Wanneer je duiven wilt gaan houden voor de sport, het plezier of gewoon omdat je duiven leuke beestjes vindt, wil je deze natuurlijk wel een fijn onderkomen geven. Dit doe je door een op maat gemaakt duivenhok voor ze te bouwen. Een duivenhok is natuurlijk iets anders dan een hok voor bijvoorbeeld je parkietje of gele kanarie, dus er zijn ook andere dingen waar je op moet letten als je ervoor wilt zorgen dat jouw duiven het beste onderkomen kunnen krijgen dat ze verdienen.
Je kunt natuurlijk een kant-en-klaar duivenhok bestellen bij een dierenspeciaalzaak, maar er zelf één bouwen in vele malen beter. Het scheelt je geld, je weet zeker dat je het juiste hok voor je vogels in elkaar hebt weten te zetten en het geeft ook veel meer voldoening als je grijze vrienden enthousiast in je zelfgemaakte hok aan het koeren zijn. Daarbij komt het mooiste voordeel nog: je hoeft helemaal geen ervaren thuisklusser te zijn om een goed duivenhok in elkaar te zetten.
Met Fred’s Bouwtekeningen kan iedereen een kwalitatief duivenhok in elkaar zetten. Of je nu al honderd dingen in elkaar hebt gezet of dat je twee linkerhanden hebt. Met de blauwdrukken en tips van Fred weet ook jij hoe je het beste duivenhok kunt bouwen in zo min mogelijk tijd maar wel volgens de richtlijnen die ervoor kunnen zorgen dat je duiven de ruimte hebben die ze nodig hebben en verdienen.
Waar moet je op letten bij het bouwen van een duivenhok?
Het bouwen van een duivenhok begint bij het bedenken waar en wat voor duivenhok je wilt bouwen. Allereerst is het belangrijk dat het duivenhok genoeg ruimte heeft. Veel mensen hebben het hok in een aparte schuur in de tuin staan, maar als je tuin hier niet breed genoeg voor is moet je kijken wat je nog kunt doen om toch het hok hierin te krijgen.
Hoeveel ruimte je nodig hebt voor je duivenhok hangt af van hoeveel duiven je wilt gaan houden. Als je er maar eentje hebt, heb je natuurlijk een stuk minder ruimte nodig dan wanneer je een hele melkerij wilt beginnen. Houd er daarom rekening mee dat er voor iedere duif voldoende ruimte in het hok beschikbaar moet zijn, ook wanneer alle duiven tegelijk in het hok zitten.
Een goede maatstaf om te weten of je duiven genoeg ruimte hebben om rond te kunnen lopen, te fladderen en gewoon te leven is afhankelijk van wat voor duiven je wilt houden. Veel mensen houden duiven om er wedstrijden mee te doen, anderen weer om ze bijvoorbeeld als postduif te gebruiken. Als maatstaf kun je het beste per afdeling in het hok kiezen voor 1 meter breed, 1,5 meter lang en zo’n 2 meter hoog, dus pak ‘m beet 3 kubieke meter per duif per afdeling.
Ventilatie systeem
De ventilatie speelt hierbij ook een belangrijk rol. De duiven leven bijna voortdurend in de hokken, dus moet het hok goed kunnen luchten vanwege voer, ontlasting en andere geuren die er kunnen ontstaan. Hoe beter de ventilatie, hoe meer duiven je kunt houden. Je kunt hiervoor een mechanisch verluchtingssysteem gebruiken, zodat de ventilatie niet alleen op orde is maar je ook niet meer hoeft te denken aan bijvoorbeeld de juiste temperatuur in de hokken. Het hok kun je zelf bouwen, maar voor het mechanische ventilatiesysteem doe je er goed aan er gewoon één te kopen die bij je hok past.
Tot slot moet je er rekening mee houden dat je voldoende afdelingen in je hok hebt. Deze term is al een paar keer eerder gevallen. Een afdeling is eigenlijk een hok in een hok. Als je een duivenmelkerij wilt houden heb je minimaal drie afdelingen nodig: één voor de mannetjesduiven, één voor de vrouwtjes en één voor de kuikens. Heb je maar één duif, dan hoef je hier natuurlijk ook maar één afdeling voor te bouwen. Let er wel op dat de bovengenoemde afmetingen dus per afdeling gelden, dus als je een grote hoeveelheid duiven wilt hebben je dus minimaal 9 kubieke meter duivenhok nodig hebt als je mannetjes en vrouwtjes bij elkaar wilt zetten.
De beste locatie
Zoals we al zeiden is het belangrijk dat je genoeg ruimte hebt om je duivenhok te kunnen bouwen en direct ook te plaatsen. Het is dan ook verstandig om je duivenhok direct op de juiste plek te bouwen, en dus niet in de woonkamer te beginnen zodat je met moeite het hok zou moeten verplaatsen. Maar er komt meer bij kijken dan alleen genoeg ruimte. De locatie zelf is ook belangrijk om het welzijn van de duiven goed te houden.
