Boorhamer of klopboor: Welke boormachine voor welke klus?

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Boormachines » Boorhamer of klopboor: Welke boormachine voor welke klus?

Wanneer je gaten moet boren in stenen of betonnen muren, doe je dit dan met een boorhamer of klopboor? Er is namelijk een belangrijk verschil tussen een gat boren voor het ophangen van bijvoorbeeld een schilderij in een betonnen steunmuur, een muur gemaakt van bakstenen, gasbeton of gipswand.

Hoe dan ook, je wil een zo stevig mogelijk eindresultaat zonder dat het schilderij na enkele tellen alweer op de grond valt. Maar welke boormachine kies je om het juiste resultaat te bereiken? En waarom is de ene keuze beter dan de ander? In dit artikel leggen we het verschil uit tussen boorhamers en klopboormachines, met ieder hun eigenschappen en verschillen.

Zo hoef je bij een volgende klus niet meer te twijfelen en kies je gegarandeerd de juiste machine voor de juiste klus.

Boorhamer vs klopboor

Zoals de naam al doet vermoeden beschikt een klopboor over een klopfunctie en de boorhamer over een hamerfunctie. Hoewel beide machines werken door middel van slagkracht die op de boorkop wordt overgedragen, zit hierin het belangrijkste verschil.

De hamerfunctie van een boorhamer zorgt ervoor dat er tijdens het boren een tik wordt gegeven op de kop van de machine. Deze tik brengt vervolgens een pulserende beweging voort in plaats van de standaard roterende beweging die je bij een gewone boormachine ziet.

De kracht (uitgedrukt in Joules) waar dit mee gebeurt is veel groter dan de kracht die een klopboormachine opbrengt. Dit is dan ook niet geheel onlogisch wanneer je je bedenkt dat een boorhamer in staat is om door veel harder materiaal te komen.

Ondanks dat beide machines veel van elkaar verschillen komt de werking, in grote lijnen, nog best met elkaar overeen. Ook bij een klopboor draait de boorkop niet alleen rond, maar maakt deze ook een kloppende beweging.

Resultaat is dan ook dat beide boormachines uiteindelijk best wel door de muur zullen komen. Maar een boorhamer werkt een stuk sneller gezien zijn slagkracht. Hiervoor geldt dan ook: hoe hoger het aantal Joules, des te krachtiger is de boorhamer.

Nog meer verschillen?

Naast de verschillen in slagkracht is er nog een verschil dat je makkelijk kunt herkennen, namelijk de boorkop. Een klopboormachine is doorgaans voorzien van een snelspanboorkop die je ook terug vindt op de meeste accuboormachines. Deze boorkop is de meest gangbare boorkop waar vrijwel alle standaard verkrijgbare hout, metaal en steenboren in passen.

Een boorhamer daarentegen is te herkennen aan een SDS-Plus of SDS-Max boorkop. Dit zijn boorkoppen waar de boor nog steviger in verankerd zit. Daardoor verkleint de kans op slippen of losschieten. Dat is ook wel nodig aangezien de kracht waarmee dit soort machine te werk gaat niet bepaald zacht is. Je wil dan ook ten alle tijden voorkomen dat tijdens het boren de boor uit de machine vliegt.

De meeste boorhamers zijn bovendien voorzien van een verwisselbare kop. Daardoor kan je er ook een snelspanboorkop op gemonteerd kan worden. Deze wisselfunctie maakt het mogelijk om ook reguliere hout-, metaal- en steenboren in combinatie met deze machine te gebruiken.

Wanneer kies je voor een klopboor?

Wanneer kies je voor een klopboormachine

Een klopboormachine werkt pas wanneer er tegendruk wordt gegeven op de boor zelf. In feite kun je het mechanisme dat voor de kloppende beweging zorgt in grote lijn vergelijken met de koppeling van een auto.

Dit mechanisme bevindt zich net achter de boorkop in de binnenzijde van de machine. Op de booras bevindt zich een schijf die aan één zijde voorzien is van kleine tandjes. Elke tand is driehoekig in doorsnede, met één lange opgaande zijde en één korte, vrijwel recht afgaande zijde.

