Een zandbak is een mooi iets voor kinderen. Ze kunnen zich er uren mee vermaken, zowel alleen als met vriendjes en vriendinnetjes. En eigenlijk is er heel weinig voor nodig. Een zandbak kopen is zeker een optie, maar je kunt ook zelf een zandbak maken. Het grote voordeel is dat je weet hoe de zandbak in elkaar zit en je zelf kunt bepalen wat de afmetingen en verhoudingen moeten zijn. Een ander voordeel is dat je de bak ook gemakkelijk weer dicht kunt maken, bijvoorbeeld als je kinderen te oud geworden zijn om het nog leuk te vinden.
Zelf een zandbak maken is een leuk project dat niet ingewikkeld hoeft te zijn. Je zal wel een tuin nodig hebben om je zandbak te kunnen maken. Hoewel het ook een optie is om op je balkon een zandbak te plaatsen die je zelf gemaakt hebt. Dat deze niet zo groot is, hoeft helemaal niet erg te zijn. Kinderen hebben geen enorme zandbak nodig om zich te kunnen vermaken. En een kleine zandbak is bovendien goedkoper om te maken.
Welke voorbereiding tref je bij een zandbak maken?
Het eerste wat je doet als je een zandbak maakt, is je voorbereiden. Dat begint met het bepalen van de locatie. Dat hangt natuurlijk af van de ruimte die je hebt, maar er zijn meer dingen waar je rekening mee zal moeten houden. De zandbak is waarschijnlijk voor je kinderen, die er vooral in zullen spelen wanneer het droog is. Dat is vaker in de zomer dan in de winter, en daar moet je dus rekening mee houden. Als je de bak volledig in de zon zet, betekent dit ook dat je kind de hele dag in de zon zou spelen.
Denk er dus goed over na hoe de zon op de locatie van de nieuwe zandbak komt. Het beste is een zandbak waarbij er een deel in de zon en een deel in de schaduw is. Mocht je echt niet die optie hebben, dan is het waarschijnlijk beter om de zandbak te plaatsen waar de zon niet is op het midden van de dag. Zo bescherm je de kinderen in ieder geval tegen het gevaarlijkste moment van de zon.
Half in de zon, half in de schaduw
Helemaal in de schaduw is ook niet prettig voor de zandbak, omdat het zand dan niet kan drogen. Dat speelt minder lekker, omdat het zand altijd koud en nattig zal zijn. Maar een zandbak in de schaduw brengt ook het risico van schimmel met zich mee. Je kunt natuurlijk ook kiezen om met behulp van een parasol, schaduwdriehoek of zonnescherm de zandbak op de echt zonnige dagen een beetje beschut te houden.
Behalve de locatie wat betreft zon en schaduw, heb je misschien ook een voorkeur voor de locatie in je tuin. Je wil de kinderen in de gaten kunnen houden, zonder dat de helft van het zand het huis in stuift als er gespeeld wordt.
Het zal per huishouden en woning verschillen wat de ideale plek is voor de zandbak. Waar je de zandbak plaatst, heeft ook weer invloed op de afmetingen die je voor de zandbak wil. Als je je plek hebt gevonden en een idee hebt over de afmetingen, kun je aan je daadwerkelijke plan beginnen. Je kunt de afmetingen meteen uitgraven, om te kijken of je in je grond niet tegen problemen aanloopt, of je kunt een bouwplan opstellen en meteen aan de slag.
Bouwplan en tekeningen
Een zandbak kan vierkant of rechthoekig zijn, of als je echt heel kundig bent zelfs een bijzondere vorm. Het is maar net wat beter uitkomt in de ruimte die je hebt, of wat je zelf mooier vindt staan. Voor de kinderen zal de vorm er weinig toe doen, zolang de zandbak maar voldoende groot is. Een vierkante zandbak is het meest gemakkelijk. Als je hebt bepaald hoe diep de zandbak moet worden en hoe lang de zijden, kun je een bouwtekening opstellen. Als je dit zelf niet denkt te kunnen of niet wil doen, kun je ook Freds bouwtekeningen van zijn website downloaden. Lees hier de Freds bouwtekeningen review als je hier meer over wilt weten.
