Beste schroefmachine in 2022

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Beste schroefmachine in 2022

Voor iedere klus bestaat er een ideale machine. Neem bijvoorbeeld een accuschroefmachine. Deze is geschikt voor vrijwel iedere lichte schroefklus zoals het in elkaar zetten van meubels, het monteren van de deuren van keukenkastjes, het bevestigen van een kapstok aan de muur of het bevestigen van plinten.

Je kunt het zo gek niet bedenken, maar in feite kun je deze machines voor tig klussen gebruiken, mits er natuurlijk schroeven aan te pas komen. Maar wat is nu de beste schroefmachine, wat zijn de verschillen tussen schroefmachines en boormachines, en waar dien je op te letten bij het kopen van een dergelijk toestel?

In deze koopgids geven wij antwoord op beide vragen en hebben wij de 5 populairste machines op een rijtje gezet!

Bosch IXO V Basic – Beste goedkope schroefmachine

4 out of 5 starsBeste schroefmachine voor kleine werkzaamheden

De 3,6 Volt 1,5 Ah Li-Ion Bosch IXO V Basic accuschroevendraaier is een onmisbaar hulpje bij vrijwel alle schroefklussen in en om het huis. Of het nu is om meubels in elkaar te zetten, scharnieren vastzetten in keukenkastjes, het monteren van plinten of het ophangen van een schilderij of kapstok, de Bosch IXO V kan het allemaal.

De soft grip zorgt voor een goede grip waardoor zelfs langdurig gebruik comfortabel blijft. Bovendien fungeert het laadstation tevens als opbergplek, waardoor je na het klussen de Bosch IXO V Basic direct kunt opladen. Zo hoeft de accu nooit leeg te zijn en kun je op ieder moment, wanneer je maar wil, direct aan de slag.

Pluspunten

  • Schroefdiameter van maximaal 5 mm
  • Maximaal draaimoment 4,5 Nm
  • Compact formaat
  • Ingebouwde LED-werkverlichting
  • Ergonomische soft grip
  • Inclusief 32 schroefbit set met kleurcodering

Minpunten

  • Niet geschikt om te boren
Bekijk op Bol.com

Makita DDF343SHE – Accu boor schroefmachine beste koop

5 out of 5 starsaccu boor schroefmachine beste koop

Of je nu een spiegel wil ophangen, een stoel in elkaar wil zetten, een oude kast wil demonteren of een lamp ophangen, met de Makita DDF343SHE fix je vrijwel iedere klus in een handomdraai.

De 14,4 Volt 1,5 Ah accu zorgt voor genoeg kracht om de boorkop met een maximaal van 1300 toeren per minuut te laten draaien. Daarnaast produceert de motor een maximaal koppel van 36 Nm. Zo kom je met gemak door diverse materialen heen als bijvoorbeeld hout, metaal en kunststof.

Om er voor te zorgen dat deze machine ook comfortabel is, is het handvat voorzien van een soft grip waardoor deze niet alleen niet snel uit je handen glijdt, maar ook erg aangenaam is om vast te houden, zelfs gedurende een langere tijd.

Het moge wel duidelijk zijn. Wanneer je op zoek bent naar een accu schroef boormachine, boordevol kracht en die gebruikscomfort combineert met uitstekende prestaties, dan is de Makita DDF343SHE de perfecte keuze.

Pluspunten

  • Geschikt voor zowel schroeven als boren
  • Maximale boorcapaciteit van 25 mm in hout en 10 mm in metaal
  • Maximaal koppel harde schroefverbinding 36 Nm
  • 16 Koppelstanden + Compacte, lichte vormgeving
  • Inclusief 2x 14,4 Volt 1,5 Ah Li-Ion accu’s met beschermkappen
  • Wordt geleverd met stevig opbergkoffer, oplader en 1x PH2xSl6x45mm schroefbit

Minpunten

  • Niet geschikt voor het boren in harde steensoorten zoals baksteen en (keramische) tegels
Bekijk op Bol.com

Metabo SE18 LTX 6000 – Accu Gips- en Bandschroefmachine

4.8 out of 5 starsbeste schroefmachine met magazijn

De Metabo SE18 LTX 6000 is dé specialist wanneer het aankomt op de montage van gips-kartonplaten. Dankzij het meegeleverde robuuste schroevenmagazijn schroef je makkelijk, snel en vooral erg secuur tot wel 50 schroeven in één beurt vast.