Voldoende lucht en licht
Allereerst is het belangrijk dat het hok voldoende lucht naar buiten kan laten en dat deze op een open plek staat. Kies daarom dus niet voor een locatie die in de schaduw van een grote boom staat of door andere vormen van beschutting is omheind. Dit is om genoeg daglicht naar binnen te stralen, om ervoor te zorgen dat de weersomstandigheden ten alle tijden uit te houden zijn en zodat als je duiven uit zijn gevlogen ze makkelijk de weg terug naar huis kunnen vinden. Hoe meer open de plek waar je het hok wilt plaatsen hoe beter.
Kijk ook uit voor je omgeving. Kies daarom het liefst voor een open plek zonder bijvoorbeeld elektriciteitskabels, antennes of andere bouwsels waaraan de duiven zichzelf lelijk kunnen verwonden. Ook gewone andere gebouwen kun je het beste zoveel mogelijk vermijden, zodat je de duiven geen kans geeft te landen op een ander oppervlak zodat die niet meer naar het hok komen.
Wat heb je nodig?
Voor het bouwen van een duivenhok kun je je het beste beperken tot de basics. Hout kan voor zo beetje ieder soort groot hok wel gebruikt worden, waardoor ook duivenhokken hier voordeel uit kunnen halen. Daarbij doet hout natuurlijk veel denken aan de bomen waar veel duiven in het wild natuurlijk graag in zitten. Je kunt ook staal gebruiken om het wat steviger te maken, maar kijk hierbij uit dat je wel kiest voor staal wat er niet voor kan zorgen dat de duiven breuken oplopen als ze er met hun vleugels tegenaan vliegen of met hun pootjes op landen. Hoe diervriendelijker het materiaal, hoe beter voor de duiven.
Het in elkaar zetten van de materialen kun je het beste doen met schroeven of spijkers. Zo blijven de losse onderdelen goed aan elkaar vastzitten en als je de schroeven er goed diep inboort, kunnen deze ook niet voor problemen zorgen. Eigenlijk heb je bij het bouwen van een duivenhok niet gek veel meer nodig dan wat je bij handarbeid op school hebt kunnen leren. Het enige wat je hierbij alleen anders moet doen, is goed de bouwtekening volgen. Zaag alle afmetingen exact op de juiste manier af, volg de juiste getallen en laat je door het goed te begrijpen stappenplan leiden om zeker te weten dat je niets over het hoofd ziet.
Wat je juist niet moet doen
Wat je vooral niet moet doen, is materialen gebruiken waar giftige chemicaliën in kunnen zitten. Een voorbeeld hiervan is formaldehyde. Dit is een kleurloos gas dat kan zorgen voor irritaties aan bijvoorbeeld de luchtwegen, bij zowel mens als dier. Formaldehyde zit vooral in schoonmaakproducten en plaatmaterialen. Ook in hout kan dit stofje zitten, dus kijk eerst goed wat voor soort hout je bestelt voordat je het gaat gebruiken. Kies altijd voor zo natuurlijk mogelijk hout en vermijd chemicaliën die de gezondheid van je duiven ernstig kunnen schaden naar mate ze er langer aan blootgesteld worden.
Hoe ga je het beste te werk?
Iedereen kan een goed duivenhok in elkaar zetten, zolang je maar weet wat je moet doen. Je moet de juiste afmetingen op orde hebben, weten hoe je de materialen af moet zagen en aan elkaar moet gaan maken en natuurlijk in welke volgorde je alles moet doen, zodat je zeker weet dat je niets bent vergeten, je de juiste omgevingsfactoren in acht neemt en dat je duiven het beste comfort kunnen hebben waar ze van zouden kunnen dromen. Het is een goed idee om niet zelf te gaan bepalen wat de beste afmetingen en stappen zijn, maar door zelf aan te slag te gaan met een goede bouwtekening.
Bouwtekening duivenhok bouwen
Als je van plan bent zelf een duivenhok te bouwen, dan kun je het beste terecht bij Fred’s Bouwtekeningen. Hier vind je niet alleen bouwtekeningen voor bijvoorbeeld tuinmeubels of een werkbank in de schuur, maar ook om je duiven een zo prettig mogelijk verblijf te kunnen geven. Bij Fred’s Bouwtekeningen vind je stapsgewijs de beste bouwtekeningen om ervoor te zorgen dat iedere ervaren en pas beginnende thuisklusser binnen no time een kwalitatief duivenhok in elkaar kan zetten.
Door deze stappen te volgen bespaar je enorm veel tijd, gepriegel en boven alles geld, terwijl je duiven de beste leefomstandigheden krijgen. Ongeacht wat voor duiven je wilt houden en hoeveel, je vindt op de website van Fred’s Bouwtekeningen de beste manier om jouw duivenhok tot realisatie te brengen.