Wat is installatiemateriaal?

Gepubliceerd op:

Home » Klussen » Wat is installatiemateriaal?

De naam zegt het misschien al wel, maar installatiemateriaal is het materiaal dat je nodig hebt om iets te installeren. Dat is natuurlijk een nogal vage omschrijving, maar dat komt omdat je het voor een hoop uiteenlopende klussen nodig hebt. Eigenlijk voor alles dat je moet installeren, van een luchtkanaal tot nieuwe verlichting. Als je een installatie aan gaat leggen, is het erg belangrijk dat je over goed installatiemateriaal beschikt. In dit artikel vertellen we je meer over installatiemateriaal en waar je op moet letten als je het aanschaft!

Installatiemateriaal voor verlichting 

Het installeren van verlichting is iets dat veel hobbyklussers nog wel zelf aandurven. Toch onderschat men vaak hoe belangrijk het is dat je over kwalitatief installatiemateriaal beschikt. Dit is niet alleen belangrijk voor de kwaliteit van de installatie, maar ook voor de veiligheid tijdens het aanleggen van de installatie. Professionele installateurs weten precies wat ze moeten doen en welke materialen ze wel en niet moeten gebruiken om de klus op een veilige manier te klaren, maar voor een hobbyist is dit vaak lastiger. Veel mensen onderschatten het belang van veiligheidsmaatregelen als ze verlichting gaan installeren. Maar als er iets mis gaat, wil je natuurlijk wel dat je er zonder schade doorheen komt. Koop het installatiemateriaal daarom altijd bij een specialist, zoals Weltechniek. Zo ben je verzekerd van kwalitatief materiaal met goede beveiliging. 

Installatiemateriaal voor luchtkanalen

Voor luchtkanalen heb je heel andere spullen nodig dan voor het installeren van verlichting. Dit is een klus die minder vaak door hobbyisten wordt uitgevoerd, omdat het wat ingewikkelder is. Een van de belangrijkste onderdelen die je hiervoor nodig hebt, is een spirobuis. Men gebruikt deze voor de aanvoer en afvoer van lucht. Lucht kan vrijwel zonder weerstand door de buizen heen, waardoor ze voor iedere toepassing geschikt zijn. Daarnaast zijn er vaak hulpstukken nodig om de spirobuis te bevestigen aan de rest van het luchtkanaal. 

Waar let je op bij het aanschaffen van installatiemateriaal? 

Als je installatiemateriaal aanschaft, raden we je dus altijd aan om dit bij een gespecialiseerde zaak te doen. Hier kun je ook advies vragen als je dit nodig hebt, bijvoorbeeld wanneer je niet zeker weet wat je allemaal nodig hebt voor een bepaalde klus. Er zijn diverse merken waar je uit kunt kiezen op het gebied van installatiemateriaal. Over het algemeen maakt het niet zoveel uit welk merk je kiest, maar er zijn natuurlijk wel verschillen in prijs en kwaliteit. Materiaal dat erg goedkoop is, is vaak een stuk lager van kwaliteit. Op dit gebied is goedkoop dan ook echt duurkoop. Dat betekent niet dat je meteen voor het duurste materiaal moet gaan, maar let niet alleen op de laagste prijzen. Kijk vooral welk merk de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt!