Beste kruislijnlaser in 2023

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Beste kruislijnlaser in 2023

Kruislijnlasers zijn de ideale hulpmiddelen voor het recht ophangen of plaatsen van objecten. Zowel  verticaal als horizontaal. Maar welke laser is geschikt voor welke klus, waar moet je op letten bij de aanschaf en vooral wat is nu eigenlijk de beste kruislijnlaser van dit moment? Het antwoord op al deze vragen lees je in dit artikel waarin we je meenemen in alles wat met dit handige apparaatje te maken heeft.

Beste kruislijnlaser top 5

kruislijnlaser beste koop

Bosch UniversalLevel 3 Set – kruislijnlaser beste koop

4.5 out of 5 stars

Of je hem nu gebruikt bij het uitlijnen en monteren van spotjes in een plafond, het plaatsen van rachelwerk of het aanbrengen van een lambrisering of sierlijsten; de Bosch UniversalLevel stelt je niet vlug teleur. Deze kruislijnlaser is namelijk zelf nivellerend en projecteert een laserkruis met extra loodpunten zowel naar boven als naar beneden.

Daarnaast heeft de laser een bereik van ± 3 graden op de automatische waterpas en beschikt hij over een helling functie zodat je hem ook kunt gebruiken voor het projecteren van diagonale lijnen. Het meetbereik betreft 10 meter met een nauwkeurigheid van 0,5 millimeter per meter.

Voor nog meer gebruiksgemak wordt de UniversalLevel 3 geleverd als set, samen met een 1,1 meter hoog statief. Hiermee plaats je de laser eenvoudig op exact de gewenste hoogte en in de gewenste schuinte. En ben je klaar met je klus? Dan berg je de UnisersalLevel 3 Set veilig en compact op in de meegeleverde draagtas.

Pluspunten

 • Geschikt voor schuine uitlijning d.m.v. hellingfunctie
 • Pendelvergrendeling
 • Zelf nivellerend
 • Inclusief 1,1 meter hoog statief, opbergtas, 3x LR6 AA batterij en handleiding

Minpunten

 • Werkbereik van 10 meter is ietwat aan de kleine kant
Bekijk op Bol.com
beste kruislijnlaser compact

Stanley Cubix – Compacte kruislijnlaser

4 out of 5 stars

De Stanley Cubix is onmisbaar wanneer je zelf thuis aan de slag wil met het ophangen van bijvoorbeeld nieuwe keukenkastjes, maar is ook de ideale tool voor bij het behangen, betegelen of schilderen van ruimtes in huis.

Deze uiterst compacte kruislijnlaser zorgt er namelijk voor dat je altijd een rechte lijn aan kunt houden, zonder dat je hiervoor moeilijk hoeft te doen met een waterpas, rolmaat of schietlood.

De lijnen die door de Cubix worden geprojecteerd compenseren automatisch oneffenheden tot ± 4 graden en reiken tot wel 12 meter ver. Met behulp van de meegeleverde klem bevestig je de kruislijnlaser op eender welke plek waardoor je optimale gebruiksvrijheid geniet.

Na gebruik is de Stanley Cubix eenvoudig op te bergen in het meegeleverde etui. Zo ben je er zeker van dat de laser netjes en veilig blijft bewaard, waardoor je gegarandeerd jaren plezier van deze kleine klusheld zal hebben.

Pluspunten

 • Werkbereik van 12 meter
 • Zelf nivellerend
 • Pendelvergrendeling
 • Inclusief Special Bracket klem, handleiding, 2x AA Alkaline batterij en opbergetui

Minpunten

 • Wordt exclusief statief geleverd, al is deze set ook verkrijgbaar (tegen meerprijs) met statief i.p.v. Special Bracket Klem
Bekijk op Bol.com
beste goedkope kruislijnlaser

Einhell TC-LL 2 – Goedkope kruislijnlaser

4.5 out of 5 stars

Wil je je nieuwe schilderijen recht op een rijtje hangen, maar geen fortuin kwijt zijn aan een kruislijnlaser, dan is de Einhell TC-LL 2 en ideale keuze. Deze budget-vriendelijke kruislijnlaser is namelijk het ideale hulpje om kaarsrechte resultaten te creëren. De laser projecteert zowel een horizontale, als een verticale laserlijn op de muur en is tevens voorzien van een zelf nivellerende functie.

