Een volière is eigenlijk een grote vogelkooi, hoewel je ook een volière kunt maken of kopen voor vlinders. Over het algemeen wordt een volière door particulieren gebruikt voor vogels. Een volière is groter dan een vogelkooi en geeft je vogel of vogels daardoor veel meer bewegingsruimte dan in een vogelkooi van normaal formaat. Je kunt een volière kopen in de winkel, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een volière te maken. Ook als je niet heel handig bent, is dit prima te doen.
Waarom zelf een volière maken?
Er zijn best wat nadelen aan het kopen van een volière. Natuurlijk ben je beperkt tot het aanbod dat er is. Dat geldt allereerst voor de afmetingen, die misschien niet ideaal in je huis of tuin passen. Daarnaast zal de indeling misschien niet naar jouw smaak of wensen zijn. De materialen die gebruikt worden of de kleuren kunnen ook iets zijn dat je zelf liever niet had gehad. En als je een vogelhok voor binnen wil, kan het ook nog lastig zijn om deze in je huis te krijgen. Dan is een volière maken misschien een betere optie.
Volière maken tekening
Een volière maken kun je gerust zelf doen. Zeker als je gebruik maakt van Freds bouwtekeningen. Je kunt deze bouwtekeningen op de website downloaden. Daarnaast vind je op de website alle informatie die je nodig hebt, evenals de nodige materialen. Dan hoef je je in ieder geval niet druk te maken of je het allemaal wel goed doet. Wie zelf wel handig is, kan natuurlijk ook een eigen bouwtekening maken voor zijn of haar volière.
Zelf een volière maken? Begin bij een goede voorbereiding!
Een bouwtekening is een mooi begin. Maar er is nog meer om over na te denken. Wie een volière binnen plaatst, moet anders te werk gaan dan wie deze buiten plaatst. Een vogelkooi in huis plaatsen is niet de ideale omgeving voor de vogels, maar soms willen mensen een hok maken voor in de schuur of garage. Dat kan. Binnen ben je natuurlijk beperkt in je ruimte. Daarnaast zul je misschien toestemming moeten vragen voor het bouwen van een dergelijke ruimte een huisbaas of verhuurder. Maar ook buiten zijn er partijen om rekening mee te houden.
Afmetingen
Je volière moet eigenlijk minimaal twee meter hoog zijn. Dat zorgt dat je zelf in het verblijf kunt staan, maar vooral dat de vogels veel bewegingsruimte hebben. Als je buiten een vogelkooi plaatst van twee meter hoog, zul je rekening moeten houden met je buren. Ook als je hem nog hoger wil. Soms is er een vergunning nodig of krijg je beperkingen opgelegd als je boven een bepaalde hoogte wil bouwen in je buitenruimte. Dit heeft te maken met het eventuele beperken van andermans zicht wanneer je iets van een hoogte van twee meter of meer bouwt.
Niet alleen de hoogte is belangrijk, ook de breedte en de lengte. Het beste is om minimaal een meter breedte te nemen. Wanneer je buiten een volière bouwt, neem dan minimaal twee vierkante meter oppervlakte. Voor binnen kan één vierkante meter volstaan. Het uiteindelijke formaat hangt natuurlijk ook af van het aantal vogels, de grootte van de vogels en de ruimte die je hebt en wil nemen voor de volière.
Locatie
Bij het plaatsen van de volière, of eigenlijk het kiezen van de locatie al, is het belangrijk om rekening te houden met de richting. Als je een open stuk hebt op het noorden of oosten, dan is het voor de vogels niet prettig om er in te verblijven. Met name in de winters. Kies er bijvoorbeeld voor om aan deze kant de sluis te plaatsen. Met een sluis voorkom je ook dat vogels ontsnappen op het moment dat je de ruimte betreedt.
Fundering
De fundering van de volière is cruciaal. Zeker wanneer deze buiten staat. Deze moet namelijk alle soorten weersomstandigheden aan kunnen. Ook de meest uitzonderlijke weersomstandigheden moet je volière kunnen doorstaan. En dit doe je door een stevige fundering aan te leggen. Je begint daarom met het graven van een sleuf. Hier komt de vogelkooi uiteindelijk op te staan. Je graaft een sleuf van minimaal een halve meter. Deze sleuf vul je met beton. Je kunt er ook voor kiezen om tegels in de sleuf te plaatsen. Die tegels zet je dan rechtovereind.
De volière moet verankerd worden met de fundering en het hout mag de grond niet raken. Als het hout op de grond staat, zal het op termijn gaan rotten. Daarom moet je op de fundering bakstenen metselen. Eén of twee lagen bakstenen moet je hiervoor gebruiken. Hier wordt de constructie later op geplaatst. Met speciale schroeven maak je een houten balk vast aan de gemetselde stenen om het frame te verankeren.
Welke materialen ben je nodig voor het maken van een volière?
De vogelkooi zelf bestaat voornamelijk uit houten balken of latten en gaas. Hout is een materiaal dat, zeker buiten, veel onderhoud vraagt. Je zal per één of twee jaar moeten schuren en schilderen om de houten volière zo lang mogelijk mee te laten gaan. Bovendien zijn er vogels die graag knagen op hout. Je kunt het risico op het kapotbijten van de volière soms beperken met een laag verf. Op den duur zal de volière toch vernieuwd moeten worden wanneer je voor hout kiest.
Hout of aluminium
Een alternatief is aluminium gebruiken in plaats van hout. Hout heeft wel meer mogelijkheden, je kunt hout namelijk gemakkelijk op maat maken, naar jouw gewenste kleur maken en dingen gemakkelijk aanpassen. Aluminium is moeilijker materiaal, maar wel onderhoudsvrij en licht. Hout is doorgaans goedkoper dan aluminium, maar aluminium heeft wel een langere levensduur en geen kosten voor onderhoud, terwijl hout op den duur vervangen moet worden en onderhoud vereist. Dit zijn overwegingen die je in acht kunt nemen voor jouw volière.
Gaas of glas
Tussen de latten, van hout of aluminium, plaats je gaas of glas. Dit is over het algemeen vrij simpel. Je kiest voor fijnmazig gaas. Het is hoe dan ook verstandig om het dak te voorzien van gaas. Nu is gaas alleen niet voldoende voor het dak. Je wil namelijk de vogels ook beschermen tegen alles wat zonder dak in de volière kan vallen. Met name vogelpoep van wilde vogels kan zorgen voor bacteriën en ziektes die je niet bij je vogels wil hebben. Een dak van golfplaten is hiervoor prima.