Soort hout
Of je nu bouwtekeningen van Fred gebruikt of je eigen plan trekt, hiermee heb je de eerste stap gezet. Je weet door je bouwplan ook direct wat je nodig hebt. Natuurlijk heb je planken nodig. Je kunt ervoor kiezen om planken te halen die al geschuurd en geïmpregneerd zijn, zodat je er zelf (bijna) niets meer aan hoeft te doen in de afwerking. Je kunt ook kiezen voor onbewerkt hout en dat zelf schuren en behandelen. Het is maar net wat je prettiger vindt. Vaak kun je houten planken of latten bij de bouwmarkt al op maat laten zagen.
De afwerking
Behalve planken voor de zijkanten en het deksel van de zandbak, heb je ook een worteldoek, tuinpaaltjes en touw nodig. Voor de afwerking kun je denken houtbeits of misschien zelfs verf voor op het deksel. Daarnaast kan een zaag bij de hand hebben uitkomen om eventuele miscalculaties bij te werken en een schuurmachine of schuurpapier voor het hout. Wat absoluut niet kan ontbreken is de schep. Want daar begin je je project van een zandbak maken mee.
Zelf een zandbak maken in stappen
Je hebt de afmetingen helder, je bouwplan bij je en je schep in de handen. Je begint met het uitgraven van de afmetingen voor je zandbak. Op de hoeken van je afmetingen, plaats je tuinpaaltjes. Tussen die tuinpaaltjes, span je het touw.
Zo weet je waar je moet graven. Zo’n 10 centimeter diep minimaal, vaak tussen de 20 en 30 centimeter, maar misschien kies je liever voor een diepere bak. Je wil een zo plat mogelijke ondergrond uitgraven, zodat er geen heuvelgebied ontstaat in de ondergrond van de zandbak.
Worteldoek
Nu plaats je het worteldoek. Dit voorkomt dat er onkruid in je zandbak gaat groeien. Tegelijkertijd laat het worteldoek wel water door, zodat het zand ook weer beter kan drogen. Zorg dat het worteldoek zo strak mogelijk gespannen is, en bedek het daarna met tegels. Als je hier geen tegels op legt, kan je kind tot het worteldoek graven en het verschuiven of kapotmaken tijdens het spelen. Dan kun je weer opnieuw beginnen.
Randen maken
Nu kun je de randen maken. Dit kan met betonnen tegels, of met hout. Je hebt met hout wel het risico dat er houtrot gaat ontstaan. Denk daar dus goed over na, en als je kiest voor hout, zorg dan dat het goed behandeld is en zo lang mogelijk mee gaat op een donkere en vochtige plek. Tot slot kun je een deksel maken. Dit voorkomt dat dieren ook gebruik maken van de zandbak – niet alleen om te spelen, ook om hun behoeften te doen.
Schilderen
De deksel maak je extra leuk door samen met je kind of kinderen de bovenkant te beschilderen. Als je dat wil doen, zorg dan wel voor verf die geschikt is voor buiten. Of kies voor een blanke beschermende laag over de verf heen die geschikt is voor buiten. Een deksel kan een simpele houten plaat zijn, zolang deze maar te zwaar is voor dieren, of kan vastgezet worden met scharnieren en sluitingen.
Het zand
Nu heb je een prachtige bak en ontbreekt het enkel nog aan zand. Niet ieder zand is even prettig om in te spelen, dus zorg ervoor dat je het juiste zand bestelt of in de winkel kiest. Speelzand of zandbakzand is het fijnst voor kinderen, omdat het precies is bedoeld voor in een zandbak. Vergis je niet in de hoeveelheid zand, je hebt namelijk best wat zand nodig om een bak te kunnen vullen. Met 300 kilo zand vul je een zandbak van 1,5 bij 1,5 meter.