Daarnaast zorgt het lage gewicht en de compacte vormgeving voor optimaal gebruikscomfort en is de machine zelfs met één hand goed bedienbaar. Tot slot zorgen de twee 18 Volt 2,0 Ah Li-Power accu-packs ervoor dat je niet alleen lang kunt doorwerken, maar ook letterlijk overal waar je maar kunt bedenken.

Of je die gipsplaten nu in de schuur wil bevestigen, op zolder of in de woonkamer, met de Metabo SE18 LTX 6000 haal je een ideale en vooral betrouwbare machine in huis.

Pluspunten

  • Maximale schroefdiameter van 5 mm
  • Schroevenmagazijn (SM 5-55) zorgt voor snel en efficiënt werken
  • Laag gewicht, compacte vormgeving
  • Dieptegeleider zorgt voor precieze schroefdiepte
  • Ultra-M-Technologie zorgt voor zeer hoog vermogen, milieuvriendelijk laden, optimaal energieverbruik en lange levensduur
  • Inclusief 1x magnetische ¼” (6,35mm) bithouder, 1x Philips schroefbit 2/25 mm en 2x Philips schroefbit 2/176,5mm
  • Wordt geleverd met twee Li-Power 18V 2,0Ah accu’s, één ASC 30-36 V Air Cooled acculader, een riemhaak en een kunststof opbergkoffer

Minpunten

  • Alleen geschikt voor het monteren van gipsplaten
Bekijk op Bol.com

Bosch GDS 18 V-EC 250 Professional – Slagschroevendraaier

5 out of 5 starsbeste slagschroevendraaier

Ben je van plan om schroeven met een grote diameter, zelf tappers of parkers te verwerken? Dan is de Bosch GDS 18 V-EC 250 wellicht dé ideale toevoeging voor jouw gereedschapskoffer. De borstelloze motor met EC-motortechnologie levert een maximale prestatie tot wel 250 Nm bij zowel links- als rechtsdraaien.

De koplengte van slechts 163 millimeter maakt, samen met de ergonomische soft grip handgreep deze slagschroevendraaier uiterst compact en handig in gebruik. En over handigheid gesproken: de 1/2”-vierkantopname met kogelvergrendeling maakt het wisselen van doppen nog eenvoudiger en sneller.

Tel daarbij nog de LED-werkverlichting op en je hebt met de Bosch GDS 18 V-EC 250 een professionele, maar vooral zeer krachtige toestel die je niet snel in de steek zal laten.

“Hoewel deze slagschroevendraaier op een 18Volt 5,0Ah accu werkt, wordt deze helaas, net zoals bij veel Bosch Professional gereedschap, niet standaard meegeleverd.”

Ben je al in bezit van Bosch Professional gereedschap en heb je hierdoor ook al de juiste accu(‘s) in huis, dan kun je deze probleemloos combineren met de GDS 18 V-EC 250. Wanneer dit nog niet het geval is, dien je er dus rekening mee te houden dat er bij de aanschafprijs extra kosten voor de accu en de bijbehorende lader komen.

Pluspunten

  • Krachtige, professionele machine
  • Geschikt voor een schroefdiameter van M6-M16
  • Hoog maximaal draaimoment van 250 Nm
  • Nominaal aantal slagen 0-3.500 min-1 + Ergonomisch, compact design
  • Borstelloze motor met Bosch EC-motortechnologie
  • Inclusief L-BOXX 136 en de bijbehorende L-BOXX inlay

Minpunten

  • Exclusief accu en oplader
Bekijk op Bol.com

Makita DFR550RFJ 18v Li-Ion – Accu schroefmachine met magazijn

5 out of 5 starsbeste schroefmachine met accu en koffer

Wanneer je met gipsplaten gaat werken is de Makita DFR550RFJ dé tool bij uitstek. Dankzij het magazijn bevestig je binnen een tijd van een mum eenvoudig gipsplaten op metalstud of hout. De nauwkeurig instelbare diepteregeling zorgt er hierbij voor dat de schroeven precies op de juiste diepte worden ingedraaid, zoals jij het graag wenst.

