Zelf een steigerhouten bar maken?

Bijgewerkt op:

Home » Klussen » Zelf een steigerhouten bar maken?

Steigerhouten meubelen en materialen zijn op dit moment erg populair. Je ziet ze vaak gecombineerd worden met steigerbuis en dat geeft samen een stoere en robuuste look. En een bar past precies bij zo’n stoere en robuuste look. Steigerhout is vaak licht van kleur, waardoor een steigerhouten bar tegelijkertijd stoer en licht kan ogen. Met een steigerhouten bar kun je dus een mooie middenweg vinden als je het niet eens kan worden over je interieur. Of waar je dan ook van plan bent je steigerhouten bar te plaatsen.

Een steigerhouten bar is geen uniek object in die zin dat je het alleen zelf kunt maken. Je kunt zeker in winkels terecht voor een steigerhouten bar en waarschijnlijk kun je zelfs meerdere varianten vinden voor een steigerhouten bar. Maar uiteindelijk is een zelf gemaakte steigerhouten bar nog veel leuker. Het is écht uniek en helemaal van jou. Of van jullie. En je kunt vooral precies zelf bepalen wat je van je steigerhouten bar wil maken. Je kunt hem zo grof of afgewerkt maken als jij dat wil en zelf bepalen hoe de dimensies van de steigerhouten bar eruit komen te zien.

Een steigerhouten bar maken of kopen, wat is duurder?

steigerhouten bar maken of kopen?Of het goedkoper of juist duurder is, daar heb je ook zelf invloed op. Dat hangt natuurlijk af van het formaat, met welke winkel je je project wil vergelijken en waar je je materialen haalt voor je bouwproject. Misschien heb je een groot deel van de nodige materialen al in huis, in je schuur, in je garage of in de opslag liggen. Of zelfs op zolder. Dan kan het opeens een stuk goedkoper zijn om het zelf te doen dan om een steigerhouten bar uit de winkel te halen. Je hebt in ieder geval zelf in de hand wanneer de bar er staat en je hoeft niet te wachten tot de winkel je meubel levert.

Wie liever zijn of haar handen niet vuil maakt, kan beter wel naar de winkel gaan natuurlijk. Maar een steigerhouten bar maken kan een leuk project zijn om samen uit te voeren. Of dat nu met je vader of moeder, partner, broer of zus, beste vriend(in) of je kind is. Het is vooral iets dat eigen is. Je moet er hoe dan ook wel de tijd voor willen en kunnen nemen, anders blijft het lang wachten op je eigen steigerhouten bar. Maar het is zeker de moeite waard om je eigen steigerhouten bar te maken.

Wat heb je nodig?

Enthousiast geraakt over het idee om je eigen steigerhouten bar te maken? Wij vertellen je waar je moet beginnen en hoe je dit voor elkaar krijgt. Natuurlijk zul je allereerst moeten zorgen dat je alle juiste materialen bij elkaar hebt. Niet alleen voor de bar zelf, ook dingen als gereedschap en voldoende ruimte zijn goed om over na te denken. En natuurlijk heb je ook de tijd nodig om je project af te ronden voordat je de bar in gebruik neemt. Meer dan alleen maar spullen dus!

Bouwtekening steigerhouten bar

Maar zonder spullen kom je er niet. Ieder bouwproject begint met een bouwtekening. Misschien heb je een idee hoe je steigerhouten bar ontworpen moet worden. Of heb je bepaalde afmetingen in je hoofd voor de bar, zodat deze past in je woonkamer of tuin of waar je hem dan ook van plan bent neer te zetten. Dat is natuurlijk mooi, maar het uittekenen van deze ideeën is nog veel belangrijker. Met een bouwtekening heb je houvast voor je bouwproject en als je begint met tekenen, kun je de eerste problemen al voorzien en een oplossing vinden.

Als je niet zo’n tekenwonder of rekenwonder bent, kun je gerust een bouwtekening van internet afhalen. Er zijn meer dan genoeg bouwtekeningen voor het maken van een bar. Je kunt zoeken op bouwtekeningen specifiek voor een steigerhouten bar, maar je kunt ook kijken naar bouwtekeningen voor een bar in het algemeen. Denk ook eens aan andere materialen die je kunt combineren, bijvoorbeeld stalen buizen of gewoon steigerbuizen. Die kun je toevoegen aan je tekening of zoeken in bestaande tekeningen.

