Boren in beton: Zo boor je de perfecte gaten in beton!

Bijgewerkt op:

Home » Klussen » Boren in beton: Zo boor je de perfecte gaten in beton!

Een gat boren in beton hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Mits je boort op de goede manier en het juiste gereedschap gebruikt. In dit artikel vertellen wij jouw wat de beste boormachines en boren zijn om gaten te boren in beton.

Boren in beton? Kies het juiste gereedschap

Voordat je aan deze klus kan beginnen moet je beschikken over het juiste gereedschap. Om gaten in beton te boren heb je nodig: een boormachine en een betonboor. Daarnaast moet je tijdens het klussen altijd rekening houden met de veiligheid en zijn persoonlijke beschermingsmiddelen altijd aan te raden.

Bekijk hier de beste boormachines voor beton

Welke boormachine voor beton?

Boren in beton is een zware klus en dit wil je niet doen met een normale (accu) boormachine. Binnen no time is deze stuk en dat zou zonde zijn. Hiervoor kun je beter een boorhamer gebruiken. Deze zijn krachtig en beschikken over een hamer-functie waardoor je makkelijker door het beton boort.

Let op dat je een boorhamer niet verward met een klopboormachine. Een klopboormachine gebruik je om te boren in stenen muren, zoals baksteen of kalkzandsteen. Voor beton zijn deze machines weer te zwak.

Bekijk hier onze beste boorhamer top 5

Welke boor voor beton?

Naast een boorhamer is het ook van belang dat je de juiste boor gebruikt. Met de verkeerde boor ben je nergens. Het is tevens slecht voor de machine. Deze gaat daardoor veel sneller stuk ( door branden ) en de boor kan afbreken wat risico’s met zich meebrengt. Gebruik voor deze klus dan ook altijd een betonboor.

Een betonboor lijkt op het eerste gezicht op een steenboor. Maar het verschil is de punt van de boor. Een steenboor heeft een punt van hetzelfde materiaal als de rest van de boor. Een betonboor heeft een punt die gemaakt is van het zeer harde materiaal Widia of wolfraamcarbide en daardoor meer geschikt voor hardere steensoorten.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Ook bij deze klus is het verstandig persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Denk hierbij aan een veiligheidsbril als je een gat in het plafond gaat boren. Daardoor voorkom je dat er gruis in je ogen terecht komt.

Denk ook aan je oren en draag gehoorbescherming. Boren in beton maakt veel lawaai en is slecht voor het gehoor. Verder draag je natuurlijk ook werkhandschoenen als je gaat boren in beton.

Boortips

Nu je weet welke gereedschap je nodig bent zijn er nog enkele andere zaken om rekening mee te houden. Om zo min mogelijk schade toe te brengen aan muren of wanden, hebben wij een aantal boortips op een rijtje gezet.

Gecheckt op leidingen?

Weet je zeker dat er geen leidingen lopen op de plaats waar je wil gaan boren? Als het antwoord nee is, gebruik dan een leidingszoeker om te achterhalen of er geen water of elektriciteit leiding loopt. Zo voorkom je dat je de hele muur moet losbreken om de schade te herstellen terwijl je alleen maar even een lampje wou ophangen.

Boor de juiste diepte

Één van de belangrijke punten om op te letten bij het boren is de juiste diepte. Boor je te diep, dan verzinkt de plug en verliest hij zijn werking. Boor je te ondiep, dan past de plug er niet volledig in. Dankzij een dieptestop kun je tot op de millimeter nauwkeurig boren. De maatvoering word aangegeven op de dieptestop. Wat nog makkelijker is, is de plug op de boorkop zetten en daar de dieptestop op af stellen. Zo weet je altijd zeker dat je op de juiste diepte boort.

Laat de machine het werk doen

Een veel gemaakte fout is dat men veel te hard drukt op de boormachine. Hoewel het beton keihard is, is het nergens voor nodig om hard te duwen. Ga je teveel drukken dan overbelast je de machine en maak je de boor alleen maar stuk. Houdt de boormachine recht, geef een lichte druk en laat voor de rest de machine het werk doen.

Verwijder het gruis

Wanneer het gat geboord is zit deze vol met gruis. Het is belangrijk dat je het gat goed stofvrij maakt voordat je er een plug in stopt. Het is natuurlijk makkelijk als de machine beschikt over een stofafzuigsysteem. Deze vangt het stof en gruis direct op tijdens het boren. Wanneer je boorhamer dit niet heeft trek je op lage toeren de boorhamer terug en zuig je het op met een stofzuiger.

Dit zijn de 5 beste bouwstofzuigers voor stof, gruis en andere bouwafval

voor boren in beton met afwerklaag

Boren in beton muur met tegels of stucwerk?

Een betonnen muur kan afgewerkt zijn met een afwerklaag. Denk hierbij aan stucwerk of tegels. Hierbij moet je extra voorzichtig zijn om de afwerklaag zo min mogelijk te beschadigen. Hieronder vind je enkele tips om deze klus een stuk makkelijker te maken.

Boren in beton met tegels

Zelf gaten boren in beton die afgewerkt is met tegels? Dan kun je niet zomaar op volle kracht met je boorhamer er door heen boren. Grote kans dat er stukken glazuur van de tegel afspringen, of erger nog, de hele tegel kapot knapt. Kies daarom voor een tegelboor met een geschikt boormachine om eerst het gat in de tegel te boren. Pak daarna de boorhamer met betonboor om door het beton heen te boren.

Tip: Geglazuurde tegels zijn erg glad waardoor de boor snel kan weglopen en de tegels er mee beschadigd. Plak de tegel af met schilderstape om beschadigingen te voorkomen.

Boren in beton met stucwerk

Sommige muren zijn voorzien van een stuclaag. Dit is vrij zacht materiaal en brokkelt snel af wanneer je verkeerd boort. Om dit te voorkomen kun je het beste de muur voorboren met een kleinere boor en een boormachine zonder klopfunctie om zo min mogelijk schade te veroorzaken. Gebruik pas de boorhamer met betonboor wanneer je op het beton zin.

Bekijk hier de beste boormachines voor beton

Zelf gaten boren in beton of laten doen

In sommige gevallen kun je het boren in beton beter overlaten aan een specialist. Zelf gaten boren in beton om bijvoorbeeld een lampje of gordijn op te hangen kun je prima zelf doen. Maar gaten boren om leidingen door te voeren of de afzuigafvoer naar buiten te brengen, is toch wel even iets anders. Vooral als je nog een onervaren klusser bent, adviseren wij deze klus uit te besteden aan de vakman.

Professionals beschikken namelijk over speciaal gereedschap en weten precies waar ze op moeten letten. Als je eenmalig een aantal grote gaten moet boren ben je vaak ook nog goedkoper uit. Als je rekening houdt met het aanschaften van een professioneel boormachine.