Nieuwe werkschoenen kopen? Wij geven je 3 tips!

Bijgewerkt op:

Home » Klussen » Nieuwe werkschoenen kopen? Wij geven je 3 tips!

Werkschoenen zijn een belangrijk onderdeel van je werkkleding als je bijvoorbeeld werkt in een sector zoals de bouw. Op de werkvloer en in magazijnen zijn ze in Nederland zelfs verplicht. Je voeten zijn immers kwetsbaar en je wil ze goed beschermen in het geval van een ongelukje. Ben je van plan om nieuwe werkschoenen aan te schaffen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om zeker te weten dat je voor de juiste schoenen kiest. In dit artikel geven we je 3 tips om de meest geschikte werkschoenen te vinden!

1. De juiste pasvorm 

Je gebruikt jouw werkschoenen lang en intensief. In de meeste gevallen draag je ze immers de hele dag. Dan is het wel belangrijk dat ze goed bij je voeten passen en comfortabel zitten. Zorg dat je echt de goede maat kiest voor de werkschoenen, zodat je voeten er op den duur geen hinder van gaan ondervinden. Twijfel je welke maat je nu eigenlijk hebt? Vraag dan advies bij een specialist, zoals Bowork. Zij kunnen jouw voeten nauwkeurig voor je opmeten, zodat je zeker de juiste maat hebt. Het is belangrijk dat de schoenen niet knellen of juist te los zitten, want hier ga je last van krijgen als je er lang op loopt. 

2. Welke veiligheidsnormering heb je nodig? 

Werkschoenen zijn er in diverse categorieën, ingedeeld op basis van de veiligheidsnormering. De categorieën waar je uit kunt kiezen zijn: 

  • S1: Dit is de lichtste normering uit de lijst. Schoenen in deze categorie beschikken over basisbescherming, met een beschermende neus en antistatische eigenschappen. Deze werkschoenen zijn geschikt voor algemene werkomgevingen. 
  • S2: Veiligheidsschoenen die beschikken over de S2-normering, voldoen ook aan alle eigenschappen van de S1-schoenen, maar dan met wat extra veiligheidsmaatregelen. Ze hebben een waterbestendige bovenkant, zodat er vanuit de bovenkant van je schoen ook geen water naar binnen kan. Deze schoenen zijn voornamelijk geschikt voor werkomgevingen die vochtig of nat zijn. 
  • S3: Deze schoenen beschikken over alle voordelen van S2-schoenen, maar hebben ook nog een antiperforatiezool. Deze veiligheidsschoenen beschermen je voeten tegen scherpe voorwerpen. Dit maakt ze ideaal voor de bouw en industriële omgevingen. 
  • S4: Deze categorie bevat werklaarzen met antistatische en waterbestendige eigenschappen. Ze zijn vergelijkbaar met de werkschoenen uit de S2-klasse, maar dan in laarsvorm. 
  • S5: Ook deze categorie bestaat uit veiligheidslaarzen. Ze beschikken over alle voordelen van de S4-laarzen, maar dan met een antiperforatiezool. Deze laarzen bieden maximale bescherming voor je voeten tijdens het werken. 
  • S1P: Schoenen uit deze categorie zijn vergelijkbaar met S1-schoenen, maar dan met een antiperforatiezool. Ze zijn geschikt voor werkomgevingen waar scherpe voorwerpen aanwezig zijn. 

3. Hoe lang gaan de werkschoenen mee? 

Je wil natuurlijk het liefst dat je nieuwe werkschoenen lang meegaan, zeker als je ze iedere werkdag de hele dag draagt. Investeer dus in sterkere en betere schoenen in plaats van te kiezen voor de goedkoopste optie!