Kan ik het beste kiezen voor een invalzaag of cirkelzaag? Dit is een vraag die wij vaak voorbij zien komen. En dat is ook niet zo gek, want een invalzaag is eigenlijk ook een cirkelzaag, alleen een andere soort. Vandaar dat beide ook beide machines, niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua functies veel overeenkomsten hebben.
Voordat je direct één van deze zaagmachines gaat aanschaften, is het zeker de moeite waard om ze eerst met elkaar te vergelijken ( tip: Hier hebben wij de beste zaagmachines voor je op een rijtje gezet ). Want ondanks dat ze veel gemeen hebben, zijn ze op enkele punten toch ook weer anders.
Wat zijn de verschillen?
Wanneer we kijken naar het grootste verschil tussen de invalzaag en cirkelzaag, merken we al gauw de stand van het zaagblad als beide machines uit of stil staan.
Zo zien we dat bij de cirkelzaag het zaagblad deels onder de voet uit komt, en afgeschermd word door een kap (ook wel pendelkap genoemd) en naar achteren schuift zodra je de aanslag tegen het materiaal aan duwt.
Bij de invalzaag werkt het net wat anders. Het zaagblad zit namelijk verborgen in de kast boven de voetplaat. Deze komt pas tevoorschijn wanneer je de zaag inschakelt en naar beneden heen brengt.
Dit maakt het mogelijk dat je niet perse vanaf de rand hoeft te zagen, maar ook midden in de plaat kan beginnen om bijvoorbeeld een sparing uit te zagen.
Bij een cirkelzaag komt het zaagblad voor een deel onder de voet uit. Het zaagblad is afgedekt door een pendelkap
De inval heeft een platte zool, waarbij het blad zichtbaar word als de zaag naar beneden gebracht word
Invalzaag vs cirkelzaag – Wat zijn de voor en nadelen?
Het eerste voordeel van de invalzaag hebben wij hierboven al genoemd, en dat is dat je in het midden van je werkstuk kan beginnen met zagen. Dit is met een cirkelzaag onmogelijk, omdat het zaagblad ( afhankelijk van de zaagdiepte ) enkele cm onder de voet uitsteekt.
Als het om precisie gaat scoort de invalzaag ook beter, daar zijn de invalzagen immers op gebouwd. Zowel de cirkelzaag als de invalzaag zijn voorzien van een stelmechanisme, echter zijn die van de invalzagen nauwkeuriger en op de millimeters af te stellen.
Hoewel je bij de cirkelzaag beter zicht hebt op de zaaglijn, worden invalzagen standaard geleverd met een geleiderail. Deze leg je langs de zaaglijn waardoor je met de invalzaag over de rail precies en snel het materiaal op de juiste maat af kan zagen.
Gaat een stuk vlotter en natuurlijk veel secuurder dan wanneer je dit op het oog moet doen.
Voor cirkelzagen zijn er als accessoires ook geleiderails verkrijgbaar. Hierbij moet je goed kijken of de rail past op de cirkelzaag. Want dit is vaak type en soort gebonden.
Andere geleiders die vaak als standaard worden meegeleverd zijn langsgeleiders. Deze schuift met de zaag mee langs het materiaal. Over het algemeen werkt dit toch net wat minder nauwkeurig.
Conclusie – Cirkelzaag of invalzaag?
Nu je weet wat de verschillen zijn en wat voor beide de plus en minpunten zijn, wil je wellicht weten welke van de twee de beste optie is. De invalzaag of cirkelzaag?
Helaas is hier niet echt een goed antwoord op te geven. Dit hangt voornamelijk af van de werkzaamheden die je wilt gaan verrichten. Ben je van plan om voor 90% balkjes of plankjes af te korten, en komt het enkele keren voor dat je lange platen moet zagen dan is een cirkelzaag voldoende.
Wanneer het aankomt op precisie en uitzagen van sparingen, zoals een trapgat, dan is een invalzaag een betere keuze. Met de invalzaag kan je bijna alles wat je met een cirkelzaag ook kan. Alleen het afkorten van dunne balkjes of latjes zal wat minder makkelijk gaan dan met een cirkelzaag. Omdat je dan geen goede ondersteuning hebt, wat bij een invalzaag wel belangrijk is.
Ook de prijs is een factor om te overwegen tijdens je zoektocht. Wanneer we rond kijken naar toestellen met vergelijkbare specificaties, valt ons op dat invalzagen toch een stukje duurder zijn. Mocht je één van de machines niet al te vaak nodig zijn, dan is dit gevalt ook een cirkelzaag de beste optie.
Wij hopen dat dit artikel je op weg heeft kunnen helpen bij het maken een van keuze. Heb je vragen of suggesties, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen!