Kies het beste schuifdeursysteem voor jouw interieur

Gepubliceerd op:

Home » Klussen » Kies het beste schuifdeursysteem voor jouw interieur

Ben jij klaar om jouw woonkamer een goede make-over te geven? Dan kan een nieuw schuifdeursysteem een mooie toevoeging zijn, waarmee je je interieur een hippe en moderne upgrade geeft. Ben je benieuwd naar de verschillende systemen die je kan kiezen? Lees dan gauw verder.

Wat houdt het schuifdeursysteem in?

Een schuifdeursysteem houdt in dat je een grote deur aan een wand installeert, die je open kan schuiven. Deze deur is bevestigd aan een rails die je op diverse manieren kan monteren. Daarnaast zitten er duidelijke beugels aan de schuifdeur. Zo’n systeem is dan ook niet een kleinigheidje dat je in je huis installeert, denk er daarom goed over na wat voor soort materiaal je wil gebruiken, welk deurbeslag je kiest voor het systeem en hoe je het systeem wil ophangen. Natuurlijk kan je ook verschillende kleuren kiezen, zoals een schuifdeursysteem zwart, wit of houtkleurig. Heb je liever een industriële look, dan is metaal misschien een mooi materiaal voor jouw huis.

Hoe hang ik een schuifdeursysteem op?

Afhankelijk van hoe groot jouw schuifdeur is en hoe zwaar, kan je kiezen voor verschillende ophangsystemen. Allereerst is er het dubbele rails systeem, waarbij je zowel op het plafond als op de vloer een rails bevestigd waar de deur overheen schuift. Vind je dat systeem te opzichtig? Dan kan je er ook voor kiezen om een hangend systeem te nemen. Zoals de naam het al zegt, hangt dit systeem aan het plafond en vereist het alleen een bovenrails. Dit kan voordelig zijn als je bijvoorbeeld je bestaande vloer niet wil aantasten of als je het simpelweg niet mooi vindt als er een rails op je vloer wordt bevestigd. Bij een hangend systeem is het wel zo dat de constructie van de muur en de schuifdeur extra stevig moet zijn. Er hangt immers veel gewicht aan. Denk dus goed aan de draagkracht van de muur.

Je kan ook kiezen voor een bodemrollend systeem. In dat geval heb je een rails die alleen op de vloer bevestigd is. Kies hiervoor wanneer je weet dat jouw muur niet stevig genoeg is om de schuifdeur te dragen. Een gipswand is in elk geval meestal te zwak. Houd altijd een draagkracht in gedachte van zo’n 100 à 115 kg. Zorg vervolgens dat je de schuifdeur niet scheef hangt en dat je deze geruisloos open en dicht kan doen. Is het te ingewikkeld om de schuifdeur zelf op te hangen? Dan kan je gelukkig altijd een professional inhuren die het werk voor jou doet.

Wat voor deurbeslag kies ik?

Wanneer de schuifdeur hangt, moet je deze natuurlijk nog open en dicht kunnen doen. Je kan ook daarbij voor verschillende deurbeslag systemen kiezen. Neem je bijvoorbeeld het simpele handvat, dan kan je kiezen voor een schuifdeursysteem waarin deze al is gemaakt. Je plaatst hier simpelweg je hand in en trekt daarmee de deur open. Je kan echter ook kiezen voor een grotere hendel, waar je aan trekt om de deur te openen. Of je kiest voor een klassieke raamopening waarbij je de hendel horizontaal klikt en op die manier kan openen of waarbij je de schuifdeur als raam kan laten dienen en deze schuin kan laten open staan.