Steigerhout tafel met tegels maken?

Bijgewerkt op:

Home » Klussen » Steigerhout tafel met tegels maken?

Als je een beetje geïnteresseerd bent in DIY-projecten en regelmatig het web afstruint om weer een leuk idee voor een nieuw project te bedenken, dan ben je ongetwijfeld al bekend met het zelf maken van een steigerhouten tafel. Wat echter een erg leuke variatie is, maar een stuk minder bekend is, is een steigerhout tafel met tegels maken. Daarom zul je hier alles daarover kunnen lezen zodat jij goed op weg geholpen bent om straks je eigen steigerhout tafel met tegels te maken.

Steigerhout tafel met tegels maken

Als je regelmatig over Pinterest struint dan zul je ongetwijfeld bekend zijn met de hippe en vrolijke Portugese tegels. Je ziet ze werkelijk waar overal voorbij komen. Van vloeren in de hal of badkamer tot muren in de keuken of dus zelfs op steigerhouten tafels. Je geeft jouw interieur of tuin onmiddellijk een hele warme zomerse Mediterrane look door gebruik te maken van deze Portugese tegels. Met name als het dus aan de orde is dat jij een steigerhout tafel met tegels wil maken dan komen Portugese tegels hier erg goed van pas.

Steigerhout tafel met tegels maken stappenplan

Wij kunnen ons voorstellen dat je, als je niet bepaald iemand bent met veel timmer en bouw skills, niet zo gauw weet hoe je zou moeten beginnen met het maken van steigerhout tafel met tegels. Daarom volgt hier een uitgebreid stappenplan dat je kunt doorlopen om vervolgens te kunnen genieten van jouw prachtige zelfgemaakte steigerhout tafel met tegels.

Zoek de benodigde materialen bij elkaar

Een goede voorbereiding is het halve werk dus zorg er eerst altijd voor dat je alle benodigde spullen en materialen om een steigerhout tafel met tegels te maken in huis hebt. Je hebt hiervoor 5 lange plakken nodig van ongeveer 2 meter lang en circa 20 centimeter breed en ook nog wat hout waar je drie smalle balkjes uit kunt snijden van 1 meter lang en circa 5 centimeter breed en dik. Daarnaast heb je voor het tafelblad in ieder geval minimaal 30 schroeven nodig en natuurlijk een schroeftol om deze vast te kunnen schroeven. Zo zijn de eerste stappen gezet in de richting van het maken van jouw steigerhout tafel met tegels.

Natuurlijk kun je ook een tafel in een ander formaat maken. Echter adviseren wij wel altijd om hiervoor een bouwtekening te maken of te downloaden, zodat je zeker weet dat de maten ook kloppen. Je kan hiervoor gratis tekeningen op internet vinden of gebruik maken van het Freds bouwtekeningen pakket.

Op zoek naar de perfecte tegels

Last but not least heb je natuurlijk ook nog tegels nodig om jouw steigerhout tafel met tegels te kunnen maken. Je hoeft natuurlijk niet per se te werken met Portugese tegels, of natuursteen tegels maar je kunt gebruik maken van de tegels die jij mooi vindt. Er zijn genoeg online shops te vinden waar je deze tegels kunt kopen, maar je kunt natuurlijk ook langs wat showrooms gaan om de mooiste tegels met eigen ogen uit te kunnen zoeken. Let wel op dat als je een steigerhout tafel met tegels maakt voor buiten dat de tegels die jij uitzoekt daar geschikt voor zijn.

Begin met het tafelblad

Als je eenmaal alle benodigde materialen in huis hebt en dus alle bezoekjes aan de bouwmarkt achter de rug hebt dan kun je gaan beginnen met het bouwen van jouw droomtafel. Als jij een steigerhout tafel met tegels gaat maken dan raden wij altijd aan om te starten met het tafelblad. Je legt de planken naast elkaar zodat je een combinatie van planken krijgt van circa 2 bij 1 meter.

