Beste Lasapparaat in 2022

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Overig » Beste Lasapparaat in 2022

Een lasapparaat kopen is niet iets wat je iedere dag doet. Omdat er verschillende soorten lasapparaten zijn met verschillende eigenschappen, kan het lastig zijn om een goede keus te maken. Op deze pagina vind je daarom een handige koopgids met tips en advies om het gemakkelijker te maken. Wil je liever direct weten wat op dit moment de beste lasapparaat is? Bekijk dan hieronder onze top 5!

Beste lasapparaat top 5

Ferm WEM1042 – elektrode lasapparaat

4 out of 5 starsGoedkope lasapparaat kopen

De Ferm WEM1042 is niet alleen een budgettopper, maar ook een perfect beginnersapparaat. Dit 230 volt lasapparaat heeft namelijk een lasvermogen van 40 tot 100 ampère en is geschikt voor het lassen met elektroden met een diameter tussen de 1,6 en 2,5 millimeter. Hoewel zowel het design als de bediening van de WEM1042 uiterst simpel is gehouden, beschikt het apparaat toch over de nodige handige snufjes. Zo maakt de stroomindicator het bijvoorbeeld mogelijk om continu de juiste lasstroom voor de elektrode van jouw keus af te lezen.

Daarnaast is de Ferm WEM1042 voorzien van ventilatorkoeling, thermische oververhittingsbeveiliging (met controlelamp) en zijn de aardklem en de elektrodehouder alvast voor gemonteerd. Bovendien wordt het apparaat standaard geleverd met een laskap, een lasbikhamer/lasborstel combinatie en een kaart met daarop duidelijke lasinstructies. Op deze manier kun je direct aan de slag, zelfs wanneer je nog maar weinig of zelfs helemaal geen ervaring met lassen hebt.

Pluspunten

  • Budgetapparaat
  • Lasvermogen van 40 tot 100 ampère
  • Inschakelduur 60%: 40A
  • Thermische oververhittingsbeveiliging met controlelamp
  • Stroomindicator
  • Inclusief aardklem, lastoorts, laskap, lasbikhamer/lasborstel en lasinstructiekaart

Minpunten

  • Geen digitaal display
Bekijk op Bol.com

Powerplus POWX480 – elektrode lasapparaat

4.5 out of 5 starsBeste lasapparaat voor beginners

De Powerplus POWX408 is een ideaal beginners lasapparaat dat geschikt is voor het lassen met elektroden. Het apparaat werkt op 230 volt en heeft een lasvermogen van 55 tot 160 ampère. Hierdoor las je met gemak met elektroden met een dikte tussen de 2 en 4 millimeter. Daarnaast is de Powerplus POWX408 is niet alleen een uiterst compact lasapparaat, maar ook zeer veilig. Het apparaat beschikt namelijk naast een oververhittingsbeveiliging ook over een ventilator die het lasapparaat wanneer het in werking is koelt.

En dat is nog niet alles, want naast het apparaat zelf ontvang je bij de aanschaf van de POWX408 ook nog een lasbikhamer, lasborstel en een laskap. Het enige waar jij nog voor hoeft te zorgen is dus een werkstuk en de bijpassende elektroden.

Pluspunten

  • Lasvermogen van 55 tot 160 ampère
  • Geschikt voor uiteenlopende materiaaldiktes
  • Voorzien van thermische oververhittingsbeveiliging met controlelamp
  • Ingebouwde koelventilator
  • Inschakelduur 60%: 160A
  • Inclusief elektrodeklem, laskabel, lasbikhamer, lasborstel en laskap

Minpunten

  • Niet geschikt voor het lassen van aluminium
Bekijk op Bol.com

GYS GYSMI 160P – elektrode lasapparaat

4.5 out of 5 starsElektrode lasapparaat kopen

De GYS GYSMI 160P is een uiterst compact 230 volt lasapparaat dat dankzij zijn lage gewicht van slechts 4,9 kilogram moeiteloos te verplaatsen of zelfs mee te nemen is. Het apparaat is geschikt voor het lassen met de meest gangbare staafelektroden (basisch, rutiel, rvs en gietijzer) met een diameter van 1,6 tot 4 millimeter dik en heeft een amperagebereik van 10 tot 160. Ook continue lassen behoort tot de mogelijkheden van de GYSMI 160P, namelijk op 70 ampère.

