Inclusief 2 accu’s en Opbergkoffer Mbox 2 met kliksysteem

Minpunten

  • Er word maar 1 bithouder meegeleverd
  • Ondanks dat de boormachine over klopfunctie beschikt, merk je al gauw dat de toestel het moeilijk krijgt bij intensieve boorwerkzaamheden

2: Bosch Klopboormachine | 100 Acc.

De Bosch Professional GSB 16 RE Klopboormachine is een multifunctioneel gereedschap dat gemakkelijk te bedienen is dankzij de extra handgreep. De eenhulzige snelspanboorhouder met Auto-Lock maakt het eenvoudig om het inzetgereedschap te wisselen met één hand. Deze veelzijdige klopboormachine is geschikt voor boren, schroeven, gatzagen en borstelen en kan worden gebruikt met het juiste Bosch-inzetgereedschap om diverse materialen te bewerken, waaronder beton, ferrometalen, kunststof, hout, steen, coatingmateriaal en non-ferrometalen. Bovendien heeft deze klopboormachine een ashals voor gebruik in combinatie met een boorstandaard voor precisiewerk.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • • 750 W voor het snelste resultaat
    • Compacte constructie voor optimale bediening
    • Robuuste metalen drijfwerkbehuizing voor lange levensduur
    • Eenhulzige snelspanboorhouder met Auto-Lock voor snel wisselen van het gereedschap met één hand

Minpunten

  • zonder stofafzuiging

3: Bosch EasyImpact 550 – Klopboormachine

Met de EasyImpact 550 van Bosch is nauwkeurig boren in metselwerk, hout, zacht beton en metaal comfortabel en eenvoudig. De tweehulzige snelspanboorhouder maakt het mogelijk om bits snel en gemakkelijk te wisselen met een simpele draai van de booras. De machine beschikt over een Bosch elektronische toerentalregeling, die automatisch het juiste toerental voor het materiaal bepaalt door middel van de drukgevoelige schakelaar. Het ergonomische ontwerp maakt de machine licht en compact met een gewicht van slechts 1,5 kg, waardoor moeiteloos bovenhands boren mogelijk is. Met een krachtige motor van 550 W levert de machine betrouwbare resultaten in diverse materialen, met boordieptes tot maximaal 10 mm in metselwerk en maximaal 25 mm in hout.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Past zich aan het specifieke materiaal aan
  • Dubbele controle en hanteren met precisie
  • Wissel de draairichting van de boor naar linksdraaien

Minpunten

  • De klopboormachine heeft geen werkverlichting
  • Is niet geschikt voor zware boorklussen in hard beton

4: Bosch Professional GBH 2-28 F – Boorhamer

beste boormachine voor beton

De Bosch Professional GBH 2-28 F is de sterkste boormachine uit onze lijst. Deze professionele combihamer levert krachtige boor prestaties en is voorzien van enkele handige functies die het boren comfortabel maken, zoals de kickback control die terugslag voorkomt en de vibration Control die trillingen tijdens het boren tot het minimum beperkt.

Ook tijdens intensieve en langdurige boorklussen is de Bosch GBH 2-28 F je ideale partner. Dit toestel is namelijk uitgerust met een variabele toerental regeling om voor elke boorklus de juiste snelheid in te stellen. De draaibare borstelplaat zorgt ervoor dat de kracht tijdens het boren gelijkmatig word verdeeld. En om bij langdurig boren geen vermoeide handen te krijgen is de boormachine ook nog eens voorzien van een vastzetknop.

Met een slagkracht van 3,2 joule is geen enkele boorklus teveel. Zo boor je makkelijk gaten in beton met een doorsnede van maarliefst 28 millimeter. Gebruik hiervoor wel de meegeleverde SDS plus boorkop. Om zonder slag te boren wissel je de SDS Plus eenvoudig om met de snelspanboorkop.

Wat we gewend zijn van de Bosch professional gereedschappen is dat je je geen zorgen hoeft te maken over de duurzaamheid. Zo ook niet over de Bosch GBH 2-28 F combihamer. Deze kan rustig tegen een stootje en is voorzien van een magnesium drijfwerkbehuizing die de boormachine nog eens extra robuust maakt. Om draadbreuken te voorkomen is GBH 2-28 F voorzien van een kogelmof.

Kortom, een boormachine die behoorlijk wat kracht heeft en geschikt is voor wie voornamelijk moet boren in harde materialen. Is je keuze gevallen op deze boormachine? Houd er dan wel rekening mee dat er geen boortjes of beitels worden meegeleverd. Deze zul je er dan zelf los bij moeten halen.