Maar dat is nog lang niet alles. Zonder aandrijving kom je natuurlijk nergens. Daarom is de Makita DFR550RFJ voorzien van een 4-polige motor die wordt aangedreven door een 18 Volt 3,0 Ah accu. Dit geheel is samen goed voor een onbelast toerental van 4000 toeren per minuut. Dit is meer dan genoeg kracht om snel en efficiënt te werk te gaan.

En dankzij de ergonomische vormgeving, het lage gewicht en het soft grip handvat kun je dat zelfs gedurende een langere tijd aan één stuk door doen.

Pluspunten

  • Zeer krachtige, professionele machine
  • Uiterst fijn instelbare diepteregeling
  • Geschikt voor snelbouwschroeven van 25 – 55 mm
  • Magazijn zorgt voor snelheid en efficiëntie
  • Ideaal voor schroefwerk in hoeken dankzij kleine kop (mogelijk om vanaf 16 mm van de wand te schroeven)
  • Ergonomisch design met soft grip
  • Inclusief 2x Makita BL1830 18V 3.0 Ah Li-Ion accu’s
  • Met oplader
  • Wordt geleverd met draaghaak, schroefbit en Mbox
  • Verlengstuk voor ergonomisch schroeven in vloeren en plafonds apart verkrijgbaar

Minpunten

  • Enkel geschikt voor snelbouwschroeven
Bekijk op Bol.com

Waarom een schroefmachine?

Hoewel je natuurlijk prima schroeven, bouten en moeren kunt vast- of losdraaien met een handschroevendraaier, doppen set of een (accu)boormachine, is het toch niet helemaal een overbodige luxe om een schroefmachine te gebruiken.

Een groot voordeel is uiteraard de snelheid. Omdat de machine wordt aangedreven door een motor is het mogelijk om, zonder moeite vlot door te werken. Bovendien kost het schroeven met een dergelijke machine een stuk minder kracht dan wanneer je een handschroevendraaier gebruikt.

“Maar waarom gebruik je dan niet gewoon een (accu)boormachine?”

Uiteraard kun je best een (accu)boormachine gebruiken om schroeven vast of los te draaien. Sterker nog, de meeste (accu) boormachines zijn tegenwoordig bijna allemaal voorzien van een schroefstand en de daar bijbehorende koppelstanden waardoor ze uitermate geschikt zijn om er mee te schroeven.

Er resten alleen twee grote nadelen: het formaat en efficiëntie. Boormachines zijn vaak groot en log en zijn bovendien in de meeste gevallen redelijk zwaar. Hierdoor zijn ze lastig in te zetten op moeilijk te bereiken plekken en vaak ook net iets te onhandig om even snel er bij te pakken voor een klein klusje.

Het tweede nadeel, heeft met name betrekking op schroefmachines met een magazijn. Dit magazijn stelt je in staat om binnen korte tijd meerdere schroeven achter elkaar te verwerken, waardoor je binnen een mum van tijd gipsplaten kunt monteren. Waar je normaal iedere schroef los in de hand moet nemen en moet indraaien, doet nu de machine vrijwel al het werk. Het werken hiermee wordt dus niet alleen een stuk efficiënter, maar ook vele malen sneller.

Vs slagschroevendraaier

Naast de hierboven genoemde gewone schroefmachine in pistool- of rechte vorm en de magazijnschroefmachine is er nog een soort, namelijk de slagschroevendraaier. Waar bij een gewone schroef- en/of boormachine de motor voor de kracht zorgt, is het bij een slagschroevendraaier de zogenoemde “slagkop” die de kracht levert. Hierdoor zal de motor zelfs bij grote schroeven nooit extra stroom van de accu vragen en worden zowel de accu als de motor extra beschermt tegen overbelasting en oververhitting.

Waarom een slagschroevendraaier?

Een slagschroevendraaier is daarom de ideale machine bij het (de)monteren van grote schroeven, moeren en bouten, maar ook zelf tappende schroeven of Parkers. Een extra voordeel van dit type machine is dat het werken hiermee geen enkele kracht benodigd, waardoor zelfs op lastig te bereiken plekken of om een hoek schroeven geen enkele moeite kost.