Voor nog meer gebruiksgemak is er op het apparaat zelf een grafiek afgebeeld, waarop je eenvoudig kunt aflezen welke instelling bij jouw klus toebehoort. Maar dat is nog niet alles, want dankzij de zogeheten Arc Force-functie zorgt het apparaat zelf voor voldoende stroomverhoging zodat je zonder haperingen in de lasboog kunt blijven doorlassen, zelfs bij moeilijke lasklussen.

Pluspunten

  • Lasvermogen van 10 tot 160 ampère
  • Geschikt voor uiteenlopende materiaaldiktes
  • Inschakelduur 60%: 85A
  • Compacte, lichte vormgeving (4,9 kg)
  • Arc Force-functie (automatische stroomverhoging)
  • Inclusief Lastoorts, aardklem en koffer

Minpunten

  • Geen digitaal display
Bekijk op Bol.com

GYS Smartmig 110 – MIG/MAG lasapparaat

4.5 out of 5 starsBeste lasapparaat smart mig

Met de GYS Smartmig 110 las je eenvoudig gevuld draad, zonder gebruik te hoeven maken van gas een aangesloten gasfles. Dit MIG/MAG lasapparaat is speciaal ontworpen voor laag intensief gebruik waardoor je maximaal 6 minuten lang kunt blijven door werken. Het maximaal vermogen betreft 110 ampère en is meer dan genoeg om verschillende diktes staal en RVS mee te bewerken.

Bovendien is de Smartmig 110 met een gewicht van slechts 14 kilogram en de eenknopsbediening een uiterst gebruiksvriendelijk apparaat waardoor het tevens zeer geschikt is voor beginnend lassers. Of je hem nu gebruikt bij restauratiewerkzaamheden aan bijvoorbeeld auto’s of boten, het bewerken van meubels of het in elkaar zetten van een tuinhek, met de Smartmig 110 is het allemaal mogelijk.

Pluspunten

  • Lasvermogen van 40 tot 110 ampère
  • Inschakelduur 60%: 110A
  • Geschikt voor het snel lassen van grote stukken materiaal
  • Gebruiksvriendelijk
  • Geschikt om buiten mee te lassen
  • Gevulde draad, dus geen gasflessen nodig

Minpunten

  • Niet geschikt voor het lassen van aluminium
Bekijk op Bol.com

Kemppi Minarc 150 – elektrode/TIG lasapparaat

5 out of 5 starsBeste lasapparaat voor professionals

De professionele Kemppi Minarc 150 heeft eigenlijk niks dan voordelen. Omdat je zonder beschermgas werkt kun je met dit lasapparaat letterlijk op iedere plek werken, zowel binnen als buiten. Om daadwerkelijk overal te kunnen lassen speelt het gewicht en design van het apparaat uiteraard ook een grote rol. Zo weegt de Minarc 150 slechts 4 kilogram, is hij schokbestendig en zijn de bedieningsknoppen zo ontworpen dat ze bestand zijn tegen vocht en vuil.

De stroomtoevoer van de Minarc 150 bedraagt 10 tot 140 ampère. Het apparaat is geschikt voor het maken van lasverbindingen in staal of rvs met elektroden van 1,5 tot 3,25 millimeter dik. Dankzij de elektronische boogondersteuning en de zogenoemde “hotstart”-functie is het mogelijk om zelfs op moeilijke plekken te werken, waardoor de Kemppi Minarc 150 tevens een ideaal apparaat is bij reparatie- en onderhoudswerkzaamheden.

Pluspunten

  • Professioneel lasapparaat
  • Lasvermogen van 10 tot 140 ampère
  • Inschakelduur 60%: 115A
  • Laag gewicht: slechts 4 kilogram
  • Elektronische boogondersteuning voor het instellen van de vlamboog
  • Hotstart-functie voor soepele ontsteking van de elektrode
  • Inclusief kabelset en draagriem

Minpunten

  • Niet goedkoop
  • Las klem dient, net zoals overige accessoires, los te worden aangeschaft
Bekijk op Bol.com

Lassen, zelf doen of laten doen?

Lassen, het is misschien niet één van de meest voor komende klussen wanneer je denkt aan doe-het-zelven, maar indien je de mogelijkheid hebt, kan het zomaar weleens heel handig zijn. Een lasapparaat kan immers gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Desondanks is lassen niet een klus die je zomaar even doet. Sterker nog: het is één van de gevaarlijkste klussen die er bestaan, met een grote kans op brandgevaar en persoonlijk letsel als gevolg. Het is daarom niet een klus die je zomaar even doet. Heb je al ervaring of wil je graag leren lassen, dan kan een eigen lasapparaat de uitkomst bieden.

Echter is het zo dat wanneer je in de winkel of online op zoek gaat naar lasapparaten je verschillende soorten, maten en merken tegen zult komen. Met een zo grote variëteit is het dan ook niet gek dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Want wat zijn eigenlijk de verschillen tussen al deze apparaten, welk lasapparaat is geschikt voor welke klus en welke andere spullen heb je nodig wanneer je wil gaan lassen? Het antwoord op al deze vragen vindt je in dit artikel.

Waarvoor gebruik je een lasapparaat?

Een lasapparaat (ook wel laspost genoemd) wordt gebruikt om staal, RVS of aluminium platen of delen met elkaar te verbinden. Hoewel lasapparaten voornamelijk worden gebruikt door professionals in bijvoorbeeld de staalindustrie, worden er tegenwoordig ook steeds meer apparaten aan particuliere doe-het-zelvers of hobbyklussers verkocht. In dat laatste geval worden ze veelal gebruikt bij restauratiewerkzaamheden aan voertuigen zoals auto’s en motoren, het in elkaar zetten van stalen frames voor meubelen of hekwerken of zelfs voor het creëren van kunstobjecten.

Koopgids: Beste lasapparaat kopen

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is niet ieder lasapparaat hetzelfde. Naast dat er verschillende soorten lasapparaten bestaan, is ook niet zomaar ieder exemplaar geschikt voor dezelfde werkzaamheden of voor hetzelfde materiaal. En dan hebben we het nog niet eens over de verschillende toevoegmiddelen gehad en het verschil in amperage, inschakelduur of andere bijkomende functies. Hoe dit nu precies zit en wat al deze termen inhouden leggen we je graag uit in onderstaande koopgids. Ook vind je hier extra tips voor wat betreft persoonlijke beschermingsmiddelen zoals kleding, oogbescherming en handschoenen.

Verschillende soorten lasapparaten

Lasapparaten komen voor in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er elektrode lasapparaten, TIG lasapparaten en MIG/MAG lasapparaten. Net zoals bij vrijwel ieder ander apparaat heeft ook ieder type lasapparaat zijn eigen kenmerken en zijn ze bovendien niet allemaal geschikt voor dezelfde klus. Welk apparaat voor welk doeleinde bestemd is en wat de onderlinge verschillen nu precies inhouden lees je hieronder.

Elektrode lassen

Geschikt voor: beginners, incidentele doe-het-zelver, hobbyisten en aannemers.

Toevoegmateriaal: elektroden

Soorten metaal: roestvrij staal, gietijzer

  • Goedkoop
  • Compact formaat
  • Laag gewicht
  • Geschikt om buiten mee te werken
  • Lassen hebben altijd nabewerking nodig
  • Langzaam proces

Elektrode lasapparaten zijn de meest gangbare lasapparaten voor thuisgebruik. Ze zijn ideaal voor kleine reparatiewerkzaamheden en zijn vaak compact en draagbaar. Het lassen met elektroden is een relatief langzaam proces, waarbij beklede elektroden worden gebruikt als toevoegmateriaal om de uiteindelijke lasverbinding te realiseren. Omdat er bij dit type lasapparaat gebruik wordt gemaakt van elektroden, hoeft er geen beschermgas gebruikt te worden. Hierdoor is het lassen met elektroden dan ook de enige manier waarop er in de buitenlucht gelast kan worden.

Lees meer over elektrode lassen

TIG (Tungsten Inert Gas) lassen

Geschikt voor: zowel doe-het-zelver als professionals

Toevoegmateriaal: lasdraad

Soorten metaal: roestvrij staal, aluminiumlegeringen, koper, brons

  • Zeer hoge nauwkeurigheid
  • Geen nabewerking, tenzij er van roestvorming sprake is
  • Geschikt voor iedere soort smeltbaar materiaal
  • Vergt de nodige oefening en ervaring
  • Niet geschikt voor buitengebruik

TIG lasapparaten zijn niet alleen ideaal voor het creëren van secure lasverbindingen, maar je maakt met behulp van dit type lasapparaat ook zeer kwalitatieve lasverbindingen. Om deze redenen worden TIG apparaten dan ook veelvuldig gebruikt bij restauratiewerkzaamheden aan auto’s, motoren en andere objecten waarbij een hoge precisie is vereist. Een bijkomend voordeel is dat je bij TIG lassen geen toevoegmateriaal nodig hebt. Het werkstuk wordt namelijk zo heet dat de verbinding puur via het smeltbad ontstaat. Wil je toch toevoegmateriaal gebruiken omdat het bijvoorbeeld voor jouw klus een beter resultaat zal leveren, dan kun je gebruik maken van lasdraad. Hou er dan wel rekening mee dat dit net iets meer precisie vergt en je met allebei je handen tegelijk zal moeten werken.

Lees meer over TIG lassen

MIG/MAG (Metal Inert Gas/Metal Active Gas) lassen

Geschikt voor: zowel doe-het-zelver als professionals

Toevoegmateriaal: lasdraad

Soorten metaal: roestvrij staal, aluminiumlegeringen

  • Snel
  • Automatische toevoer
  • Geschikt voor diverse soorten smeltbaar materiaal
  • Kans op spetters
  • Niet geschikt om buiten te gebruiken

Het laatste type lasapparaat dat je op de markt kunt vinden zijn de zogeheten MIG/MAG lasapparaten. Deze apparaten zijn met name geschikt voor het maken van snelle en grootschalige lasverbindingen van zeer hoge kwaliteit. Daarom worden deze lasapparaten veelal gebruikt door doe-het-zelvers en professionals om grote projecten te realiseren. Als toevoegmiddel wordt er bij MIG/MAG lassen gebruik gemaakt van lasdraad. Deze zit verwerkt in het laspistool en komt automatisch vrij tijdens het lasproces, waardoor het mogelijk is om snel en efficiënt grote lasverbindingen achtereenvolgens te creëren.

Lees meer over MIG/MAG lassen

Amperage

Het amperage geeft het vermogen aan waarmee je met het desbetreffende lasapparaat kunt lassen. De vuistregel hiervoor is: per millimeter staal heb je een vermogen van ongeveer 40 ampère nodig. Om een stalen plaat van bijvoorbeeld 10 millimeter dik te kunnen lassen heb je dus een lasapparaat nodig dat een amperage van 400 kan halen. Het is dus erg belangrijk dat je van tevoren goed bedenkt wat de gemiddelde dikte van het materiaal is dat je in de toekomst wil gaan lassen. Een ander belangrijk punt om daarbij in gedachten te houden is dat apparaten met een vermogen van 200 ampère of meer vaak naar 400 volt krachtstroom overgaan. Dit soort lasapparaten kunnen dus niet op het normale elektriciteitsnetwerk worden aangesloten.

Inschakelduur

Om oververhitting te voorkomen schakelt een lasapparaat zichzelf even uit wanneer er een hoge temperatuur bereikt wordt. Dit proces wordt ook wel de inschakelduur genoemd en geeft meteen aan hoe intensief je een lasapparaat kunt gebruiken. De inschakelduur bij 100% geeft aan hoe hoog het amperage maximaal is bij 10 minuten, continu lassen. Omdat dit in de praktijk (en met name bij doe-het-zelvers) niet zo vaak voor komt, is het voor de meeste gebruikers vooral relevant om te rekenen met een inschakelduur van 60% oftewel 6 minuten lassen, te kijken.

Is deze bijvoorbeeld 85 ampère, dan betekent dit dat je 6 minuten lang met een spanning van 85 ampère kunt blijven lassen. Vervolgens zal het apparaat vier minuten lang moeten afkoelen vooraleer je weer verder kunt werken. Met andere woorden: de inschakelduur geeft in feite alles aan over de capaciteit van een lasapparaat. Let er bij de aanschaf van een lasapparaat daarom goed op hoe lang je door wil werken.

Pulse functie (alleen bij TIG en MIG/MAG lasapparaten)

Voor het lassen van aluminium of dun RVS is een pulse functie noodzakelijk. Zoals de naam al aangeeft, zorgt deze functie ervoor dat het lasapparaat kan pulseren tussen basisstroom en piekstroom. Bij inschakeling van deze functie wordt er minder warmte ingebracht, zodat het te lassen materiaal niet kan vervormen. Daarnaast komen er bij pulserend lassen minder spetters vrij en is het bovendien een stuk makkelijker om in een verticale positie te lassen.