Bekijk ook bouwtekeningen uit het Freds bouwtekeningen pakket. Deze bestaat uit maar liefst 10.000 bouwtekeningen waaronder steigerhouten bar tekeningen. Je kunt hier de volledige Freds bouwtekeningen review lezen.

Materialen

De basismaterialen voor een steigerhouten bar zijn natuurlijk het steigerhout zelf en bevestigingsmaterialen. Het is aan jou hoe je het aanpakt en waar je je materialen haalt. Het meest gemakkelijke is om simpelweg de bouwmarkt te bezoeken. Hier vind je steigerhout, steigerbuizen en alle soorten bevestigingsmaterialen. Voor een stevige bar, kun je het beste werken met houtschroeven ter bevestiging. Je kunt hout op hout schroeven, maar ook gebruik maken van ijzeren koppelstukken. Het is maar net wat je mooier of prettiger vindt werken. Hoe veel je van alles nodig hebt, hangt weer af van je bouwplannen. Je kunt altijd beter te veel meenemen dan uiteindelijk tekort komen.

Gereedschappen

Soms kun je in de bouwmarkt je hout al op de juiste maat laten zagen. Dat kan een heel stuk helpen, maar in de praktijk kan je alsnog tegen problemen aanlopen met de formaten. Dan is het wel zo prettig om zelf bij te kunnen zagen. Als je kiest om ook met andere materialen te werken, zul je helemaal een geschikte zaag nodig hebben om deze op maat te krijgen. Daarnaast is een elektrische schroefmachine ideaal voor grotere bouwprojecten. De echte krachtpatser kan zich natuurlijk ook proberen te redden met een schroevendraaier, maar dat kost een hoop energie en tijd.

En ook dat heb je nodig voor het maken van een steigerhouten bar. Energie en tijd. Wie er geen zin in heeft, zal niet aan het project beginnen. En als je niet voldoende tijd hebt, krijg je het natuurlijk ook niet af. Voor de afwerking van je zelfgemaakte steigerhouten bar heb je ook nog schuurpapier of een schuurmachine nodig – tenzij je het steigerhout echt robuust wil houden. Je kunt ook denken over lak of beits, om de kleur te beïnvloeden of simpelweg het hout te beschermen voor wanneer je de bar buiten plaatst.

Hoe pak je het aan?

De eerste stap is weten wat je wil. Dat gaat niet alleen om weten dat je een bar wil, dat je deze zelf wil maken en dat deze van steigerhout wordt. Het is ook weten waar je de bar wil plaatsen en wat het doel is van de bar. Met hoe veel mensen wil je aan de bar willen zitten, of wil je er juist aan staan? Wat moet het formaat worden van de bar op die plek? Als je weet hoe de bar eruit komt te zien, welke features deze krijgt en hoe groot deze wordt, kun je een tekening maken of opzoeken.

De tekening moet je vertellen welke materialen je precies nodig hebt en hoe veel je hiervan nodig hebt. Niet alleen hoeveel vierkante meter hout, ook hoeveel schroeven en welk formaat schroeven is van belang. Of als je verbindingsmaterialen gebruikt: welk formaat, welke hoek en hoe veel? Je kunt het beste hier een lijst van maken en met deze lijst naar de bouwmarkt gaan. Of eerst kijken wat je al thuis of op je werklocatie hebt, dit afkruisen en de rest bij de bouwmarkt halen.

Goed gereedschap is het halve werk

Als je een nieuwe klusser bent of juist oude apparatuur hebt, zorg dan ook voor je start dat je alle gereedschappen klaar hebt liggen. Zorg voor de juiste zaagbladen voor je zaagmachine, het juiste schuurpapier, een werkende boor-schroefmachine, enzovoorts. Als je elektrisch gereedschap hebt, zorg dan dat je accu is opgeladen. Als je een reserve accu hebt, zorg dan dat die ook is opgeladen. Zo kun je door blijven werken.

Tot slot – Steigerhouten bar maken

Wanneer het plan helder is, de materialen aanwezig zijn en je gereedschap klaar voor gebruik is, kun je aan de slag. Je bouwtekening zal je vertellen welke stappen je precies moet nemen, dat verschilt natuurlijk per bouwplan. Hoe dan ook is de fundering belangrijk – die moet stevig zijn. En je eindigt met het afwerken, bijvoorbeeld met een houtlak of met een likje verf voor de kleur.