Laminaat zagen zonder splinters: Handige tips & tools

Bijgewerkt op:

Home » Klussen » Laminaat zagen zonder splinters: Handige tips & tools

Je kent het misschien wel: je hebt een nieuwe woning of je wil je bestaande woning een andere look geven en je hebt ervoor gekozen om laminaat te leggen. Zo op het eerste oog lijkt er niks mis te kunnen gaan, tot je erachter komt dat je tijdens het op maat zagen geen strakke zaagsneden krijgt, maar er overal lelijke splinters ontstaan. Deze splinters zijn niet alleen behoorlijk pijnlijk voor je vingers, maar ze zorgen er ook nog eens voor dat de naden niet mooi op elkaar aansluiten, wat dan weer resulteert in een ongelijk eindresultaat. Echter hoeft laminaat zagen zonder splinters niet moeilijk te zijn, mits je het juiste gereedschap gebruikt en de tips op deze pagina toepast.

Wat is het beste gereedschap om laminaat te zagen zonder splinters?

Wanneer je laminaat op maat wil maken heb je de keuze uit meerdere soorten gereedschap. Uiteraard wil je een zo perfect mogelijk eindresultaat bereiken, zonder lelijke zaagranden of splinters. Om dit resultaat te bereiken heb je de keuze uit meerdere gereedschappen. Welke dat zijn, lees je hieronder.

Laminaat snijden met een laminaat snijder

Eén manier om laminaat op maat te maken is door de planken met een laminaatsnijder te snijden. Dit handige hulpmiddel is een feite een groot mes met een hefboommechanisme dat je met de hand bedient. Om laminaat te snijden, leg je simpelweg de plank op de juiste maat onder het mes waarna je vervolgens het hendel naar beneden drukt. Het mes glijdt zonder dat je al te veel inspanning hoeft te leveren door het laminaat en zorgt voor een strakke, gladde snijzijde, zonder splinters en zaagsel.

Nadeel is echter dat het mes vlijmscherp dient te zijn om een perfect resultaat te bereiken. Is het mes bot is er een grote kans op afbrokkelende randjes en een ongelijke snijzijde. Bovendien kost het snijden met een bot mes veel meer kracht en energie waardoor het werk een stuk zwaarder en daarmee ook onaangenamer is.


Laminaat zagen met een decoupeerzaag

Een keuze die minder lichamelijke kracht kost is om een decoupeerzaag te gebruiken. Deze zaagmachine, ook wel wipzaag genoemd, is voorzien van een klein, smal zaagblad dat door middel van op en neer gaande bewegingen zich een weg door het materiaal baant. Doordat het zaagblad enigszins flexibel is kun je met de decoupeerzaag zelfs figuren of bochten zagen. Ideaal bij het uitzagen van bijvoorbeeld hoekjes of inkepingen voor (cv)leidingen.

Bovendien wissel je makkelijk zelf het zaagblad, zodat je altijd het goede blad, bij het juiste materiaal gebruikt. Klein nadeel blijft wel dat recht zagen met een decoupeerzaag nog best een opgave kan zijn. Zeker wanneer je weinig ervaring hebt of lange zaagsneden moet maken. Sommige decoupeerzagen zijn daarom voorzien van een kantgeleider of lasergeleider, die het recht zagen een stuk makkelijker en sneller maken.

Bekijk ook: Beste decoupeerzaag top 5 & koopgids


Laminaat zagen met een afkortzaag

Nog eenvoudiger en sneller is het zagen met een afkortzaag. Deze machine valt in principe wel een beetje te vergelijken met de eerder genoemde laminaatsnijder, met als groot verschil dat er zich in de afkortzaag een roterend zaagblad bevindt dat door middel van een motor wordt aangedreven. Doordat je de planken stabiel onder de machine legt, is de kans op scheve zaagsneden nihil. Zelfs wanneer je nog nooit eerder met een dergelijke machine hebt gewerkt.

Ook bij dit soort zaagmachines is het zaagblad in de meeste gevallen vrij eenvoudig te verwisselen zodat je het kunt afstemmen op het materiaal dat je wil gaan zagen. Wil je brede stukken laminaat zagen? Hou er dan rekening mee dat je afkortzaag over een telescopisch schuifsysteem beschikt zodat je in één keer door de planken heen kunt zagen.