Bovendien kan er zelfs met deze machine worden geboord, al gelden hier wel een aantal regels voor. Zo mag een boortje niet te groot zijn omdat anders het slagmechanisme in werking wordt gesteld. Cilindrische houtboren tot maximaal 10 millimeter en metaalboren met een maximale diameter van 6 millimeter zouden in de meeste gevallen moeten lukken. Daarnaast dienen de boren voorzien te zijn van een 1/4” bit aansluiting.

Het nadeel van dit soort machines is echter dat ze door het slagmechanisme meer geluid produceren in vergelijking met een gewone schroef- of boormachine. En ook het ontbreken van de slipkoppeling kan voor problemen zorgen. Met name wanneer je met kwetsbare of zachte materialen aan de gang wilt gaan is het dan ook oppassen geblazen aangezien de kans groot is dat de schroeven te diep worden ingedraaid of zelfs helemaal door het materiaal zinken.

Beste schroefmachine kopen - advies en aankooptips

Koopgids: beste schroefmachine kopen

Formaat en gewicht

Misschien is het overbodig om te vermelden, maar wanneer je langdurig met een machine aan de slag wil, is het wel zo fijn dat je voor een comfortabel exemplaar kiest. Kies daarom een machine die qua formaat niet al te groot is en voor jou goed te hanteren is.

Daarnaast is het ook raadzaam om naar het gewicht van de machine te kijken. Zeker wanneer je gedurende een lange tijd of veel bovenhands of zelfs boven je hoofd moet werken, is een lichte machine wel zo fijn. Omdat niet iedereen dezelfde handen en kracht heeft, kan dit per persoon verschillen. Hierdoor kan het dus best zo zijn dat de ene persoon makkelijker overweg kan met een bepaalde machine, dan de ander.

Ga daarom goed bij jezelf na wat voor jou acceptabel is en probeer eventueel een aantal machines eerst vooraleer je overgaat tot een daadwerkelijke aankoop.

Ergonomische eigenschappen

Naast een degelijker en strakker design worden steeds meer machines vandaag de dag aangepast naar gelang de ergonomie van de gebruiker. Een van de meest voorkomende ergonomische eigenschappen die we bij de machines van nu zien is de soft grip. Dankzij deze handgreep ligt de machine stevig in de hand en zal hij niet snel uit je handen glijden wanneer deze nat of zweterig zijn. Bovendien is deze grip, zoals de naam al doet vermoeden, iets zachter dan de behuizing zelf, waardoor het vasthouden een stuk aangenamer voelt.

Een andere ergonomische eigenschap die vandaag de dag vaak wordt toegepast is een functie om de trillingen en kickback te reduceren. Met name wanneer je gedurende een lange tijd aan één stuk met de machine aan de slag wil gaan kan dit een hoop narigheid voor je handen en armen schelen.

Schroefmachine met magazijn

Naast gewone schroefmachines waarbij je zelf de schroef met de hand dient vast te houden, zijn er ook schroefmachines met een magazijn. Dit laatste type machine is voornamelijk bestemd voor het monteren van gipsplaten.

Qua uiterlijk lijken deze machines in feite een beetje op een automatisch wapen en zelfs qua werking vertonen ze veel overeenkomsten hiermee. Waar bij een automatisch wapen de munitie vast zit in een lange band die vervolgens wordt doorgevoerd en afgevuurd, zit er bij deze schroefmachines een band met schroeven die door de machine worden doorgevoerd en vervolgens ingedraaid.

Op deze manier hoef je niet telkens de schroef met de hand vast te houden en kun je binnen rap tempo meerdere schroeven achter elkaar indraaien. Wel zo makkelijk wanneer je je bedenkt dat er bij de montage van gipsplaten vaak wel meer dan 50 schroeven per plaat nodig zijn.

Elektrische schroefmachine op accu of snoer?

Wanneer je kiest voor een toestel op accu kun je genieten van de ultieme bewegingsvrijheid. Je hoeft geen rekening te houden met stopcontacten of kabels die vaak net niet lang genoeg zijn of in de weg zitten. Hierdoor is zowel binnen- als buitenshuis en op lastig te bereiken plekken geen enkel probleem.

