Beste zaagmachine in 2022

Naast boormachines, zijn zaagmachines de meest gebruikte klus tools. Maar wat is nou de beste zaagmachine en welke soort gebruik je voor welke klus? In dit artikel vind je antwoord op beide vragen. Hieronder staat namelijk een top 5 met de beste toestellen en in het tweede deel van het artikel een handige koopgids met de beste aankooptips!

Beste zaagmachine top 5

Makita 4350FCTJ

5 out of 5 starsBeste zaagmachine kopen voor het maken van bochten en niet rechte zaagsnedes

De Makita 4350FCTJ is een decoupeerzaag waarbij werkgenot zeer hoog in het vaandel staat. Of je nu rechte zaagsneden maakt of wat bochtenwerk wil verrichten, voor de 4350FCTJ is beide geen enkel probleem. Met een maximaal aantal slagen van 2800 per minuut zaagt deze decoupeerzaag niet alleen super snel door houten materialen, maar ook door kunststof, aluminium en zelfs metaal glijdt het kleine zaagblad alsof het niks is. De geïntegreerde blaasfunctie zorgt er hierbij voor dat vrijgekomen zaagsel en stof direct wordt weggeblazen en je perfect zicht blijft houden op de zaagsnede. En mocht je alsnog slecht zicht op je werkstuk hebben omdat de verlichting niet deugd, dan schakel je gewoon de ingebouwde werkverlichting in.

Pluspunten

 • Ligt goed in de hand dankzij de ergonomische handgreep
 • Snelle zaagwissel
 • Ingebouwde verlichting om in het donker te werken
 • Weinig trillingen
 • Strakke zaagsnedes
 • Inclusief opbergkoffer

Minpunten

 • Bij lang werken met de tool word hij zwaar
 • Weinig extra zaagbladen
Bekijk op Bol.com

Makita SP6000J1X

5 out of 5 starsBeste zaagmachine kopen voor het maken rechte zaagsnedes

Met de Makita SP6000J1X is het zagen van lange, rechte zaagsneden slechts een koud kunstje. Deze invalcirkelzaag staat dan ook garant voor keer op keer een uiterst secuur en recht resultaat. Dankzij de Softstart-functie start de 1300 watt sterke motor langzaam op zodat je hem gecontroleerd in het te zagen materiaal kunt aan zetten. Dankzij deze krachtige motor bedraagt het maximaal onbelast toerental bedraagt 5200 toeren per minuut. Heb je een klus waarbij je in zachter materiaal zoals bijvoorbeeld kunststof? Dan zet je het toerental gewoon terug naar een minimum van 2000 toeren per minuut. Niet alleen zal je zien dat de zaag zo een stuk makkelijker te hanteren is, maar voorkom je tevens dat je materiaal verbrandt. Om zowel aan de boven- als aan de onderzijde van de zaagsnede splinters te voorkomen is het zaagblad van de Makita SP6000J1X uiterst nauwkeurig in diepte in te stellen. Daarnaast kun je ook nog gebruik maken van de zogeheten voorritsfunctie. Deze functie zorgt ervoor dat er een zaagsnede van ongeveer 2 millimeter vooraf aan de daadwerkelijke zaagsnede wordt gemaakt waardoor de kans op splintervorming zo goed als onmogelijk wordt gemaakt.

Pluspunten

 • Strakke zaaglijn
 • licht in gewicht
 • Goed hanteerbaar
 • Geschikt voor het aansluiten van een bouwstofzuiger
 • Handige geleider voor rechte zaagsnedes
 • Inclusief zaagblad en opbergkoffer

Minpunten

 • Prijzig
 • Staat niet direct stil wanneer je de knop los laat
 • 2 geleiders was makkelijker geweest
Bekijk op Bol.com

DeWalt DW745

5 out of 5 starsbeste zaagmachine kopen met onderstel voor groot plaat materiaal

Dankzij het relatief lage gewicht van slechts 22 kilogram is de DeWalt DW745 tafelcirkelzaag eenvoudig te verplaatsen of zelfs mee te nemen naar klussen op een andere locatie. Het 250 millimeter grote zaagblad zorgt er bij deze zaagmachine voor dat je onder een rechte hoek tot 77 millimeter diep kunt zagen en in verstek tot 57 millimeter diep. Ook wat grotere platen of langere latten, planken en balken zagen is met de DW745 geen enkel probleem. De zaagbreedte bedraagt aan de rechterkant immers maar liefst 61 centimeter. Met zijn 3800 toeren per minuut werk je bovendien lekker vlot door. Helaas komt er bij zulke hoge toerentallen vaak wel veel stof en zaagsel vrij. Iets waar je omgeving, ogen en luchtwegen niet blij mee zullen zijn. Maar gelukkig heeft DeWalt ook hier over nagedacht. Deze tafelcirkelzaag is namelijk voorzien van een stofzuigverloopstuk zodat je hem eenvoudig kunt aansluiten op een bouwstofzuiger (niet meegeleverd).

Pluspunten

 • Licht in gewicht
 • Krachtige zaagmachine
 • Goede prijs & kwaliteit verhouding
 • Goede parallelgeleider

Minpunten

 • Lawaai
 • Veroorzaak erg veel stof zonder een goede stofafzuiging
 • Word 1 zaagblad meegeleverd
Bekijk op Bol.com

DeWalt DCS367P2-QW

5 out of 5 starsBeste zaagmachine kopen voor sloopwerkzaamheden

Zoek je een reciprozaag van goede kwaliteit en die bovendien compact is? Dan is de DeWalt DCS367P2-QW een goede keuze. Deze reciprozaag werkt op een 18 volt (5.0 Ah) accu, waar er meteen twee van bijgeleverd worden. Zo kun je de ene accu opladen terwijl je met de andere aan het werk gaat. Het zaagblad verwissel je eenvoudig en zonder sleutels of ander gereedschap. Daarnaast is dit in vier verschillende posities te verplaatsen voor nog meer efficiëntie en werkcomfort. Zo zaag je niet alleen dicht langs muren of vloeren, maar bereik je ook lastige hoeken. De de maximale zaagdiepte bedraagt 300 millimeter in hout, 100 millimeter in metaal en 160 millimeter in PVC met een zaagslaglengte van 28,6 millimeter. Tot slot beschikt de DeWalt DCS367P2-QW ook nog over een ingebouwde LED werkverlichting zodat je onder alle omstandigheden goed zicht houdt op de werkzaamheden. Wel zo veilig.

Pluspunten

 • Compact en ligt in gewicht
 • Geleverd met 2 accu’s
 • Gaat lang mee met een volle accu lading
 • Zaagblad eenvoudig te wisselen zonder sleutels
 • Ingebouwde verlichting

Minpunten

 • Geen zaagblad meegeleverd
Bekijk op Bol.com

DeWalt DWS777-QS

5 out of 5 starsbeste toestel om planken en balken in te korten

De DeWalt DWS777-QS afkortzaag ontbreekt het zeker niet aan kwaliteit. Deze 1800 watt sterke zaagmachine is voorzien van een schaduwlijnsysteem waardoor je altijd perfecte zaaglijn volgt en een kaarsrecht resultaat behaald. Niet alleen onder een rechte hoek presteert deze afkortzaag buitengewoon, maar ook bij het zagen in verstek laat de machine vrijwel niks te wensen over. Voor nog meer gemak zijn zelfs de verstekhoeken van 15, 22.5, 30, 45 en 90 graden alvast geïntegreerd zodat je de zaagkop snel en eenvoudig onder de juiste hoek kunt vastzetten. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld een groot aantal planken op maat moet zagen. Dankzij het uitschuifbare en machinaal gevlakte aanslagdeel blijven ook grote objecten stabiel liggen. Iets wat op zijn beurt weer zorgt voor een perfect zaagresultaat. En wil je de zaag verplaatsen of zelfs meenemen naar een andere klus? Dan zorgt de zaagkopvergrendeling en het zeer compacte formaat met ingebouwde geleiderails ervoor dat dit zowel op een veilige als op een eenvoudige manier kan gebeuren.

Pluspunten

 • Goed zicht op de zaaglijn
 • Professionele tool
 • Goede prijs & kwaliteit verhouding
 • Scherpe zaagsnede

Minpunten

 • Redelijk zwaar
Bekijk op Bol.com

Soorten zaagmachines

Wanneer je online of in de bouwmarkt het aanbod bekijkt zal je zien dat er diverse soorten zaagmachines bestaan. De meest gangbare zaagmachines zijn de decoupeerzaag, cirkelzaag, tafelcirkelzaag, afkortzaag, reciprozaag en kettingzaag. Deze zal je dan ook in de overgrote hoeveelheid terug vinden in menig assortiment. Maar wat is het verschil tussen deze soorten zaagmachines en waarvoor gebruik je welke? 

Decoupeerzaag

Een decoupeerzaag oftewel wipzaag is ideaal om fijnere zaagwerkzaamheden mee uit te voeren. Je zaagt er eenvoudig dunne materialen mee zoals bijvoorbeeld laminaat, plaatmateriaal, afwerklijsten. Door het dunne, enigszins wendbare zaagblad kun je zelfs figuren met dit soort zaagmachines zagen. Bovendien kun je de zaagbladen eenvoudig wisselen waardoor je niet alleen hout kunt zagen, maar ook kunststof en aluminium. En wil je een gat of figuur uit het midden van iets zagen terwijl de randen intact blijven? Dan gebruik je de decoupeerzaag eenvoudig als een soort van invalzaag en zaag je zo van het midden uit de gewenste vorm.

