Beste steekwagen in 2023

Bijgewerkt op:

Home » Accessoires » Beste steekwagen in 2023

Een steekwagen is de ideale hulpmiddel om zware middelen te vervoeren. Denk hierbij aan een goed gevulde gereedschapskist, verhuisdozen of stenen/tegels die op de plek gebracht moeten worden. In dit artikel hebben wij een top 5 geselecteerd waardoor het vinden van de beste steekwagen een appel en een eitje wordt.

Onze 3 favorieten

Populair

populair

Stanley SXWTD-FT585
4.5 out of 5 stars

Meest populaire steekwagen

Goedkoop

DeWalt – Steekwagen DXWT -101 KIT

4 out of 5 stars

Beste steekwagen voor zware goederen

Professional

professioneel

Stanley FatMax Tstak FMST1-72363
5 out of 5 stars

Beste professionele steekwagen

Wat de beste steekwagen voor jou is hangt af van verschillende factoren. Hoe vaak gebruik je een steekwagen en wat is het gewicht dat een steekwagen maximaal moet kunnen dragen? Daarnaast is ook de prijs een punt om rekening mee te houden, je wilt immers niet teveel betalen voor een steekwagen.

In onze top 5 hebben wij rekening gehouden met de volgende punten:

 1. Welke steekwagen heeft de beste prijs/kwaliteit verhouding
 2. Hoe duurzaam is het toestel
 3. Wat is het maximale gewicht dat deze kan dragen
 4. Is deze geschikt om ook op onverharde terreinen te gebruiken

Wat is de beste steekwagen?

Hierboven heb je kunnen lezen dat deze top 5 beste steekwagen rekening is gehouden met verschillende factoren. De één zal meer baat hebben bij een toestel die langer mee gaat, en de andere heeft een toestel nodig omdat die bezig is met een verhuizing of af en toe wat middelen moet verplaatsen.

Hoe dan ook, voor elke situatie is er een steekwagen verkrijgbaar. En wat de beste keuze is, ontdek je hieronder!

1: Varo KRT670303 – steekwagen met goede prijs/kwaliteit verhouding

beste steekwagen met hoog draagvermogen

Moet je zware spullen verplaatsen, maar heb je geen zin om je een breuk te tillen? Dan is de Varo KRT670303 een uitstekende keuze. Met een draagvermogen van maar liefst 200 kilogram en de twee dikke, met lucht gevulde banden, wordt het verplaatsen van zware (verhuis)dozen, gereedschapskisten en bijvoorbeeld tegels een kinderspel.

Niet alleen op gelijke vloeren, maar zelfs op hobbelige of ongelijke ondergronden baan je je met deze steekwagen moeiteloos een weg. En ben je klaar met de klus? Dan schuif je simpelweg het handvat in en klap je het laadvlak omhoog zodat je de KRT670303 compact kunt opbergen of zelfs vervoeren.

Plus en minpunten

Hoog draagvermogen van 200 kilogram

Grote luchtbanden

Stevig aluminium frame

Inklapbaar

Check of er minpunten zijn

Verkrijgbaar bij:

2: Stanley SXWTD-FT521 – Beste steekwagen voor trappen

beste steekwagen voor trappen

Of je nu gaat klussen, verhuizen of eindelijk de schuur of de garage gaat opruimen, met de Stanley SXWTD-FT521 verplaats al je zware spullen binnen een handomdraai. Schuif simpelweg het 30 bij 29 centimeter grote plateau onder de te vervoeren lading en rij de steekwagen naar de plek van bestemming.

Dankzij de 6 strategisch geplaatste rubberen wielen rolt de SXWTD-FT521 niet alleen soepel over verschillende soorten vloeren, maar zijn zelfs trappen geen enkel probleem. Ideaal dus wanneer je iets van de ene verdieping naar de andere wil vervoeren, maar niet over een lift beschikt.

