Misschien ben je er al vaker tegenaan gelopen: problemen bij het kiezen van een eettafel. Je hebt iedere meubelzaak al bezocht, Marktplaats afgespeurd, maar het is het allemaal net niet helemaal. En als het bijna in de buurt komt, is het toch niet die prijs waard. Het is net niet het goede formaat, je had liever een ronde tafel gehad of juist een rechthoekige, de poten zijn te dun of juist te dik. Vaak is er bij een eettafel uit de winkel minstens één punt dat je moet accepteren dat je eigenlijk niet wil. Dus waarom zou je niet zelf een eettafel maken?
Waarom een eettafel zelf maken?
Zelf een eettafel maken geeft je alle vrijheid. Je kunt precies die bijna ideale eettafel namaken, maar dan tot in de laatste details naar jouw wensen. Een ander groot voordeel bij een eigen eettafel maken is dat je ook kunt kiezen voor formaten die niet helemaal standaard zijn. Misschien wil je liever een bredere tafel, zodat je genoeg ruimte hebt voor de gourmetplaat in het midden en de borden aan alle zitplaatsen bijvoorbeeld. Of heb je een idee voor een bijzondere vorm tafelblad. Dat kan als je zelf je eettafel maakt.
Een eettafel zelf maken is in de meeste gevallen goedkoper
Het zelf maken van een eettafel kan ook goedkoper zijn dan een eettafel kopen. Zeker wanneer je de duurdere meubelzaken bekijkt. Het hangt natuurlijk volledig af van je wensen en de materialen die je gebruikt. Ook waar je de materialen vandaan haalt kan bepalend zijn voor de prijs van de eettafel die je zelf maakt. Hoe dan ook kun je door zelf je eettafel te maken de ideale tafel in huis krijgen. Die voldoet aan alle wensen en ideeën die jij in je hoofd hebt. Een beetje handigheid is daarbij mooi meegenomen, maar er zijn voor allerlei eettafels bouwtekeningen van Freds bouwtekeningen te vinden.
De eerste punten bij het maken van een eettafel
Afmetingen
Met een bouwtekening kom je een heel eind. Bij Freds bouwtekeningen kun je voor verschillende soorten eettafels, en ook andere tafels, bouwtekeningen vinden. Als het niet helemaal jouw formaat is, kun je gemakkelijk de afmetingen omrekenen. Bedenk wel dat dit procentueel moet. Dus als de bouwtekening voor een tafel van 100 bij 200 centimeter is, maar je wil een tafel van 60 breed, dan wordt de lengte 120 centimeter. Als je erg ver afwijkt van de formaten, moet je ook nog extra aandacht besteden aan de stevigheid. Een eettafel is natuurlijk bedoeld om lang mee te gaan en tegen veel bestand te zijn.
Hout soort
Het eerste waar je over nadenkt bij het maken van je eigen eettafel is het soort hout dat je gaat gebruiken. Je kunt helemaal je creativiteit de vrije loop laten en je tafelblad van een ander materiaal nemen, maar een houten tafelblad is toch vaak het meest prettig en biedt ook veel mogelijkheden. Er zijn verschillende soorten hout met ieder hun eigenschappen. Je kunt denken aan de kleur, de nerven en de stevigheid. Steigerhout is op dit moment vrij populair voor het maken van meubelen, je ziet het ook veel in de winkels.
Maar je kunt ook kiezen voor eikenhout, teakhout of weer iets anders. Uiteindelijk is het een kwestie van persoonlijke voorkeur. Met name de stevigheid en de nerven zijn dingen waar je over na kunt denken. Je kunt de kleur van het hout nog behandelen om het helemaal naar wens te krijgen als het hout van zichzelf niet jouw ideale kleur is. Ook als je helemaal geen houtkleurige tafel wil, maar juist iets gekleurds of wit bijvoorbeeld, kun je de tafel gewoon verven.
Hoe dan ook is het handig om dit te doen voordat je de tafel in elkaar gaat zetten. Zorg dus voordat je alles in elkaar zet dat het hout behandeld en bewerkt is zoals je het uiteindelijk wil hebben. Dat is praktischer dan achteraf.
De tafelpoten
Je kunt kiezen om alleen het tafelblad van hout te maken, of zowel de poten als het tafelblad. Het hout koop je bij de bouwmarkt, tenzij je iets heel bijzonders wil. Bijvoorbeeld sloophout of echt steigerhout. Soms kun je op Marktplaats of ergens bij jou in de buurt nog unieke soorten hout vinden. Zorg in ieder geval dat je stevig hout voor de poten gebruikt, als je houten poten wil onder je zelfgemaakte eettafel. Houten poten kunnen wel een uitdaging zijn.
Kant en klare tafelpoten
In de bouwmarkt en op internet kun je namelijk ook prima tafelpoten kopen. Dit kunnen afgewerkte houten tafelpoten zijn, maar ook stalen poten. Voor een industriële look voor je eettafel kun je ook steigerbuis poten maken of kopen. Met verschillende poten heb je helemaal een unieke eettafel. Je moet er hoe dan ook voor zorgen dat iedere poot even hoog is, zodat je tafel waterpas blijft. Dat is juist de uitdaging van houten tafelpoten. Deze moet je echt precies even hoog afzagen en bovendien recht zagen als je wil dat ze werken als tafelpoten voor je eettafel.
Ook voor de poten geldt dat je ze eerst afwerkt en daarna pas bevestigt. Het afwerken van al je materialen voordat je begint met alles in elkaar zetten heeft voordelen. Het afwerken van een in elkaar gezette tafel is namelijk veel lastiger, met name in de hoeken en bij de bevestigingspunten. Daarnaast is de afwerking het meest belangrijk voor de look van je eigen eettafel en wil je dit niet aan het eind van je klus dag nog moeten doen.
De afwerking
De afwerking van je tafel is een persoonlijke voorkeur maar heeft ook praktische overwegingen. Als je een eettafel voor buiten maakt, wil je natuurlijk dat deze een beetje kan tegen de invloeden van het weer buiten. Sommige houtsoorten zijn beter geschikt voor buitengebruik dan andere. Daarnaast is de coating van de tafel belangrijk. Met nanocoating kun je de tafel gerust buiten laten staan, zelfs als de hele tafel van hout is. Het kan wel verstandig zijn om het hout niet direct op het gras of een andere natte ondergrond te laten staan om houtrot te voorkomen.
Je kunt je houten tafelblad natuurlijk lakken of oliën om de ideale kleur te bereiken, maar voor een kleur die minder oogt als hout zijn er ook genoeg soorten verf te vinden. Zo maak je een eettafel met een kleur die eruit springt. Of misschien wil je een mooie tekening op je tafelblad. Je kunt alle kanten op met je eigen eettafel.