De optimale ontbranding draagt hierbij tevens voor gelijkmatige en kwalitatief hoogwaardige las, waarbij de kans op bindingsfouten sterk verminderd wordt. Hoewel de meeste lasapparaten gebruik maken van een enkele puls functie, zijn er ook steeds meer varianten die over een dubbele puls functie beschikken. Het voordeel hiervan is dat naast de stroomsterkte ook het toevoegmateriaal al pulserend wordt aangevoerd, waardoor er een nog mooiere en schonere las kan worden gecreëerd.

Synergic functie (alleen bij MIG/MAG lasapparaten)

Synergisch oftewel automatisch MIG/MAG lassen is een functie die het de gebruiker van het apparaat nóg eenvoudiger maakt. Lasapparaten die voorzien zijn van deze functie, zijn namelijk met één knop in te stellen. Het enige dat de gebruiker hoeft te doen is de materiaaldikte invoeren. Vervolgens zal het lasapparaat automatisch het benodigde amperage en voltage op de gerelateerde parameters instellen.

Bijkomend voordeel van de synergic functie is dat er lasprogramma’s kunnen worden opgeslagen. Las je dus vaak hetzelfde materiaal en dezelfde dikte, dan kun je de juiste instellingen hiervoor opslaan en ze de volgende keer meteen terugvinden.

Lasuitrusting en accessoires

Het moge misschien wel duidelijk zijn: lassen is niet iets wat je zomaar even gaat doen en kan bovendien ook zeer gevaarlijk zijn. Daarom is het niet alleen belangrijk om alle instructies juist op te volgen, maar ook om jezelf te voorzien van een goede veiligheidsuitrusting zodat je beschermt bent tegen de mogelijke gevaren.

Lashelm of -kap

Eén van de grootste gevaren bij lassen is de schade die het teweeg kan brengen aan de ogen. De vlamboog die tijdens het lassen ontstaat bevat zoveel UV straling dat deze ernstige, onherstelbare schade aan de ogen kan aanrichten. Om deze reden dient er tijdens het lassen ten alle tijden een lashelm of -kap te worden gedragen. Deze zijn voorzien van een lens die, ondanks dat de UV stralen worden geblokkeerd, toch zicht bieden op het werkstuk. Of je kiest voor een helm of een kap is eender, beiden hebben hun voordelen en nadelen.

Zo is een laskap meestal goedkoper in de aanschaf en kun je het snel voor je gezicht vandaan halen wanneer je klaar bent. Het nadeel is echter dat je altijd één hand nodig hebt om de kap vast te houden en je zonder lasboog niks door het vizier zal zien. Met name een aanzet maken is met een laskap dan ook niet zo makkelijk. Waar deze minpunten niet voor gelden is een lashelm. Deze zet je net als een gewone helm op je hoofd en is aan te passen naar gelang de hoofdomtrek. Zo hou je dus beide handen vrij.

Daarnaast zijn de meeste lashelmen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn zogenaamde automatische helmen. Dit betekend dat het vizier automatisch dimt wanneer de vlamboog geactiveerd wordt. Je hoeft dus niet te gokken of je aanzet wel op de juiste plek komt. Bovendien beschikken veel lashelmen over meerdere standen waardoor ze geschikt zijn voor meerdere manieren van lassen én slijpen, je hoeft dus niet tussendoor te wisselen. Enig nadeel is echter dat ze in vergelijking vaak duurder zijn dan een laskap en dat ze bovendien minder comfortabel zijn bij warm weer.

*Overigens geldt het dragen van een lashelm of kap niet alleen voor degene die het lasapparaat bediend, maar ook voor iedereen in de buurt die in de vlamboog kijkt.

Schort of overall

Met een lasapparaat smelt je ijzer binnen een mum van tijd aan elkaar. We hoeven je dan vast ook niet te vertellen dat de lasboog ontzettend heet kan worden. Zo heet dat niet alleen brandwonden, maar ook brandgevaar nauw op de loer liggen. Het is daarom zeker niet overbodig om je hele lichaam te beschermen. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het dragen van een katoenen of brandwerende overall, een leren schort of een volledig laspak. Waar je ook voor kiest: draag nooit brandbare kleding zoals nylon of polyester en hou huisdieren en kinderen uit de buurt.