Plus en minpunten

Geschikt voor trappen

Draagvermogen van 120 kilogram

Gelast stalen frame wat dit toestel extra stevig maakt

Zeer compact op te vouwen

Check of er minpunten zijn

3: Stanley SXWTD-FT585 – Beste steekwagen opvouwbaar

beste populaire steekwagen

De Stanley SXWTD-FT585 is niet alleen een steekwagen, maar kan tevens worden gebruikt als plateauwagen. Het maximale draagvermogen als steekwagen bedraagt 70 kilogram. Maar bouw je de SXWTD-FT585 om naar een plateauwagen, dan vervoer je tot wel 137 kilogram aan spullen.

Zware verhuisdozen, kratten, een compressor of zelfs kleine meubels vormen dan ook geen enkel probleem voor deze transformer onder de steekwagens. Zelfs na gebruik zal dit handige wagentje je nog verbazen, want met slechts één druk op de knop klapt je hem zo in dat hij nog slechts minder dan de helft van zijn oorspronkelijke afmetingen in beslag neemt.

Zo past hij niet alleen makkelijk achter in de auto, maar is ook een opbergplek in de berging of garage snel gevonden. Onze favoriet als het gaat om beste opvouwbare steekwagen.

Plus en minpunten

2-in-1, zowel te gebruiken als steekwagen én plateauwagen

Maximaal draagvermogen van 137 kilogram (als plateauwagen)

Massief rubberen wielen

Eenvoudig en uiterst compact in te klappen

Draagvermogen als steekwagen met 70 kilogram aan de lage kant

Verkrijgbaar bij:

4: DeWalt – Steekwagen DXWT -101 KIT – Beste koop voor zware middelen

Indien je zware spullen wil gaan verplaatsen is het ideaal wanneer je over een steekwagen zoals de DeWalt – Steekwagen DXWT -101 KIT beschikt. Met een maximaal draagvermogen van maar liefst 500 kilogram verplaats je letterlijk alles van dozen tot zelfs meubelstukken.

Bovendien is deze topper voorzien van een gelast stalen frame, grote opblaasbare luchtbanden van 30 CM en bieden de handvatten door hun speciale vormgeving extra bescherming aan je handen. Kortom: een fijne steekwagen van een hoge kwaliteit!

Plus en minpunten

Zeer hoog draagvermogen van 500 kilogram

Robuuste, kogel gelagerde wielen met luchtbanden

Stalen frame

Prijs

Verkrijgbaar bij:

5: Stanley FatMax Tstak FMST1-72363 – Beste 2 in 1 steekwagen

beste professionele steekwagen

Licht, maar toch sterk: dit omschrijft de Stanley FatMax Tstak FMST1-72363 perfect. Deze vierwielige aluminium “steek”wagen stelt je in staat om eenvoudig al je zware spullen tot en met een gewicht van 100 kilogram te verplaatsen. Van dozen, koffers en zelfs apparaten, je verplaatst ze met de FMST1-72363 zonder ook maar enige moeite.

En mocht je tevens ook nog Stanley Tstak opbergmodules in je bezit hebben, dan is deze wagen al helemaal ideaal. Deze passen namelijk perfect op het plateau en zijn bovendien eenvoudig vast te zetten met de veiligheidsgordel. Zo kun je er zelfs de trap mee op of af. Als dat niet handig is!

Plus en minpunten

Maximaal draagvermogen van 100 kilogram (bij gebruik op trappen 50 kilogram)

Compact aluminium frame

Ideaal voor Stanley Tstak opbergmodules

Met veiligheidsgordels

Ook te gebruiken op trappen

Minpunten zoeken

Verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het vinden van de beste steekwagen?

verschillende uitvoeringen verkrijgbaar

Steekwagens bestaan in verschillende soorten en maten. Wanneer je bovenstaande top 5 hebt bekeken, zal je waarschijnlijk dan ook al zijn opgevallen dat niet iedere steekwagen over dezelfde eigenschappen bezit.

Voordat je overgaat tot de daadwerkelijke aankoop van een nieuwe steekwagen is het dan ook raadzaam om alle verschillen en aandachtspunten even op een rijtje te zetten en zo een keuze te maken welke steekwagen bij jou en je (toekomstige) werkzaamheden past.

Benieuwd waar je zoal op moet letten? In onderstaande koopgids hebben wij alle punten kort voor je samengevat.