Bekijk ook: Beste reciprozaag top 5 & koopgids

Cirkelzaag

Een cirkelzaag gebruik je voornamelijk bij het zagen van lange zaagstukken zowel onder een rechte hoek als in verstek (veelal een hoek van 45 of 90 graden). De stabiele voet en het ronde zaagblad zorgen voor hoge precieze en een nette zaagsnede. De diameter van het zaagblad en het vermogen is tevens bepalend voor de maximale zaagdiepte. Daarnaast kun je een cirkelzaag in de meeste gevallen uitbreiden met diverse geleiders voor nog meer precisie en snelheid.

Bekijk ook: Beste cirkelzaag top 5 & koopgids

Tafelcirkelzaag

Een tafelcirkelzaag is bekend onder meerdere namen. Zo zullen sommige mensen dit soort zaagmachines ook wel kennen als een zaagtafel, maar ook onder de naam zaagbank. Het doel van dit soort zaagmachine is zowel afkorten als lange zaagsneden maken. Doordat de zaag in een tafel zit verwerkt biedt deze tevens ondersteuning zodat ook grotere objecten zonder al te veel problemen kunnen worden gezaagd. Naast hout kun je met een tafelcirkelzaag ook andere materialen zoals metaal en kunststof zagen. Naar gelang het materiaal dat je wil gaan zagen wissel je eenvoudig het zaagblad voor eentje dat voor het desbetreffende materiaal geschikt is.

Bekijk ook: Beste zaagtafel top 5 & koopgids

Afkortzaag

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden is een afkortzaag oftewel verstekzaag geschikt voor het afkorten van diverse materialen zoals bijvoorbeeld hout, kunststof en aluminium. Niet alleen zaag je met een afkortzaag op een snelle en nauwkeurige manier onder een rechte hoek, maar je kunt de zaag ook instellen om er mee in verstek te zagen of zelfs dubbelverstek. De diameter van het zaagblad bepaalt hierbij tot welke diepte je kunt zagen en hoe dik je materiaal dus maximaal kan zijn. Afkortzagen zijn er in tafelmodel of met een onderstel. Afhankelijk van je eigen voorkeuren kies je het model dat het best bij jou en de toekomstige kluswerkzaamheden past.

Bekijk ook: Beste afkortzaag top 10 & koopgids

Reciprozaag

Voor grover zaagwerk kies je het best een reciprozaag. Het zagen van kunststof of metalen buizen of houten balken vormt dan ook geen enkel probleem voor dit soort zaagmachine. Afhankelijk van het te zagen materiaal, kies je een bijpassend zaagblad. Bovendien kun je de reciprozaag ook in de tuin gebruiken bij het snoeien van dikkere takken. Dankzij het vrij liggende, langwerpig zaagblad zaag je zelfs tot op de millimeter nauwkeurig langs muren of vloeren. Zo kun je uitstekende buizen bijvoorbeeld makkelijk en secuur op maat zagen zodat deze samen een vlak geheel vormen.

Bekijk ook: Beste reciprozaag top 5 & koopgids

Kettingzaag

Wanneer je een boom wil omzagen of er een dikke tak uit wil verwijderen is een kettingzaag je ideale hulp. Er zijn kettingzagen die werken op netstroom, accu en met een benzinemotor. De zaag, die zoals de naam al doet vermoeden bestaat uit een ketting met scherpe tandjes en glijdt door vrijwel alle gangbare houtsoorten alsof het boter is. De lengte van het zwaard bepaalt hierbij tot welke dikte je kunt zagen. Ook kan een kettingzaag gebruikt worden voor het zagen van haardhout. Net zoals bij andere zaagmachines vergt het gebruik van een kettingzaag de nodige ervaring. Daarnaast is het, naast de standaard gehoor- en oogbescherming, ook aanbevolen om bij bijvoorbeeld het rooien of snoeien van bomen handschoenen, veiligheidsschoenen en een zaagbroek en -jas te gebruiken zodat je bij een eventuele terugslag of vasthaken van de zaag goed beschermd bent tegen de scherpe, snijdende ketting. Zeker wanneer je nog geen ervaring met dit type zaag hebt.

Koopgids: Zaagmachine kopen

Dat een zaagmachine een zeer handig hulpstuk bij het klussen is moge wel duidelijk zijn. Met name wanneer het aankomt op precisie en snelheid bieden zaagmachines dé uitkomst. Je moet er toch niet aan denken om bijvoorbeeld tijdens het maken van een meubelstuk of bij het leggen van laminaat ieder plankje met de hand te moeten zagen?

