Welke zonwering in de tuin kan je zelf installeren?

Bijgewerkt op:

Home » Doe het zelf » Welke zonwering in de tuin kan je zelf installeren?

Met de komst van zonnige dagen wil je optimaal kunnen genieten van je tuin zonder hinderlijke zonnestralen. Het installeren van zonwering in je tuin is de ideale oplossing om schaduw te creëren en jezelf te beschermen tegen de felle zon. Gelukkig zijn er verschillende soorten zonwering die je zelf kunt installeren, zonder dat je daarvoor professionele hulp nodig hebt. In dit artikel zullen we enkele populaire en eenvoudig te installeren zonweringopties bespreken.

Waarom zonwering in de tuin?

Buiten zonwering biedt talloze voordelen. Allereerst beschermt zonwering je tegen UV-stralen, waardoor je huid beschermd blijft tegen verbranding en langetermijneffecten van blootstelling aan de zon. Daarnaast creëert zonwering een comfortabele schaduwrijke plek waar je kunt ontspannen, zelfs op de warmste dagen. Het zorgt voor een aangename plek om te zijn, waardoor je automatisch vaker buiten bent. En dat is gezond! Je creëert hierdoor een multifunctionele ruimte in je tuin, bijvoorbeeld om te loungen, buiten eten of gezellig samenzijn met vrienden en familie.

Zonneschermen

Zonneschermen zijn een veelgebruikte vorm van zonwering in de tuin. Ze bestaan uit een stevig frame dat is bedekt met een doek. Zonneschermen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en designs, zodat je er een kunt kiezen die perfect past in je tuin. Het installatieproces is vaak simpel, meestal alleen het monteren van het frame aan een muur, terras, of aan de grond, met behulp van stevige bevestigingsmiddelen. Volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig, dan kan het niet fout gaan. 

Luifels

Luifels zijn flexibele en tevens makkelijk te installeren. Ze zijn er in verschillende vormen en maten, zoals opvouwbare luifels en uitvalschermen. De meeste werken via een frame, palen en haringen. Afhankelijk van het type luifel dat je kiest, kan de installatie variëren van het eenvoudigweg opzetten van het frame tot het verankeren van de palen in de grond. Ze kunnen ook gemakkelijk worden verplaatst en opgeborgen wanneer ze niet worden gebruikt.

Schaduwdoeken

Schaduwdoeken zijn een veelzijdige en budgetvriendelijke optie. Het installatieproces van een schaduwdoek omvat meestal het bevestigen van hoekpunten aan stevige punten, zoals muren, palen of bomen. Door het doek op spanning te brengen en vast te zetten, creëer je een schaduwrijke ruimte in je tuin. Schaduwdoeken zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals driehoekig, rechthoekig of vierkant, waardoor je flexibel kunt zijn bij het kiezen van de juiste afmetingen en vorm voor jouw tuin. Zorg dat je hem stevig bevestigd en dat hij strak staat. Dit is het veiligst en geeft ook de beste uitstraling. 

Zonwering binnenshuis

Natuurlijk kan je ook overwegen om zonwering binnen in je huis te plaatsen. Deze zijn vaak nog gemakkelijker te installeren! Denk hierbij aan luxaflex zonwering, of simpelweg gordijnen. Welke je ook kiest, ze bieden privacy en controle over het zicht naar buiten, kunnen bijdragen aan energiebesparing, en zijn ook nog eens stijlvol! Vaak hoef je alleen maar enkele schroefjes in de muur te boren om deze te installeren. 

Het installeren van zonwering in je tuin kan een eenvoudig en lonend doe-het-zelfproject zijn. Zorg er wel altijd voor dat je de instructies van de fabrikant zorgvuldig volgt en neem de nodige voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat de zonwering stevig en veilig is geïnstalleerd. Zo kun je volop genieten van je tuin, zelfs op de warmste zomerdagen.