Verschillende uitvoeringen

Steekwagens zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, namelijk:

 • Klassieke steekwagen: De klassieke steekwagen is de meest bekende en gebruikte steekwagen, althans voor thuisgebruik. Deze steekwagen zal je dan ook het makkelijkst herkennen: hij bestaat namelijk uit een hefplateau, twee wielen en een duwboom die in de meeste gevallen voorzien is van twee handvaten.
 • Vierwielige steekwagen: Net als een klassieke steekwagen beschikt ook de vierwielige steekwagen over een duwboom en een hefplateau, alleen wordt dit laatste, zoals de naam natuurlijk al doet vermoeden, gedragen door vier wielen in plaats van twee. Hierdoor, en door het feit dat het plateau op deze manier aanzienlijk vergroot kan worden is de vierwielige steekwagen dan ook ideaal voor het vervoeren van grote dozen of pakketten.
 • Trapsteekwagen: Een trapsteekwagen is een steekwagen die voorzien is van drie paar roterende wielen op een wielas. Omdat deze wielen door hun roterend systeem ook langs een verticaal oppervlak kunnen rollen, kan een trapsteekwagen makkelijk en zonder veel moeite over een trap worden geduwd of getrokken. Ideaal dus wanneer je spullen naar een andere verdieping wil brengen, maar geen gebruik kunt maken van een lift.
 • Opvouwbare steekwagen: Een opvouwbare steekwagen lijkt qua vormgeving erg op de klassieke steekwagen alleen beschikt de opvouwbare steekwagen over een aanzienlijk verschil: zowel de hefboom als het hefplateau is inklapbaar. Zo kun je de steekwagen wanneer je hem niet gebruikt compact opbergen en past hij bijvoorbeeld eenvoudig in de kofferbak van je auto indien je hem wenst mee te nemen.
 • Elektrische steekwagen: Een geheel ander soort steekwagen is de elektrische steekwagen of ook wel palletwagen genoemd. Alhoewel… anders? Het principe blijft natuurlijk hetzelfde, maar in plaats van dat je zelf de last moet duwen en heffen wordt dit nu voor je overgenomen door een elektrische motor. Zeker wanneer je veel spullen moet verplaatsen is dit type steekwagen dan ook ideaal. Echter zijn ze vanwege hun wat grotere en daarmee vaak ook lompere afmetingen iets minder geschikt voor thuisgebruik. In magazijnen en distributiecentra daarentegen is de kans dat je een elektrische steekwagen tegenkomt zo goed als zeker.

Draagvermogen

Een ander belangrijk punt om op te letten bij de aanschaf van een steekwagen is het draagvermogen oftewel de maximale belasting die de steekwagen kan hebben. Zo kun je met de ene steekwagen bijvoorbeeld een gewicht van 100 kilogram vervoeren, maar kun je met een andere een gewicht tot zelfs 200 kilogram vervoeren.

Je begrijpt het waarschijnlijk al: voordat je een steekwagen gaat kopen is het dus belangrijk om een inschatting te maken van de objecten (en het daaraan verbonden gewicht) die je wenst te vervoeren.

Dit betekent echter niet dat je zomaar voor een steekwagen moet kiezen die beschikt over een zo hoog mogelijk draagvermogen. Integendeel zelfs: steekwagens die een zeer hoog gewicht kunnen vervoeren zijn vrijwel altijd zwaarder dan modellen die een lager draagvermogen aankunnen.

Logisch ook want ze moeten niet bezwijken onder de zware last. Echter betekent dit ook dat je, ongeacht de last die je meevoert ook het gewicht van de steekwagen moet meenemen. En laat dit nou vooral bij lichtere lasten behoorlijk vervelend kunnen zijn aangezien je lichte last zo ineens een stuk zwaarder wordt.

Maar ook andersom kan dit voor problemen zorgen: een lichte steekwagen en een te zware last is immers ook geen aanrader en kan zelfs behoorlijk gevaarlijk zijn. Let er daarom dus goed op wat het maximale draagvermogen is en laat je keuze afhangen van de werkzaamheden die je er mee wil gaan uitvoeren.

Opvouwbaar of toch liever niet?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn sommige steekwagens opvouwbaar. Dit houdt simpelweg in dat het hefplateau van dit soort steekwagen kan worden in- en uitgeklapt en dat de duwboom kan worden uitgeschoven.

