Metabo SBE 850-2 review

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Boormachines » Metabo SBE 850-2 review

Metabo SBE 850-2Er zijn veel verschillende klopboren beschikbaar waardoor het soms lastig kan zijn om de juiste te vinden. Een van deze klopboren is de Metabo SBE 850-2. De krachtige boor moet ervoor zorgen dat je als klusser eenvoudig gaten moet kunnen boren in elk materiaal, tot zacht steen aan toe. Maar is dit ook daadwerkelijk het geval? Kun je echt zo makkelijk met deze boor van Metabo aan de slag of voldoet de klopboor toch niet aan de eisen die de maker en jij als gebruiker aan de boor zouden kunnen stellen? Daar gaan we nu achter komen.

Bekijk op Bol.com


Bekijk ook: Beste klopboormachine top 5

In deze review gaan we bekijken of de Metabo SBE 850-2 echt daadwerkelijk zo veelzijdig en goed is als dat er vanuit Metabo beweerd wordt. Hierbij wordt gekeken naar welke klussen de klopboor perfect voor geschikt is en waarvoor je misschien beter iets anders kunt gebruiken om de klus te klaren. Op basis van deze review is het goed te bepalen of de Metabo SBE 850-2 de beste boormachine is voor jouw klussen in en rondom het huis of wanneer je als professional aan de slag gaat bij andere mensen in huis. Voor iedere klus is het natuurlijk goed om te weten dat je het juiste materiaal gebruikt om geen modderfiguur te slaan en dit kan alleen wanneer je weet waar je de boor wel en niet voor kunt gebruiken.

De kracht en andere belangrijke cijfertjes

technische specificaties van de Metabo SBE 850-2 klopboormachineDe Metabo SBE 850-2 is een klopboor met een hoog vermogen. De accu heeft een vermogen van 850 Watt en kan hierdoor stevig, snel en langdurig aan de slag gaan. De accu wordt van stroom voorzien van een kabel, die dankzij de 4 meter lengte niet in de weg hoeft te zitten tijdens het klussen. Hierdoor voelt het al bijna alsof de klopboor draadloos is, met als enige verschil dat je niet bang hoeft te zijn dat de batterij op begint te raken op het moment dat je midden in de muur zit om een gat te maken. De kabel is aan te sluiten op alle stoppenkasten met 220 en 240 volt aansluitspanning, waardoor het geen enkel probleem hoeft te zijn om ergens stroom vandaan te halen.

De lange netstroomkabel die je boor altijd voorziet van stroom is een van de redenen waarom de Metabo SBE 850-2 klopboor geschikt is voor grote klussen waar je lang achter elkaar aan het werk bent. Daarbij komt ook dat de boor slechts 2,6 kilogram weegt. Dit is niet de aller lichtste klopboor, maar het betekent ook niet dat je al snel een lamme arm krijgt door het gewicht. Dit is erg belangrijk wanneer je een lange tijd achter elkaar wil gaan klussen en niet al te snel moe wilt raken.

De sterke accu zorgt er ook voor dat je lang en diep kunt boren. De Metabo SBE 850-2 heeft slechts twee versnellingen, maar dit is niet terug te merken in het slagenaantal. Zo zit het toerental tussen de 1100 en 3100 rpm onbelast. Dit is een goed tempo om stevig door te kunnen boren.

Waarvoor is Metabo SBE 850-2 geschikt?

geschikt om te boren in staalMetabo wil met de SBE 850-2 klopboor voor de dag komen als een boor die te gebruiken is voor zo beetje elke klus die er in en rondom je woning te doen is. Dit is ook aardig gelukt, want voor de meeste materialen die je bij dergelijke boorklussen tegen kunt komen is de Metabo SBE 850-2 geschikt. Zo kan de klopboor gebruikt worden voor hout, gips, tegels en zelfs steen en staal. Waar je dan ook een gat in de muur hoeft te boren, het is mogelijk met deze klopboor.

Uiteraard is het wel afhankelijk van het materiaal hoe diep je kunt boren in welke muur. In zachtere materialen als hout kun je een gat boren tot wel 40 mm, terwijl in hardere materialen als (hard en zacht) steen er ook nog een gat van zo’n 20 mm geboord kunnen worden. In staal wordt het iets lastiger, maar toch lukt het met de Metabo SBE 850-2 toch goed om ook hierin tot wel 13 mm kwalitatieve gaten te boren. We kunnen dus wel zeggen dat de boorcapaciteit van de SBE 850-2 erg goed is en gebruikt kan worden voor meerdere doeleinden.

De kwaliteit van de Metabo SBE 850-2 is geschikt voor zowel thuisklussers als timmerlieden in een professionele business. Je kunt dus ook als zelfstandige met deze boor werken om je werk mee uit te kunnen voeren.

Wat krijg je als je de Metabo SBE 850-2 bestelt?

Net als bij de meeste andere accu- en klopboren wordt de Metabo SBE 850-2 geleverd in een speciale op maat gemaakte koffer. Deze koffer is ook met name bedoeld om de boor in op te bergen en te beschermen tegen schade wanneer je de boor niet gebruikt. In tegenstelling tot veel andere boren is er dus amper ruimte voor extra accessoires. Bij je aankoop krijg je dan ook niet standaard accessoires als extra boortjes en bits meegeleverd.