Bekijk ook: Beste afkortzaag top 5 & koopgids


Laminaat zagen met een (tafel) cirkelzaag

Ook het zagen van laminaat met behulp van een cirkelzaag is een fluitje van een cent. Met de juiste geleiders zaag je moeiteloos zelfs de dikste planken nauwkeurig op maat. Net als bij de eerder genoemde zaagmachines zijn de zaagbladen van een cirkelzaag verwisselbaar en aan te passen naar gelang de eigenschappen van het te zagen materiaal. Kies je bovendien voor een tafelcirkelzaag, dan vormt de machine direct al een werkoppervlak die de planken een goede en stevige ondersteuning biedt.

Helaas is dit type machine wel meteen ook de duurste keuze, waardoor deze, wanneer je de machine enkel nodig hebt voor het zagen van laminaat, wellicht een minder voor de hand liggende optie is. Echter is een tafelcirkelzaag net als een cirkelzaag en vrijwel iedere andere zaagmachine multifunctioneel, waardoor je je niet hoeft te beperken tot het zagen van alleen laminaat of zelfs hout.

Bekijk ook: Beste zaagtafel top 5 & koopgids

Laminaat zagen zonder splinters? Handige tips!

Wanneer je hout zaagt bestaat er een grote kans op splinters. Hout bestaat immers uit vezels die tijdens het zagen door midden worden getrokken. Bij sommige houtsoorten leidt dit tot grote splinters, waar een ander houtsoort juist alleen maar kleine, of zelfs helemaal geen splinters vormt. Hoe dan ook, deze splinters wil je het liefst zo veel mogelijk voorkomen.

Niet alleen leveren minder splinters minder opruimwerkzaamheden op en is glad hout een stuk aangenamer voor je handen, maar bovendien zien splinters er ook niet mooi uit. Zeker niet wanneer ze aan de bovenzijde van laminaat voor komen. Gelukkig bestaan er een aantal handige trucjes waarmee je de kans op deze vervelende bijkomstigheid kunt verkleinen.

Tip 1: plak het laminaat af met schilders tape

Een simpel en goedkoop trucje dat je kunt toepassen om laminaat te zagen zonder splinters, is de zaag- of snijlijn af te plakken met schilders tape. Plak op de plek waar je het laminaat door wil zagen wil gaan zagen aan zowel de bovenzijde, als aan de onderzijde één of meerdere stroken tape. Teken de zaaglijn op de tape af en zaag of snij vervolgens het laminaat zoals je normaal ook zou doen. De tape zorgt ervoor dat de houtvezels strak bij elkaar blijven en ze onder de druk van het mes of de zaag niet uit elkaar breken, waardoor de kans op splinters afneemt.

Na het zagen of snijden haal je de tape eenvoudig weer los en kun je dezelfde techniek toepassen op een volgende plank. Het soort tape dat je gebruikt is eender, als het maar schilders tape is. Deze tape laat immers geen plakresten achter op het onderliggende oppervlak en is eenvoudig los te halen zonder het materiaal te beschadigen.

Tip 2: Laminaat zagen zonder splinters doe je met goed gereedschap

Hoewel deze regel in feite voor alle werkzaamheden geldt, is het in sommige gevallen nog net iets belangrijker om het juiste gereedschap te kiezen. Zo geldt ook voor het op maat maken van laminaat. Met het juiste gereedschap kan zelfs een vrij onervaren klusser een mooie, strakke vloer leggen die amper van vakwerk te onderscheiden is.

Hierboven kon je al lezen welke machines en gereedschappen het meest geschikt zijn voor het zagen of snijden van laminaat. Echter is een goede machine alléén nog niet het hele werk. Ook bij de keuze van het zaagblad dien je rekening te houden met het materiaal dat je wil gaan zagen. Voor het zagen van laminaat kies je dan ook voor een zaagblad dat geschikt is voor dit specifieke materiaal. Laminaat kan immers behoorlijk dik zijn en hierdoor zelfs onder de categorie ‘hardhout’ vallen.

Zaagbladen die geschikt zijn voor hardhout hebben meer zaagtanden waardoor je nauwkeurig door de planken kunt zagen, met een uitstekend resultaat nadien. Let er wel op dat er bij dit soort zaagbladen in combinatie met hardhout of laminaat behoorlijk wat warmte vrij komt tijdens het zagen, waardoor de zaag aan kan lopen met alle gevolgen van dien. Zorg er dus voor dat je niet té snel zaagt.

