Of je nu de badkamer of keuken opnieuw wil betegelen, vloertegels wil leggen of het terras van een nieuwe look wil voorzien: je ontkomt er in de meeste gevallen niet aan om tegels op maat te moeten maken.
Nu kun je dit op verschillende manieren doen, maar de snelste, veiligste en meest nauwkeurige manier is en blijft toch wel door de tegels te zagen met een tegelzaagmachine. Deze zaagmachines zijn geschikt voor het zagen van zowel wandtegels, vloertegels en plavuizen en levert dankzij zijn perfect strakke zaagsneden prachtige eindresultaten op, zelfs wanneer je geen professional bent.
Onze 3 favorieten
Populair
Rubi DU 200 EVO
Meest populaire tegelzaagmachine
Goedkoop
Rubi ND180 Smart
Beste goedkope tegelzaagmachine
Professional
Einhell RT-SC 920 L
Beste professionele tegelzaagmachine
Wat is de beste tegelzaagmachine?
1: Rubi DU 200 EVO
De koning van de tegelzaagmachines, zo mag je het merk Rubi eigenlijk best wel noemen. Al jaren staan de machines van Rubi bekend om hun goede eigenschappen en worden ze mede om deze reden graag gebruikt door zowel hobbyklussers als professionals.
Zo ook de Rubi DU 200 EVO. Met deze tegelzaagmachine zaag je met grote nauwkeurigheid vloertegels, wandtegels, porselein, porcellanato, grès en zelfs verschillende soorten natuursteen tot wel 35 millimeter dik.
Je gebruikt de machine met zijn 200 millimeter grote, watergekoelde diamant zaagblad dus voor vrijwel alle mogelijke materialen.
Bovendien is de DU 200 EVO dankzij de combinatie van zijn lage gewicht van slechts 23,5 kilogram en de inklapbare poten eenvoudig te verplaatsen alsook demonteerbaar. Wel zo makkelijk uiteraard.
Plus en minpunten
Pluspunten
- Geschikt voor precisie zaagwerk tot 35 mm in vrijwel alle gangbare materialen
- Eenvoudig transporteren en demonteren
- Ook voor professioneel gebruik
Minpunten
- Best prijzig
2: EINHELL RT-SC 920 L
De Einhell RT-SC 920 L is een ware krachtpatser. Met zijn 2200 watt en 3000 toeren per minuut zaag je met deze machine dan ook niet enkel en alleen tegels. Integendeel zelfs.
Ook betonplaten, bakstenen, platen van steen, marmer, granieten werkbladen en andere zware materialen zaag je met deze machine eenvoudig op de juiste maat. Alsof je met een warm mes door een pakje boter gaat.
De laser en instelbare aluminium hoekaanslag zorgen er hierbij bovendien voor dat je dit met de grootste precisie kunt doen. En dat tot diktes van 7 centimeter en lengtes van maar liefst 92 centimeter lang.
Tel daar nog de geïntegreerde koelmiddelpomp bij op en je begrijpt wel waarom de RT-SC 920 L zich tot één van de beste tegelzaagmachines van het moment mag noemen.
Plus en minpunten
Pluspunten
- Zeer krachtige en stevige machine
- Geschikt voor nagenoeg alle materialen waaronder graniet, beton, baksteen
- Groot zaagblad voor een grote max. zaagdiepte (7 centimeter)
- Lasergeleiding en hoekaanslag
Minpunten
- Gewicht
3: DeWalt D24000S
Tegels voor in de badkamer of keuken op maat zagen, terrastegels inkorten of een stenen borderrand een stukje korter maken – de DeWalt D24000S klaart iedere klus binnen no-time. Je betaalt er weliswaar een behoorlijk bedrag voor, maar wanneer je de machine eenmaal gebruikt hebt zal je al snel merken dat hij dit zeker waard is.
Zo beschikt hij bijvoorbeeld over een geïntegreerde werkbank waarop bakjes zijn voorzien die alvorens het zagen gevuld kunnen worden met water, waardoor het 250 millimeter grote zaagblad ten alle tijden koel blijft.
