Beste cirkelzaag met geleiderail in 2023

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Zaagmachines » Beste cirkelzaag met geleiderail in 2023

Cirkelzagen zijn er diverse soorten en maten. Voor het maken van rechte zaagsneden is een geleiderail de ideale hulpmiddel. In dit artikel hebben wij de top 5 toestellen geselecteerd en een handige koopgids geplaatst, waardoor het vinden van de beste cirkelzaag met geleiderail geen moeilijke opgave meer hoeft te zijn.

Onze 3 favorieten

Populair

beste populaire cirkelzaag met geleider

Bosch PKS 66 A
4.5 out of 5 stars

Meest populaire cirkelzaag met geleiderail

Goedkoop

beste goedkope cirkelzaag met geleiderail

Powerplus POWX0562

4 out of 5 stars

Beste goedkope cirkelzaag met geleiderail

Professional

beste professionele cirkelzaag met geleiderail

Festool TS 55 FEBQ-Plus-FS
5 out of 5 stars

Beste professionele cirkelzaag met geleiderail

Wat de beste cirkelzaag met geleider voor jou is, hangt af van verschillende factoren. Ten eerste is het belangrijk om voor je zelf na te gaan of je de zaag hobbymatig of professioneel nodig hebt. Professionele machines zijn namelijk veel duurder.

Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de veiligheidsfuncties en/of er de mogelijkheid is om met het betreffende toestel stofvrij te zagen. En zoek je juist een invalcirkelzaag of een handcirkelzaag met geleider, een toestel op accu of toch liever een bekabelde variant? Kortom, er zijn nog aardig wat punten om rekening mee te houden.

Bij het selecteren van onze top 5 hebben wij rekening gehouden met de volgende punten:

  • Prijs / kwaliteit
  • De lengte van de geleiderails
  • Mogelijkheid om stofvrij te zagen
  • Vermogen en gewicht
  • Zaagdiepte

Wat is de beste cirkelzaag met geleiderail?

Zoals je kunt zien houden wij rekening met een aantal punten. Sommige cirkelzagen hieronder zijn meer geschikt voor de hobby klusser, en andere modellen meer voor de professionele klussers.

1: Scheppach PL55

Wanneer je op zoek bent naar een voordelige en bovendien gebruiksvriendelijke invalcirkelzaag met geleider, dan is de 1200 watt sterke Scheppach PL55 een goede keus. Dankzij de twee meegeleverde, koppelbare geleiderails van elk 70 centimeter lang wordt het maken van kaarsrechte zaagsneden haast kinderspel.

Dankzij het 160 millimeter grote zaagblad zaag je met gemak tot een maximale zaagdiepte van 55 millimeter in een rechte hoek en tot wel 45 millimeter in verstek. Hiermee is de zaag dan ook niet alleen geschikt voor het zagen van dun plaatmateriaal, maar ook voor het zagen van wat dikkere stukken is hij prima in te zetten.

En zoals het een goede zaag betaamd is de PL55 tot slot tevens voorzien van een gesloten beschermkap zodat je niet alleen veilig kunt werken, maar ook nog eens zonder rondvliegende spaanders en zaagsel. Laat dus maar komen die nieuwe projecten.

Plus en minpunten

Gunstige prijs-kwaliteitverhouding

2 x 70 centimeter geleiderail is meer dan genoeg voor dagelijkse klussen

Mogelijkheid tot zagen in verstek

Stofafzuiging dmv aansluiting voor stofzuiger

Met een gewicht van 8 kilogram relatief zwaar

Verkrijgbaar bij:

2: Powerplus POWX0562

beste goedkope cirkelzaag met geleiderail powerplus

Hoewel zijn prijs misschien anders doet vermoeden is de Powerplus POWX0562 zeker geen softy. Integendeel zelfs, dankzij zijn 1200 watt baant deze invalzaag zich met gemak door menig materiaal. Of het nu houten balken zijn, planken, triplex platen of zelfs MDF, je zaagt al deze materialen tot een diepte van maar liefst 56 millimeter (42 millimeter in verstek).

