Een ledikantje zelf maken?

Bijgewerkt op:

Home » Klussen » Een ledikantje zelf maken?

Met een baby op komst is het tijd om na te denken over een ledikantje. Of je nu één of meerdere kleine verwacht. Of misschien is dit niet jouw of jullie eerste kind. Een ledikantje is een bedje voor je baby. Soms kan een ledikantje langer gebruikt worden en als het ware meegroeien met je baby. Dan kun je er langer van genieten. Misschien kun je het zelfs bewaren voor een volgend kindje. Hoe dan ook is het fijn om een ledikantje te hebben en eigenlijk zelfs noodzakelijk. En wist je dat een ledikantje zelf maken helemaal niet zo moeilijk is en zelfs heel erg leuk is?

Zelf een ledikantje maken of kopen?

Een ledikantje kopen in de winkel kan ook, maar is vaak veel duurder. Bovendien is het zeker als aanstaande ouder moeilijk om te bepalen wat nu wel of niet goed is. Je hebt dan nog geen ervaringen en je wil je baby straks niet als proefkonijn gebruiken. Wie zelf een bedje voor de kleine maakt, kan hier mooi geld op besparen. Daarnaast bepaal je zelf hoe stevig het word, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de kwaliteit. Zeker wanneer je meer kinderen verwacht is het goedkoper om zelf een kinderbedje te maken.

ontwerp ledikantOok als je pas later een tweede kind wil krijgen, kan het handig zijn om zelf een ledikantje te maken. Je hebt dan de oefening al gehad en weet de volgende keer beter wat je aan het doen bent. Je hoeft geen topklusser te zijn om een ledikantje in elkaar te kunnen zetten. Met Freds bouwtekeningen word je sowieso een heel eind op weg geholpen. Je kunt de afmetingen van de bouwtekening ook aanpassen naar wat jij wil. Of zelf een bouwtekening maken als je hier de vaardigheden voor hebt.

Waar je op moet letten bij een ledikantje maken

Zelf een ledikantje maken geeft je als aanstaande ouder of grootouder natuurlijk een trots gevoel. Jouw kleine jongen of meisje in jouw werk, dat is toch prachtig om te zien? Als dat je al enthousiast maakt om zelf een kinderbedje te maken, dan is het tijd om na te gaan denken over een aantal zaken. Allereerst is de afmeting. De standaardformaten zijn 60 bij 120 centimeter en 70 bij 140 centimeter. De kleinste maat, 60 bij 120 centimeter, is voor kindjes tot twee jaar. Kinderen vanaf twee jaar hebben iets meer ruimte nodig.

Matras

Je moet natuurlijk ook rekening houden met een passend matras. Standaardformaat matrassen passen goed in bovenstaande afmetingen. Maar misschien heb je een bijzonder matras of bestel je een matras op een bepaalde maat. Met Freds bouwtekeningen kun je gemakkelijk de formaten aanpassen met procentuele berekening van de toenames en afnames. Zo behoud je een stevig bedje, ook als je een afwijkend formaat matras in het ledikantje wil passen. Een alternatief is je eigen bouwtekening maken voor het ledikantje dat je zelf maakt.

Verstelbare bodem

Daarnaast kun je nadenken over een verstelbare bodem. Dat maakt het gemakkelijker om je kindje in bed te leggen. Als de bodem hoger is, hoef je namelijk niet zo ver te bukken. Als je kindje ouder en groter wordt en ook meer gaat bewegen, kun je de bodem lager zetten. Zo voorkom je dat ze uit het ledikantje kunnen klimmen of rollen. Het heeft dus voordelen voor de langere termijn om een verstelbare bodem te kiezen, maar het is niet noodzakelijk.