Handschoenen

Tijdens het lassen zijn je handen altijd dichtbij de vlamboog, waardoor het dragen van handschoenen in feit een must is. Lashandschoenen zijn meestal vervaardigd uit leer en reiken vaak tot halverwege de onderarm voor extra bescherming. Kies altijd de juiste maat handschoen die aansluit op jouw handen zodat je het lasapparaat ten alle tijden onder controle kunt blijven houden.

Lashamer en staalborstel

Een lashamer en staalborstel is met name belangrijk wanneer je gaat lassen met elektroden. Tijdens dit proces ontstaat er namelijk een zogeheten slak die je na iedere las dient weg te bikken alvorens je verder kunt lassen of het materiaal verder kunt bewerken. Een lashamer is daarom meestal voorzien van een spitse punt waarmee je uiterst precies de gevormde slak van de zojuist gemaakt lasverbinding weg kunt tikken. Haal je de slak niet weg, dan bestaat er een grote kans dat niet alleen het eindresultaat niet mooi strak wordt, maar zal de lasverbinding ook niet optimaal zijn qua stevigheid.

Een ander handig accessoire die je kunt gebruiken bij het lassen is een staalborstel. Met deze borstel kun snel even het te lassen materiaal schoonpoetsen en haal je lichte roestvorming weg zodat er een optimaal eindresultaat kan worden behaald. Met name bij elektroden lassen wil het nog wel eens gebeuren dat de vlamboog niet direct wordt ontstoken wanneer de elektrode het materiaal raakt. Eén van de meest voorkomende oorzaken hiervan is materiaal dat niet helemaal schoon is. Wanneer je hier even met de staalborstel overheen gaat zal je in de meeste gevallen zien dat de vlamboog een stuk sneller geactiveerd wordt.

Toevoegmiddel

Voor vrijwel ieder lasapparaat heb je een toevoegmiddel nodig. Zij het elektroden of lasdraad of in sommige gevallen zelfs inert gas (argon). Welke van deze toevoegmiddellen je nodig hebt, is afhankelijk van welk type lasapparaat dat je wil aanschaffen. Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat niet iedere materiaaldikte met dezelfde lasdraad of elektroden kan worden gelast. Zo heb je bijvoorbeeld voor dik materiaal elektroden nodig die een grotere diameter hebben, dan wanneer je een dun plaatje wil lassen. Let daarom goed op welk toevoegmiddel je nodig hebt voor het lasapparaat van jouw keuze en kijk daarbij ook naar de materiaaldikte van het te lassen materiaal.

Andere accessoires

Sommige lasapparaten worden compleet geleverd waardoor je ze in principe “straight out of the box” kunt gebruiken. Echter zijn er ook lasapparaten die zo “kaal” worden geleverd dat je zelf nog op zoek moet naar de nodige accessoires. Let er daarom goed op of het lasapparaat van jouw keuze inclusief kabelset, lasklem/toorts (of -pistool), aardklem en stroomkabel wordt geleverd. Is dit niet het geval, dan zal je deze nog los er bij moeten aanschaffen vooraleer je het apparaat kunt gebruiken.

Tot slot – Beste lasapparaat kopen

Kortom, voor welk lasapparaat je kiest is een keuze die afhankelijk is van het te lassen materiaal en de klussen die je er mee wil gaan uitvoeren. Kies je voor elektrode lassen, TIG lassen, MIG/MAG lassen of ligt jouw voorkeur eerder bij een combinatie van deze lassoorten? Hoe dan ook, het moge wel duidelijk zijn dat lassen geen klus is die je zomaar even doet, zeker wanneer je nog geen enkele ervaring op dit gebied hebt opgedaan.

Las dus met verstand: laat je goed informeren, schakel eventueel hulp in van een professional, draag veiligheidskleding en volg instructies ten alle tijden op. Heb je eenmaal het juiste apparaat gevonden en de techniek een beetje onder de knie, dan zal je er ongetwijfeld veel plezier uit halen. Of je nu van plan bent om meubels te vervaardigen, een hekwerk wil maken, voertuigen wil restaureren of misschien wel je kunstzinnige kant wil beproeven.