Bovendien zijn de kruislijnen eenvoudig vast te zetten, waardoor je zonder haast aan je klus kunt beginnen. Met de meegeleverde klem plaats je de TC-LL 2 overal waar je maar wil. En ben je eenmaal klaar met de klus? Dan berg je de kruislijnlaser veilig en compact op in de meegeleverde opbergtas zodat hij niet per ongeluk beschadigd raakt.

Pluspunten

 • Zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Erg nauwkeurig: meetafwijking van slechts 0,5 millimeter
 • Inclusief werkklem, opbergtas en handleiding
 • Werkbereik is met 8 meter aan de krappe kant

Minpunten

 • Wordt geleverd exclusief batterijen
Bekijk op Bol.com
beste professionele kruislijnlaser

Laserliner AutoCross 3C Plus – Professionele kruislijnlaser

5 out of 5 stars

De Laserline AutoCross 3C Plus is een professionele kruislijnlaser die bekend staat om zijn hoge gebruiksgemak. De laserdioden vormen 2 zeer goed zichtbare, afzonderlijk inschakelbare lijnen. Daarnaast zijn er twee verticale laserlijnen, een exacte en daarmee zeer nauwkeurige loodlijnfunctie met een loodlaser (onder) en een laserkruis boven.

De AutoCross 3C heeft een bereik van 20 meter en een meetnauwkeurigheid van 2 millimeter. De verlichte libel zorgt samen met de in hoogte verstelbare poten en de draaibare behuizing met zijdelingse fijn afstelling voor nog meer precisie bij het afstellen van de laser.

Tel daarbij de pendelvergrendeling en de nivelleerhulp op en je haalt met de Laserliner AutoCross 3C een zeer compacte, doch professionele kruislijnlaser in huis die dankzij zijn uiterst eenvoudige bediening zeker ook niet misstaat in de gereedschapskist van een hobbyklusser.

Pluspunten

 • Zeer groot werkbereik van 20 meter
 • Pendelvergrendeling
 • Zelf nivellerend (met aanduiding wanneer de laser buiten het nivelleer bereik valt)
 • Laserbril voor nog betere zichtbaarheid van de laserlijnen
 • Inclusief handleiding, rubberkapjes, statiefadapter, 1,5 volt AA batterij (4x) en opbergkoffer

Minpunten

 • Exclusief statief
Bekijk op CoolBlue
beste kruislijnlaser groen

DeWalt DW088CG-XJ – Beste kruislijnlaser groen

5 out of 5 stars

Wanneer je op zoek bent naar een professionele kruislijnlaser die geschikt is voor zowel binnen afwerking, als bij het maken van omlijstingen en kaders, dan zit je bij de DeWalt DW088CG-XJ volledig aan het juiste adres.

Deze zelf nivellerende kruislijnlaser is dankzij zijn twee bedieningsknoppen zeer snel en eenvoudig te gebruiken, maar het zit hem voornamelijk in een aantal andere aspecten waarin deze kruislijnlaser zicht onderscheidt van de rest.

Zo is de DW088CG-XJ voorzien van groene laserlijnen waardoor optimale zichtbaarheid wordt gegarandeerd. Maar dat is nog lang niet alles, want deze ware koning onder de lasers, heeft een geïntegreerde magnetische pivoterende basis waardoor je hem zonder klem of statief op diverse ondergronden bevestigt (al wordt er ook een klem meegeleverd voor bevestiging op niet magnetische muren en ondergronden).

Daarnaast is de DeWalt DW088CG-XJ voorzien van IP54 bescherming, een stevige rubber bekleding aan de buitenzijde en is het glas extra dik zodat hij een stootje makkelijk overleeft.

Pluspunten

 • Zeer duidelijke groene laserlijnen
 • IP54 behuizing (stof- en spatwaterdicht)
 • 15 meter bereik
 • Magnetische pivoterende basis
 • Zelf nivellerend
 • Robuuste vormgeving
 • Inclusief handleiding, 3x 1,5 AA batterij, muurhouder en stevig opbergkoffer

Minpunten

 • Er wordt geen statief meegeleverd
Bekijk op Bol.com

Wat is een kruislijnlaser?

Kruislijnlasers zijn meestal kleine handige apparaatjes die een ware uitkomst kunnen bieden bij tal van klussen, zowel thuis, als op een bouwplaats. Je kunt er bijvoorbeeld schilderijen of fotolijsten recht mee aan de muur hangen (al dan niet in een bepaalde lijn), kasten mee op gelijke hoogte hangen, de vloerhoogte en de dikte van een betonlaag mee uitmeten, tegels mee uitlijnen, de eerste baan behang uitlijnen of exacte punten mee uitlichten voor bijvoorbeeld het ophangen van een lamp. Kortom: een zeer fijne tool die tap van mogelijkheden biedt.

Bovendien zijn de meeste kruislijnlasers eenvoudig in gebruik, nemen ze weinig plek in beslag, hoef je niet meer te rommelen met een schietlood, waterpas en rolmaat én laten ze geen sporen achter op een pasgeverfde of behangen muur. Niks dan voordelen zou je zo zeggen.

hoe werkt een kruislijnlaser

Hoe werkt een kruislijnlaser?

Een kruislijnlaser projecteert een verticale en een horizontale lijn die samen een kruis vormen. Wanneer je met een kruislijnlaser aan de slag wil, dien je eerst de laser uit te lijnen met behulp van een statief of klem. Na de juiste afstand en positie te hebben bepaald, kun je direct aan de slag. Omdat de lijnen altijd in een exacte hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar staan is het werken met een kruislijnlaser uiterst precies. Dit in tegenstelling tot wanneer je enkel met het blote oog meet.

Bijkomend voordeel is bovendien dat je niet steeds opnieuw hoeft te meten of uit te lijnen en ook een waterpas of meetlint is dankzij het gebruik van een kruislijnlaser in de meeste gevallen geheel overbodig. Kortom, een zeer handig apparaatje dat niet mag ontbreken in de gereedschapskoffer van iedere klusser.

Koopgids: waar op letten bij het kopen van een kruislijnlaser?

Wanneer je bovenstaande top 5 hebt doorgenomen zal je waarschijnlijk al zijn opgevallen dat niet alle kruislijnlasers zomaar hetzelfde zijn. Zo zijn er lasers die zelf nivellerend zijn, met rode of groene laser en bestaat er bovendien ook een aanzienlijk verschil tussen de manier van toepassing, de hoeveelheid lijnen, batterijen of accuduur, afstand en zelfs de al dan niet meegeleverde accessoires.

Maar wat betekenen al deze verschillen nu eigenlijk precies en welke kruislijnlaser is geschikt voor welke klus? Het antwoord op al deze vragen en nog veel meer vindt je in onze koopgids.

lasers voor verschillende toepassingen

Verschil in toepassingen

Misschien is het je al opgevallen: niet iedere kruislijnlaser is hetzelfde. Het is daarom dan ook belangrijk om voorafgaand aan de aanschaf goed bij jezelf na te gaan waarvoor je de laser wil gaan gebruiken. Wil je hem gebruiken voor eenvoudige werkzaamheden zoals bijvoorbeeld het schilderen van een lambrisering of om een schilderij recht op te hangen? Of wil je misschien wel een vloer leggen en de laser daarbij gebruiken?

