Zelf een cirkelzaagblad slijpen? Zo werkt het!

Bijgewerkt op:

Home » Klussen » Zelf een cirkelzaagblad slijpen? Zo werkt het!

De perfecte zaagsnede maken kan alleen als het zaagblad scherp genoeg is. Verschillende zaagmachines werken met een cirkelzaagblad, zoals de cirkelzaag of tafelcirkelzaag.  Wanneer je veel werkt met deze zaagmachines, dan zul je af en toe het cirkelzaagblad moeten vervangen of slijpen. Een cirkelzaagblad slijpen is een klus die je gemakkelijk zelf kan doen. Je voorkomt hiermee dat je de taak moet uitbesteden aan een onderneming die veel geld vraagt voor het slijpen van het zaagblad.

Daarnaast is het zeker voordeliger dan de aanschaf van een nieuw zaagblad. Hoe je zelf een zaagblad kunt slijpen van bijvoorbeeld een cirkelzaag is afhankelijk van de methode die je kiest. Je kunt een cirkelzaagblad slijpen met een vijl, waarbij je rekening moet houden met de tandvorm, en je kunt ervoor kiezen om het zaagblad te slijpen met een slijpmachine. Wanneer de tanden van het zaagblad zijn gebogen, dan is het verstandig om deze eerst te zetten.

De tanden zetten voordat u het zaagblad gaat slijpen

Na verloop van tijd buigen de zaagtanden wat naar binnen om. Dit wordt veroorzaakt door de warmte die tijdens de werkzaamheden vrijkomt. Warmte zorgt ervoor dat het metaal zachter wordt, waardoor de zaagtanden naar de binnenkant trekken. Uiteindelijk gaat dit voor meer wrijving zorgen tijdens het zagen, waardoor er nog meer warmte vrijkomt en het zaagblad meer effecten gaat laten zien als gevolg hiervan.

Zo kunnen er bijvoorbeeld blauwzwarte verdikkingen ontstaan die ook wel brandblaren worden genoemd. Uiteraard kan dit grotere problemen met zich meebrengen, zoals het breken van het zaagblad, wat grote risico’s met zich meebrengt. Het zetten van de zaagtanden in de juiste stand is dan ook belangrijk, om te voorkomen dat het mis gaat. Wanneer u de zaagtanden weer terug heeft gezet in de oorspronkelijke positie, dan kunt u het zaagblad slijpen.

Met een vijl het cirkelzaagblad slijpen

Je kunt het zaagblad handmatig slijpen met behulp van een vijl. Hierbij is het, zoals eerder aangegeven, belangrijk om te letten op de tandvorm. Wanneer het gaat om een zaagblad met een driehoektand, dan worden beide zijden van de tanden gevijld. De tandborst en –rug moeten met een driekantige vijl worden gevijld, waarbij de vijl het best wordt gehouden onder een relatief kleine hoek. Vaak is het zo dat de zaagtanden in een oplopende vorm naar rechts of links lopen, per tand afgewisseld. Hierdoor is het aan te raden om steeds een tand over te slaan voor de eerste keer rond, waarna je het zaagblad omdraait en de tussenliggende tanden vijlt.

Tegenwoordig zijn veel tafelcirkelzagen voorzien van wolfstanden en deze moeten met een platte vijl worden gevijld, waarbij uitsluitend de tandrug wordt gevijld. Eens in de zo veel tijd, afhankelijk van het gebruik, is het aan te raden om ook de tandtoppen te vijlen. Hiervoor gebruik je een amarilsteen. Het is af te raden om dit zelf te doen wanneer je hier geen ervaring mee hebt.

Met de slijpmachine het zaagblad slijpen

Een zaagblad slijpen gaat veel sneller en is wat effectiever wanneer er een slijpmachine wordt gebruikt. Helaas is het wel zo dat een dergelijke machine niet erg goedkoop is, waardoor het goed is om te kijken of het de aanschaf wel waard is in verhouding tot het gebruik van zaagbladen. De kwaliteit van het zaagblad is wel beter wanneer je ervoor kiest om het zaagblad te slijpen met deze machine.

Onderhoud van het cirkelzaagblad

Om te voorkomen dat je het zaagblad minder snel moet vervangen of slijpen, is onderhoud van groot belang. Ben je klaar met zagen? Haal het blad uit de zaagmachine, hang hem op aan twee touwtjes, borstel het blad schoon en spuit deze in met bijvoorbeeld ovenspray. Laat dit enkele minuten intrekken en maak het schoon met een droge doek. Om roestplekken te weren, kun je het blad het beste insmeren met vaseline, alvorens je deze gaat opbergen. Zo houd je het blad mooi schoon en gaat hij veel langer mee.