Daarbij hoef je je overigens ook geen zorgen te maken over scheve of verlopen zaaglijnen, want dankzij de vier meegeleverde stukken geleiderail van elk 33 centimeter lang zaag je in één keer een kaarsrechte zaagsnede tot een lengte van wel 1.30 meter.

En dat zelfs stofvrij want door de POWX0562 aan te sluiten op een (bouw)stofzuiger blijft niet alleen je omgeving schoon, maar werk je ook nog eens veilig.

Plus en minpunten

Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Krachtige zaagmachine

Vier delige geleiderail kan worden gekoppeld naar wens (max. ± 1.30 meter)

Geschikt voor zagen in verstek

Mogelijkheid tot stofafzuiging via externe stofzuiger

Word geleverd inclusief twee werkstukklemmen

Door het relatief zware gewicht niet geschikt voor langdurig gebruik

Verkrijgbaar bij:

3: Bosch PKS 66 A

beste koop cirkelzaag met geleiderail bosch

Of er een klus is die niet met de Bosch PKS 66 A geklaard kan worden? We betwijfelen het. Met zijn krachtige 1600 watt motor zaag je probleemloos tot een maximale diepte van 66 millimeter in diverse soorten hout. Zoals we van Bosch gewend zijn beschikt deze invalzaag natuurlijk ook over de nodige handigheidjes.

Zo is de machine voorzien van een ergonomisch design mét Bosch softgrip, waardoor hij ook tijdens langdurige werkzaamheden comfortabel in de hand blijft voelen, is de zaagdiepte en -hoek zeer eenvoudig en nauwkeurig in te stellen.dankzij de snelspanner.

En last but not least zorgt de meegeleverde geleiderail voor uiterst strakke en vooral rechte zaagsneden. Niks dan voordelen dus.

Voor de doe het zelve die af en toe gebruik maakt met dergelijke machines, is dit model wat ons betreft de beste koop cirkelzaag met geleiderail.

Plus en minpunten

Zeer krachtige machine (1600 watt)

Grote maximale zaagdiepte van 66 millimeter in een rechte hoek

Mogelijkheid tot stofafzuiging

Verkrijgbaar bij:

4: Metabo KS55 FS 160

beste cirkelzaag met geleider

compacte Metabo KS 55 FS is een invalzaag die met gemak op professioneel niveau kan meedraaien. Zo zaag je met behulp van de 1200 watt sterke motor tot een maximale zaagdiepte van 55 millimeter in een rechte hoek. In verstek daarentegen is het mogelijk om in hoeken tot 47 graden te zagen, met een maximale zaagdiepte van 39 millimeter bij 45 graden.

Voor nog meer gebruiksgemak is er op 45 graden bovendien een vergrendeling ingebouwd en is de KS 55 tevens voorzien van een beweegbare, stevige aluminium beschermkap, wat op zijn beurt ook nog eens ten gunste komt van de duurzaamheid en veiligheid van de machine.

Extra handig is tot slot het feit dat de KS55 dankzij zijn geoptimaliseerde aluminium voetplaat met zo ongeveer elk gangbaar geleiderailsysteem kan worden gecombineerd. Hoewel er bij deze set ook een 160 centimeter lange geleiderail wordt meegeleverd, kun je de invalzaag ook combineren met rails van andere merken. Wel zo handig.

Plus en minpunten

Professionele kwaliteit

Compact, robuust design

Laag eigen gewicht van 4 kilogram

Extra lange geleiderail (160cm + uitbreidbaar)

Zagen in verstek tot 47 graden

Compatibel met andere geleiderailsystemen

Minpunten opzoeken

Verkrijgbaar bij:

5: Festool TS 55 FEBQ-Plus-FS

beste professionele invalcirkelzaag met geleiderail

De koning onder de invalcirkelzagen, zo mag de Festool TS 55 FEBQ-Plus-FS zich met recht noemen. Het is tevens de beste cirkelzaag met geleiderail uit onze lijst.

Hoewel de motor met 1200 watt zo op papier wellicht niet zo heel indrukwekkend klinkt, blijkt in de praktijk het tegenovergestelde waar.