Hoewel je in eerste instantie wellicht denkt dat beide klusjes makkelijk met dezelfde laser kunnen worden uitgevoerd, blijkt dit in de praktijk toch anders. Je kunt namelijk kiezen uit de volgende types:

 • Lasers die één enkele lijn projecteren, oftewel een horizontale waterpaslijn
 • Toestellen die zowel een horizontale waterpaslijn, als ook een verticale loodlijn projecteren: ook wel kruislijnlasers genoemd
 • Lasers die 360° in het rond kunnen projecteren

Rood of groen?

Er zijn twee verschillende kleuren lasers verkrijgbaar: namelijk lasers met groene lijnen en lasers die rode lijnen projecteren. Functioneel gezien bestaat er eigenlijk maar weinig verschil tussen de twee kleuren. Het enige verschil dat er wel degelijk toe doet is dat groene lasers beter worden waargenomen door het menselijk oog dan rode lasers. Groene lasers zijn daarom, voor zover dat kan, vooral in fel daglicht een stuk beter zichtbaar dan hun roodgekleurde concurrenten.

Met name in zeer lichte ruimtes of zelfs in de buitenlucht en voor professioneel gebruik is een groene laser dan ook zeker aan te raden. Een minpunt van dit type is echter dat er veel meer KTP-kristallen nodig zijn om de groene kleur te kunnen projecteren, waardoor deze apparaten in de meeste gevallen een stuk duurder zijn dan “gewone” rode lasers. Voor het meeste thuisgebruik geldt dan ook dat een laser met rode lijnen meer dan voldoende is.

*Om een laser in de buitenlucht te gebruiken dient er altijd gebruik te worden gemaakt van een ontvanger (veelal los verkrijgbaar).

Afstand

Een ander belangrijk punt om op te letten is het bereik oftewel de afstand die de lasers kan afleggen. Waar sommige lasers een bereik hebben van maximaal 8 meter, zijn er ook exemplaren die hun lijnen tot wel 20 meter ver kunnen projecteren. Welk bereik voor jou het beste is heeft alles te maken met de ruimtes waarin je wil gaan werken.

Ben je van plan om enkel in kleine ruimtes te werken, dan volstaat een laser met een klein bereik meer dan voldoende. Is je huis of de ruimtes waarin je te werk wil gaan echter wat groter dan gemiddeld of wil je de laser misschien wel professioneel gaan gebruiken, dan is het verstandig om voor eentje te kiezen die een groot bereik heeft.

Zelf nivellerend

Wanneer een laser zelf nivellerend is betekent dit simpelweg dat de laser zichzelf waterpas zet. Mocht de ondergrond dus niet helemaal vlak zijn, dan zorgt de laser er zelf voor dat de lijn(en) recht worden geprojecteerd. Net als bij een waterpas wordt er bij een laser hiervoor gebruik gemaakt van een slinger alleen is deze bij een laser uiteraard voorzien van een geïntegreerde laserdiode.

De slinger lijnt zichzelf uit op basis van de zwaartekracht waardoor vergissen in feite onmogelijk is. In tegenstelling tot je ogen zal de laser het dus altijd bij het rechte eind hebben. We raden dan ook zeker aan om voor een kruislijnlaser te kiezen die zelf nivellerend is. Dit bespaart niet alleen een hoop meetwerk, maar verhoogd bovendien ook het gebruiksgemak, als ook de nauwkeurigheid.

Gelukkig zijn vandaag de dag de meeste kruislijnlasers zelf nivellerend en laten ze bovendien door middel van een piep of door knipperen weten wanneer ze buiten het nivelleer gebied vallen. Echter is de zelf nivellerende werking van iedere kruislijnlaser zomaar hetzelfde. Bij de ene is het aantal graden groter, dan de ander.

Wij adviseren je dan ook om hier rekening mee te houden. Over het algemeen zijn het de professionele varianten die een groter nivelleer bereik kennen, al zijn er uiteraard altijd uitzonderingen mogelijk. Bij twijfel is het dus verstandig om een professional om raad te vragen.

