Gaten boren in tegels?

Bijgewerkt op:

Home » Klussen » Gaten boren in tegels?

Wanneer je wat op wilt hangen in de wc, badkamer of keuken, heb je grote kans dat je door de tegels heen moet boren. Dit is absoluut geen moeilijke klus, maar moet wel met beleid gebeuren en natuurlijk moet je hiervoor de juiste boormachine gebruiken. In deze stappenplan helpen we je op weg om snel en effectief gaten te boren in tegels zonder deze te beschadigen.

Gebruik een geschikte boor

Voordat je met de klus kan beginnen zorg er dan voor dat je de goede boor in huis hebt. Om gaten te boren in tegels kun je het beste gebruik maken van een tegelboor. Deze zijn namelijk keihard en de punt is vlijmscherp zodat je gemakkelijk door het glazuur heen komt. ( Het glazuur is de bovenste laag van de tegel)

Tegelboren zijn er in verschillende maten. Voor het ophangen van bijvoorbeeld een wc houder, dan is een 6 mm boor voldoende. Wil je echter meerdere gaten boren in tegels en ook zware materialen ophangen? Dan is het aan te raden om tegelboor setje met meerdere maten aan te schaften. Zo weet je zeker dat je altijd een geschikte boortje bij de hand hebt.

Het is de bedoeling dat je met de tegelboor alleen een gat door de tegel heen boort en niet door het materiaal wat er onder zit. Hier gebruik je weer een boor wat daar voor bestemd is.

Bestel hier de beste tegelboren >>

Gaten boren in tegels doe je met beleid

Één van de meest voorkomende oorzaken waarom de tegel knapt en/of beschadigd, is door onvoorzichtigheid of de verkeerde tool. Ga rustig te werk en maak gebruik van de juiste tool. Om door de tegel heen te boren kun je het beste gebruik maken van een accuboormachine die voorzien is van een variabele toerental regeling. Bekijk hier onze top 10 beste schroefboormachines.

Het kan ook met een klopboormachine, maar zorg er dan wel voor dat de klopfunctie is uitgeschakeld. Begin met een lage toerental en boor rustig door de eerste laag van de tegel. Wanneer je het begin hebt kun je de snelheid verhogen en boor je door de tegel tot op het materiaal wat er onder zit.

Is de onderliggende materiaal van gipsplaten? Dan kun je prima verder boren met de accuboor met de daarvoor bestemde boor. Bestaat de ondergrond uit kalkzandsteen of gas beton? Gebruik dan een goede klopboormachine met een steenboor. Bij betonnen muren kies je het beste voor een boorhamer met betonboor.

Aanvullende tips om gaten te boren in tegels

Tip 1: Pas op met wegglijden

Gaten boren in tegels zonder wegglijdenDe meeste wandtegels zijn er glad. Dit komt door het glazuurlaag die er op zit. Wanneer je teveel drukt of op een te hoge snelheid door de eerste laag heen boort, heb je kans dat de boor weg gaat glijden en de tegel er mee beschadigt. Dit wil je natuurlijk niet en kun je dit het beste voorkomen door op het punt waar je wilt boren een stukje schilderstape te plakken. De tape kun je weghalen als je door de eerste laag heen bent.

Tip 2: Pas op met hol klinkende tegels

Voordat je gaat boren is het verstandig eerst te controleren of de tegel nog wel voldoende vast zit. Een tegel die niet goed in de lijm zit maakt een hol geluid. De kans is aanwezig dat de tegel gaat scheuren of barsten als je begint te boren. Dit kun je checken door met iets van ijzer, bijvoorbeeld een sleutel, er rustig op te tikken. Klinkt deze hol? Pak dan een andere tegel die nog wel vast aan de muur zit.

Tip 3: Pas op met leidingen

In bijna alle gevallen zitten er wel leidingen of afvoeren in de muur. Wees er zeker van dat je hier niet door heen boort, want dan ben je nog verder van huis. Boor in ieder geval niet vlak onder wastafel, daar zit namelijk de water afvoer en lopen bijna altijd waterleidingen. Een methode om te achterhalen of er op andere plaatsen leidingen lopen, is met behulp van een leidingszoeker.

Tip 4: Boor door de tegel en niet in de voeg

Boor niet in de voeg maar midden in de tegelHet lijkt in eerste instantie het makkelijkst om door de voeg heen te boren, echter is dit niet verstandig. Voeg is namelijk niet zo hard als de tegel en kan daardoor los brokkelen. Ook is de kans dat je op deze wijze de tegel eerder beschadigd dan wanneer midden in de tegel boort.

Tip 5: Extreem harde tegels

De ene tegel is harder dan de ander en bij harde tegels heeft de boormachine veel te verduren. Zorg ervoor dat het toestel en de boor niet overhit raakt en koel af en toe boor en de tegel met water. Dit kun je doen met bijvoorbeeld een plantenspuit of een spons.

Sommige tegels zijn zo hard dat je er niet met een normale tegelboor door heen komt. Bijvoorbeeld als extreem dikke vloertegels aan de wand hebt. Kies dan voor een diamant boor, deze zijn nog net wat sterker en harder.

Bestel hier de beste tegelboren >>

Tot slot – Gaten boren in tegels

Zoals je het hebt kunnen lezen, is een gat boren in tegels niet zo heel moeilijk. Het is belangrijk dat je rustig te werk gaat en de juiste tools gebruikt.  Je wilt immers niet de tegels moeten vervangen of de leidingen repareren als je alleen van plan was een wc houder op te hangen. Wij hopen dat deze stappenplan jou heeft geholpen om gaten te boren in tegels zonder deze te beschadigen.

Heb je vragen of opmerkingen? Stel ze dan gerust hieronder!