Zo kun je de steekwagen na gebruik compact opbergen en kun je hem bijvoorbeeld eenvoudig meenemen in de auto wanneer je gaat verhuizen of een karwei op een andere locatie wil verrichten. Echter kleven er ook een aantal nadelen aan dit type steekwagens.

Juist omwille van het feit dat het frame inklapbaar is kunnen dit soort steekwagens minder last dragen waardoor het maximale draagvermogen vaak een stuk lager ligt ten opzichte van een gewone steekwagen. Bovendien kan ook het opvouwen zelf de nodige problemen bezorgen.

De inklapbare en uitschuifbare delen vormen een zwak punt waardoor de wagen wat instabiel kan aanvoelen. Daarnaast blijkt ook dat het opvouwen bij sommige modellen in de praktijk niet zo simpel blijkt. Met name het hefplateau is vaak nogal stug en moeilijk te bewegen waardoor je behoorlijk wat kracht moet zetten om de steekwagen om te toveren in een compact formaat.

Materiaal

Een goede steekwagen is stevig en stabiel. Daarom worden de meeste steekwagens gemaakt uit metaal. In de meeste gevallen is dit roestvrij staal of aluminium.

 • Roestvrij staal: Steekwagens die geschikt zijn voor het vervoeren van een grote last van meer dan 200 kilogram worden vrijwel altijd vervaardigd uit roestvrij staal dat stevig aan elkaar is gelast. Dit materiaal is immers uitermate sterk en zo goed als onverwoestbaar waardoor het een perfecte basis vormt voor het vervoeren van zware spullen. Enig nadeel is echter dat een steekwagen met een RVS frame relatief zwaar is. Echter laat de praktijk zien dat juist vanwege dit gewicht de steekwagen goed in balans is en hierdoor niet snel instabiel aan zal voelen.
 • Aluminium: Steekwagens die bedoeld zijn voor het vervoeren van lichte lasten worden meestal gemaakt uit aluminium. Dit materiaal staat bekend om zijn lage gewicht waardoor je eenvoudig, zonder onnodige krachtinspanning met de steekwagen kunt werken. Het nadeel is alleen wel dat een aluminium hefplateau minder robuust is waardoor je met dit type steekwagen goed moet opletten wat de maximale belasting betreft.

Betrouwbaarheid

Wanneer je zware spullen zoals meubels en dozen wil vervoeren is het belangrijk dat dit op een veilige en stabiele manier gebeurd. Dit houdt dan ook in dat je het liefst een steekwagen kiest die sterk en betrouwbaar is. Hoe zit hij in elkaar? Is hij stabiel? Staat het gewicht in verhouding? Van welk materiaal is hij gemaakt? Zijn er reviews beschikbaar?

Het zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen bij het kopen van een steekwagen. Voelt hij instabiel of lijkt het materiaal waaruit hij is vervaardigd niet erg stevig? Kies dan voor een ander exemplaar. Het laatste wat je wil is immers een beschadigd of zelfs kapot object omdat de steekwagen het begeeft.

Wielen

Eén van de misschien wel meest belangrijke onderdelen van een steekwagen zijn de wielen. Grote kans dan ook dat je tijdens je zoektocht naar een nieuwe steekwagen al hebt opgemerkt dat er wagens bestaan met massief rubberen wielen en met luchtbanden. Maar welk type wiel is beter?

 • Rubberen wielen: Steekwagens met massief rubberen wielen zijn uitermate geschikt voor gebruik binnenshuis. Daarom vind je dit soort wielen dan ook meestal op compactere modellen alsook trapsteekwagens. Rubberen wielen zijn namelijk kleiner ten opzichte van luchtbanden waardoor ze minder plek in beslag nemen en ze beter in verhouding kunnen worden geplaatst. Bijkomend voordeel is dat dit soort banden niet lek kunnen gaan. Mocht je dus per ongeluk over een verdwaalde spijker of een stuk glas rollen, dan hoef je niet meteen langs de bouwmarkt voor een nieuw wiel.
 • Luchtbanden: Luchtbanden staan bekend om hun goede schokabsorptie. Hierdoor zijn steekwagens met luchtbanden dan ook ideaal wanneer je over hobbelige paden of ondergronden moet rijden. Bovendien kunnen dit soort banden met behulp van een compressor of fietspomp worden opgepompt waardoor het contact met de grond gering is en je niet alleen makkelijker maar ook sneller kunt rijden. Echter is dit ook meteen een nadeel aangezien een luchtband, in tegenstelling tot een massief wiel, wél lek gereden kan worden.