Nauwkeurigheid

Hoewel de meeste lasers vandaag de dag erg nauwkeurig zijn, kan er bij sommige modellen een kleine afwijking bestaan in zowel de horizontale als verticale lijnen. Alle afwijkingen tot ongeveer 5 millimeter op 10-15 meter zijn aanvaardbaar. Dat klinkt misschien als behoorlijn wat, maar zelfs bij het maximaal aan verschil zal je in de praktijk nauwelijks verschil zien.

Overigens geldt dat goedkopere modellen vaak over een iets mindere nauwkeurigheid beschikken, dan de duurdere, professionele exemplaren. Wil je zeker weten dat jouw toekomstige laser zo mijn mogelijk afwijkt of wil je het apparaat gebruiken voor professionele doeleinden, dan raden wij aan om voor een multi-lijnlaser van Bosch of Makita te kiezen. Deze kosten iets meer, maar staan bekend om hun professionaliteit en minimale afwijkingspercentage.

Accu of batterijen

Vrijwel iedere laser, of het nu een enkele lijnlaser is, 360° of kruislijn, maakt gebruik van batterijen. Je wilt de laser immers vrij kunnen gebruiken. De meeste lasers op gewone of oplaadbare batterijen, maar kunnen ook worden gebruikt in combinatie met oplaadbare batterijen. Daarnaast bestaan er ook exemplaren die voorzien zijn van een kleine accupack die, net als bij ander accu gereedschap, kan worden opgeladen.

Helaas is het bij de meeste lasers erg lastig om een geschatte werktijd te bepalen aangezien dit afhankelijk van de gebruikte batterijen en het type laser nogal kan verschillen. Het is daarom dan ook raadzaam om altijd een setje extra (eventueel oplaadbare) batterijen of een reserve accu achter de hand te houden. Je wil immers niet halverwege de klus zonder lijn(en) komen te zitten.

Accessoires

statief om laser op te plaatsen

Statief

Een kruislijnlaser werkt het handigst in combinatie met een statief. Vaak worden deze dan ook samen als set aangeboden, maar in bepaalde gevallen, afhankelijk van de aanbieder of het type, kan het weleens voorkomen dat je deze nog los dient aan te schaffen. Nu wil dit niet zeggen dat een kruislijnlaser zonder statief niet werkt, maar met een statief wordt het werkcomfort en gebruiksgemak aanzienlijk vergroot.

Je kunt immers ook best zelf een verhoging maken van het één of ander en daar de laser op zetten. Nadeel is echter dat dit vaak veel meer werk en moeite kost en je bovendien ook over iets van de juiste hoogte moet beschikken. En vooral dat laatste is vaak nog een hele uitdaging kunnen we je vertellen.

Met een statief daarentegen ben je zo klaar. Je schroeft de laser vast op het statief, stelt de juiste hoogte en eventueel de juiste hoek in en je bent meteen klaar om te beginnen. Klinkt een stuk beter, niet waar? Om deze reden raden we je dus zeker aan om voor een kruislijnlaser te kiezen mét statief, of er in ieder geval eentje los bij aan te schaffen.

Mocht je overigens al een statief voor je fototoestel in je bezit hebben dan kun je deze ook prima gebruiken, al kan het wel voorkomen dat je in een enkel geval een extra adapter nodig hebt om de laser te kunnen bevestigen. Deze adapters worden soms al meegeleverd met de laser, maar ze in de keeste gevallen ook voor een relatief laag bedrag verkrijgbaar bij zowel speciaalzaken als online aanbieders.

Tafel- of werkklem

Een ander accessoire dat we vaak terug zien komen bij kruislijnlasers is een tafel- of werkklem. Veel goedkopere lasers worden namelijk standaard geleverd met een klem als alternatief voor een statief. Met deze klem zet je de laser vast op een tafel, kast, muurtje of ander object en heb je dus geen statief nodig.