Daartegenover bevindt zich net zo een schijf die vast in de machine is gemonteerd. Een veer zorgt er hierbij voor dat beide platen uit elkaar worden geduwd. Wanneer je de boor ingeschakeld en druk uitoefend op de booras, vallen de tandjespatronen van beide platen in elkaar.

Door de rotatie van de as worden glijden de lange tandzijden over elkaar en worden de twee platen uit elkaar gedreven, waardoor de boor en de machine voor een kort moment uit elkaar gaan. Op het einde van de tand vallen beide platen weer in elkaar en begint het hele riedeltje weer opnieuw.

Maar wanneer kies je nu precies een klopboor? Dankzij het kloppende mechanisme van de klopboor heeft deze een aantal voordelen, maar ook een belangrijk nadeel:

Voor en nadelen

Wat zijn de voordelen van een klopboormachine

• Een klopboormachine is niet alleen zeer geschikt om in metselwerk te boren, maar ook in hout, kunststof, tegels en metaal boor je met deze machine zeer nauwkeurig (mits de klopfunctie geblokkeerd is). • Dankzij de snelle roterende beweging ontstaat er een sterke vibratie, waardoor zachte steensoorten verpulverd kunnen worden. • Indien het klopboormechanisme wordt uitgeschakeld raken de schijven elkaar niet en is de machine als een gewone boormachine te gebruiken.

Nadeel

• Mede door nieuwe technologieën, bestanddelen en ontwikkelingen is beton de afgelopen tientallen jaren enorm hard geworden. Het is dan ook bijna niet mogelijk om er met een klopboormachine doorheen te komen.

Wanneer kies je voor een boorhamer?

boorhamer of klopboor

In tegenstelling tot bij een klopboor, werkt een boorhamer wél zonder enige tegendruk op de boor. In de boorhamer bevindt zich een pneumatisch mechanisme om druk op te bouwen. Door deze hamerende beweging baant de machine moeiteloos zijn weg door steen of beton.

Voor extra werkcomfort en efficiëntie zijn de meeste boorhamers voorzien van een zogeheten SDS-Plus boorkop. Daardoor kun je snel wisselen boren en/of beitels.

Kortom een boorhamer is het ideale gereedschap wanneer het aankomt op het (door)boren van zwaardere steensoorten of beton. Daarnaast kun je de machine tevens gebruiken voor het breken van kleine oppervlaktes.

Net als de meeste machines zijn ook boorhamers te verkrijgen in diverse categorieën, aangepast op kracht en belasting. Zo kies je voor een gat boren in beton tot een diepte van 16 millimeter het best voor een machine met een SDS-Plus boorkop. Voor het boren van grotere diameters, kies dan voor een machine met een hoger aantal Joule die is voorzien van een SDS-Max kop.

Voor welke klussen niet

Zoek je een machine om licht beitelwerk in zachte steensoorten mee uit te voeren, dan kun je kiezen voor een kleine boorhamer die voorzien is van een beitelfunctie. Ga je echter boren in hout, metaal of tegels, dan kun je beter kiezen voor een klopboor of een gewone (accu) boormachine. Door de lagere nauwkeurigheid van de boorhamer bestaat er een namelijk een grotere kans dat de boor tijdens het boren verloopt. Een ander nadeel is dat gaten veel sneller te wijd worden uitgeboord. Ook al kies je voor de juiste boor.

Conclusie: Boorhamer of klopboor

Wanneer je gaat boren is het dus verstandig om eerst na te gaan om welk materiaal het gaat. Dat een boor het materiaal kan boren, wil niet zeggen dat dit ook de juiste keuze is. Vergelijk het maar met een schroevendraaier. Je kunt met één schroevendraaier best meerdere soorten en formaten schroeven indraaien. Maar er is maar één soort die perfect past. De juiste boormachine bij de juiste klus levert dan ook niet alleen een beter resultaat op maar het verlengt ook nog eens de levensduur.