Zelf dakpannen vervangen? Zo doe je dat

Bijgewerkt op:

Home » Doe het zelf » Zelf dakpannen vervangen? Zo doe je dat

Er komt een moment in het leven van elke huiseigenaar dat het dak aandacht nodig heeft. Of het nu gaat om slijtage door de jaren heen of schade door een zware storm, dakpannen moeten soms gewoon vervangen worden. Maar is het eigenlijk een klus die je zelf kunt aanpakken? En zo ja, hoe pak je dit dan het beste aan? 

Veiligheid en materiaalkeuze

Voordat je enthousiast het dak op klimt, is het belangrijk om eerst een aantal zaken goed voor te bereiden. Veiligheid is uiteraard het allerbelangrijkste. Het is aan te raden om een stevige telescopische ladder te gebruiken of misschien zelfs een rolsteiger, en deze in beide gevallen goed te verankeren. Zorg ook voor een valbeveiligingssysteem, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Naast veiligheid speelt ook de materiaalkeuze een rol. Er zijn verschillende soorten dakpannen op de markt, variërend in materiaal, grootte en prijs. Kies dakpannen die passen bij het huidige dak om problemen in de toekomst te voorkomen.

Het verwijderen van oude dakpannen

Een dakpan vervangen begint natuurlijk met het verwijderen van de oude, beschadigde dakpannen. Dit lijkt simpel, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Eerst moet je nauwkeurig identificeren welke dakpannen vervangen moeten worden. Het is ook belangrijk om te weten hoe de dakpannen zijn bevestigd. Zijn ze genageld of zitten ze vast met klemmen? Deze kennis helpt bij het verwijderen zonder andere, goede dakpannen te beschadigen. En vergeet niet om het onderdak of de dakfolie te controleren op schade. Als dit ook beschadigd is, zal dat eerst hersteld moeten worden voordat je nieuwe dakpannen plaatst.

Het plaatsen van nieuwe dakpannen

Als de oude dakpannen eenmaal verwijderd zijn en het onderdak in goede staat is, kan het plaatsen van de nieuwe dakpannen beginnen. Dit is het moment waarop je technische inzicht en behendigheid echt op de proef worden gesteld. Het is belangrijk om van beneden naar boven te werken en van rechts naar links, afhankelijk van de gebruikte bevestigingsmethode. Tijdens het plaatsen is het ook zaak om aandacht te besteden aan de overlapping van de dakpannen; deze moet correct zijn om lekkages te voorkomen. En zorg dat de dakpannen goed vastzitten, want je wilt natuurlijk niet dat ze bij de eerste de beste storm van het dak waaien.

Een uitdaging, maar wel te doen

Het vervangen van dakpannen is een uitdaging, maar als je grondig te werk gaat en de juiste voorbereidingen treft, is het een klus die zeker te doen is voor de handige doe-het-zelver. En ondanks dat er veel factoren zijn om rekening mee te houden, zoals veiligheid en materiaalkeuze, geeft het een enorm gevoel van voldoening als je met succes je eigen dakpannen hebt kunnen vervangen. Kortom, het is niet voor iedereen weggelegd, maar als je je goed inleest en voorbereidt, is het zeker een overweging waard.