Waarom kiezen voor kwaliteitsverf

Bijgewerkt op:

Home » Klussen » Waarom kiezen voor kwaliteitsverf

Kwaliteitsverf is de geheime saus voor een langdurig en stralend resultaat. Het is het verschil tussen elke paar jaar opnieuw moeten schilderen of genieten van een duurzame afwerking. Kies je voor hoogwaardige verf, dan kies je voor minder onderhoud op de lange termijn en een mooiere uitstraling.

Neem bijvoorbeeld de Sikkens rubbol xd semi gloss. Deze verf staat niet alleen bekend om zijn semi-glanzende afwerking, maar ook om zijn uitzonderlijke dekking en levensduur. De weerstand tegen weersinvloeden maakt het ideaal voor buitenwerk, waardoor je minder snel last hebt van afbladderen of verkleuren.

Investeren in een premium merk als Sikkens, betekent dat je investeert in de bescherming van je houtwerk of muren. De initiële kosten zijn misschien hoger dan die van budgetverven, maar de besparing op herhaaldelijk onderhoud en overschilderen maakt het op termijn voordeliger.

Het grote verschil in verfsoorten

Verf komt in vele soorten en maten. Watergedragen verven zijn de laatste jaren enorm in populariteit gestegen, mede door hun milieuvriendelijkheid en snelle droogtijd. Oliegedragen verven daarentegen, bieden vaak een diepere kleur en betere bescherming tegen slijtage, maar hebben een langere droogtijd en bevatten meer vluchtige organische stoffen (VOS).

Bij het kiezen van de finish, is het belangrijk om te weten waar je naar op zoek bent. Semi-glanzende afwerkingen zoals die van Sikkens rubbol xd semi gloss zijn populair vanwege hun glans en makkelijk te reinigen oppervlak, terwijl matte verven een subtieler resultaat geven maar minder praktisch kunnen zijn in onderhoud.

Voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is cruciaal voor een eindresultaat waar je trots op kunt zijn. Zorg dat de ondergrond schoon, droog en vrij van oneffenheden is voordat je begint met schilderen. Dit kan betekenen dat je moet schuren, plamuren of zelfs reparaties moet uitvoeren aan het oppervlak.

Ook het gebruik van de juiste primer, zoals de Sikkens rubbol primer extra, kan niet onderschat worden. De Sikkens rubbol primer extra bijvoorbeeld, zorgt voor een perfecte hechting van de verf en een egaal oppervlak om op te schilderen. Een goed aangebrachte primer kan de levensduur van je schilderwerk significant verlengen.

Aan de slag met schilderen

Eenmaal de voorbereiding achter de rug is, kun je beginnen met het leukste gedeelte: het schilderen zelf. Zorg dat je alle benodigdheden bij de hand hebt: kwasten, rollers, verfbakjes, afplaktape en natuurlijk je verf. Begin altijd bij het plafond en werk naar beneden toe, zodat eventuele druppels nog overgeschilderd kunnen worden.

Tips voor een strak resultaat

Voor een professioneel ogend resultaat zijn er een paar tips die je zeker niet mag overslaan. Ten eerste is het belangrijk om voldoende tijd te nemen voor elke laag om te drogen voordat je een volgende aanbrengt. Ten tweede kan het gebruik van kwaliteitsgereedschap – denk aan kwasten zonder haaruitval – enorm veel verschil maken.

Nog een tip: meng alle verf die je gaat gebruiken vooraf in één grote emmer. Dit voorkomt kleurverschillen die kunnen ontstaan door lichte variaties tussen individuele blikken verf. En vergeet niet: haastige spoed is zelden goed. Werk secuur en met aandacht voor detail.

Onderhoud van je schilderwerk

Goed onderhoud zorgt ervoor dat je minder vaak hoeft over te schilderen en dat je schilderwerk er langer fris uitziet. Maak geverfde oppervlakken regelmatig schoon met een zachte doek of spons en wat mild reinigingsmiddel. Inspecteer jaarlijks of er geen scheurtjes of schilfers ontstaan zijn, vooral bij buitenschilderwerk.

Door kwalitatieve producten zoals Sikkens rubbol xd semi gloss of Sikkens rubbol primer extra te gebruiken, heb je al een voorsprong als het gaat om duurzaamheid. Echter betekent dit niet dat je helemaal geen onderhoud hoeft te plegen; elk schilderwerk heeft baat bij een beetje liefde en aandacht!