Maak de planken aan elkaar vast

Om een steigerhout tafel met tegels te maken bevestig je deze planken aan de onderzijde aan elkaar vast door hier drie smalle balkjes in de breedte op vast te schroeven met zo’n 30 schroeven. Let er wel op dat de schroeven niet te lang zijn want anders worden deze aan de bovenzijde van de tafel zichtbaar en dat zou zonde zijn.

Het tafelblad inleggen met tegels naar keuze

Als je een steigerhout tafel met tegels wil maken dan zul je natuurlijk de tegels in moeten frezen in het houtwerk. Bedenk eerst hoeveel tegels je kwijt wilt in het tafelblad. Je kunt het hele blad natuurlijk bedekken met deze tegels, maar je kunt er ook voor kiezen om slechts een paar tegels te gebruiken en deze in te leggen in een speels patroon bijvoorbeeld.

Het frezen van de tegels

Dit doe je door eerst te meten hoe dik de tegels zijn. Vervolgens teken je af waar je de tegels precies wilt gaan plaatsen. Als je dit hebt gedaan kun je een stuk hout wegfrezen dat gelijk staat aan de dikte van de tegels en de omtrek van het gewenste aantal tegels. Als je met het frezen de gewenste diepte hebt bereikt kun je gebruik maken van een beitel en hamer om de overige stukken hout weg te halen. Nu kom je steeds een stapje dichterbij het eindresultaat van een steigerhout tafel met tegels maken.

De tegels vast lijmen in het tafelblad

Nu je als het ware een gat hebt in het tafelblad dat net zo groot en diep is als de tegels die jij gaat gebruiken dan kun je ze hier gemakkelijk in plaatsen. Om ervoor te zorgen dat de tegels stevig vast komen te zitten wordt aangeraden om speciale tegellijm te gebruiken die goed kan hechten aan hout. Zo is het tafelblad van jouw steigerhout tafel met tegels gemaakt!

Het onderstel

Nu je het blad van je steigerhout tafel met tegels al hebt gemaakt hoef je je alleen nog maar te richten op het onderstel, oftewel de poten. Je kunt hier wederom weer meerdere kanten mee op. Zo kun je kiezen voor gekruiste poten, maar kun je ook van steigerbuizen het onderstel voor jouw steigerhout tafel met tegels maken. Als je niet zoveel tijd hebt om de handen nog meer uit de mouwen te steken dan kun je er ook voor kiezen om een onderstel te kopen dat al compleet is en elkaar is gezet. Dit hoef jij dan alleen nog onder de door jou gemaakte steigerhouten tafel met tegels te monteren.

Een uniek steigerhout tafel met tegels maken

Als je een uniek item wilt creëren dat je niet snel bij een ander tegen zult komen dan biedt een eigen steigerhouten tafel met tegels maken een uitkomst. Je kunt het gehele design namelijk zelf bepalen. Vind je het lastig om te bepalen wat nu precies past bij jouw interieur dan kun je natuurlijk de hulp van een interieurdesigner inschakelen of lekker gaan rondstruinen op Pinterest en Instagram om je te laten inspireren. Zo weet je zeker dat jij straks de mooiste steigerhout tafel met tegels zal maken.

Je tafel goed onderhouden

Als je eenmaal een behoorlijk aantal uurtjes van je vrije tijd hebt gestopt in dit DIY project en uiteindelijk een mooie steigerhout tafel met tegels hebt gemaakt dan wil je natuurlijk wel dat deze ook netjes en mooi blijft. Het is daarom belangrijk om je tafel goed te behandelen. Je kunt je steigerhout tafel beschermen met behulp van olie of beits. Daarnaast biedt een nano coating bescherming tegen vocht en tegen zon.

Wij hopen dat deze stappenplan je heeft geholpen. Heb je toch nog vragen of suggesties voor dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op!