Daarnaast zorgt de langzame start van de machine ervoor dat je gecontroleerd te werk kunt gaan, zonder het risico op gebroken tegels te lopen.
Daarbij speelt ook het hoge toerental van 4200 toeren per minuut een belangrijke rol overigens. Hierdoor glijdt de zaag namelijk rustig door het materiaal, zonder dat je veel kracht hoeft bij te zetten.
Met andere woorden: de D24000S is niet alleen een zeer efficiënte en betrouwbare machine, maar ook nog zeer veilige.
Plus en minpunten
Pluspunten
- Zeer krachtige, professionele machine
- Maximale zaagdiepte van 95 mm
- Geïntegreerde werkbank
- Ergonomisch design
- Inclusief diverse accessoires
Minpunten
- Groot in omvang
- Voor hobbyisten vrij duur
- Minder geschikt voor echte harde steensoorten zoals marmer en blauwe leisteen
Rubi ND180 Smart
Wanneer je op zoek bent naar een tegelzaagmachine, maar het niet ziet zitten om een groot log ding in huis te halen, is de Rubi ND180 Smart wellicht een ideale keuze. Net zoals bij zijn grote broer de ND180 mag je ook van de compacte Smart variant een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding verwachten. Ondanks de bijzonder gunstige prijs waar je de machine voor aanschaft, presteert hij namelijk bijzonder goed. Zo zaag je met het 180 millimeter grote, watergekoelde diamant zaagblad wand- en vloertegels van verschillende materialen tot wel 35 millimeter dik. Zowel onder een rechte hoek als in verstek tot een maximale hoek van 45°. Laat je dus zeker niet misleiden door zijn kleine formaat, want de ND180 Smart kan meer dan je denkt!
Pluspunten
- Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
- Compact formaat
- Laag in gewicht (13 kilogram)
- Eenvoudig te verplaatsen
Minpunten
- Niet geschikt voor grote tegels
T-Mech Wet Tile Cutter Bench
Met een vermogen van 800 watt is de sterke T-Mech Wet Tile Cutter Bench perfect geschikt voor haast alle klussen die je maar kunt bedenken. Van het op maat zagen van nieuwe badkamertegels tot aan tuintegels en alles wat daartussen zit. Bovendien kan er gebruik worden gemaakt van zowel dikke als dunne zaagbladen, is de machine uitgerust met een lasergeleider voor super secure zaaglijnen en is er dankzij de meegeleverde geleiders en hoekstukken de mogelijkheid om in verstek en hoeken te zagen. Kortom een machine met meer dan genoeg mogelijkheden die zijn beloftes meer dan waarmaakt.
Pluspunten
- Stevig en robuust
- Mogelijkheid tot zagen in verstek en hoeken
- Lasergeleiding
- Inclusief extra zaagblad
Minpunten
- Werkbank opstellen kost enige tijd en moeite
- Niet geschikt voor het veelvuldig zagen van bijvoorbeeld graniet en hardsteen
Koopgids: Hoe vind je de beste tegelzaagmachine?
Zoals je hierboven waarschijnlijk al is opgevallen bestaan er toch behoorlijk wat verschillen tussen de tegelzaagmachines in onze top 5, desondanks dat het allemaal goede machines zijn. Dus waar herken je nu in feite een goede machine aan en hoe voorkom je een miskoop?
Zaaglengte en diepte
Net zoals bij andere zaagmachines is ook bij een tegelzaagmachine de zaaglengte een belangrijk punt om op te letten. Om te bepalen welke zaagmachine voor jou het meest geschikt is, kijk je het beste eerst naar het soort tegels dat je ermee wil gaan zagen. Zijn dit normale tegels met een maximale afmeting van 40 × 40 centimeter of waag je je aan de moderne extra grote tegels met afmetingen die oplopen tot wel 100 x 100 centimeter?
