Vrijwel elk huis heeft wel een schutting rondom de tuin. Dat is natuurlijk fijn voor je privacy, je wil niet dat jan en alleman jouw tuin in kan komen wandelen. Zeker niet als daarin ook nog een tuinhuis staat waarin jouw misschien wel belangrijke spullen staan opgeslagen. Beide bouwsels kunnen een hoop variëren in uiterlijk.
Het is daarom belangrijk om te bedenken waar je op moet letten wanneer je een schutting en tuinhuis aankoopt. In dit artikel vertellen we je daar alles over.
Waar moet ik op letten bij een schutting?
Als je een schutting gaat kopen, is de kans erg groot dat je voor een hout kiest als materiaal. Ook daarin kan je natuurlijk uit verschillende soorten kiezen. Zo is er een douglas tuinscherm, wat vaak een warme uitstraling heeft en zo’n 10 tot 15 jaar meegaat.
Je kan echter ook gaan voor het red class wood, wat wat roziger kan ogen van kleur, maar wel een stuk langer mee gaat, namelijk wel zo’n 15 tot 25 jaar. Het ligt dus helemaal aan hoelang jij gebruik wil maken van jouw schutting. Je kan er vanuit gaan dat hardhout vaak ook beter bestand is tegen slecht weer.
De tweede overweging bij een schutting is hoe je de planken willen hebben. Sommige schuttingen hebben namelijk verticale planken, anderen liggen juist horizontaal.
Ook kan je kiezen voor een schutting waarbij de planken stuk voor stuk op elkaar worden geplaatst, of voor een schutting waarbij de planken al zijn geplaatst en het simpelweg alleen nog geïnstalleerd moet worden op de tuingrens.
Wil je liever een wat natuurlijk ogend effect? Dan kan je ook kiezen voor een natuurlijke schutting. In dat geval koop je bijvoorbeeld alleen schuttingpalen en laat je daarover een schuttingmat plaatsen.
Je kan uit verschillende schuttingmatten kiezen, zo heb je matten gemaakt van riet, wilg of dopheide. Bamboe is uiteraard ook een optie. Welke look jij nastreeft ligt helemaal aan jouw voorkeuren.
Waar moet ik opletten bij een tuinhuis?
Ook een tuinhuis is meestal gemaakt van hout. Een belangrijke overweging is hier dan ook uit wat voor hout je het laat maken. Je wil namelijk net als bij de schutting wel zorgen dat het tuinhuisje overeind blijft.
Ook is de dikte van het hout hier een punt. Als deze dun is, is het huisje minder stabiel. Een dikte van 45 mm garandeert in elk geval dat jouw huisje niet zomaar wegwaait tijdens een wilde storm.
Daarnaast is grootte natuurlijk een belangrijk ding bij een tuinhuisje. Ga hierbij na wat voor spullen je in het huis zal opslaan. Is dat een grasmaaier? Of alleen wat klein gereedschap? Ook moet je hierbij kijken wat de maximale grootte voor jouw tuin is. Je wil namelijk ook weer niet dat het huisje de hele tuin overneemt.
Tot slot moet je kijken naar het dak van het tuinhuis. Veel mensen gaan voor een plat dak waarop epdm rubberfolie wordt geplaatst zodat het tuinhuis waterdicht blijft. Wil je voor een iets klassieker uiterlijk gaan? Dan kan je ook een puntdak kiezen. Daarbij glijdt dan het water van het dak af.