Een brievenbus is één van de dingen die bij vrijwel ieder huis aanwezig is en onmisbaar is in ons hedendaagse leven. Hoewel de laatste jaren de post voor een groot deel is afgenomen en er ook al veel is gedigitaliseerd, blijft de brievenbus toch nog steeds onmisbaar.
Of het nu is voor de krant, reclamefolders, een kaartje van oma, de altijd weer zo geliefde blauwe enveloppen van de belastingdienst of misschien wel een liefdesbrief; de postbode of (kranten)bezorger moet het ergens in kwijt.
Nu is het natuurlijk zo dat hoe een brievenbus eruit ziet vaak afhankelijk is van de woonsituatie waarin je verkeerd. Woon je in een appartement of flat, dan bevindt je brievenbus zich vaak in de centrale inkomhal. Een situatie waaraan je zelf weinig kunt veranderen.
Woon je echter in een al dan niet vrijstaand woonhuis, dan heb je vaak de keuze: een brievenbus in de voordeur of muur naast de voordeur, een losse brievenbus die je aan de gevel kunt monteren of een vrijstaande kolombrievenbus.
Hoe dan ook, in deze situatie heb je dus veel meer keuze vrijheid en kun je je brievenbus zelfs volledig samenstellen zoals jij dat graag wil. Want hoewel je prima een brievenbus bij een (online) winkel of bouwmarkt kunt kopen, kun je er ook voor kiezen om zelf een brievenbus te maken. Als klusser wel zo leuk natuurlijk.
Houten brievenbus maken – Voorbereiding
Vooraleer je daadwerkelijk aan de slag gaat met het maken van een brievenbus, is het wel zo verstandig om eerst eens na te gaan wat voor brievenbus je wil gaan maken.
Waar moet de brievenbus komen? Wil je graag een vrijstaande of bijvoorbeeld een aan de gevel hangende variant? Hoe groot moet hij worden? Van welk soort hout of ander materiaal wil je hem gaan maken?
Ga je voor een strak design of kies je juist liever voor een sierlijk ontwerp? Al deze vragen zijn belangrijk wanneer je zelf een brievenbus wil maken.
Nadat je voor jezelf bovenstaande vragen hebt kunnen beantwoorden is het tijd om na te denken over de exacte afmetingen en het ontwerp. Hoe je dit invult is uiteraard geheel aan jou.
Als tip willen we je echter meegeven om een bouwtekening te maken of een bestaande bouwtekening (zoals uit bijvoorbeeld Freds Bouwtekeningen) te gebruiken.
Hierin kun je niet alleen alle afmetingen duidelijk weergeven en eventueel het design van de brievenbus helemaal naar wens nog aanpassen, maar je zal bovendien ook merken dat vanaf een tekening werken een stuk eenvoudiger en overzichtelijker is dan wanneer je het zo vanuit je hoofd moet doen.
Welke materialen heb je nodig bij een brievenbus maken?
Een goede materiaallijst is vaak al het halve werk. Wat heb je allemaal nodig voor het maken van een houten brievenbus?
- Een geschikte bouwtekening
- Hout (kies voor een houtsoort dat bestand is tegen weersinvloeden. Dit kan bijvoorbeeld steigerhout zijn, underlayment of hardhout)
- Handzaag of cirkelzaag
- Decoupeerzaag of steekzaag
- Schroeven + bijpassende bitjes of een schroevendraaier
- Watervaste houtlijm
- Boormachine + boortjes
- Hamer (niet nodig indien je een spijkerpistool gebruikt)
- Schuurmachine + schuurpapier
- Scharnieren
- Slotje
- Eventueel verf/beits/olie, ontvetter, een roller of een kwast
Houten brievenbus maken – stappenplan
Nu je alle materialen hebt verzameld is het tijd om aan de slag te gaan. In dit voorbeeld stappenplan gaan we uit van een houten, simpele, recht toe recht aan brievenbus, maar dit kun je natuurlijk geheel naar wens aanpassen. De stappen blijven bij ieder ontwerp grofweg hetzelfde.
Stap 1
Als eerste is het belangrijk dat je alle houten delen alvast op maat maakt. Nu kun je er voor kiezen om alle delen al in de bouwmarkt voor je op maat te laten zagen, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon zelf doen.
Zelf op maat zagen kan met behulp van een handzaag of cirkelzaag. Let er hierbij wel op dat je het juiste zaagblad gebruikt dat geschikt is voor het hout van jou keuze.
Stap 2
Schuur vervolgens alle delen grondig met de schuurmachine. Vergeet ook de kopse kanten niet.
Tip: voor het beste schuurresultaat gebruik je het best eerst een grover schuurpapier en schuur je daarna alles nog een keer opnieuw met een fijnere grit.