En dan is er ook nog de zaagdiepte. Hierbij speelt de dikte van de tegels die je wenst te zagen een rol. Bij de meest gangbare tegelzaagmachines varieert de zaagdiepte meestal tussen de 40 en 150 millimeter. Daarbij zijn ze bovendien afhankelijk van de diameter van het zaagblad dat er wordt gebruikt (180-350 millimeter).
Vermogen
Het vermogen is, naast de zaaglengte en -diepte, één van de belangrijkste elementen bij de aanschaf van een tegelzaagmachine. Hoe hoger het vermogen, des te eenvoudiger de zaagklus zal verlopen en des te minder kans je hebt op haperen en zelfs vastlopers. Echter betekent een hoog vermogen vaak ook een hogere aanschafprijs. Daarom kijken we voornamelijk naar de beste balans tussen prijs en vermogen.
Om je een beetje een idee te geven van wat een machine aankan kun je uitgaan van het volgende: met een tegelzaagmachine van 2200 Watt (2,2 KW) kun je tegels tot een maximale dikte van 7 centimeter zagen. Mocht je echter niet zulke dikke exemplaren van plan zijn te verwerken, dan heb je misschien wel al genoeg aan een machine van slechts 600 Watt aangezien deze al tegels tot maximaal 3 centimeter dikte kan zagen.
Koeling
Tegenwoordig zijn er twee verschillende tegelzaagmachines te koop. Tenminste wat koeling betreft. Zo zijn er machines die voorzien zijn van een geïntegreerd koelsysteem, maar er zijn er ook die gebruik maken van een waterbak(je). Machines met een geïntegreerd koelsysteem sluit je aan op een watertoevoer. Vervolgens nemen ze zelf continu water op tijdens het werken. De dosering blijft hierdoor steeds goed waardoor je er in feite geen omkijken naar hebt. Mits je de watertoevoer maar goed hebt aangesloten hebt natuurlijk. Machines die gebruik maken van een waterbak daarentegen vergen al wat meer moeite. Hierbij dien je vooraf de bakjes met water te vullen en zal je, met name bij grotere klussen, ook regelmatig moeten bijvullen daar het waterpeil tijdens het zagen daalt. Daarnaast willen de bakjes door het trillen van de machine ook nog al eens verschuiven waardoor er een hoop water wordt gemorst. Toch betekent dit niet dat het systeem per definitie slechter is dan een geïntegreerde koeling. Bij grote klussen of veelvuldig gebruik van de machine raden wij echter aan om voor een machine te kiezen waarbij het koelsysteem is ingebouwd. Voor huis, tuin en keuken klussen of sporadisch gebruik volstaat een bakkensysteem ook meer dan voldoende.
Veiligheid
Net zoals met vrijwel alle machines is natuurlijk ook de veiligheid erg belangrijk bij een tegelzaagmachine. Of een machine veilig is herken je aan onder andere de volgende punten:
- Overbelastingsbeveiliging – dit zorgt ervoor dat de motor bij een te hoge belasting stopt. Met andere woorden: mocht het materiaal dat je aan het zagen bent te hard zijn voor de machine valt de motor stil. Oververhitting en het uiteindelijk kapot branden van de motor kan hierdoor worden voorkomen.
- Aan- en uitschakelaar – deze dient zich zodanig op de machine te bevinden dat je er ten alle tijden makkelijk bij kunt komen. Bij voorkeur is deze knop groot en in een felle rode kleur vormgegeven. Sommige machines hebben naast de gewone aan- en uitschakelaar ook een extra noodknop die de machine snel tot stoppen kan dwingen. In dit geval geldt uiteraard hetzelfde: hij moet goed te bereiken zijn en moet zo groot zijn dat je hem eenvoudig kunt indrukken.