Deze invalzaag zaagt zowel plaatmateriaal alsook gipsvezelplaten als een mes door warme boter. Binnen een mum van tijd creëer je uiterst strakke zaagsneden met een maximale diepte van 55 millimeter, die dankzij de meegeleverde 140 centimeter geleiderail bovendien kaarsrecht zijn.

Het meeverend spouwmes, de robuuste beschermkap met kijkvenster én de opsteekbare splinterbescherming zorgen tot slot voor een optimale veilige werking van de TS 55 FEBQ.

Plus en minpunten

Top kwaliteit invalzaag

Splinterbeveiliging

Onveranderde zaagsnedekant bij zagen in verstek

Meeverend spouwmes

Voor af en toe gebruik aan de prijzige kant

Verkrijgbaar bij:

Waarom een cirkelzaag met geleiderail?

Dat een invalcirkelzaag bij sommige projecten een behoorlijk handige uitkomst kan bieden hoeven we je als klusser vast niet meer uit te leggen. Niks zo eenvoudig als gewoon de zaag op de juiste plek te positioneren en starten maar. Zelfs wanneer dit midden in je werkstuk is.

Maar ondanks dat een invalzaag ook veel voordelen kent, kleven er ook nadelen aan het gebruik van deze tool. Eén van deze nadelen is het feit dat er in veel gevallen geleiding nodig is bij het maken van lange zaagsneden, want hoe langer de zaagsnede, des te groter de kans dat de zaag verloopt.

En laat ons eerlijk zijn: op ongelijke zaagsneden zit niemand te wachten. Geleiding it is dus. Of beter gezegd een geleiderail. Dankzij deze (in de meeste gevallen) aluminium lat behoort scheef zagen definitief tot de voltooid verleden tijd.

Hoewel de rail zo op het eerste oog er vrij simpel uitziet en dat in de praktijk ook eigenlijk wel is, zorgt hij er toch voor dat je cirkelzaag een ideale balans en stevigheid behoudt tijdens het zagen. Daarnaast is de zaag ook een stuk eenvoudiger te positioneren tijdens het maken van een lange zaagsnede.

Eenmaal de juiste lijn uitgemeten en de geleider vastgezet zal de zaag dezelfde lijn blijven volgen. De kans op afwijkingen met uiteindelijk een kromme zaagsnede als resultaat is hiermee zo goed als nihil. Wel zo fijn!

Hoe vind je de beste cirkelzaag met geleiderail?

Net als bij een gewone handcirkelzaag is het ook bij de aanschaf van een invalcirkelzaag met geleiderail belangrijk om op een aantal punten te letten. Dingen als vermogen, stofafzuiging, zaagdiepte en de mogelijkheid tot zagen in verstek spelen bij beide zaagmachines namelijk een even belangrijke rol. Daarnaast komen er natuurlijk ook nog een aantal extra punten kijken wat betreft de geleiderail.

Vermogen

Het vermogen is bij vrijwel alle elektrische apparaten één van de belangrijkste elementen. Zo ook bij zaagmachines. Je kunt namelijk wel een hypermoderne en luxe machine kopen, maar als deze over een te laag vermogen beschikt kun je er niet zo veel mee. Zeker niet als je hem bij grote klussen wil gaan gebruiken. De kans dat de machine oververhit geraakt, vastloopt of er zelfs helemaal mee kapt is in zo’n geval behoorlijk groot.

Kies daarom altijd voor een invalzaag die qua vermogen past bij de klussen die je er mee wilt gaan uitvoeren. Bij incidentele klusjes waarbij je licht materiaal zaagt is een machine met een wat lager vermogen meer dan voldoende. Voor grote, langdurige werkzaamheden en/of het zagen van zware, dikke materialen kies je het best een machine met een hoog vermogen.

Stofafzuiging

Haast net zo belangrijk als een juist vermogen is een goede stofafzuiging. Ook al lijkt dit in eerste instantie misschien niet zo, want je kunt na het zagen toch ook gewoon zelf even met de stofzuiger of bezem in de weer? Nou, nee. Het zaagsel en stof dat er vrijkomt tijdens het zagen levert niet alleen maar rotzooi op, maar het is bovendien ook nog eens ongezond en gevaarlijk.