Veiligheid

veiligheid bij het maken van een baby bedjeVoor de veiligheid van je kind zijn er ook belangrijke aspecten om goed bij stil te staan. De spijlen bijvoorbeeld. Als deze te ver uit elkaar staan, kan het hoofd van je kind vast komen te zitten. Dat kan ernstige gevolgen hebben en wil je absoluut voorkomen. Zorg dus voor een maximale afstand van 6,5 centimeter tussen de spijlen. Minder is dus nog beter. Ook het matras moet veilig zijn, zodat je kindje kan blijven ademen wanneer hij of zij met de mond op het matras ligt.

Welke materialen en gereedschappen ben je nodig?

Je hebt nu een idee wat voor ledikantje je wil gaan maken. Op welke afstand de spijlen moeten zitten en misschien heb je al een matras in huis of in ieder geval uitgekozen. Je kunt kiezen om zelf een bouwtekening te maken, een bouwtekening van Freds bouwtekeningen te downloaden en die te volgen of om deze te downloaden en om te rekenen naar jouw gewenste formaat. Dan is het tijd om al je materialen te verzamelen. Zowel gereedschap als bouwmaterialen zijn hierbij nodig.

Hout

Je hebt met name vurenhouten latten nodig. Zowel voor de bodem als het frame. De latten voor het spijlenframe zijn groter dan de latten voor de andere delen van het ledikantje. De spijlen zelf maak je het best met grenen hout. Voor de bodem van het bedje gebruik je een hardboard plaat. Voor een mooi hoofdbord en voeteneinde kun je een mdf-plaat gebruiken. De formaten van de platen en latten hangen af van je bouwplannen. Let vooral op de diameter voor je rondhout dat je gebruikt voor de spijlen. Dit moet passen in je spijlenframe.

Bevestigingsmaterialen en gereedschap

Naast het hout heb je bevestigingsmaterialen nodig. Denk aan spaanplaatschroeven, pluggen, tuinschermdragers, glijnagels en houtlijm. Ook gereedschap is van belang. Je kunt vaak bij de bouwmarkt dingen al op maat laten zagen, maar het is ook prettig om dit zelf thuis te doen als het niet helemaal uitkomt bijvoorbeeld. Omdat je met hout werkt, zul je schuurpapier of een schuurmachine nodig hebben om splinters te voorkomen. Met een boor maak je de gaten in het spijlenframe voor de spijlen.

Verf

Voor de afwerking kun je denken aan verf en lak. Zorg wel dat wat je gebruikt ook veilig is voor je kindje. Als je gebruik maakt van een mdf-plaat aan het hoofd- of voeteneinde, kun je dit behandelen met mdf plamuur. Voor de verf kun je acrylverf gebruiken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het juist in de oorspronkelijke houtkleur te laten. Dat is een eigen voorkeur. Het kan natuurlijk wel leuk zijn om het ledikantje een eigen kleur te geven, zeker wanneer je er meerdere maakt.

Een ledikantje zelf maken? Zo ga je te werk!

Hieronder volgt in het kort hoe je zelf een ledikantje maakt.

  • Als eerst teken je af waar de spijlen moeten komen op je spijlenframe. Zorg dat dit niet te ver uit elkaar is voor de veiligheid van je kindje.
  • Boor op deze afgetekende plekken vervolgens een gat.
  • Hierna schuur je de latten en plaats je de spijlen met houtlijm in de gaten.
  • Voor de mooie afwerking lak je vervolgens de spijlen en latten.
  • Als je een hoofdbord en voeteneinde neemt met een plaat, boor je vervolgens daarvoor de gaten in de platen. Je zaagt je design voorafgaand in de platen.
  • De bodemplaat voor het ledikantje bevestig je met houtlijm op het bodemframe. Ook deze wordt afgewerkt door het te lakken.
  • Hierna bevestig je het spijlenframe aan het hoofd- en voeteneinde. Je klemt de tuinschermdragers vast en laat de bodem hier vervolgens op rusten.

Wanneer je de stappen hierboven in acht neemt, zul je merken dat het maken van een ledikantje niet heel moeilijk hoeft te zijn.

Wij horen het graag als je vragen of suggesties hebt!