Wel word een extra handgreep bijgeleverd om extra grip te hebben tijdens het boren, een dieptestop om gaten van de juiste diepte te boren en een koffer om het toestel na gebruikt in op te bergen.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Krachtige boormachine die zeer geschikt is om te boren in steen of beton
  • Oersterk en gaat jarenlang mee
  • Twee boorkophouders meegeleverd, SDS plus & snelspanboorkop
  • Naast boren kun je er ook beitelwerkzaamheden mee verrichten
  • Goede krachtverdeling dankzij de draaibare borstelplaat

Minpunten

  • Prijzig voor de klussers die een boorhamer af en toe nodig hebben
  • Er worden geen beitels of boren meegeleverd

5: Bosch PBD 40 – Kolomboormachine

beste kolomboormachine hobbyklusser

Net als de traditionele boormachines, zijn ook kolomboormachines in verschillende modellen en prijsklassen verkrijgbaar. Onze keuze voor deze lijst is gevallen op de Bosch PBD 40. Dit type is een nieuw ontwerp van Bosch DIY en is van alle gemakken voorzien, zoals laser technologie en LED verlichting, zodat nauwkeurig boren een koud kunstje is.

De eerste opvallende punt van dit toestel is het innovatieve digitale display. Op dit display kun je bepaalde instellingen aflezen, zoals het toerental die traploos in te stellen is en de boordiepte die je met de aluminium draaiwiel eenvoudig aanpast.

Daarnaast is de Bosch kolomboormachine is voorzien van Bosch Constant Electronic. Deze functie zorgt ervoor dat de toeren, ongeacht het materiaal of belasting, constant blijft. De twee mechanische instelling zijn ideaal om eenvoudig te wisselen tussen boren met hoge snelheid of juist hoog vermogen.

Boor gaten in hout met een maximale doorsnede van 40mm en staal of steen tot maximaal 13 mm. Dankzij de sleutelloze precisie houder zitten de boren goed bevestigd in de machine en kun je er naast vlakke of recht materialen, ook ronde voorwerpen mee boren.

Wat ons betreft is de Bosch PBD 40de perfecte toestel voor de klusser die een goede kolomboormachine zoekt voor een niet al te hoge prijs. Wellicht is dit ook de beste kolomboormachine in deze prijscategorie. Er zijn namelijk maar weinig toestellen te vinden die voor prijs over dezelfde functies en eigenschappen beschikken.

Desondanks zal de professionele klusser die dagelijks met dergelijke boormachines werkt, op zoek zijn naar een kolomboor met wat meer power en functies. Het is namelijk een model uit de Bosch DIY serie en gereedschappen uit deze serie zijn toch wat meer geschikt voor de hobby klussers onder ons.

Plus en minpunten

Pluspunten

  • Nieuw ontwerp met verbeterde prestaties en functies
  • Beste compacte kolomboormachine in deze prijscategorie
  • Voorzien van laser en werkverlichting om nauwkeurig te boren
  • Handig display die de toeren en boordiepte weergeeft
  • Boordiepte eenvoudig aan te passen door middel van aluminium draaiwiel

Minpunten

  • Meer geschikt voor de ambitieuze doe-het-zelver
  • Geen boren meegeleverd

Welke boormachines zijn er?

Hieronder vind je een selectie van de beste boormachines van uiteenlopende merken. Om het je alvast wat makkelijker te maken hebben we ze ingedeeld per soort.

Accuboormachines

De accuboormachine is 1 van de meest gebruikte gereedschappen onder klussers. Deze machines zijn geschikt voor het in en uitdraaien van schroeven of boren van gaten in hout en/of zachte steensoorten.

Het voordeel van deze boormachines zijn, dat ze worden aangedreven door een accu. Daardoor heb je tijdens het klussen alle bewegingsvrijheid en hoef je geen rekening te houden met een kabel die aangesloten moet worden op een stopcontact of stekkerdoor/haspel.

Bekijk onze selectie beste accuboormachines

Klopboormachines

Voor het boren van gaten in stenen muren zoals baksteen, zijn klopboormachines zeer geschikt. Dit komt doordat de boormachine ( zoals de naam al doet vermoeden ) een kloppende beweging maakt. Ook kun je met een klopboormachines lichte breekwerkzaamheden verrichten.

Klopboormachines zijn draadloos verkrijgbaar ( op accu ) en er zijn bekabelde varianten. De klopboormachines met snoer zijn over het algemeen net wat krachtiger en hebben het voordeel dat je geen accu’s hoeft wisselen.

Bekijk onze selectie beste klopboormachines

Boorhamers

Om te kunnen boren in beton heb je een sterke en vooral een krachtige boormachine nodig. Boorhamers zijn hier de perfecte gereedschappen voor. Dit zijn namelijk de beste boormachines voor beton. Deze beschikken over een krachtig vermogen en maken hamerbewegingen waarmee je veel efficiënter door harde steensoorten ( zoals beton ) kan boren.

Ook zijn boorhamers geschikt ( vanwege de hamerfunctie ) voor lichte breekwerkzaamheden, zoals het weghakken van tegels of cementdeklagen.