Kies je er voor om laminaat met een laminaatsnijder te snijden, dan is een scherp mes van groot belang. Dit levert niet een optimaal resultaat en kost bovendien ook minder lichamelijke inspanning ten opzichte van een bot mes. Je armspieren zullen je dankbaar zijn.

Dit zijn onze 3 favoriete tools voor deze klus!

Wolfcraft VlC 800 laminaat snijder

laminaat zagen zonder splinters met een laminaat snijderWanneer je af en toe of eenmalig een laminaat vloer wilt gaan leggen en niet teveel geld wilt kwijt zijn aan een dergelijke tool, dan is wat wat ons betreft de Wolfcraft VLC 800 laminaat snijder de beste keus. Met deze snijder kun je namelijk snel en eenvoudig laminaat planken van maximaal 11 mm dik tot 465 mm breed op maat snijden. Ook is hij geschikt om vinyl planken van tot en met 6 mm dik in te korten.

Een ander pluspunt is de geleider op de rug van de aanslag. Hiermee kan je de planken naast 90 graden ook in 45 graden snijden. Dit is handig als je de planken in verstek wilt maken.

De handgreep is gemaakt van rubber zodat je er comfortabel mee kan werken en geen last krijgt van je handen tijdens het naar beneden drukken van de hendel. Dankzij de antipslip voetjes blijft het toestel ook stevig op zijn plek liggen en zal hij je niet snel verschuiven. Voor extra comfort word er ook nog eens bankje meegeleverd.

Bekijk in de winkel

Bosch PCM 8 S

Laminaat zagen zonder splinters met een afkortzaagAls je op zoek bent naar een afkortzaag die geschikt is voor laminaat, dan kunnen wij je de Bosch PCM 8 S te zeerste aanraden. Deze 1200 watt zaagmachine heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding en zorgt dankzij het zaagblad die met 4200 toeren per minuut draait voor super scherpe zaagsneden. Laminaat zagen zonder splinters is met deze tool dus geen enkel probleem.

Ook s’avonds als het donker begint te worden kun je rustig door klussen. Deze Bosch afkortzaag heeft namelijk een ingebouwde verlichting en laser geleider om dag en nacht door te gaan. Het stof die hierbij vrij komt word opgevangen door de meegeleverde stofzak. Mocht dit niet voldoende zijn, dan heb je nog altijd de keuze om er een bouwstofzuiger op aan te sluiten.

Omdat ook het zagen van laminaat op een veilige manier moet gebeuren, heeft Bosch er een werkklem op gezet om het laminaat vast te zetten. Daardoor zal de plank je nooit gaan verschuiven. Eenmaal de klus geklaard? Dan berg je hem makkelijk op, want hij is erg compact en weegt slechts 11,4 kilogram.

Bekijk op Bol.com

Bosch PST 18 LI 18V Li-Ion accu

Laminaat zagen zonder splinter met een decoupeerzaagDe Bosch PST 18 LI 18 V Li-Ion is de ideale hulpmiddel als je veel te maken krijgt met hoeken en inkepingen, zoals  kozijnen of leidingen. Natuurlijk kun je dit  allemaal ook met een handzaag doen, maar wanneer je lekker vlot door wilt werken en de klus snel wilt klaren, is dit bijna een onmisbare tool.

Bosch heeft bij deze decoupeerzaag een aantal handige functies toegevoegd, zoals Low Vibration en de ingebouwde verlichting. Daardoor heb je weinig tot niks last van trillingen tijdens het zagen en kun je ook als het donker begint te worden lekker door klussen.

Qua stroom hoef je geen rekening te houden met stopcontacten of verlengsnoeren die je met mee moet slepen. De Bosch PST decoupeerzaag werkt namelijk op een 18V Li-Ion accu die het heel wat uren vol kan houden. Wanneer de accu toch leeg is zul je merken dat deze in een mum van tijd weer vol is dankzij de bijbehorende snellader.

Ben je klaar met zagen? Berg hem dan netjes op in de meegeleverde koffer zodat je er nog lang plezier van zult hebben.

Bekijk op Bol.com