Een eigen huis: Welke verzekeringen heb je nodig?

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Overig » Een eigen huis: Welke verzekeringen heb je nodig?

Heb je onlangs een eigen huis gekocht, of ben je van plan om een huis te gaan kopen? Dan is het natuurlijk wel zo handig om te weten wat er allemaal bij komt kijken. Welke voorbereidingen moet je treffen? Hoe regel jij jouw hypotheek? Welke verzekeringen heb je nodig voor je woning? Als je een huis hebt gekocht, zijn er een aantal verzekeringen verplicht en een aantal optioneel. In dit artikel geven we je hier meer uitleg over!

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Voor een koophuis ben je verplicht om in ieder geval een opstalverzekering, een overlijdensrisicoverzekering en een woonhuisverzekering af te sluiten. De opstalverzekering verzekert je bijvoorbeeld bij een brand in je koophuis, zodat het huis op de kosten van de verzekering hersteld kan worden. Een woonhuisverzekering is een andere naam voor de opstalverzekering, maar kan net wat uitgebreider zijn. Zo zijn bij een woonhuisverzekering vaak ook jouw ramen en deuren meeverzekerd, mochten deze beschadigd raken tijdens een storm. Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat jouw partner of kinderen geld uitgekeerd krijgen om de hypotheek te betalen, mocht jij komen te overlijden. Koop je alleen een huis en heb je geen kinderen, dan is een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht. Er zijn immers geen erfgenamen waar je rekening mee dient te houden. 

Welke verzekeringen zijn handig? 

Naast de verplichte verzekeringen zijn er ook nog een aantal die optioneel zijn, maar wel erg handig kunnen zijn, vooral als jij jouw eerste huis koopt. Het is verstandig om goed onderzoek te doen naar iedere woonverzekering die er mogelijk is, zodat je zeker weet of jullie deze wel of niet nodig hebben. Verzekeringen die handig zijn om te hebben zijn bijvoorbeeld een inboedelverzekering en een rechtsbijstandverzekering. Een verzekering voor de inboedel verzekert schade aan de spullen in jouw woning, bijvoorbeeld in geval van een inbraak. Je kunt er ook voor kiezen om schade door eigen toedoen te verzekeren. Mochten je kinderen dan iets kapot maken, dan is dit in de meeste gevallen ook verzekerd. Een rechtsbijstandverzekering is belangrijk in geval van een conflict met je buren, de gemeente of een aannemer. 

Welke verzekeringen heb jij nodig?

Heb je zelf niet genoeg verstand van verzekeringen om te bepalen welke jij wel en niet nodig hebt? Dan raden we je aan om hier eens over in gesprek te gaan met een financieel adviseur. Het zou immers zonde zijn als je verzekeringen afsluit die je eigenlijk niet nodig hebt en hier dus wel maandelijks voor betaald. Aan de andere kant wil je natuurlijk niet dat je een verzekering niet afsluit terwijl je hem wel echt nodig blijkt te hebben. Een adviseur kan de verzekeringen zelf voor jou afsluiten, zodat je er verder geen omkijk meer naar hebt!