Wanneer we het hebben over slimme lampen, dan komen we al gauw uit op Philips Hue. Het is immers de nummer 1 op het gebied van smart verlichting. De mogelijkheden zijn onbeperkt en het assortiment is zeer uitgebreid. Om Philips Hue te installeren heb je geen technische kennis nodig, het is namelijk vrij simpel. In deze stappenplan laten wij je van A tot Z zien hoe je het systeem installeert en er binnen enkele minuten gebruik van kan maken.
Wat ben je nodig om Philips Hue te installeren?
Hue Bridge. Om te beginnen ben je de Hue Bridge nodig. Dit is een klein wit kastje die je aansluit op je router. De Bridge zorgt ervoor dat de lampen verbonden worden met je thuis Wifi netwerk.
Hue Lampen. Naast de Bridge ben je natuurlijk ook 1 of meerdere Hue lampen nodig. Dit kunnen losse lichtbollen zijn of een lamp met armatuur.
Hue app: Met de app van Philips Hue bedien je de lampen. Deze is gratis te downloaden voor zowel Android als IOS gebruikers.
Hue Accessoires. Dit is niet noodzakelijk, maar kan wel handig zijn als je bijvoorbeeld ook je lampen via een lichtschakelaar wilt bedienen.
Nu kun je er voor kiezen om alle producten los aan te schaften, maar wanneer je nog niet over één van deze producten beschikt, dan is het voordeliger om te beginnen met een starterspakket. Deze beschikt over alle bovengenoemde producten, inclusief een dimmer en minimaal 2 smart lampen.
Philips Hue installeren stappenplan
Heb je de producten in huis? Dan kun je beginnen met de installatie. De eerste stap is de Bridge connecten met je Wifi netwerk. Dan voeg je de lampen en accessoires toe en maak je een kamer of zone aan waar je de lampen wilt bedienen.
Philips Hue Bridge installeren
- Sluit de Bridge aan op je router en stroom met behulp van de meegeleverde kabels. Omdat de kabels niet erg lang zijn, kun je de Bridge het beste dicht in de buurt van je router plaatsen, zodat je de kabels niet hoeft te verlengen. Boor met een boormachine enkele gaatjes in de muur waar je de Bridge netjes aan op kan hangen.
- Download gratis de Hue app op het apparaat waarmee jij de lampen wilt bedienen. Bijvoorbeeld je smartphone of tablet. Open de app en hij zal automatisch gaan zoeken naar de Bridge.
- Vervolgens zal de app vragen om de blauwe knop op de Bridge in te drukken, zodat er een verbinding gemaakt kan worden.
- Nadat er een connectie tussen de app en de Bridge is gemaakt, zal er in de meeste gevallen eerst een update moeten plaatsvinden.
Wanneer je de hierboven genoemde stappen correct hebt uitgevoerd zal de Bridge geïnstalleerd moeten zijn en kun je de lampen en accessoires toevoegen.
Philips Hue lampen toevoegen
- Zet de lichtschakelaars op uit en draai de Hue lichtbollen in de fittingen of stop de stekkers van de lampen in het stopcontact. Zet vervolgens de lichtschakelaars weer op aan.
- Open de Hue app en klik op het tabblad “instellingen“.
- Kies vervolgens voor de instelling “lamp configuratie” en klik je op knop “lamp toevoegen“. Je kan nu de lamp handmatig toevoegen door het serie nummer in te vullen of de app automatisch laten zoeken door op de groene knop “zoek“te drukken.
- Als het goed is moeten de aangesloten lampen in de app tevoorschijn komen. Mocht dit niet het geval zijn, check dan of je wel op hetzelfde Wifi netwerk zit.
Accessoires toevoegen
Wanneer je één of meerdere Hue accessoires in huis hebt, zul je ook deze moeten verbinden met de Hue app. Dit werkt bijna op dezelfde manier als met de lampen.
- Open de app en ga naar het tabblad “instellingen”.
- Klik nu op de instelling “Accessoires configuratie” en vervolgens op “Accessoires toevoegen”.
- Selecteer de accessoire die je wilt verbinden en volg de aanwijzingen op het scherm.
Wanneer je de lampen en accessoires hebt toegevoegd, moet er alleen nog een kamer of zone aangemaakt worden.
Kamer of zone aanmaken
- Ga weer naar het tabblad “instellingen” en klik op “kamers en zones“.
- Klik op de knop “creëren” en kies voor “maak nieuwe kamer aan” of “creëer zone –>Nieuwe zone maken“
- Geef de kamer of zone een naam en vink de lampen aan die je in deze ruimte wilt bedienen.
- Klik rechts bovenin op het icoontje opslaan en de ruimte is aangemaakt.
Wanneer je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd ben je klaar met de installatie. Als je nu in de app naar het begin scherm gaat “tabblad woning” zie je de kamer of zone staan die je net hebt aangemaakt en ben je klaar om de lampen te bedienen.
Bluetooth lampen of Zigbee?
Het is nog niet zo lang geleden dat Philips Hue de Bluetooth lampen heeft geïntroduceerd. Dit is de goedkoopste manier om te starten en kennis te maken met dit systeem. De installatie is ook vrij simpel. Je draait de lichtbollen in de armaturen en verbind ze via Bluetooth met je smart apparaat.
Wil je echter genieten van alle mogelijkheden, dan raden wij je aan om een Bridge schaften. De Bridge werkt namelijk via een open protocol genaamd ZigBee Light Link. Dankzij dit protocol kun je gebruik van maken ontelbare functies middels de Hue app die via Bluetooth niet mogelijk zijn. De Bluetooth lampen kun je wel weer koppelen met de Bridge.
Voordelen Zigbee protocol
Hieronder hebben wij een aantal voordelen van Philips Hue lampen in combinatie met de Bridge op een rijtje gezet.
- Werkt met andere smart home producten. Wanneer je beschikt over meerdere smart home producten, zoals de Nest of toon thermostaat, smart speaker van Google of de video Ring deurbel, dan kun je deze koppelen met Hue. Zo kun je door middel van een spraakopdracht Hue activeren, de lampen laten knipperen als er iemand aan de deur staat en de verlichting automatisch inschakelen als de verwarming aan gaat.
- Routines. Deze functie is erg populair. Je bent bijna geen lichtschakelaar meer nodig om je lampen te bedienen. Via de app kun je instellen dat de lampen op bepaalde tijdstippen moet worden ingeschakeld. Bijvoorbeeld s’ochtends bij het opstaan of als je thuis komt van het werk.
- 16 miljoen kleuren. Met de color lampen heb je keuze uit meer dan 16 miljoen kleuren. Je kan de hele woonkamer oplichten in één kleur, maar ook alle lampen individueel een kleur geven. Tevens kan de verlichting ook mee kleuren op muziek, waardoor een verjaardagsfeestje een echte disco word!
- Bedienbaar vanaf elke locatie. Hue bedien je niet alleen vanuit huis, maar vanaf elke locatie. Handig als je niet zeker weet of je de verlichting wel hebt uitgezet
Tot slot
Als je de stappen correct hebt uitgevoerd zul je vast gemerkt hebben dat deze klus een appeltje eitje is. Wil je later meer lampen of accessoires toevoegen, dan is dat geen enkel probleem. Je namelijk tot maximaal 50 Hue lampen en 10 accessoires koppelen met de Bridge. Dat is meer dan voldoende voor een gemiddelde woning.
Heb je toch nog vragen of suggesties? Dan horen wij het graag!
Succes met het installeren van je smartlampen!