Bekijk onze selectie beste boorhamers

Kolomboormachine

De kolomboormachine is totaal anders dan de hierboven genoemde boormachines. Deze boormachine staat op een vast plaats, wat hem niet geschikt maakt om te boren in wanden of muren. De kolomboormachine gebruik je vooral wanneer je secuur meerdere gaten op dezelfde afmeting wilt boren.

Je kunt namelijk de boor exact op de millimeters afstellen. Hetzelfde geldt voor de toeren. Deze kun je op een vast toerental instellen zodat je altijd op dezelfde snelheid gaten boort.

Bekijk onze selectie beste kolomboormachines

Welke boormachine moet ik kopen?

Een vraag die wij regelmatig voorbij zien komen is, “welke boormachine moet ik kopen?”. En dan is ook zeker niet gek als je ziet dat er een heleboel soorten boormachines zijn en dat ze ook allemaal nog eens beschikken over verschillende eigenschappen en functies.

Hieronder vind je daarom enkele tips die je helpen met het aanschaffen van een boormachine die het beste bij je past.

Boormachine met snoer of accu

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is, of je een boormachine met snoer of accu wil. Veel soorten boormachines zijn verkrijgbaar met zowel snoer als op accu en beide hebben zo zijn voor en nadelen.

Zo zijn boormachines met snoer in de meeste gevallen krachtiger ( tegenwoordig zijn de accuboormachines net zo krachtig als de bekabelde machines ) en goedkoper, maar heb je met een boormachine op accu meer bewegingsvrijheid. Je hoeft immers geen kabelhaspels of verlengsnoeren mee te nemen naar je klus.

Het nadeel van een boormachine op accu is overduidelijk. Om vlot door te kunnen klussen moet je ervoor zorgen dat de accu opgeladen is. Vandaar dat ook wij het advies geven om minimaal twee accu’s in het bezit te hebben wanneer je voornamelijk gaat klussen met accu gereedschappen.

Zo weet je zeker dat je nooit met lege accu zit, mits je niet vergeet de tweede accu tijdens het klussen aan de lader te leggen natuurlijk.

Professionele boormachine of volstaat een goedkoper model ook?

De tweede vraag die je jezelf moet stellen is of je de boormachine dagelijks gaat gebruiken ( beroepsmatig ) of alleen om af en toe in of rondom het huis een boor klusje te klaren.

Er zit namelijk degelijk verschil tussen een professionele boormachines en een boormachine die je hobbymatig wil gebruiken. De professionele toestellen zijn in eerste instantie een stuk krachtiger en duurzamer. Vooral bij intensief gebruik merk je al gauw dat een boormachine met meer vermogen een stuk efficiënter werkt en langer meer gaat. Echter is hier het prijskaartje ook na. Want voor professioneel gereedschap betaal je ook meer.

Dat is ook meteen de reden waarom je beter voor een goedkoper alternatief kunt kiezen wanneer de boormachine maar af en toe word gebruikt. Het is namelijk veel voordeliger. Ze zijn inderdaad een stuk minder krachtig, maar voor de meeste klussen in en rondom het huis, zijn deze boormachines ruim voldoende!

Welke boormachine voor beton?

Je hebt vast wel eens gemerkt dat wanneer je een gat wil boren door het plafond of vloer, je er met een klopboormachine er niet door heen komt, ook al gebruik je een goed boortje.

Dit komt doordat de meeste vloeren en plafonds zijn gemaakt van beton. Beton is de hardste steensoort en hier heb je dan ook een krachtige boormachine voor nodig, en dat is een boorhamer.

Betekent dit dat je dan met een klopboormachine niet door beton kunt boren? Het antwoord daarop is nee! Klopboormachines zijn hier niet voor gemaakt, deze machines gebruik je eerder om te boren door steen.

Benieuwd wat de verschillen zijn tussen deze twee boormachines? Lees dan ons artikel: Boorhamer of klopboor – welke boormachine voor welke klus?

Veel gestelde vragen over boormachines

Welke boormachine heb ik nodig?

Dat hangt af van de werkzaamheden. Ben je van plan om thuis af en toe te boren of te schroeven, dan volstaat een accuboormachine of schroefmachine prima. Wanneer je meer power nodig hebt of dagelijks met een boormachine aan de slag gaat, is het raadzaam om de machine hier op af te stemmen en voor een wat krachtige toestel te kiezen.

Kan ik met een boormachine ook schroeven?

Wanneer je een boormachine zoekt waarmee je naast boren ook kan schroeven, dan kun je het beste kiezen voor een accuboormachine.

Wat kost een boormachine?

De prijzen van boormachines variëren van laag tot hoog. Zo kun je al een boormachine krijgen voor 50 euro, maar zijn er ook (professionele boormachines) die op kunnen lopen tot 400 euro.

Welke boormachine voor beton

Beton is één van hardste steensoorten. Als je voornamelijk moet boren in beton, dan is een boorhamer het meest geschikt.