In de winkel (fysiek en online) bestel je de Metabo SBE 850-2 tussen de 170 en 200 euro, inclusief de standaard opbergkoffer. Dit is wel wat duurder dan de meeste andere klopboren, helemaal als je kijkt naar dat de boor van Metabo geen accessoires bijgeleverd heeft. Je moet dus aardig wat klussen met je boor om het geld eruit te halen.

Bij je aankoop krijg je ook een garantie van twee jaar. Dit is wel fijn aangezien de boor een goede investering kan zijn. De garantie krijg je via Metabo zelf, waardoor het niet uitmaakt bij welke winkel je de klopboor hebt gekocht.

De voordelen

De grootste voordelen zijn met de Metabo SBE 850-2 vooral te verdienen in het vrije gebruik van de boor. Je kunt goed diepe gaten boren in verschillende materialen en dankzij de vier meter lange kabel heb je genoeg de ruimte om toch lekker soepel te kunnen klussen zonder dat het snoer je in de weg zit. Dit is vaak een probleem met boren met snoer, maar in het gebruik voelt de Metabo SBE 850-2 net zo eenvoudig als een snoerloze variant.

De motor is vrij krachtig en kan dan ook lang mee. Dit is met name handig wanneer je de klopboor voor werk gebruikt of wanneer je vaker aan het klussen bent. Ook blijven de boortjes zelf lang netjes en kun je ook echt goed aan het werk, zelfs in de hardste materialen. Ondanks dat de accu erg krachtig is, valt het niet op qua geluid. De boor is vrij stil en door het speciale tandwielsysteem blijft de warmte goed afgevoerd worden. Dit in combinatie met een goed gewicht en een prima handvat zorgt ervoor dat de Metabo SBE 850-2 erg goed geschikt is voor iedere klus en klusser.

De nadelen

Helaas zit er ook een aantal nadelen aan de klopboor Metabo SBE 850-2. Deze hebben met name te maken met niet de boor zelf, maar waarvoor je moet betalen. De Metabo SBE 850-2 is een vrij dure klopboor in vergelijking met de concurrentie en al helemaal als je kijkt naar het feit dat je geen extra accessoires bij je aankoop krijgt. Wel zit er net als gebruikelijk bij de aanschaf van een boor een speciale opbergkoffer waarin de boor ook geleverd wordt, maar dat wanneer je deze koffer opent ook echt alleen de boor inclusief kabel te zien zijn is toch wel een beetje een jammere.

Verder zijn er niet zo heel veel dingen waaraan je echt kunt zeggen dat de Metabo SBE 850-2 niet aan voldoet. Er kleven niet zulke grote nadelen aan de boor, waardoor er een bepaalde klus zou kunnen zijn waar die niet doet wat die zou moeten doen. Uiteraard is er altijd wel iets te zeggen over de dieptes van de gaten (ondanks dat de bovengenoemde dieptes erg goed zijn) of dat de klopboor maar twee standen heeft, maar dit zijn meer zaken voor de perfectionist.

De plus en minpunten op een rij

  • Krachtige motor met een lange levensduur
  • Comfortabele machine met een goede grip
  • Goede lange stroomkabel van 4 meter
  • Ook bij langdurig gebruik word de boor niet snel te heet
  • Maakt weinig geluid
  • Een koffer om de machine na gebruik in op te bergen
  • Aan de prijzige kant aangezien er geen accessoires zoals, boortjes en bitje mee worden geleverd

Bekijk specificaties en de actuele prijs op Bol.com

Wat zeggen gebruikers over de Metabo SBE 850-2 klopboormachine?

Als we kijken naar de online recensies wat betreft de Metabo SBE 850-2, dan kunnen we wel concluderen dat deze klopboor wel aan de verwachtingen voldoet. De meeste recensies zijn lovend en geven de boor alle vijf de mogelijke sterren. Vooral de kracht van de boor en dat deze makkelijk in gebruik is worden vaak benoemd. Ook zijn de stemmen positief over dat de zware motor toch vrij zacht klinkt. De boor maakt geen onnodig hard geluid en daardoor hoef je je niet extra te storen aan de herrie die er vrij kan komen tijdens het klussen.

Tot slot – Metabo SBE 850-2 klopboormachine review

Metabo doelde hoog door de SBE 850-2 zo veelzijdig als mogelijk te kunnen maken. Dit doel is naar onze mening ook wel behaald. De Metabo SBE 850-2 is niet alleen sterk en bruikbaar voor zo beetje elke klus die je je maar kunt bedenken, je kunt er ook heel fijn mee werken. Voor zowel professioneel niveau als lekker thuisklussen is de klopboor geschikt en een goede investering om nog jarenlang profijt van te kunnen hebben. De boor kan bij aanschaf vrij duur zijn, maar als je vaak en/of veel gaat klussen heb je dit geld er zo uit.

Bekijk op Bol.com

Bekijk ook deze klopboormachine reviews