Hou er echter rekening mee dat een statief een stuk meer bewegingsvrijheid geeft ten opzichte van een klem. Je hebt immers niet altijd een gepast object in de buurt en daarnaast wil je natuurlijk ook niet dat de laser te dicht op de muur staat aangezien dit de duidelijkheid van de laserlijnen kan verlagen.

Hoewel een klem in sommige situaties best handig kan zijn, raden wij je toch aan om, mocht je de keuze te hebben, voor een statief te kiezen. Je zal hiermee al snel zien dat het je werk een stuk makkelijker maakt en de bewegingsvrijheid aanzienlijk vergroot.

bril voor bescherming ogen

Laserbril

Sommige lasers worden geleverd met een bril met gekleurde kunststof glazen. Hoewel je in eerste instantie misschien zal denken dat dit een veiligheidsbril is, is dit toch niet helemaal waar. In tegendeel zelfs, want met een speciale laserbril worden de geprojecteerde lijnen een stuk duidelijker zichtbaar. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld in een ruimte wil werken waar het eigenlijk net iets te licht is om met het blote oog de laserlijnen te kunnen zien.

Een laserbril is daarom dan ook niet echt een must, maar het kan wel degelijk een oplossing bieden in sommige situaties. Let er overigens op dat je, ook wanneer je een laserbril draagt nooit rechtstreeks in de laser kijkt. De bril biedt geen enkele bescherming tegen de felle laser waardoor de gevolgen voor je ogen net zo desastreus kunnen zijn als wanneer je geen bril draagt.

tas om kruislijnlaser in op te bergen

Opbergtas

Je wil je gereedschap zo goed en netjes mogelijk opbergen, althans daar gaan we toch van uit. Het zou immers behoorlijk zonde zijn wanneer je favoriete tools stuk gaan, om dan nog maar te zwijgen over de kosten. Zonde van het geld.

Om te voorkomen dat je kostbare gereedschap beschadigd raakt, is het raadzaam om het op te bergen in een koffer of tas. Uiteraard is dit geen garantie dat er nooit iets mee zal gebeuren, maar zeker zwakkere tools zoals kruislijnlasers worden hierdoor net even extra beschermd. Bovendien biedt een tas of koffer ook een ideale manier om je gereedschap veilig in te transporteren. Je slaat er in feite twee vliegen in één klap mee dus.

Kruislijnlaser aanbiedingen

De kans is groot dat je op deze pagina beland bent omdat je op zoek bent naar een nieuwe kruislijnlaser. Niet zo gek ook, want een kruislijnlaser is immers een zeer vernuftig apparaatje dat een grote hulp kan zijn bij een grote diversiteit aan klussen.

Maar wat is er nog leuker om je nieuwe gereedschap met korting aan te schaffen? Op onze aanbieding pagina vind je daarom alle aanbiedingen en acties die op dit moment geldig zijn. Bovendien wordt de pagina continue geupdate zodat alle aanbiedingen actueel blijven.

Neem er eens een kijkje en wellicht scoor jij je nieuwe kruislijnlaser wel met een mooie korting. Dat zou niet verkeerd zijn toch?

Bekijk hier alle actuele gereedschapsaanbiedingen

Tot slot – Beste kruislijnlaser kopen

Zoals je ziet is een kruislijnlaser een behoorlijk handig apparaatje met tal van toepassingen. Sterker nog: wanneer je eenmaal met een kruislijnlaser hebt mogen werken wil je al snel niet meer zonder. We hopen je dan ook door middel van dit artikel een beetje wegwijs te hebben gemaakt in de -hoe kitscherig het misschien ook mag klinken- wondere wereld van de kruislijnlasers.

Want laten we eerlijk zijn: een laser is toch wel echt een wonderapparaatje an sich. Mocht je echter nog vragen hebben of heb je misschien nog wel een ultieme tip die wij vergeten zijn te benoemen, dan horen wij dit uiteraard graag van je. Laat in dat geval dan ook zeker een berichtje achter in de comments!