- Beschermkap – voor vrijwel alle elektrische tafelzagen geldt dat het zaagblad dient te worden afgeschermd. Zo dus ook bij een tegelzaagmachine. Dit gebeurt, net zoals bij een gewone tafelcirkelzaag door middel van een stevige beschermkap die niet meetrilt met de machine. Het enige verschil is echter dat de beschermkap bij een tegelzaagmachine meestal niet transparant is. Dit lijkt misschien in eerste instantie raar want normaal gesproken zorgt een doorzichtige beschermkap voor beter zicht op de zaagsnede. Maar aangezien er bij het zagen van steen en tegels zoveel stof komt kijken, zou een transparante beschermkap alleen maar een hoop frustratie opleveren.
- Persoonlijke veiligheidsuitrusting – jezelf beschermen is erg belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gehoorbescherming en een veiligheidsbril. Vaak wordt er door de fabrikant al een veiligheidsbril en soms zelfs gehoorbescherming meegeleverd. Dat maakt de machine helemaal compleet. Mocht de machine van jouw keuze echter niet inclusief deze items worden geleverd, dan is dit geen enkel probleem. Je kunt alle items die je nodig hebt los kopen. Hoe dan ook, zorg ervoor dat je wel altijd gebruik van maakt. Ook wanneer de klus nog zo klein lijkt. Je zou de eerste niet zijn die door haast of gemakzucht gewond raakt. Voorkomen is in dit geval 1000 keer beter dan genezen.
Mobiliteit
Tegelzaagmachines zijn niet bepaald lichtgewichten. Ze brengen al gauw een gewicht van enkele tientallen kilo’s met zich mee. Logisch ook wel, want dit soort machines zijn gemaakt voor zware werkzaamheden, waarbij er veel kracht komt kijken. Een zo eenvoudig mogelijk verplaatsbare machine is dan ook zeker een aanrader als je het ons vraagt. Je wil je immers geen breuk sjouwen telkens als je de machine wil verplaatsen. Let dus bij de aanschaf niet alleen op het gewicht van de tegelzaagmachine, maar kijk ook of deze een beetje praktisch te verplaatsen is. Inklapbare of uitschuifbare poten eventueel onderaan voorzien van wieltjes zijn onder andere goede kenmerken hiervoor, maar ook het materiaal waaruit het onderstel is vervaardigd. Zo lijkt staal misschien wel een stuk steviger, maar is een aluminium onderstel, naast dat het vaak ook een stuk goedkoper is, ook nog eens veel lichter wat weer ten voordele komt van de mobiliteit van de machine.
Stabiliteit en stevigheid
Bij het zagen van harde materialen -in dit geval dus tegels- is er niet alleen behoorlijk wat kracht nodig, maar komt er ook veel kracht vrij. Om zo veilig mogelijk te kunnen werken is een stabiele tegelzaagmachine is dan ook van groot belang. Zet daarom de machine altijd op een vlakke ondergrond en kies voor een robuust onderstel dat voorzien is van stevige slipvrije rubberen onderdelen en geleiders die niet alleen de zaagmachine zelf goed op zijn plek houdt, maar ook de tegel die je zaagt. Slappe scharnierdelen, een glad werkoppervlak, een fragiel aanvoelend frame en wegglijdende poten zijn dan ook echt een no-go wat ons betreft.
Conclusie – Beste tegelzaagmachine
Zoals je ziet zijn er diverse tegelzaagmachines verkrijgbaar, met elk zo hun eigen kenmerken en specificaties. Het is dan ook zeker geen machine die je zomaar eventjes aanschaft. Je wil immers een machine in huis halen waar je op kunt vertrouwen en waarmee je de toekomstige zaagklussen op een veilige doch efficiente manier kunt uitvoeren. Neem dus vooral de tijd en bekijk op je gemak welke machines er zijn en over welke eigenschappen ze beschikken. Ga daarnaast ook eens na voor welke klussen je de machine wil gaan gebruiken. Incidenteel? Of toch regelmatig? En welk materiaal wil je ermee gaan zagen? Dit kan namelijk een wereld van verschil betekenen.
Heb je een keuze kunnen maken? Dan wensen we je veel en veilig klusplezier!
Mocht je nog vragen, opmerkingen of tips hebben, dan horen we het graag van je. Laat in dat geval een berichtje achter in de comments.