Zijn je oude plinten aan vervanging toe, en wil je de hoeken mooi afwerken in verstek, maar geen flauw idee hoe je moet beginnen? Dan ben je op deze pagina helemaal op de juiste plek. Op deze pagina hebben wij namelijk de beste zaagmachines en gereedschappen om plinten in verstek te zagen voor je op een rijtje gezet. Daarnaast vind je hier handige tips om plinten in verstek te maken met en zonder hulpmiddelen.
Wat zijn de beste gereedschappen?
Er zijn verschillende gereedschappen om plinten in verstek te zagen. Hieronder hebben wij de beste en de meest gangbare gereedschappen voor je op een rijtje gezet.
Plinten in verstek zagen met een decoupeerzaag
Een tool die de meeste klussers wel in huis hebben liggen, en die qua aanschaf niet al te duur hoeft te zijn, is een decoupeerzaag. Heb je nog geen decoupeerzaag in huis en ben je van plan om er één aan te schaften, kijk dan vooral of je de machine in op verschillende zaaghoeken kan stellen.
Daarnaast zijn er ook verschillende accessoires te verkrijgen waardoor het zagen van plinten in verstek nog eenvoudiger word. Enkele voorbeelden zijn zolen die je onder de machine kan plaatsen of workstations die je in meerdere hoeken kan instellen.
Houdt er rekening mee dat decoupeerzagen over het algemeen wat grovere zaagsnede maken en dat je wat meer tijd kwijt bent om mooie verstekkantjes te krijgen.
Bekijk ook: Decoupeerzaag beste koop
Plinten in verstek zagen met een afkortzaag
De makkelijkste en tevens de snelste manier om plinten in verstek te zagen is met behulp van een afkortzaag. Je kan de machine eenvoudig in verschillende graden stellen en vast zetten. Het enige wat je nog hoeft te doen is het zaagblad naar beneden brengen. Ideaal dus als je veel plinten op dezelfde maat wilt zagen in verstek.
Let er wel op dat niet iedere afkortzaag een kantel functie heeft. Sommige modellen zijn alleen geschikt om recht te zagen.
Met een nauwkeurige afkortzaag maak je fijne en strakke zaagsneden, en dat is wel zo fijn wanneer je plinten in verstel wilt zagen . Dit komt doordat het blad met hoge toeren ronddraait en kans op gekartelde randen minimaal is.
Andere mogelijkheden
Plinten in verstek zagen met een verstekbak
De meest voor de hand liggende oplossing om de plinten met de hand in verstek te zagen is met behulp van een verstekbak. Een verstekbak is een U- vormige bak en is voorzien van gleuven die in verschillende hoeken staan. Meestal 45 en 90 graden, maar er zijn ook bakjes met meerdere verstekhoeken.
Je klemt de plint tegen de achterkant van de bak en je zaagt door de gleuf in de gewenste hoek. Hierbij is het belangrijk dat je de plint goed vastklemt, zodat deze niet gaat verschuiven tijdens het zagen. Gebruik daarnaast een kapzaag met fijne zaagtanden voor strakke zaagsneden.
Voor kleine en smalle plinten is een verstekbak geschikt, maar wanneer de plinten boven de bak uitkomen word het zagen al een stuk lastiger. Bekijk dus alvorens je een dergelijke bak koopt of deze hoog genoeg is voor de plint.
Houdt ook rekening mee dat de gleuven na verloop van tijd slijten en daardoor niet meer 100% zuiver zijn.
Plinten in verstek zagen met een verstekzaag
Wanneer je vooral hoge plinten in verstek wilt zagen zonder daarvoor een elektrische zaagmachine aan te schaften, kun je het beste kiezen voor een verstekzaag. In tegenstelling tot een verstekbak, is een verstekzaag in hoogte verstellen en daardoor ook geschikt voor hoge plinten.
Een ander voordeel ten opzichte van een verstekbak is dat je de verstekzaag in meerdere graden kan stellen. In plaats van 45 of 90 graden kun je er elke gewenste verstek hoek mee zagen.
Gereedschap om hoeken op te meten
Het zou mooi zijn wanneer alle hoeken haaks zijn. Dan zou je namelijk alle plinten op 45 graden kunnen zagen en zouden de plinten in ieder hoek perfect op elkaar aansluiten. Een haakse hoek is namelijk precies 90 graden.
Helaas komt dit zelden voor en zul je elke hoek apart moeten opmeten. Dit kun je op verschillende manieren doen en hier zijn meerdere tools voor.
Verstekhaak of zweihaak
Een verstek en zweihaak lijken erg veel op elkaar en je kan ze vergelijken met een winkelhaak. Echter kun je met een verstekhaak alleen hoeken van 45 en 135 graden aftekenen. Een zweihaak daarentegen gebruik je voor elk gewenste hoek, omdat je deze kunt verstellen.
Wanneer de hoeken niet haaks zijn ( vals verstek ) kun je dus het beste een zweihaak gebruiken om de hoeken op te meten.
Hoekmeters
Wanneer je de hoeken hebt opgemeten teken je deze over op de plint en zaag je hem op de lijn af. Maar er zijn ook digitale hoekmeters die precies weergeven hoeveel graden een bepaalde hoek is.
Dit is handig als je de plinten in verstek wilt zagen met bijvoorbeeld een afkortzaag. Je hoeft de hoeken dan niet meer op de plint over te halen, maar je kan de machine direct op de juiste aantal graden instellen.
Hoe zaag je plinten in verstek?
Als je plinten gaat plaatsen, wil je natuurlijk dat doe hoeken perfect op elkaar aansluiten. Zoals wij al eerder vermeld hebben komt het maar zelden voor dat alle hoeken haaks zijn. Wanneer een hoek niet haaks is ( geen 90 graden dus ), spreken we over vals verstek en zul je de plinten onder een andere hoek ( in plaats van 45 graden ) moeten zagen.
Je zult de hoek moeten opmeten en dit vervolgens delen door 2. Heb je te maken met een hoek van bijvoorbeeld 80 graden, dan zul je beide plinten 40 graden in verstek moeten zagen. Heb je een hoek van 30 graden, dan zaag je de plinten op 15 graden.
Plinten in verstek zagen zonder hulpmiddelen
Uiteraard is het ook mogelijk om zonder hulpmiddelen plinten in verstek te zagen. Echter is dit wel een klusje waarbij je secuur te werk moet gaan en best tijdrovend is. Je zult ieder hoek en over moeten halen op de plint, daarnaast moet je goed kunnen zagen om mooie verstekkantjes te krijgen.
Heb je echter weinig ervaring met zagen omdat je het gewoon niet veel doet, raden wij sowieso aan om een hulpmiddel te gebruiken, in ieder geval een verstekbak of verstekzaag. Je wilt immers niet al je plinten verklooien toch?
Wil je het toch uit de hand doen, oefen dan eerst op een stuk afval plint!
Wij hopen dat dat dit artikel je heeft kunnen helpen. Lukt het niet of loop je tegen bepaalde zaken aan waar je niet uit komt? Laat het dan hieronder weten!
Op zoek naar bouwtekeningen?
Download meer dan 10.000 bouwtekeningen, inclusief handleidingen en lijsten met de benodigde materialen!