Wanneer je hebt besloten om een zaagmachine te kopen heb je niet alleen de keuze uit tal van merken, maar ook nog eens uit meerdere types met verschillende functies en toevoegingen. Het kan dan ook een behoorlijke klus worden om een machine uit te kiezen die echt aan al je eisen voldoet én die ook nog eens binnen je budget past. De vraag is echter of de uiteindelijke keuze wel daadwerkelijk aan al deze eisen moet voldoen en of je andere belangrijke punten misschien over het hoofd hebt gezien. Om je keuze te vergemakkelijken hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet. Wel zo handig.

Zaagmachine kopen voor professioneel gebruik of hobbymatig?

Zaagmachines zijn niet alleen voor professionals. Echter bestaan er wel verschillen tussen machines voor professionals en gewone, doe-het-zelf varianten. Een zaagmachine kopen die geschikt is voor professioneel gebruik is vaak voorzien van een hoger vermogen waardoor deze krachtiger is en dus meer aan kan. Bovendien zijn deze machines veelal vervaardigd in een stevige, robuuste vormgeving die tegen een stootje kan. Wanneer je dus een professioneel klusser bent of van plan bent om de zaagmachine onder zwaardere omstandigheden of langdurig te gebruiken kies je het best voor een professionele machine. Ben je van plan om de zaagmachine slechts sporadisch te gebruiken voor lichtere klussen zoals bijvoorbeeld het zagen van laminaat, dan volstaat een lichter en vaak goedkoper exemplaar volledig.

Welke werkzaamheden wil je gaan verrichten?

Afhankelijk van de klus die je wil gaan uitvoeren, kies je het best een zaagmachine die hierbij past. Een boomstam zagen met een reciprozaag is in theorie misschien wel mogelijk, maar hiervoor kies je toch echt het best voor een kettingzaag. Net zoals de ene mens beter geschikt is voor bepaalde taken, geldt dit ook voor machines. Kies dus afhankelijk van de werkzaamheden die je wil gaan verrichten voor een zaagmachine die hiervoor is bestemd. Dit draagt niet alleen bij aan de levensduur van de machine, het werkcomfort en het eindresultaat, maar draagt ook bij aan de veiligheid. Zaagmachines kunnen immers behoorlijk wat schade aanrichten, om over letsel nog maar te zwijgen. Lees je vooraf dus goed in over waarvoor een machine bestemd is en vraag desnoods extra advies van een vakkracht of professional.

Zaagmachine kopen van vertrouwde merken

Wanneer je het assortiment in de gemiddelde (online) bouwmarkt bekijkt zal je zien dat er een aantal merken je opvallen. Dit kan zijn omdat ze bij de meest verkochte machines horen, of omdat er simpelweg meerdere machines van hetzelfde merk worden aangeboden. Bekende voorbeelden hiervan zijn onder andere DeWalt, Makita, Bosch en Hitachi.

Wanneer je voor een machine van één van deze merken kiest zou je er in principe haast blind op kunnen vertrouwen dat dit een goede keuze is. Deze merken zijn gespecialiseerd in dit soort onderwerpen en weten wat ze doen. Toch betekent dit niet dat een machine van een ander (huis)merk per definitie een slechte keuze is. In tegendeel: veel merken doen tegenwoordig echt niet meer onder voor welbekende varianten. Maar feit blijft wel dat er vaak voor de meeste bekende en dus grote merken meer accessoires zoals zaagbladen en hulpstukken verkrijgbaar zijn.

Bekijk ook: Beste gereedschap merken overzicht

Garantie

Bovendien is de garantie bij grote merken net wat beter geregeld en kun je losse onderdelen vaak nog een lange tijd na aanschaf nabestellen. Wil je dus ook na de aanschaf voldoende zekerheid, dan is een machine van een vertrouwd merk hoe dan ook een veilige keuze. Neem je toch de gok om een minder bekend exemplaar aan te schaffen, let dan goed op of er voldoende accessoires te verkrijgen zijn en hou rekening met de garantietermijn. Een machine die minder dan de helft van dezelfde machine in het A-merk segment kost is uiteraard een zeer verleidelijk koopje, maar kan ook heel snel een miskoop worden.

Tot slot: Beste zaagmachine kopen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er verschillende zaagmachines die je kan kopen. Echter zijn niet alle machines geschikt voor elke klus. Voordat je direct een zaagmachine kopen gaat, is het verstandig te weten waar je de toestel voor wilt gaan gebruiken. Ben je van plan de machine maar enkele keren te gebruiken? Dan is een professioneel exemplaar natuurlijk niet nodig. Kijk ook eens bij de andere koopgidsen en top 5 lijsten om een geschikte tool te vinden. Hierin plaatsen we namelijk ook tools voor de af en toe klusser of doe het zelve.