Zo kan het bijvoorbeeld oog- en luchtwegirritatie opleveren, maar in het ergste geval zelfs leiden tot blijvende schade. Liever voorkomen dan genezen dus. Daarom kies je het best voor een machine met mogelijkheid tot stofafzuiging. Zij het door middel van een opvangbak of-zak of externe stofafzuiging, zoals een bouwstofzuiger.

Zagen in verstek

Met de meeste zagen kun je niet alleen onder een rechte hoek zagen, maar ook in verstek. Echter bestaan er wel verschillen in de aantal graden waarin je kunt zagen. Zo zijn er machines die je zelf vrij door middel van kleine stapjes kunt instellen, maar ook exemplaren die enkel op vaste punten zijn in te stellen.

Let bij de aanschaf dus goed op of de graden die je met de machine wil gaan zagen ook wel echt haalbaar zijn.

Zaagdiepte

Nog zo’n belangrijk punt om op te letten is de zaagdiepte. Deze geeft immers aan hoe diep (en hoe dik materiaal dus eigenlijk) er met de zaag kan worden gezaagd. Afhankelijk van de dikte van het materiaal dat je met de invalzaag wil gaan zagen kies je hoe groot de maximale zaagdiepte moet zijn.

In de meeste gevallen is deze afhankelijk van de diameter van het zaagblad en varieert hij tussen 55 tot 86 millimeter.

Let op: bij het zagen in verstek bedraagt de maximale zaagdiepte minder dan wanneer je onder een rechte hoek zaagt. Onder een hoek van 45° betekent dit dat je ongeveer 25 tot 35% van de zaagdiepte inlevert. Een invalcirkelzaag die normaal gesproken bijvoorbeeld tot een diepte van 66 millimeter kan zagen, bereikt in verstek nog maar 46 millimeter.

Hou er dan ook rekening mee dat de maximale zaagdiepte die in de specificaties wordt aangegeven meestal het aantal millimeter (of centimeter natuurlijk) bij recht zagen betreft.

Verschillende merken, verschillende rails

Of toch niet? Je zou denken dat ieder merk gebruik maakt van zijn eigen ontwerpen en dus eigen geleiderails. Toch blijkt niets minder waar, sommige merken zoals bijvoorbeeld Makita en Festool delen een nagenoeg identiek ontwerp wat betreft hun geleiderails en ook de makers van Bosch en Mafell lijken bij elkaar te hebben afgekeken toen ze hun rails ontworpen.

Dit betekent dus ook dat je in de praktijk niet per definitie een rail van hetzelfde merk hoeft te gebruiken als waar jouw cirkelzaag toebehoort.

Maar welk merk maakt nu de beste geleiderail? Op deze vraag kunnen we je helaas geen eenvoudig antwoord geven. Alle merken en dus soorten geleiders hebben hun voor- en nadelen. Zo heeft Festool bijvoorbeeld een bredere rail ten opzichte van Bosch waardoor deze rail zich niet alleen beter leent voor het zagen van smallere stukken, maar dankzij de twee geïntegreerde splinterstrips tevens geschikt is om langs twee kanten te gebruiken.

Dat betekent echter niet dat de rails van Bosch (en Mafell dus ook) slechter zijn. Ook zij hebben zo hun eigen voordelen natuurlijk. Met name in de zin van afwerking kunnen veel merken namelijk nog wat van Bosch leren. De fraai afgeronde kanten en de twee (in plaats van de gebruikelijke enkele) eindkappen scoren naar onze mening extra pluspunten.

Je snapt het vast wel: ieder merk heeft zo zijn goede en kwade eigenschappen. Om te bepalen wat nu een goede geleiderail is, is het naast afwerking en functionaliteit vooral belangrijk om te kijken naar wat je ermee van plan bent te gaan doen.

Ga je voornamelijk kleinere zaagwerkzaamheden uitvoeren die niet zo zeer lange zaagsneden vergen? Dan is een kortere, bredere rail van 1,20 meter die je langs twee zijden kunt gebruiken veel handiger dan een rail van pak-em-beet 1,60 meter of nog langer.