Een klein nadeel is echter wel dat je altijd rekening moet houden met de oplaadtijd. Ben je vergeten de accu op te laden of is halverwege de klus de accu plots leeg, dan moet je dus wachten totdat deze weer is opgeladen.

Gelukkig hebben fabrikanten daar ook over nagedacht en worden veel machines tegenwoordig standaard al geleverd met twee accu’s. Zo kun je altijd een vol reserve exemplaar achter de hand houden en kun je direct na het wisselen door met waar je gebleven was.

Iets anders om rekening mee te houden is het gewicht. Machines die op accu werken zijn vaak net iets zwaarder dan hun concurrenten met snoer. De accu weegt immers ook en dit gewicht komt nog eens extra bij dat van de machine.

Daarbij geldt bovendien: hoe groter de accucapaciteit, des te hoger het gewicht. Hoewel het hierbij nooit om meerdere kilo’s gaat, is dit dus wel iets waar je rekening mee dient te houden bij de aanschaf. Zeker wanneer je (snel) last hebt van je handen en/of armen.

Schroefmachine met slipkoppeling

Wanneer je wel eens hebt gewerkt met deze machines, herken je het vast wel: de schroef die je wil los- of vastdraaien wil niet verder waardoor de kop van de machine vastloopt en de machine allerlei rare geluiden begint te maken.

Indien je nu toch gewoon door gaat en de knop voor de bediening vast blijft houden, kan dit resulteren in een kapotte kop. De aandrijving blijft immers doordraaien en zal, in het ergste geval, na enig tijd kapot slaan.

Om dit te voorkomen zijn veel exemplaren voorzien van een automatische ontkoppelfunctie. Deze functie zorgt ervoor dat de aandrijving automatisch wordt ontkoppelt indien de kop vastloopt en voorkomt hiermee dus het kapot draaien van de machine.

Variabele toerental regeling oftewel de torque waarde (in Nm)

Hoewel je met veel machines in diverse soorten materiaal kunt schroeven, zal je al snel merken dat niet ieder materiaal dezelfde schroefsnelheid benodigd. Zo heb je voor zacht materiaal een lagere snelheid nodig en schroef je hard materiaal het best met een hogere. Datzelfde geldt voor de grootte en het type schroefdraad van de schroef of bout.

Gebruik je toch per ongeluk de verkeerde snelheid dan merk je dit waarschijnlijk direct: een te lage snelheid zal ervoor zorgen dat de schroef te langzaam wordt ingedraaid waardoor je er niet alleen lang over doet, maar je ook het risico loopt dat de machine te veel moeite moet doen.

Een te hoge snelheid daarentegen resulteert in onnauwkeurig werk, laat schroeven snel scheef lopen of laat het bit over de kop van de schroef slippen waardoor je niet alleen schade aan de schroef toebrengt, maar vaak ook aan het bitje en het werkstuk.

Om de snelheid aan te kunnen passen, heeft een machine een variabel toerental regeling nodig. Dankzij deze regeling bepaal je eenvoudig de juiste snelheid in waarmee de schroeven ingedraaid (of uitgedraaid) kunnen worden.

Hoeveel standen voor de toerentalregeling een machine heeft is een beetje afhankelijk van het merk en het type, maar over het algemeen beschikken de meeste machines over twee snelheden of meer.

Tot slot – beste schroefmachine

Kortom, mocht je op zoek zijn naar een nieuwe (slag)schroefmachine, lees je dan goed in over welke exemplaar voor jou geschikt is. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn niet alle toestellen hetzelfde en geschikt voor dezelfde werkzaamheden.

Waar de ene beter geschikt is voor het in elkaar zetten van bijvoorbeeld meubels, is de ander juist alleen maar geschikt voor het bevestigen van gipsplaten. Overweeg daarom goed waar je de machine voor wil gaan gebruiken en waar de machine dus aan moet voldoen.

Heb je eenmaal de juiste keuze kunnen maken? Dan zal je al snel merken dat een schroefmachine een ware toevoeging is voor iedere gereedschapskoffer.