Stap 3
Wil je de brievenbus voorzien van een kleurtje of bijvoorbeeld (white)wash, dan is dit het moment om alvast een eerste laag aan te brengen. Nu kun je immers nog overal goed bij.
Ontvet het hout met bijvoorbeeld st. Marc of een speciaal hiervoor bestemde ontvetter en laat goed drogen. Breng vervolgens een dunne maar vooral gelijkmatige laag grondverf aan, of -indien je voor beits of (white)wash- een dunne laag van het product aan.
Laat wederom drogen en schuur alles daarna nog een keertje luchtig met een fijn schuurpapier, maar schuur niet te ver zodat er kale plekken ontstaan. Gebruik je gewone lakverf? Dan kun je de eerste laag hiervan ook al aanbrengen.
Stap 4
Nu alle delen zijn voorbereid is het tijd om het geheel in elkaar te zetten. Begin met de twee zijkanten en de achterkant. Bevestig deze delen aan elkaar door middel van eerst wat houtlijm tussen de delen te verdelen en ze vervolgens vast te zetten met schroeven.
Tip: om te voorkomen dat het hout gaat splijten of de schroeven er scheef indraaien is het raadzaam om de gaten eerst even voor te boren alvorens je de schroeven erin draait.
Stap 5
Als het goed is heb je nu drie delen aan elkaar bevestigd: de twee zijkanten en de achterkant. Er ontbreekt dus nog het één en ander. Om te beginnen de voorkant. Deze is nu aan de beurt.
Nu is het natuurlijk zo dat er in de voorkant van een brievenbus een sleuf moet zitten waardoor de post kan worden bezorgd. Mocht je deze tijdens de eerste stap nog niet hebben uitgezaagd, dan kan dit nu nog.
Het makkelijkst gaat dit met een cirkelzaag, maar je kunt ook eerst een gat boren in het deel dat gaat vervallen en vervolgens vanuit dit gat met een decoupeerzaag of steekzaag de sleuf verder uit te zagen.
Hierna kan ook de voorzijde worden bevestigd. Dit doe je net zoals je bij de andere delen hebt gedaan door middel van houtlijm en schroeven.
Stap 6
Stap 6 is de bodem van de brievenbus. Ook deze bevestig je weer op dezelfde manier als bij de voorgaande delen.
Stap 7
Nu bijna alle delen met elkaar zijn bevestigd gaan we verder met de bovenkant. Om ervoor te zorgen dat je ook daadwerkelijk je post uit de brievenbus kunt halen, wordt deze voorzien van een scharniersysteem.
Je kunt voor een pianoscharnier kiezen, maar je kunt ook twee losse scharnieren gebruiken. Voor welk type scharnier je kiest is geheel aan jou de keus.
Bevestig de scharnieren door deze eerst op het deksel te monteren en bevestig daarna het geheel aan het achterste paneel van de brievenbus.
Tip: afhankelijk van het ontwerp van de brievenbus kan de plek van het deurtje afwijken. Bij sommige modellen is het raadzamer om het scharnierende deurtje aan de voorzijde of bijvoorbeeld juist aan de zijkant te plaatsen. Kijk daarom zelf wat jij makkelijker en/of het mooist vindt.
Stap 8
Nu de brievenbus helemaal in elkaar zit kunnen we door met het bevestigen van een slotje aan de klep. Je wil immers niet dat Jan en alleman zomaar in jouw brievenbus kan. Het handigst is het om hiervoor een hangslotje te gebruiken, al kan afhankelijk van het ontwerp een ander type slot wellicht ook. Monteer het slot volgens de bijbehorende instructies en test meteen even of het baar behoren werkt.
Stap 9
Ziezo, je brievenbus is klaar! Mocht je nog details willen toevoegen dan kan dit nu. Ook als je de brievenbus al eerder in de verf of beits hebt gezet kun je hem nu hiermee aflakken.
Tevens kun je er voor kiezen om de brievenbus te voorzien van bijvoorbeeld je naam, huisnummer of een andere tekst.
Tot slot – Brievenbus maken
Zoals je kunt zien is een houten brievenbus zelf maken eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Sterker nog, je kunt het jezelf zo eenvoudig of moeilijk maken als je zelf wil, waardoor het voor zowel beginners als voor gevorderde klussers een leuke uitdaging is.
Bovendien is het maken van een brievenbus een klus die geschikt is voor vrijwel ieder budget aangezien je aan de hand van de materialen zelf kunt bepalen hoe duur je het maakt. Kortom een project voor jong en oud en geschikt voor vrijwel ieders portemonnee.
Zelf aan de slag om je eigen brievenbus te maken? Dan wensen wij je uiteraard heel veel succes. We zouden het bovendien heel leuk vinden wanneer je het eindresultaat met ons zou willen delen!
Mocht je verder nog vragen hebben, stel ze dan gerust hier onderaan de pagina. Dat geldt overigens ook voor opmerkingen of tips.