Bevestiging

Bij een invalzaag met geleiderail is het natuurlijk wel zo belangrijk dat de zaag op een stevige doch eenvoudige manier aan de rail kan worden bevestigd. Normaal gesproken gebeurt dit door middel van een kliksysteem waarbij de cirkelzaag letterlijk in de rail wordt geklikt.

Let er echter wel op dat de machine stevig in de rail zit, maar dat er toch genoeg speling is om soepel te kunnen glijden. Je wil immers dat het zaagblad door het materiaal glijdt zonder al te veel krachtinspanning – de zaag moet zijn werk doen en niet jij!

Bij een aantal merken is het tevens mogelijk om de geleiderails langs twee kanten te gebruiken; ideaal wanneer je linkshandig bent.

Lengte van de rail

De lengte van de geleiderail is, hoe kan het ook weer anders, afhankelijk van het merk en type. Zo zijn er rails verkrijgbaar in korte aan elkaar koppelbare stukken van rond de 30 centimeter, maar er zijn ook complete lengtes van 1,20 meter, 1,50 meter tot zelfs flinke exemplaren van 1,70 meter.

Vanzelfsprekend hoef je voor het zagen van kleinere afstanden geen overdreven lange rail te gebruiken, maar hou er rekening mee dat je met een rail van bijvoorbeeld 2 x 30 centimeter vrij beperkt bent in je projecten. Tenminste, als je maar over één set beschikt.

Mocht je namelijk over twee sets geleiderail van hetzelfde merk beschikken, dan kun je door beiden aan elkaar te koppelen de dubbele lengte behalen en zodoende in één keer lange zaagsneden uitvoeren.

Wat is het verschil tussen een afkortzaag en een cirkelzaag?

Een afkortzaag maakt zaagsneden door het werkstuk heen door het naar beneden te drukken tegen een vast zaagblad dat in een rechte hoek op een geleiderail is gemonteerd, terwijl een cirkelzaag zaagsneden maakt door het werkstuk heen met een ronddraaiend zaagblad. Een afkortzaag heeft meestal een beperkte zaagcapaciteit en is minder mobiel dan een cirkelzaag, die meer geschikt is voor het zagen van grotere werkstukken op locatie.

Hoe diep moet een cirkelzaag?

De zaagdiepte van een cirkelzaag wordt bepaald door de diameter van het zaagblad. In het algemeen kan de maximale zaagdiepte van een cirkelzaag worden berekend door de diameter van het zaagblad te halveren. Bijvoorbeeld, als u een cirkelzaag heeft met een zaagblad van 20 cm in diameter, zal de maximale zaagdiepte ongeveer 10 cm zijn.

Het is belangrijk om te weten wat de maximale zaagdiepte van uw cirkelzaag is, zodat u kunt bepalen of deze geschikt is voor de klus die u wilt uitvoeren. Houd er rekening mee dat het niet altijd aan te raden is om de maximale zaagdiepte van uw cirkelzaag te gebruiken, vooral als u werkt met hardere materialen zoals hardhout. Het kan ook nodig zijn om de zaagdiepte aan te passen als u werkt met verschillende materialen of diktes. Lees altijd de instructies van de fabrikant en zorg ervoor dat u de juiste veiligheidsmaatregelen neemt bij het gebruik van een cirkelzaag.

Conclusie – beste cirkelzaag met geleiderail

We kunnen wel stellen dat een cirkelzaag met geleiderail in veel gevallen zeer goed van pas kan komen. Echter is het wel belangrijk om voor een exemplaar te kiezen dat geschikt is voor de klussen die je er mee wil gaan uitvoeren. Alleen dan kun je het echte gemak en werkplezier van een invalzaag met geleiderail ervaren.

We vallen misschien een beetje in herhaling maar het voornaamste uitgangspunt om een voor geschikte machine te kiezen is toch echt om goed bij jezelf na te gaan waarvoor je deze wil gaan gebruiken. Wil je grote projecten gaan uitvoeren of juist kleinere? Hoe dik is het te zagen materiaal? En ga zo maar door.

Mocht je ondanks bovenstaande informatie nog vragen hebben dan horen we ze graag. Ook opmerkingen of tips zijn van harte welkom.

Heb je al een keuze kunnen maken? Dan wensen wij je veel plezier met klussen toe!