Zoals je ziet heb je in feite de keuze tussen twee soorten wielen. Aan jou de keuze voor welke soort je kiest. Let er alleen wel op dat er altijd kogellagers worden gebruikt. Kogellagers zijn kleine metalen balletjes die in de ruimte tussen de as en het wiel zijn geplaatst en hebben als functie ervoor te zorgen dat het wiel soepel rond kan draaien.

Twijfel je of je te maken hebt met een kogellager of niet? Til dan het wiel een stukje van de grond en draai er aan. Blijft het wiel nog een stukje doordraaien? Dan zit er naar alle waarschijnlijkheid een kogellager in.

Wat is de functie van een steekwagen?

Een steekwagen is een handig hulpmiddel dat wordt gebruikt om zware voorwerpen te verplaatsen, zoals dozen, meubels, apparatuur en andere zware ladingen. Het heeft een frame van metaal of kunststof met twee of meer wielen en een handvat, waarmee de gebruiker de steekwagen kan kantelen en duwen.

Het gebruik van een steekwagen kan de fysieke belasting verminderen en de efficiëntie verhogen bij het verplaatsen van zware ladingen. Het kan ook helpen om de veiligheid te verbeteren door het risico op letsel als gevolg van tillen en dragen te verminderen.

Steekwagens worden vaak gebruikt in magazijnen, verhuisbedrijven, winkels, kantoren en bij het verhuizen van huisraad. Er zijn verschillende soorten steekwagens verkrijgbaar, waaronder opvouwbare steekwagens, trappensteekwagens en elektrische steekwagens, die zijn ontworpen voor specifieke toepassingen en omgevingen.

Wat is een traploper steekwagen?

Een traploper steekwagen is een type steekwagen dat speciaal is ontworpen om gemakkelijk zware voorwerpen over trappen te verplaatsen. Het heeft gewoonlijk drie wielen aan elke zijde van het frame, die in een zigzagpatroon zijn geplaatst om de trap op en af te kunnen gaan zonder de lading te kantelen.

Een traploper steekwagen heeft meestal een plat platform waarop de lading kan worden geplaatst. Het heeft ook een handvat waarmee de gebruiker de steekwagen kan duwen en sturen terwijl deze omhoog of omlaag beweegt over de trap.

Dit type steekwagen kan handig zijn voor het verplaatsen van zware voorwerpen zoals meubels, apparaten en dozen, vooral als deze zich op een hogere verdieping bevinden en er geen lift beschikbaar is. Het kan de fysieke belasting verminderen en de efficiëntie verhogen bij het verplaatsen van deze zware voorwerpen over trappen.

Tot slot: Beste steekwagen

Tot zover dit artikel. Wij hopen dat naar aanleiding van deze koopgids en de bijbehorende top 5 de keuze voor welke steekwagen bij jou past wat makkelijker is geworden. Zoals je hebt kunnen zien bestaan steekwagens in diverse modellen met elk hun specifieke eigenschappen.

Voor welk type je dient te kiezen is dan ook geheel afhankelijk van de werkzaamheden en de eisen die je er zelf aan stelt. Let daarom goed op de voor- en nadelen van bepaalde steekwagens en kijk daarnaast vooral ook goed naar het maximale draagvermogen.

Neem rustig je tijd en ga niet te gehaast over tot een aankoop. Het zou immers zonde zijn als je pas aangeschafte steekwagen toch niet zo stevig blijkt als gehoopt en je weer een nieuwe moet aanschaffen.

Mocht je toch nog vragen hebben, stel ze dan gerust hieronder. We helpen je graag verder. Dat geldt overigens ook wanneer je opmerkingen of tips hebt. Zijn we alleen maar blij mee.