Zelf een steigerhouten bureau maken?

Bijgewerkt op:

Home » Klussen » Zelf een steigerhouten bureau maken?

Of je nu studeert, thuis werkt of alleen je computer gebruikt om zo nu en dan een spelletje te spelen of iets op te zoeken, je hebt er een bureau voor nodig. Een bureau is prettiger dan de eettafel gebruiken, omdat het vaak net een andere hoogte heeft en dat is beter voor je nek als je naar een scherm kijkt. Ook om te tekenen of schrijven is een bureau ideaal. En als je je bureau echt helemaal eigen wil maken, kun je ervoor kiezen om zelf een steigerhouten bureau te maken.

Een steigerhouten bureau maken is een ontzettend leuk project en geeft je de mogelijkheid iets te maken dat helemaal naar je eigen smaak is. Steigerhout is sowieso een populair materiaal. Zowel in allerlei meubelen als voor een boekenplank. Zo kun je bijvoorbeeld in jouw slaapkamer of die van je kind een mooi steigerhouten bureau maken en plaatsen met bijpassende boekenplanken. Met één meubel en een plank heb je opeens een kamer waar alles bij elkaar past. Steigerhout gaat goed samen met een hoop verschillende kleuren, dus dat komt helemaal mooi uit.

Steigerhouten bureau zelf maken of kopen?

Het voordeel van zelf een steigerhouten bureau maken is dat je alles zelf kunt bepalen. Ook is het iets leuks dat je wellicht samen met je kind kunt aanpakken. Zij een eigen gemaakt bureau, en jullie brengen ook nog eens tijd met elkaar door. En als pluspunt leert je kind zijn of haar handen uit de mouwen steken. Maar je moet natuurlijk wel de tijd en energie er voor hebben om een steigerhouten bureau te maken. Zeker als je geen professioneel klusser bent, sta je wellicht voor een uitdaging.

Toch is zelf een steigerhouten bureau maken in veel opzichten een goede keuze in verhouding tot een bureau kopen. Er zijn vast voldoende steigerhouten bureaus te koop bij verschillende winkels voor uiteenlopende prijzen. Maar het steigerhouten bureau vinden dat voldoet aan al jouw eisen kan nog lastig zijn. Als je het bureau zelf maakt, bepaal je zelf hoe het eruit komt te zien, wat de formaten zijn en wat er wel of niet bij het bureau zit. Misschien ben je wel erg lang en is een normaal bureau sowieso te klein voor je. Dan ben je beter af door zelf een steigerhouten bureau te maken.

Steigerhouten bureau bouwtekening

steigerhouten bureau zelf maken bouwtekeningHet zal je niet verbazen dat het eerste dat je nodig hebt hout is. Maar voordat je naar de bouwmarkt sprint om hout te halen, moet je eerst goed nadenken over je nieuwe bureau. Je moet natuurlijk weten hoe je bureau in elkaar gezet moet worden om te weten wat je precies nodig hebt. En dat begint bij een bouwtekening. In een bouwtekening staan de dimensies van je eindproduct en welke onderdelen je nodig hebt om dit in elkaar te kunnen zetten. Allereerst moet je dus zorgen voor een duidelijke bouwtekening.

Je kunt bouwtekeningen voor een steigerhouten bureau op internet vinden. Dat is ideaal, omdat deze vaak door professionals zijn opgesteld, of in ieder geval door ervaringsdeskundigen. Vaak gaan die tekeningen ook nog eens gepaard met adviezen, commentaren en tips van andere mensen die diezelfde tekening gebruikt hebben. Het voordeel is dat je zo een blauwdruk hebt voor je eigen steigerhouten bureau waar je je aan vast kunt houden. Het nadeel is dat het misschien niet helemaal is wat jij in gedachten had voor je zelfgemaakte steigerhouten bureau.

Wellicht kom je op de website waar je een bouwtekening vindt een suggestie tegen van iemand die iets heeft aangepast of toegevoegd wat meer naar jouw smaak is. Dat kan enorm helpen. Maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. Je hoeft geen toptekenaar te zijn of architect om je idee uit te kunnen tekenen. Het hoeft ook niet heel ingewikkeld te zijn. Je moet wel een beetje verstand hebben van hoe je een bureau in elkaar kunt zetten als je een zinvolle bouwtekening wil maken.

Wil je liever direct aan de slag met een bouwtekening? Dan raden wij aan om eens kijken naar het Freds bouwtekeningen pakket. Hier vind je meerdere tekeningen voor een steigerhouten bureau en daarnaast 10.000 andere bouwtekeningen voor doe het zelf projecten. Lees hier onze freds bouwtekeningen ervaring.

Materialen verzamelen

Je bouwtekening is echt de basis en je houvast in je project. Het geeft aan welke materialen je nodig hebt, hoe groot de materialen moeten zijn en hoe veel je van ieder moet hebben. Maar ook maakt een bouwtekening duidelijk hoe je het steigerhouten bureau in elkaar moet gaan zetten. Soms gaan bouwtekeningen zelfs gepaard met een plan om dit stap voor stap te doen. Zo is het bijna Ikea, alleen moet je zelf de materialen verzamelen. Dat is het tweede punt.

Steigerhout

Je hebt natuurlijk hout nodig. Je hebt bepaald hoe groot je bureau gaat worden en wat er allemaal voor nodig is. Nu kun je bijvoorbeeld drie houten vlakken op elkaar zetten, of juist tafelpoten onder een houten tafelblad zetten, maar ook kiezen voor lades of een uitschuifbak voor een toetsenbord. Daarnaast hebben ook de hoogte, diepte en breedte van het steigerhouten bureau invloed op hoe veel hout je nodig hebt. Je haalt steigerhout gewoon bij de bouwmarkt en kunt het vaak daar al op maat laten zagen.

Deurtjes en lades

Alleen hout is niet genoeg. We noemden al even de potentiële lades, maar je kunt ook denken aan een kastdeurtje. Daar heb je ook materiaal voor nodig. Scharnieren voor deurtjes bijvoorbeeld en rails voor laatjes. Wil je een deur of la, of misschien wel allebei, in je steigerhouten bureau, dan heb je waarschijnlijk ook een hendel hiervoor nodig. En daarvoor zijn de opties eindeloos. Je kunt naar de bouwmarkt, maar ook een meubelknop halen in een antiekwinkel of tweedehandszaak. Je maakt je steigerhouten bureau er in ieder geval uniek mee.

Boekenplank

Sommige mensen vinden het fijn om als het ware een tweede verdieping op hun bureau te hebben. Dan heb je een soort boekenplank die aan je bureau vast zit. Vroeger zag je dit vaak met een cd-rek tussen de boven plank en het bureaublad. Daar kun je nog steeds voor kiezen natuurlijk, al zul je niet zo snel een cd-rek vinden. Je kunt er ook voor kiezen om steigerbuizen tussen de plank en het bureaublad te plaatsen voor een echte rauwe look van je steigerhouten bureau. En dat hoeft niet moeilijk te zijn, met een vloerplaat boven en onder schroef je deze er zo in. Als ze maar recht staan.

Schroeven

Of je nu voor simpel of uitgebreid gaat, behalve hout heb je altijd verbindingsmaterialen nodig. Je kunt er voor kiezen om hout direct op hout vast te maken, bijvoorbeeld met houtschroeven. Hierbij moet je wel letten op de grootte van de houtschroeven, zowel de lengte als de diameter moeten vooral niet te groot zijn. Met te grote schroeven ga je misschien volledig door het hout heen of loop je het risico dat het gaat splijten. Een alternatief is om het steigerhouten bureau te lijmen, maar dit is niet bepaald een stevige keuze en zal je bureau een minder lang leven geven.

IJzeren verbindingshoekjes

De beste optie is waarschijnlijk om verbindingsmaterialen te gebruiken zoals hoekjes. Dit zijn ijzeren materialen die je bevestigd in het hout. Door deze aan de binnenkant van het steigerhouten bureau te plaatsen, hoef je ze niet te zien. Je kunt ze ook juist zichtbaar maken om een soort vintage look aan je steigerhouten bureau te geven. Zorg in ieder geval dat je voldoende schroeven en hoeken inslaat. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het hout. Je kunt beter te veel hebben dan te weinig.

Benodigde gereedschappen

Als je de bouwtekening hebt en je alle nodige materialen in huis hebt gehaald – of naar de garage, werkplaats of schuur – moet je nog een laatste check doen. Je gereedschap is namelijk minstens zo belangrijk. Als je in hout wil schroeven, kan het soms handig zijn om van tevoren iets in te boren. Daarvoor is een boormachine dus een handig gereedschap.

Boor en schroef machine

Met een boorschroefmachine sla je zelfs twee vliegen in één klap. Als je twijfelt om deze aan te schaffen: wie van plan is vaker zelf te klussen, heeft hier zeker profijt van. Je kunt natuurlijk ook handmatig schroeven, maar dan vraag je veel van je energie die je misschien liever stopt in andere dingen.

Zaag

Ook een zaag is handig om te hebben. De bouwmarkt kan misschien wel op maat voor je zagen, maar soms komt het in de praktijk toch net even niet uit. Dan kun je met een zaag op locatie zelf je materialen bijwerken. Als je ook nog met metalen wil werken, is een zaag helemaal verstandig. Zorg er wel voor dat je zaag stevig genoeg is of dat wanneer je een goede afkortzaag gebruik, je het juiste zaagblad hebt voor het zagen van metalen of andere materialen die je gebruikt in je steigerhouten bureau project.

Tot slot – Steigerhouten bureau maken

Tot slot is de afwerking van het hout ook belangrijk. Het is helemaal aan jou hoe grof en origineel je het hout houdt. Het schuren van het hout zal sowieso prettig zijn voor het gebruik van het bureau, zodat je geen splinters krijgt als je naar je muis grijpt. Dit kan met de hand, maar is makkelijker met een schuurmachine. Je kunt daarnaast het steigerhouten bureau afwerken met een beits of lak, of zelfs kiezen om het helemaal te verven.